Видове коремни мазнини и как да се справим с тях

Обновена: 13.03.2024|
Висцерално затлъстяване. Граници при висок холестерол.

През годините, в които е изследвано човешкото тяло от гледна точка на храненето и това как то влияе на процесите в организма, мненията за мазнините винаги са били много полярни. Едно от местата, на които те най-много се „лепят“, е коремната област. Знаете ли обаче, че не всички коремни мазнини са вредни и че има 6 различни вида? Разказваме ви за тях подробно в следващите редове.

 

Какви видове коремни мазнини познаваме?

В днешно време сме склонни да търсим лесните решения – особено когато става дума за отслабване. В най-честия случай изискванията ни са две: да бъде бързо и по възможност – без да полагаме големи усилия. Затова и индустрията с добавки, чайове и лекарства за отслабване, а дори и козметични процедури за отстраняване на мазнините, процъфтява.

Това обаче са доказано неефективни решения, които обикновено водят до т.нар. йо-йо ефект, който свързваме с диетите. Защо?

 

husk 400
husk 600
husk 400
husk 600

Причините са две:

  • Не познаваме добре анатомията си, както и какво причинява качването на килограмите, а причините могат да бъдат безброй.
  • Не променяме осъзнато живота и навиците си – само се подлагаме на временна промяна, която ни носи, съответно, постижение на желаната фигура или цифра на кантара. Обикновено: за кратко, след което отново следва неудовлетворение.

Именно затова преди да пристъпим към избор на решение за сваляне на коремните мазнини, е важно да разберем какви са, как се натрупват и какво най-много ще им повлияе. А ако направим промяната трайна в навиците си, тези мазнини няма да се върнат.

Накратко, видовете коремни мазнини могат да се обособят според мястото на натрупване или според вида мазнина от гледна точка на биологията.

Тъй като за коремна област приемаме цялото пространство между гърдите и горната част на бедрата, според мястото на натрупване видовете могат да бъдат, както следва:

  • долни коремни мазнини
  • мазнини в торса и долните крайници
  • мазнини в областта на стомаха и горната част на торса

От друга страна, ако ги класифицираме според състава им, коремните мазнини биват:

  • висцерални мазнини
  • интрамускулни мазнини
  • подкожни мазнини

 

Видове мазнини според зоната на натрупване

 

Коремни мазнини. Хормони, отговорни за напълняването.

 

Мястото, на което мазнините се трупат по тялото ни, може да ни разкаже много за неправилните навици в живота ни. Освен това обаче може да ни насочи към най-точния начин как да свалим излишните сантиметри от тялото ни. Истината е, че с времето това става все по-трудно по биологични причини.

С годините организмът ни по естествен начин забавя метаболизма ни. Ако не уловим този процес навреме и не съобразим начина си на живота с него, впоследствие ще ни е далеч по-трудно да влезем в любимите си дрехи, но и да опазим здравето си от опасни, дори нелечими състояния, които повишеното тегло може да ни донесе.

Започваме с дискомфорт при движение, по-бързо износване на ставите, но и проблеми с всички системи в тялото: повишен холестерол, опасност от диабет, хормонални нарушения, дори някои видове рак. За щастие – можем да се предпазим.

 

Коремни мазнини в долната част

Коремни мазнини в долната част на корема трупаме, когато прекаляваме с похапването на продукти, които не ни дават хранителна стойност, но за сметка на това – затрудняват храносмилателната ни система.

Твърди се, че този тип мазнини се трупа и заради големи количества стрес, лошо качество на сън, депресия и тревожност. Голяма роля в натрупването играе и липсата на движение и застоялият начин на живот.

Типичен пример за такива мазнини е проявлението им при хора, които работят на бюро по цял ден, хапват набързо, използват предимно личен автомобил и обичат да прекарват времето си у дома седнали на дивана или бюрото. Напрягането на коремните мускули е минимално, съответно изгарянето на мазнините в тази област е по-трудно.

За да можете да ги намалите, се препоръчва режим с по-малко въглехидрати и захар, но и движение, и по-специално – спортове, които включват активиране на коремните мускули. Избягвайте стреса и добавете в дните си пиенето на зелен чай – чудесен начин за детокс и изгаряне на коремните мазнини.

 

В торса и долните крайници

Мазнините, които се трупат в торса и долните крайници, от друга страна, може да се дължат на прекомерна консумация на глутен. Твърди се, че добър начин да си помогнете в този случай, е да намалите глутена в менюто си, но и да направите някои минимални промени. Например – ако не закусвате, добавете леки храни за първо похапване през деня. Така няма да огладнявате толкова много през остатъка от деня и тестените изделия няма да ви изкушават толкова много.

Освен това – ходете повече. Минимумът от 10 000 крачки на ден ще помогне, но ще е още по-ефективен, ако добавите и разходки сред природата или тренировки, включващи изкачването на стълби. Това ще стимулира както мускулите на долните крайници, така и мускулите на корема, които ще изгорят ненужните мазнини.

Друга възможност за повече мазнини в долната част на корема и горната част на долните крайници, особено при жените, се явява потенциален хормонален проблем. Препоръчва се да намалите приема на сол, тъй като така се задържа повече вода в тялото. Ако е възможно, се движете повече.

 

Горната част и областта на стомаха

Ако пък забелязвате натрупване на мазнини в по-горната част на торса и областта на стомаха, обяснението може да бъде много по-просто: липса на движение.

Този тип мазнини лесно се разпростира и към задните части, затова е хубаво незабавно да включите повече движение в дните си.

Освен това – регулирайте количеството си сън. То е изключително важно от гледна точка на освобождаването на хормона кортизол, който има връзка и с пълнеенето. Похапвайте и повече храна, богата на фибри, за да преборите мазнините.

 

Видове коремни мазнини според състава им

 

Коремни мазнини, превенция.

 

Темата за състава на мазнините и това до каква степен са опасни за здравето ни е богата на факти и изследвания.

 

Висцерални мазнини

На първо място е важно да поговорим за висцералните мазнини. Мнозина ги наричат още „активни мазнини„. Важно е да направим разлика между тях и подкожните мазнини, които естествено присъстват като форма на изолация и предпазващ щит под горния слой на кожата ни.

Този тип мазнини са особено опасни за здравето поради две причини. От една страна: те са трудни за измерване, тъй като се намират далеч по-дълбоко под епидермиса. От друга – те се събират около вътрешните ни органи, разположени в коремната кухина. Сред тях са черният дроб, панкреасът, червата и други.

Защо това е опасно? Изследвания през годините са установили, че твърде голямо количество от тези мазнини може буквално да задуши органите ни и да попречи на правилната им работа. Ако това се случи с черния дроб, например, може да настъпят хормонални смущения, проблеми с поддържането на организма чист от токсини, повишено кръвно налягане и още много.

В случай, че се борите с такъв тип мазнини, е много важно да направите промяна в начина си на живот възможно най-бързо, като включите редовен спорт и подходящ за целта хранителен режим, а отхвърлите вредните навици като тютюнопушене и алкохол.

 

 

Интрамускулни мазнини

Интрамускулните мазнини, за съжаление, са не по-малко опасни от висцералните. Известни са още с името „мускулно-мастна тъкан„. Този тип натрупване се характеризира с разположение непосредствено над коремния мускул и в самите мускули. Трудно е да се измери и улови заради това, но се твърди, че този тип мазнини са до голяма степен „виновни“ за по-висок риск от развитието на диабет.

И тук обаче важи горният принцип: добър хранителен режим, комбиниран с движение, ще дадат очаквания резултат. Желателно е да намалите количеството калории в дневния прием и да правите упражнения три-четири пъти седмично. Задължително отстранете захарта, доколкото е възможно, от менюто си.

 

Подкожни мазнини

Подкожните мазнини са тези, които най-често виждаме открито и в действие – променящи фигурата ни и сриващи самочувствието ни. Те се настаняват около ханша, бедрата и седалището.

При тях правилото е: изгаряйте повече калории, отколкото приемате.

И допълнителен съвет от нас: желателно е да намалите въглехидратите и да наблегнете на протеини и фибри. Те ще ви помогнат в начинанието, но имайте предвид следното: подкожните мазнини са сред най-упоритите за изгаряне мазнини в тялото. Затова се заредете с позитивни мисли и мотивация, и не пропускайте да прочете как можем да горим мазнините с йога, както и помага ли кокосовото масло за изгарянето им.

 

Категории: Здраве|Публикувана: 19.10.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 15:02 | Публикувана: 19 октомври 2021 в 10:46 | Категория: Здраве