Защо е важно да приемаме заедно витамин D и витамин К2?

Обновена: 13.03.2024|
Защо е важно да приемаме витамин Д с К2?

Витамин К2 работи синергично с калций, магнезий и витамин D, като осигурява редица важни ползи за здравето. Но синергичното му действие с витамин D  е изключително важно за нашето тяло, макар често хората да не знаят за това.

Именно взаимодействието между двете хранителни вещества ще обсъдим в настоящата статия. Ще видим и кои са хранителните източници, откъдето да си ги набавим, както и до какво води дефицитът им.

 

Действие на витамин D в организма

За важността от дневен прием на витамин D сме говорили неведнъж. Трябва да се има предвид, че той се синтезира при излагане на слънце и се среща в ограничен брой храни.

Спомага за:

vitd3 400
vitk2 600
vitd3 400
vitk2 600
 • Клетъчния растеж
 • Имунната система
 • Избавянето от депресии
 • Здравето на костите
 • Доброто състояние на косата, кожата и ноктите
 • Една от основните му функции е да абсорбира калция.

 

Дефицит на витамин Д – до какво води?

 

Факти за витамин Д. Свинска мас за готвене. Лекарка, която държи табелка с надпис витамин D

 

Дефицитът на витамин D води до загуба на костна плътност, което може да допринесе за остеопороза и костни фрактури.

Тежкият дефицит причинява рахит при децата. Това заболяване води до омекване и огъване на костите, но, за щастие, в наши дни е все по-рядко. Не е било така в миналото, когато хората не са знаели колко важни са били адекватните нива на витамин D.

В по-късна възраст дефицитът му често остава неразкрит и за него се разбира едва след направено кръвно изследване.

При възрастни сериозният недостиг на витамин D води до остеомалация, причиняваща слаби кости, болки и мускулна слабост.

Дефицит на витамин D се свързва и с няколко медицински състояния, включително:

 • диабет
 • високо кръвно налягане
 • рак и автоимунни състояния като множествена склероза

 

Как се приема витамин Д?

Той може да бъде набавен по следните начини:

 • Често излагане на слънчева светлина
 • Редовна консумация на определени хранителни източници
 • Хранителни добавки

Приемът на витамин D чрез храна обикновено е доста нисък, тъй като е лимитиран броят на храните, които го съдържат. Излагането на слънце често бива възпрепятствано през студените сезони, метеорологичните условия и личните характеристики на хората, например цвят на кожата.

Най-лесно и сигурно витамин Д се набавя чрез хранителни добавки, но е важно да се следват указанията от производителя за дневната доза.

 

Кои храни са най-богати на витамин Д?

Има няколко храни, които естествено съдържат витамин D и могат да допринесат за набавяне на дневна доза от веществото.

Такива са:

 • Мазни риби като сьомга, риба тон и скумрия
 • Телешки черен дроб
 • Сирене
 • Гъби
 • Яйчни жълтъци

Можете също да получите витамин D от обогатени храни, като например:

 • Мляко
 • Зърнени закуски
 • Портокалов сок
 • Соеви продукти

Въпреки това поддържането му в норми е изключително трудно само с храна, затова се препоръчват добавки с витамин Д, особено през студените месеци, когато слънчевите дни са ограничени.

На хора с доказан дефицит също се препоръчва прием на хранителна добавка.

 

 

Действие на витамин К2 в човешкото тяло

 

vitamin k blackboard

Витамин К е мастноразтворим витамин, който играе важна роля в защитата на сърцето и укрепването на костите. Той оптимизира нивата на инсулин и подпомага съсирването на кръвта, което го прави подходяща добавка за хората, страдащи от диабет.

Витамин К2 е най-добрата форма на витамин К – неговите адекватни нива в организма са важни за профилактиката на сърдечни заболявания, остеопороза, диабет и други сериозни заболявания.

Благодарение на свойствата си, този витамин спомага за предотвратяване на втвърдяването на артериите, което е често срещан фактор при коронарна болест на сърцето и сърдечна недостатъчност. Проучванията показват, че витамин К2 може да предпази артериите и други тъкани на тялото от калция, където може да причини увреждане. И именно в това той е нужен на витамин D.

Последните проучвания показват, че витамин К2, а не К1, в комбинация с витамин D, предотвратява калцификацията на коронарните артерии, като по този начин предотвратява сърдечносъдови заболявания.

 

Защо е важно да приемаме витамин К2 с витамин Д?

Докато витамин D абсорбира калция, но не отговаря за това къде ще се натрупа той, то витамин K2 служи като биологично „лепило“, което помага да се инжектират калций и други важни минерали в костната матрица. Така калцият отива на нужните и правилни места в тялото и не позволява неправилното му натрупване.

Витамин К2 има функцията да активира важни протеини, отговарящи за насочването на минерала към костите и зъбите. Но когато той е в недостиг, тези протеини не могат да изпълнят своята функция и това води до гореспоменатото „погрешно натрупване“.

От друга страна пък, витамин D има ролята да повишава абсорбацията на калций. Ако той не е насочен правилно, калцият се насочва към меките тъкани. Това води до отлагането му по стените на кръвоносните съдове и до образуване на камъни в бъбреците.

Именно поради тази причина витамин К2 е изключително подходящ при лечението на остеопороза, сърдечно-съдови заболявания и бъбречни камъни.

 

Недостиг на витамин K2 – до какво води?

 

Витамин К и новородени.

 

Проучвания показват, че немалък процент от възрастното население на световно ниво е с недостиг на витамин K2. Изложени на риск към дефицит на този витамин са и хората, често употребяващи антибиотици, определени медикаменти или страдащи от проблеми, свързани с храносмилането.

Дефицитът се изявява в лесно натъртване при контузия, чупене на кост, проблеми със зъбите или сърдечно-съдови заболявания. За здравето на костите е от изключително голямо значение следенето на количеството на К2 в организма, тъй като по последни данни, за здравето на костите, витамин К2 е по-важен и от калция.

Определено К2 не е витамин, който може да бъде подценен. Ако искаме да поддържаме зъбите, костите, сърцето и здравето на мозъка си, е нужно да съблюдаваме за неговите количества в организма ни.

 

Симптоми на дефицит на витамин К

Основният симптом на недостиг на витамин К е кървенето. Кръвоизливи са възможни в кожата, причинявайки синини, както и от носа, от рана, в стомаха или в червата. Понякога стомашното кървене причинява повръщане на кръв. Такава може да се забележи също и в урината или изпражненията, които е възможно да бъдат оцветени в катранено черно.

При новородени може да възникне животозастрашаващо кървене в или около мозъка, а повече може да прочетете в нашия материал по темата. Наличието на чернодробно заболяване също увеличава риска от кървене, тъй като факторите на кръвосъсирването се произвеждат в черния дроб.

Дефицитът на витамин К води до отслабване на костите, затова е от изключително значение да си го набавяме в адекватни количества.

 

Кои храни са най-богати на витамин К?

Мастноразтворими витамини - витамин К.

За разлика от Д, витамин К се намира естествено в доста храни.

Можете да си набавите препоръчителните количества витамин К, като консумирате различни източници, включително:

 • Зеленолистни зеленчуци – спанак, зеле, броколи и маруля
 • Растителни масла
 • Някои плодове, например боровинки и смокини
 • Месо
 • Сирене
 • Яйца
 • Соя

Предлагат се и хранителни добавки с витамин К2, които гарантират адекватното попълване на необходимите дневни количества от това ценно вещество.

 

От какво количество витамин К и витамин Д се нуждаем?

Количеството витамин D, от което се нуждаем всеки ден, зависи от доста фактори, един от които е възрастта.

Препоръчителните количества в международни единици (IU) са:

 • Новородени до 12 месеца: 400 IU
 • Деца 1-13 години: 600 IU
 • Тийнейджъри 14-18 години: 600 IU
 • Възрастни 19-70 години: 600 IU
 • Възрастни над 71 години: 800 IU
 • Бременни и кърмачки: 600 IU

Все повече здравни експерти обаче са категорични, че тези количества не са достатъчни и препоръчват много по-високи – между 2 000 и 10 000 IU, а в по-тежки случаи – и до 20 000 IU.

С особена сила това се отнася за хората с висок риск от дефицит на витамин D (например тези с тъмен цвят на кожата или хората от региони с ограничено слънцегреене).

Що се отнася до витамин К, е трудно да се установи таван за дневен прием, тъй като няма достатъчно доказателства какви могат да бъдат ефектите от приема на високи дози всеки ден.

Все пак е прието, че възрастните се нуждаят от приблизително 1 микрограм на ден витамин К за всеки килограм телесно тегло. Например, човек, който тежи 85 кг, се нуждае от 85 микрограма на ден витамин К.

Количеството обаче може да се увеличи при хора с установен дефицит, страдащи от определени здравословни състояния и приемащи някои медикаменти.

Какво е витамин Д и защо е важен?

Наричан още и „слънчев витамин“, той се синтезира в кожата при излагането й на слънце. Среща се в ограничен брой храни и затова недостигът му сред хората е доста чест. Той е от огромно значение за здравината на костите, имунитета и др.

Каква е ролята на витамин К2 в организма?

К2 е най-добрата и полезна форма на мастноразтворимия витамин К, който играе важна роля в защитата на сърцето и укрепването на костите. Той оптимизира нивата на инсулин и подпомага съсирването на кръвта, което го прави подходяща добавка за хората, страдащи от диабет.

Как да си набавим витамин Д и витамин К2?

Витамин Д се среща в мазни риби, гъби, сирена и някои обогатени храни. К2 се среща в доста повече храни, например зеленолистни, растителни масла, месо и т.н. Тъй като дефицит на витамин Д е много чест, се препоръчва прием на хранителни добавки.

Защо е нужно да приемаме витамин Д с К2?

Витамин К2 има функцията да активира важни протеини, отговарящи за насочването на калция към костите и зъбите. Но когато той е в недостиг, тези протеини не могат да изпълнят своята функция и това води до „погрешно натрупване“. Витамин D има ролята да повишава абсорбацията на калций. Ако той не е насочен правилно, калцият се насочва към меките тъкани, което води до отлагането му по стените на кръвоносните съдове и до образуване на камъни в бъбреците.

Категории: Здраве|Публикувана: 08.02.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Автор: For Life

Avatar of For Life

Блог

Рецепти

Свързани публикации

2 Коментара

 1. Анна Господинова 15.03.2024 at 13:17 - Отговор

  Моля, публикувайте отново Статията -„…
  Витамин К2, като МК7 да приемаме заедно с витамин D…“ Бог да ви благославя!
  Благодаря предварително за информацията!
  Кардиолог ме информира, че имам натрупване на кристали на калций в сърцето и в сънната артерия. Моля, напишете ми как да се изведе от сърцето и кръвоносните съдове? Много хора ще ви бъдат признателни! Бог да ви направлява и благославя за благородната ви работа!

 2. Денка 09.02.2019 at 10:07 - Отговор

  Благодаря за информацията,която е много полезна!

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 15:39 | Публикувана: 8 февруари 2019 в 15:46 | Категория: Здраве