Съществуват ли наистина алтернативни лечения при диабет? Днес практикуването на природна медицина не се възприема като изостаналост или ексцентричност. В много страни неконвенционалните лечения се ползват като допълнение към стандартната терапия. Все повече медици се убеждават, че старите методи, проверени през вековете, също работят добре и се съчетават успешно със съвременните научни постижения.

Пример за това са именно алтернативните подходи срещу диабета – хронично заболяване, при което кръвната захар е повишена. С модерните противодиабетни средства се цели тя да се нормализира. Обаче нивото на глюкозата в кръвта е непостоянна величина, която зависи от количеството на поетата храна, прекомерната консумация на сладкиши, психичното напрежение, стреса, простудите и още много фактори.

Необходимо е често да се проверява захарта в урината и кръвта, и според получените резултати да се променя терапията. Всекидневната диета на болните следва да се регулира така, че да задоволява нуждите им от основни хранителни съставки, без да повишава кръвната захар.

И тук на помощ идва алтернативната медицина. Тя не е панацея (лекарство за всичко), но може успешно да се ползва, ако засегнатият от диабет поддържа постоянен контакт с личния си лекар. От своя страна специалистът трябва да информира пациента за очакваните ефекти, когато конкретен метод се добави към основната терапия.

Ето какви средства на природната медицина могат да станат част от общия подход срещу обменното заболяване.

 

Алтернативни лечения при диабет: Акупунктура и акупресура

Тези лечения са възникнали в Китай преди хиляди години. Основават се на теорията, че жизнената енергия в тялото циркулира по канали (меридани), които образуват сложна система, свързваща вътрешните органи с конкретни точки по кожата, над 660 на брой. Ако енергийният поток се наруши, организмът боледува.

За да се възстанови хармонията в него, енергията трябва да се пренасочи. С такава цел се прилагат убождане или натиск върху конкретни точки. Експерименти с животни са доказали, че акупунктурата или акупресурата увеличават броя на клетъчните рецептори, участващи в усвояването на глюкозата, което води до понижаване на нейното ниво в кръвта.

Освен това с описаните алтернативни лечения при диабет се намалява болката при невропатия.

 

Йога и медитация

Един от рисковите фактори за диабет е стресът, защото в моменти на напрежение в човешкия организъм се отделят вещества, които водят до повишаване на кръвната захар. При занимания с йога чрез пози – асани, се създава успокоение, при което тялото се отпуска, мислите се избистрят и намалява нивото на стрес. Прилагат се йогийски практики, за които се твърди, че, придружени с правилно дишане, помагат да нормализират кръвната захар и обмяната на веществата в организма.

При медитация първоначално се постига дълбоко отпускане и почивка на нервната система, след което се възстановяват съдовият тонус и обменните процеси. Повишава се устойчивостта на организма към стрес. Всичко това се отразява благоприятно върху нивото на кръвната захар.

 

Алтернативни лечения при диабет чрез хромотерапия

Според Аюрведа, човешкото тяло съдържа елементите на вселената в различни пропорции, неповторими за всеки индивид, а отделните органи си имат характерна вибрационна енергия. Когато природният баланс на организма се наруши, възниква болест. Хромотерапията е начин да се възстанови изгубеното равновесие като се въздейства с конкретен цвят върху цялото тяло или определени органи.

Например, според индийските лекари, диабетиците страдат от недостиг на оранжеви и жълти цветове. Проблемът може да се преодолее чрез обличане на дрехи в същия цветен диапазон и престой под светлина, преминаваща през оранжево-жълти витражи.

 

Алтернативни лечения при диабет чрез масажи

 

Алтернативни лечения при диабет. Ароматерапия. Лесно усвоим магнезий. Билки, които използваме против целулит. Жена, готова за процедури с жилки. Премахване на целулит и вендузи за целулит.

 

Тази процедура подобрява кръвообращението, активира метаболитните процеси, които участват в нормализирането на кръвната захар.

Чрез умело приложен масаж се укрепват нервните влакна, отдалечава се рискът от диабетна невропатия.

Добре е манипулациите да се комбинират с дихателни упражнения. По този начин нараства консумацията на захар от мускулната тъкан, в резултат на което се намалява кръвната глюкоза. Въпреки посочените ползи, масажът изисква изключителна прецизност. Той е противопоказен при слабост и силна умора, както и след настъпили диабетни усложнения.

 

Ароматерапия

Друг алтернативен подход срещу диабета е употребата на етерични масла. Обикновено те се вдишват или след подходящо разреждане се прилагат локално върху кожата. Най-добра релаксация се постига, когато масажът на тялото се комбинира с втриване на масло от евкалипт, хвойна или здравец.

Неотдавнашно изследване е доказало, че етеричните масла от сминдух, кимион и риган помагат за понижаване на артериалното налягане и регулират нивата на кръвната захар.

 

Алтернативни лечения на диабет чрез билки

Лечебните растения могат да улеснят контрола на кръвната захар и наднорменото телесно тегло, но трябва да се прилагат според указанията на ендокринолог и фитотерапевт, за да се избегнат нежелани взаимодействия с някои медикаменти, които диабетикът приема.

Данните от изследвания върху приложението на алое вера сочат, че извлекът от това растение допринася за активиране на бета клетките в задстомашната жлеза. Редовната употреба на чай от салвия, женшен или канела улеснява възстановяването клетъчната чувствителност към инсулина.

Специално внимание заслужава джинджифилът. Доказано е, че екстрактът от корените му подпомага понижаването на глюкозата в кръвта, намалява лошия холестерол, регулира обмяната на мазнините и нормализира обменните процеси.

Сред благотворните ефекти на друго полезно растение – куркумата, се нареждат укрепването на кръвоносните съдове и редуцирането на мастните клетки. Употребата на куркума при диабет може да ограничи хроничното възпаление и да нормализира телесно тегло.

 

Витамини и микроелементи

На хората с диабет често се предписват витамини и микроелементи. Това се дължи на факта, че при високи нива на кръвната глюкоза се отделя голямо количество урина и заедно с нея се губят полезни вещества.

Доказано е, че количеството на витамин С при диабет бързо се изчерпва. Въпросният витамин трябва да се добави, за да се укрепят кръвоносните съдове.

 

Диабетиците се нуждаят също от:

 • витамин Е – нормализира кръвната захар;
 • витамин А – предпазва зрението;
 • витамин В1 и В3 имат позитивен ефект върху кръвоносните съдове;
 • В5 – подпомага вътреклетъчните обменни процеси;
 • В6 и В12 –защитават нервите от увреждане;
 • В7–повишава инсулиновата чувствителност;
 • В9 – спомага за образуването на нови клетки.

От микроелементите много важен е цинкът, който ускорява продукцията на инсулин в организма.

За предотвратяване на усложненията при диабет е необходим и магнезий. Този микроелемент участва в процесите, водещи до нормализиране функциите на нервната, сърдечно-съдовата и опорно-двигателната система.

Изключително полезен е хромът. В определени дози, той може да засили ефектите на инсулина и така да намали интереса към сладкишите с рафинирана захар.

 

Как да наблегнем на правилното хранене?

Едно от условията за доставяне на биологично активните вещества е правилното хранене. За да го постигнете, ще ви помогнат сладните пет правила:

 • Включете във всекидневното си меню представители на всички групи храни.
 • Увеличете съдържанието на фибри в ястията си.
 • Ограничете мазнините и солта.
 • Хранете се по 6 пъти на ден, но с малки порции.
 • При наднормено телесно тегло наблегнете на нискокалоричните ястия, особено на зеленчуците и киселите плодове.

 

Алтернативни лечения при диабет чрез физическа активност

 

Алтернативни лечения при диабет. Пременопауза, перименопауза и движение. Спортуваща жена с фреш

 

Леките натоварвания на мускулите и ставите, в рамките на половин час дневно, допринасят за по-бързо изразходване на кръвната глюкоза, защото активно работещите структури на тялото се нуждаят от енергия. По този начин се подобрява инсулиновата чувствителност на клетките.

Освен това умереното движение (чрез разходки, джогинг, плуване, гимнастика, колоездене и други занимания) тонизира мускулите, подобрява кръвообращението и мастната обмяна, премахва стреса.

Правилно е интензивността на физическите натоварвания да се определя индивидуално, според общото състояние на човека, неговата възраст, първоначална двигателна активност, наличието на усложнения от диабета и други фактори. За да се избегне рискът от рязко спадане на кръвната захар, трябва да се следят нивата й по време на всяка тренировка.

Преди да предприемете каквито и да е алтернативни лечения при диабет и промени в начина си на живот, разумно е да ги се обсъдите със своя лекар. Не забравяйте, че при диабет всяка самонадеяност може да доведе до нежелани за здравето последици.