Диабет тип 1 – симптоми, диагностика и лечение

Обновена: 13.03.2024|

Диабет тип 1 и 2 са едни от най-разпространените заболявания по цял свят. Всеки месец броя на заболелите се увеличава, а медицината все още е безсилна да се справи с хроничното заболяване.

Диабет тип 1 е заболяване, което няма лечение, поне на този етап от развитието ни. Но науката е намерила решение, с което хората, страдащи от него, да живеят нормално.

 

Диабет тип 1 – същност

Панкреасът е храносмилателна жлеза, известна още като задстомашна жлеза. Именно тя произвежда инсулин – хормонът, отговорен за разграждането на глюкозата в нашето тяло.

 

При диабет тип 1, функцията на панкреаса е нарушена. Клетките в него, които синтезират инсулин, се унищожават, което прекратява неговото производство.

При хранене, ние приемаме глюкоза чрез храната. Когато клетките имат достатъчно глюкоза, черният дроб и мускулните тъкани съхраняват допълнителната, под формата на гликоген. Той се разгражда до кръвна захар и се освобождава, когато имате нужда от енергия между храненията, по време на тренировка или докато спим.

При диабет тип 1, получената глюкоза чрез храната, не може да достигне до клетките, за да се превърне в енергия, поради липсата на инсулин. Тя остава да циркулира в кръвта, което силно повишава кръвната захар.

Високите й нива могат да доведат както до краткосрочни, така и до дългосрочни проблеми.

 

Симптоми на диабет тип 1

Симптомите на диабет тип 1 са следните:

 • Прекомерен глад или прекомерна жажда
 • Замъглено зрение
 • Умора
 • Често уриниране
 • Драстична загуба на тегло за кратък период от време

Човек може също да развие кетоацидоза, усложнение на диабета. Симптомите на това състояние включват:

 • Учестено дишане
 • Суха кожа и уста
 • Зачервено лице
 • Миризма на плодов дъх
 • Гадене
 • Повръщане или болки в стомаха

Какво представлява кетоацидозата?

Тя е усложнение най-често на диабет тип 1, при което тялото започва да разгражда мазнините много бързо. Черният дроб ги преработва в енергия, гориво за клетките, или т. нар. кетони. При натрупването на твърде много кетони, кръвта става киселинна.

Или иначе казано, когато функцията на инсулина е нарушена и сигналите за усвояване на глюкоза не се възприемат, кръвната захар не може да достигне клетките. За да произведе друго, алтернативно, гориво за клетките, черният дроб започва да разгражда мазнини за енергия, но в твърде голямо количество.

Кетоните започват да се натрупват, защото не могат да се усвоят толкова бързо от мускулите и сърцето, и стават токсични в кръвта, като я превръщат в кисела. Именно това състоянието е познато като кетоацидоза.

Гореспоменатите симптоми са предпоставка за наличие на кетоацидоза. При тяхното наличие, потърсете спешно медицинска помощ!

 

Диабет тип 1 срещу тип 2 – разлики

 

Диабет тип 1.

 

Както става ясно, основните форми на диабет са две: тип 1 и тип 2. Симптомите при тях са сходни и с времето е възможно да доведат до еднакви усложнения. Двата типа диабет обаче са напълно различни по своята същност.

 • При диабет тип 1 тялото не може да произведе самостоятелно инсулин. Приемът на инсулин е задължителен, за да могат клетките да усвояват глюкозата от кръвния поток.
 • При диабет тип 2 обаче клетките не могат да получат правилен сигнал от инсулина. Нивата на хормона в тялото са нормални и в граница, но тялото се бори, за да усвои глюкозата от кръвта в клетките.

Диабет тип 1 се развива много по-бързо от тип 2, и симптомите са очевидни. При диабет тип 2 симптомите могат да останат скрити за много дълъг период от време. Той може да се развива с години, докато човек не получи усложнение.

 

Поява на дибет тип 1

Науката не е достигнала до конкретен извод за появата на тази форма на диабет. Смята се, че заболяването е автоимунно. Имунната система на тялото погрешно атакува бета-клетките в панкреаса. Това са клетките, които произвеждат инсулин.

 

Диагностика на диабет тип 1

Диабетът тип 1 обикновено се диагностицира чрез поредица от тестове. Някои могат да се проведат бързо, докато други изискват часове подготовка или наблюдение.

Както вече споменахме, диабет тип 1 често се развива бързо. Диагностичните изследвания, които могат да покажат наличието на заболяването, са две:

 1. Гликиран хемоглобин (HbA1c). Кръвен тест, който показва средното ниво на кръвната захар през последните 2-3 месеца. Измерва се в две отделни изследвания. Те показват проценти кръвна захар, свързана с хемоглобина. Стойност на HbA1c 6,5% или по-висока сигнализира за наличие на заболяването.
 2. Изследване на кръвна захар, взета на гладно в сутрешните часове. Нивото на кръвната захар трябва да е по-малко от 5,6 mmol/l в стандартни случаи; в рамки от 5,6 до 6,9 mmol/l показва предиабет, а 7 mmol/l или по-високо при две отделни изследвания – диабет.

 

Лечение на диабет тип 1

 

Диабет тип 1, инсулинова помпа.

Инсулиновата помпа е малко устройство, създадено специално за болните от диабет, чрез което подкожно се въвежда необходимата на пациента доза инсулин.

 

При диагноза диабет тип 1, тялото не може да произвежда свой собствен инсулин. Приемът на инсулин е задължителен, за да започне да се усвоява кръвната захар от клетките. Други алтернативни лечения също могат да спомогнат контролирането на симптомите на диабет тип 1.

 • Инсулин

Хората с диабет тип 1 трябва да приемат инсулин всеки ден, обикновено чрез инжектиране. Някои хора използват инсулинова помпа. Помпата инжектира инсулин през отвор в кожата.

Количеството инсулин, от което се нуждае тялото при диабет тип 1, варира през целия ден. Поради тази причина е важно редовното изследване на кръвната захар, в определени часове, назначени от лекуващия лекар.

Правилна диета и физически упражнение силно облекчават състоянието.

 

Диабет тип 1 при деца

Диабет тип 1 някога е бил известен като ювенилен диабет. Това е така, защото често се диагностицира при деца или ранна възраст. За сравнение, диабет тип 2 обикновено се диагностицира при по-възрастни хора. Въпреки това и двата вида могат да бъдат развити на почти всяка възраст.

Симптомите на диабет при деца включват:

 • Отслабване
 • Нощно напикаване или по-често уриниране
 • Чувство на слабост или умора
 • Увеличаване на апетита и чувството на жажда
 • Промени в настроението
 • Замъглено зрение

Както при възрастните, децата с диабет тип 1 се лекуват с инсулин.

Децата с диабет тип 1 могат и живеят нормален, здравословен и пълноценен живот. Нужно е внимателно съблюдаване на хранителните навици, здравословна диета и спорт.

 

Кетогенна диета

 

Диабет тип 1. Да започнете или да се откажете от кето. История на кетозата. Аткинс и кето диета.

 

Кетогенната диета има доказани ползи при хора, диагностицирани с диабет тип 2. Диетата с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати може да помогне за управление на нивата на кръвната захар и дори може да доведе до загуба на тегло, цел за много хора с тип 2.

За диабет тип 1 обаче кето диетата не е добре проучена. Към днешна дата общата диетична препоръка за този тип диабет е диета с ниско съдържание на въглехидрати. Изследователите обаче разглеждат възможните ползи и безопасност на диета, която ограничава още повече въглехидратите за хора с диабет тип 1.

 

Бременност

Бременността представлява огромно предизвикателство за жени с диабет тип 1. Въпреки това е напълно възможно да имате здравословна бременност, независимо от заболяването.

Най-важното нещо за жени с диабет тип 1, които очакват или се опитват да забременеят, е, че всяко решение в промяната на храната или медикаментите може да се отрази върху плода. Затова е нужно внимателно следене и подготвяне на бременността.

Високите нива на кръвната захар по време на бременност могат да доведат до усложнения като високо тегло при раждане, усложняване на секцио израждането, преждевременно раждане, ниска кръвна захар, високо кръвно налягане и др.

Ако имате диабет тип 1 и искате да забременеете или разберете, че сте бременна, обърнете се незабавно към специалист. Той ще ви даде насоки за всички промени, които може да се наложи да направите, за да гарантирате, че нивата на кръвната ви захар ще останат стабилни и безопасни за вас и вашето бебе.

 

Прием на алкохол при диабет тип 1

За хората с диабет тип 1 алкохолът може да окаже голямо влияние върху нивата на кръвната захар в краткосрочен план. С течение на времето прекомерната употреба на алкохол може да допринесе за усложнения на диабета.

Черният дроб е отговорен за преработката и отстраняването на алкохола от тялото. Този орган също така участва в регулирането на нивата на кръвната захар. При консумация на алкохол, тялото забавя управлението на кръвната захар, за да се справи с алкохола.

Важно е измерването на кръвната захар преди консумацията на алкохол и след това да се продължи наблюдението. Препоръчително е силното ограничаване на алкохола.

 

Усложнения

 

Диабет тип 1. Диабетното стъпало. Болка в крака - усложнение на диабет тип 2, наречено диабетно стъпало

 

Високите нива на кръвната захар могат да причинят увреждане на различни части на тялото. Ако диабетът не се лекува правилно, това увеличава риска от следните усложнения:

 • Повишен риск от инфаркт
 • Проблеми с очите, включително слепота
 • Увреждане на нервите
 • Инфекции на кожата, особено на краката (диабетно стъпало), които могат да изискват ампутация в сериозни случаи
 • Бъбречно увреждане

Диабетът може да увреди нервите ви и да доведе до състояние, наречено диабетна невропатия. Малки порязвания, особено в долната част на краката, могат бързо да се превърнат в тежки язви и инфекции, особено ако нивата на кръвната захар не се контролират.

 

Физическата активност – начин на живот

Конкретни физически упражнения могат да бъдат трудни за хора с диабет тип 1, но са жизненоважна част от здравословния начин на живот, необходим при това заболяване.

Хората с диабет тип 1 трябва да се стремят да спортуват поне 150 минути седмично. Два последователни дни без допълнителна физическа активност са силно непрепоръчителни.

Аеробните упражнения, както силовите тренировки и тренировките със съпротивление са много добро допълнения към останалите физически активности.

Хранителният режим трябва да е внимателно подбран при постоянните физически натоварвания. Това е така, защото нивата на кръвната захар могат да скочат или дори да се сринат по време и след тренировка, тъй като клетките на тялото започват да използват инсулин или да преместват глюкозата по-ефективно.

 

Да живееш с диабет тип 1

Диабетът тип 1 е хронично заболяване без лечение. Хората с тип 1 обаче могат да живеят дълъг и здравословен живот с подходящо лечение, като прием на инсулин, здравословна диета и упражнения.

Категории: Здраве|Публикувана: 09.11.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Автор: For Life

Avatar of For Life

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 09:07 | Публикувана: 9 ноември 2021 в 10:12 | Категория: Здраве