Бигваниди, меглитиниди, инхибитори на ензими… Това не са магически думи. Ако все пак ги свързваме с магията, то е защото са имена на групи от медикаменти, представляващи съществена част от лечението на диабета – заболяване, което столетия наред е застрашавало човешкия живот.

Днес, при адекватна терапия, то не води до необратимо разстройство в организма. Съвременните диабетици се чувстват пълноценни хора много по-дълго време от пациентите с подобна съдба, диагностицирани в миналото. Но има друг проблем – хроничното нарушение на обмяната, когато се развива захарна болест, води до повишен риск от изменения в кръвоносните съдове. По данни на Световната диабетна асоциация, при страдащите от това заболяване атеросклерозата се появява по-рано и в по-тежка форма в сравнение с останалите мъже и жени, а честотата на хипертонията е от 1,5 до 3 пъти по-висока.

 

Нужен е контрол на кръвната захар за превенция на съдови усложнения при диабет

Нормалните й граници на гладно за възрастните хора са 3,4 – 6,1 ммол/л. За деца до една година границите са 2,8 – 4,4 ммол/л, а от една до пет години варират между 3,3 и 5 ммол/л. Колкото повече захарта надхвърля посочените нива, толкова пораженията върху кръвоносните съдове са по-травмиращи. Поради нарушение в метаболизма на белтъчините и мазнините, в организма стартира интензивно увреждане на кръвоносните съдове, които остаряват преждевременно и губят еластичността си. По вътрешните им стени се формират холестеролни плаки. Те постепенно стесняват съдовия лумен и затрудняват притока на кръв към всички жизненоважни органи, включително сърцето и мозъка.

 

Смъртоносен дует

Така се нарича комбинацията от диабет и високо кръвно налягане. Според Европейското кардиологично дружество, когато налягането на кръвта надхвърли 130/80 mmHg при диабет от първи тип и 140/85 mmHg при диабет от втори тип, препоръчва се не само здравословен живот, но и лечение на артериалната хипертония с медикаменти. Първоначално пострадалият може да не усеща сериозни промени, но с времето започва да се оплаква от:

 • главоболие;
 • шум в ушите;
 • замаяност и световъртеж;
 • сърцебиене;
 • неприятни пулсации в стъпалата и др.

Много важно е да се контролира и лекува кръвното налягане, като не се забравя, че хипертонията и без диабет може да причини инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт, а когато се съчетае с обменното заболяване, рисковете нарастват многократно. Ако притокът на кръв се ограничи до такава степен, че не задоволява минималните нужди от кислород и хранителни вещества, настъпва инфаркт на миокарда или мозъчен инсулт.

 

Съдови усложнения при диабет: Инфарктът

 

Съдови усложнения при диабет. Кървене след менопауза.Гладолечение. Магнезий - ползи. жена, коятодържи в ръцете си червено сърце.

 

За появата му сигнализират множество от симптоми:

 • натиск, тежест и болка в гърдите, ръката или под гръдната кост;
 • неприятни усещания в гърлото, лявата плешка и гърба;
 • усилено сърцебиене;
 • чувство за недостиг на въздух;
 • гадене, повръщане, замаяност и слабост.

Но невинаги при диабет инфарктът протича с тези характерни оплаквания. Например, една трета от болните изобщо не изпитват натиск и тежест в сърдечната област. Чести при тях са симптомите на дискомфорт  в стомаха и червата. Ето защо е разумно диабетиците да се консултират периодично както с личния си лекар, така и с други медицински специалисти. Добре е болните да са наясно с резултатите от последната си електрокардиограма и с данните от лабораторните си изследвания. Доказано е, че при кръвна захар, поддържана в количества, близки до нормалните, рискът от смърт поради настъпил миокарден инфаркт е три пъти по-нисък, в сравнение със случаите, когато не са провеждани лечение и контрол на диабета.

 

Инсултът

Страдащите от захарна болест и техните близки трябва да познават симптомите на инсулта и незабавно да търсят лекарска помощ при настъпили:

 • замайване, нарушено равновесие и проблем с ходенето;
 • отпадналост или безчувственост, особено когато е само в едната половина на тялото;
 • проблеми с говора;
 • обърканост и загуба на ориентация;
 • нарушения в зрението;
 • силно главоболие.

Изброените оплаквания се появяват, когато в мозъка съсирек запуши артерия или се скъса кръвоносен съд. Не бива да се забравя, че лечението на инсулта е най-резултатно в първите три часа от възникване на симптомите.

Според Американската диабетна асоциация и Американската колегия на кардиолозите зависимостта между диабета и усложненията, засягащи мозъка, е ясно установена, но невинаги й се отделя необходимото внимание. Доказан факт е, че диабетиците по-често получават мозъчен инсулт в сравнение с тези, които не страдат от захарна болест. За намаляване на риска се препоръчва контрол на гликирания хемоглобин (при норма за възрастни под 7 %) . Такива тестове следва да се правят на три месеца при диабет от първи тип и на шест месеца при диабет втори тип. Правилно е кръвното налягане да се измерва всекидневно, а лошият  холестерол да се проверява поне веднъж годишно. Той не бива да надхвърля 2,6. ммол/л.

 

Съдови усложнения при диабет и връзката с наднорменото телесно тегло

Излишните килограми не са само козметичен дефект, а фактор, увреждащ съдовете. При диабетиците затлъстяването повишава кръвното налягане и задълбочава болестта като намалява вероятната продължителност на живота с две до осем години. Следователно телесното тегло трябва да се поддържа в граници, които са нормални за възрастта и пола.

Най-лесният начин за проверка е измерването на талията. Ако тя е повече от 102 см при мъжете и над 88 см при жените, означава, че е настъпило коремно затлъстяване. Другият често прилаган подход е определяне индекса на телесната маса, известен като ИТМ или BMI (от body max index). Този показател се изчислява като телесното тегло в килограми се раздели на ръста в метри на квадрат:

ИТМ = телесно тегло(kg ) / ръст(m )2

Приема се, че телесното тегло е нормално при ИТМ, равен на 20 – 25 за възрастта от 18 до 25 години, а за хората над 65 години ИТМ е между 25 и 30.

Разбира се, този показател е ориентировъчен, но може да се допълни с данни за дължината на талията, както и с измерване на т.нар. кожна гънка. За целта палецът и показалецът се поставят например, на корема, като разстоянието между тях е 5 см. Така определената гънка се захваща с пръстите и изтегля нагоре. Целта е да се прецени дебелината й. Ако тя надхвърля 2,5 см, вероятно под кожата е отложено излишно количество мазнини.

 

Промени в начина на живот

 

Витамини без захар. Съдови усложнения при диабет.

 

Те се правят при нужда от редуциране на телесното тегло. Чрез тях се свежда до 60% рискът от развитие на диабет от втори тип.

Например, напитките и лакомствата, съдържащи бяла захар, се заменят с естествен подсладител, който не повишава кръвната глюкоза и холестерола. В храненето акцент се поставя на плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти, витамини, микроелементи и органични киселини. Така се улеснява действието на биологично активните вещества в организма.

За хората с диабет е добре да приемат и много фибри, които почистват червата, премахват стомашните проблеми и понижават лошия холестерол в кръвта. Разбира се, не бива да не се преяжда, дори на празниците, нито да се допуска хранене по време на други дейности като работа с компютър или гледане на телевизия. По този начин може да се избегне незабелязаното напълняване.

Телесното тегло може да се нормализира и укрепи с движение, поне по 30 минути на ден. Препоръчват се разходки, почистване на къщата или градината, плуване, колоездене, различни тренировки с умерено натоварване.

 

Скъсайте с цигарите!

Навярно този съвет не би допаднал на мнозина, но отдавна е известно: наред с многобройните си неблагоприятни влияния върху организма, тютюневият дим свива кръвоносните съдове, включително най-фините им разклонения (капилярите). Когато към диабета се прибавят посочените спастични нарушения, кръвоснабдяването фатално намалява и съдовите катастрофи стават неизбежни. Неслучайно пушачите, в сравнение с непушачите, са по-уязвими от инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт. Всичко това налага да се живее без вредни навици, за да избегнете появата на съдови усложнения при диабет. С повече самоконтрол и внимание към здравето.

Обновена: 12 юли 2022 в 02:30 | Публикувана: 10 ноември 2020 в 10:47 | Категория: Здраве