Съдови усложнения при диабет и как да намалим риска

Обновена: 06.03.2024|
Атеросклероза. Инфаркт. Ползи от пиенето на топла вода. подуване на краката и глезените. Как работи сърцето. Контрастен душ. Чревната микробиота. Чесънът. Шафран. Сгъстяване на кръвта. Магнезий при сърдечни проблеми. Пресен чесън. Съдови усложнения при диабет.

Бигваниди, меглитиниди, инхибитори на ензими… Това не са магически думи. Ако все пак ги свързваме с магията, то е защото са имена на групи от медикаменти, представляващи съществена част от лечението на диабета – заболяване, което столетия наред е застрашавало човешкия живот.

Днес, при адекватна терапия, то не води до необратимо разстройство в организма. Съвременните диабетици се чувстват пълноценни хора много по-дълго време от пациентите с подобна съдба, диагностицирани в миналото. Но има друг проблем – хроничното нарушение на обмяната, когато се развива захарна болест, води до повишен риск от изменения в кръвоносните съдове. По данни на Световната диабетна асоциация, при страдащите от това заболяване атеросклерозата се появява по-рано и в по-тежка форма в сравнение с останалите мъже и жени, а честотата на хипертонията е от 1,5 до 3 пъти по-висока.

 

Нужен е контрол на кръвната захар за превенция на съдови усложнения при диабет

Нормалните й граници на гладно за възрастните хора са 3,4 – 6,1 ммол/л. За деца до една година границите са 2,8 – 4,4 ммол/л, а от една до пет години варират между 3,3 и 5 ммол/л. Колкото повече захарта надхвърля посочените нива, толкова пораженията върху кръвоносните съдове са по-травмиращи. Поради нарушение в метаболизма на белтъчините и мазнините, в организма стартира интензивно увреждане на кръвоносните съдове, които остаряват преждевременно и губят еластичността си. По вътрешните им стени се формират холестеролни плаки. Те постепенно стесняват съдовия лумен и затрудняват притока на кръв към всички жизненоважни органи, включително сърцето и мозъка.

 

Смъртоносен дует

Така се нарича комбинацията от диабет и високо кръвно налягане. Според Европейското кардиологично дружество, когато налягането на кръвта надхвърли 130/80 mmHg при диабет от първи тип и 140/85 mmHg при диабет от втори тип, препоръчва се не само здравословен живот, но и лечение на артериалната хипертония с медикаменти. Първоначално пострадалият може да не усеща сериозни промени, но с времето започва да се оплаква от:

 • главоболие;
 • шум в ушите;
 • замаяност и световъртеж;
 • сърцебиене;
 • неприятни пулсации в стъпалата и др.

Много важно е да се контролира и лекува кръвното налягане, като не се забравя, че хипертонията и без диабет може да причини инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт, а когато се съчетае с обменното заболяване, рисковете нарастват многократно. Ако притокът на кръв се ограничи до такава степен, че не задоволява минималните нужди от кислород и хранителни вещества, настъпва инфаркт на миокарда или мозъчен инсулт.

 

Съдови усложнения при диабет: Инфарктът

 

Съдови усложнения при диабет. Кървене след менопауза.Гладолечение. Магнезий - ползи. жена, коятодържи в ръцете си червено сърце.

 

За появата му сигнализират множество от симптоми:

 • натиск, тежест и болка в гърдите, ръката или под гръдната кост;
 • неприятни усещания в гърлото, лявата плешка и гърба;
 • усилено сърцебиене;
 • чувство за недостиг на въздух;
 • гадене, повръщане, замаяност и слабост.

Но невинаги при диабет инфарктът протича с тези характерни оплаквания. Например, една трета от болните изобщо не изпитват натиск и тежест в сърдечната област. Чести при тях са симптомите на дискомфорт  в стомаха и червата. Ето защо е разумно диабетиците да се консултират периодично както с личния си лекар, така и с други медицински специалисти. Добре е болните да са наясно с резултатите от последната си електрокардиограма и с данните от лабораторните си изследвания. Доказано е, че при кръвна захар, поддържана в количества, близки до нормалните, рискът от смърт поради настъпил миокарден инфаркт е три пъти по-нисък, в сравнение със случаите, когато не са провеждани лечение и контрол на диабета.

 

Инсултът

Страдащите от захарна болест и техните близки трябва да познават симптомите на инсулта и незабавно да търсят лекарска помощ при настъпили:

 • замайване, нарушено равновесие и проблем с ходенето;
 • отпадналост или безчувственост, особено когато е само в едната половина на тялото;
 • проблеми с говора;
 • обърканост и загуба на ориентация;
 • нарушения в зрението;
 • силно главоболие.

Изброените оплаквания се появяват, когато в мозъка съсирек запуши артерия или се скъса кръвоносен съд. Не бива да се забравя, че лечението на инсулта е най-резултатно в първите три часа от възникване на симптомите.

Според Американската диабетна асоциация и Американската колегия на кардиолозите зависимостта между диабета и усложненията, засягащи мозъка, е ясно установена, но невинаги й се отделя необходимото внимание. Доказан факт е, че диабетиците по-често получават мозъчен инсулт в сравнение с тези, които не страдат от захарна болест. За намаляване на риска се препоръчва контрол на гликирания хемоглобин (при норма за възрастни под 7 %) . Такива тестове следва да се правят на три месеца при диабет от първи тип и на шест месеца при диабет втори тип. Правилно е кръвното налягане да се измерва всекидневно, а лошият  холестерол да се проверява поне веднъж годишно. Той не бива да надхвърля 2,6. ммол/л.

 

Съдови усложнения при диабет и връзката с наднорменото телесно тегло

Излишните килограми не са само козметичен дефект, а фактор, увреждащ съдовете. При диабетиците затлъстяването повишава кръвното налягане и задълбочава болестта като намалява вероятната продължителност на живота с две до осем години. Следователно телесното тегло трябва да се поддържа в граници, които са нормални за възрастта и пола.

Най-лесният начин за проверка е измерването на талията. Ако тя е повече от 102 см при мъжете и над 88 см при жените, означава, че е настъпило коремно затлъстяване. Другият често прилаган подход е определяне индекса на телесната маса, известен като ИТМ или BMI (от body max index). Този показател се изчислява като телесното тегло в килограми се раздели на ръста в метри на квадрат:

ИТМ = телесно тегло(kg ) / ръст(m )2

Приема се, че телесното тегло е нормално при ИТМ, равен на 20 – 25 за възрастта от 18 до 25 години, а за хората над 65 години ИТМ е между 25 и 30.

Разбира се, този показател е ориентировъчен, но може да се допълни с данни за дължината на талията, както и с измерване на т.нар. кожна гънка. За целта палецът и показалецът се поставят например, на корема, като разстоянието между тях е 5 см. Така определената гънка се захваща с пръстите и изтегля нагоре. Целта е да се прецени дебелината й. Ако тя надхвърля 2,5 см, вероятно под кожата е отложено излишно количество мазнини.

 

Промени в начина на живот

 

Витамини без захар. Съдови усложнения при диабет.

 

Те се правят при нужда от редуциране на телесното тегло. Чрез тях се свежда до 60% рискът от развитие на диабет от втори тип.

Например, напитките и лакомствата, съдържащи бяла захар, се заменят с естествен подсладител, който не повишава кръвната глюкоза и холестерола. В храненето акцент се поставя на плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти, витамини, микроелементи и органични киселини. Така се улеснява действието на биологично активните вещества в организма.

За хората с диабет е добре да приемат и много фибри, които почистват червата, премахват стомашните проблеми и понижават лошия холестерол в кръвта. Разбира се, не бива да не се преяжда, дори на празниците, нито да се допуска хранене по време на други дейности като работа с компютър или гледане на телевизия. По този начин може да се избегне незабелязаното напълняване.

Телесното тегло може да се нормализира и укрепи с движение, поне по 30 минути на ден. Препоръчват се разходки, почистване на къщата или градината, плуване, колоездене, различни тренировки с умерено натоварване.

 

Скъсайте с цигарите!

Навярно този съвет не би допаднал на мнозина, но отдавна е известно: наред с многобройните си неблагоприятни влияния върху организма, тютюневият дим свива кръвоносните съдове, включително най-фините им разклонения (капилярите). Когато към диабета се прибавят посочените спастични нарушения, кръвоснабдяването фатално намалява и съдовите катастрофи стават неизбежни. Неслучайно пушачите, в сравнение с непушачите, са по-уязвими от инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт. Всичко това налага да се живее без вредни навици, за да избегнете появата на съдови усложнения при диабет. С повече самоконтрол и внимание към здравето.

Категории: Здраве|Публикувана: 10.11.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Ваня Шипочлиева
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 10:18 | Публикувана: 10 ноември 2020 в 10:47 | Категория: Здраве