Витамин К2 работи синергично с калций, магнезий и витамин D, като осигурява редица важни ползи за здравето. Но синергичното му действие с витамин D  е изключително важно за нашето тяло, макар често хората да не знаят за това.

Действие на витамин D

Лекарка, която държи табелка с надпис витамин D

За важността от приема на витамин D сме говорили неведнъж. Той се приема единствено от слънчевите лъчи и тялото не може да го синтезира самостоятелно. За съжаление е невъзможно да си набавим нужното ни количество единствено и чрез храната. Той спомага за:

  • Клетъчния растеж
  • Имунната система
  • Избавянето от депресии
  • Здравето на костите
  • Доброто състояние на косата, кожата и ноктите
  • Една от основните му функции е да абсорбира калция.

Действие на витамин К2

Витамин К е мастноразтворим витамин, който играе важна роля в защитата на сърцето и укрепването на костите. Той оптимизира нивата на инсулин и подпомага съсирването на кръвта, което го прави подходяща добавка за хората, страдащи от диабет.

Витамин К2 е най-добрата форма на витамин К – неговите адекватни нива в организма са важни за профилактиката на сърдечни заболявания , остеопороза, диабет и други сериозни заболявания.

Благодарение на свойствата си, този витамин спомага за предотвратяване на втвърдяването на артериите, което е често срещан фактор при коронарна болест на сърцето и сърдечна недостатъчност. Проучванията показват, че витамин К2 може да предпази калция от артериите и други тъкани на тялото, където може да причини увреждане. И именно в това той е нужен на витамин D.

Последните проучвания показват, че витамин К2, а не К1, в комбинация с витамин D, предотвратява калцификацията на коронарните артерии, като по този начин предотвратява сърдечносъдови заболявания.

Как се случва това?

Докато витамин D абсорбира калция, но не отговаря за това къде ще се натрупа той, то витамин K2 служи като биологично „лепило“, което помага да се инжектират калций и други важни минерали в костната матрица. Така калция отива на нужните и правилни места в тялото и не позволява неправилното му натрупване.

К2 има функцията да активира важни протеини, отговарящи за насочването на калция към костите и зъбите. Но когато той е в недостиг, тези протеини не могат да изпълнят своята функция и това води до гореспоменатото „погрешно натрупване“.

От друга страна пък, витамин D има ролята да повишава абсорбацията на калций. Ако той не е насочен правилно, калцият се насочва към меките тъкани. Това води до отлагането на калций по стените на кръвоносните съдови и до образуване на камъни в бъбреците! Именно поради тази причина К2 е изключително подходящ при лечението на остеопороза, сърдечно-съдови заболявания и бъбречни камъни!

Недостиг на витамин K2

Проучвания показват, че на почти 50% от възрастното население на световно ниво е с недостиг на витамин K2. Изложени на риск към недостиг на този витамин са и хората, често употребяващи антибиотици или страдащи от проблеми, свързани с храносмилането.

Дефицитът се изявява в лесно натъртване при контузия, чупене на кост, проблеми със зъбите или сърдечно-съдови заболявания. За здравето на костите е от изключително голямо значение следенето на количеството на К2 в организма, тъй като по последни данни, за здравето на костите, витамин К2 е по-важен и от калция.

Определено К2 не е витамин, който може да бъде подценен. Ако искаме да поддържаме зъбите, костите, сърцето и здравето на мозъка си, е нужно да съблюдаваме за неговите количества в организма ни.

Екипът на forlife.bg