Гестационен диабет: признаци и третиране при бременност

Обновена: 22.02.2024|
Кето диета и бременност. Начини да ес справим с диабета. Гестационен диабет: признаци.

Чували ли сте за гестационен диабет: признаци на състоянието се проявяват по време на бременност. Името му произлиза от названието на седмиците в периода на бременност – гестационни. Специфичното за гестационния диабет е, че той се появява за първи път в живота на жената именно в периода на износване на плода, без тя да е била диагностицирана преди това с него.

Диабетът е ендокринно заболяване, свързано с нарушения във въглехидратния механизъм, при което се променя нивото на кръвната захар и чувствителността на тъканите към инсулина. Бременността и диабетът са две състояния, които взаимно си повлияват и могат да доведат до усложнения от страна на майката и на плода.

 

Гестационен диабет: признаци се диагностицират за първи път по време на бременност

Ако има опасност от гестационен диабет: признаци се появяват още през първите седмици от бременността – въглехидратният метаболизъм се променя рязко. Повишеното образуване на естрогени и прогестерон води до увеличеното образуване на инсулин и повишена чувствителност към тъканите.

Признаци за появата му често се припокриват със симптомите, които имат повечето бременни жени. Признаците, които могат да сигнализират за наличие на гестационен диабет, са:

 • Лесна уморяемост
 • Гадене и повръщане
 • Голям за срока на бременността плод
 • Повишена жажда
 • Често уриниране

 

Ако имате съмнения за наличието на диабет по време на бременност ви, незабавно се свържете с лекар, за да направите необходимите изследвания.

 

Как влияе бременността върху диабета?

Плацентата произвежда ензим, наречен инсулиназа, който помага за разпадането на инсулина. Това води до увеличени инсулинови нужди. По време на бременността въглехидратният баланс се контролира по-трудно и това може да доведе до хипогликемия (ниски стойности на кръвната захар).

 

Гестационен диабет: признаци и влияние върху бременността

 

Хранене при бременност. Цинк при бременност. Бременност - диагноза и развитие. Лека бременност. Списък преди раждане. Гестационен диабет: признаци.

 

От страна на майката:

 • Прееклампсия – заболяване, което води до увеличено кръвно налягане и протеинурия (появата на белтък в урината).
 • Повишен риск към бактериални инфекции.
 • Инфекции на оперативната рана –  Sectio Ceasarea (Цезарово сечение)
 • Повишаване на процента на майчина смъртност.

От страна на плода:

 • Вродените малоформации са по-често срещани.
 • Увеличава се риска от преждевременно раждане.
 • Повишена неонатална заболеваемост – заболявания при новородени.
 • Интраутеринна ретардация – изоставане в растежа на плода в майчината утроба.
 • По-кратка продължителност на бременността – 37 г.с.
 • Проява на макрозомия – тегло на плода над 4000 гр.
 • Хидрамнион – увеличено количество на околоплодни води.

 

Унаследява ли се диабетът от плода?

Смята се, че деца на диабетички унаследяват в слаба степен диабета. По-скоро се говори за унаследяване на предразположеността към диабет. Новородените деца на майки с неконтролируем диабет страдат по-често от:

 • Респираторен дистрес синдром – състояние, при което се затруднява нормалното дишане.
 • Хипогликемия – ниска кръвна захар (под 3.9 mmol/l) при човек със захарен диабет, при която се налага да се предприемат действия, за да се върне кръвната захар към нормални стойности.
 • Полицитемия – повишено производство на еритроцити, левкоцити и тромбоцити
 • Хипербилирубинемия – повишено ниво на билирубина в кръвта, което води до жълтеница.
 • Хипокалциемия – понижено ниво на калций в кръвта.

 

Поведението при бременни с диабет е желателно да се уточни с ендокринолог и акушер-гинеколог. Жени с диабет трябва да се лекуват преди бременността до получаване на трайна нормогликемия (нормални стойности на кр. захар), която е белег за нормален въглехидратен баланс. Когато се постигне такова състояние, жената може да забременява. След забременяването ежедневно се следят стойностите на кръвната захар и на нивото на гликирания  хемоглобин (HbA1C).

През първото тримесечие – изследване на гликирания хемоглобин, урея, креатинин, кръвна захар, хормони на щитовидна жлеза.

През второто тримесечие – изследване на гликирания  хемоглобин, урея, креатинин, кръвна захар, албумин в урината и следене на кръвното налягане.

През третото тримесечие  – често посещение при акушер-гинеколог и определяне размерите на плода, аускултация на детски сърдечни тонове и определяне вида на раждането.

 

Каква диета се препоръчва при гестационен диабет?

Диетата е основното терапевтично средство при диабет. Тя изключва приемането на сладки храни и напитки, но не изключва храни, богати на въглехидрати. Храната трябва да се приема няколко пъти през деня – закуска, предиобедна закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря. Общата енергия на приетата храна за 24 часа е около 2200- 2500 калории. От тях 45% трябва да са въглехидрати, 25 % – белтъчини и останалите 30 % – мазнини.

Какво да включим в менюто си?

Балансираната диета е ключова за правилното управление на гестационния диабет. Правилното разпределение на богатите на въглехидрати храни ще предотврати скоковете на кръвната захар. Вашият лекар ще определи точно колко въглехидрати на ден да приемате. Той може и да ви препоръча и диетолог, който да ви помогне с това.

Въглехидрати

Изборът на здравословни въглехидрати включва:

 • Цели зърна
 • Кафяв ориз
 • Боб, грах, леща и други бобови растения
 • Зеленчуци
 • Плодове с ниско съдържание на захар

Протеини

Две до три порции на ден протеин са препоръчителни при гестационния диабет. Добрите източници включват месо от домашни птици, риба и тофу.

Мазнини

Здравословните мазнини, които могат да се включат в диетата, са безсолни ядки, семена, зехтин и авокадо.

 

Какъв е методът на раждане при гестационен диабет?

 

Гестационен диабет: признаци

 

Ако диабетът е компенсиран и общото състояние на бременната жена и плода е добро, обикновено се чака спонтанно раждане. Ако диабетът е нестабилен и има усложнения, се родоразрешава предсрочно, като е важно да се достигне до белодробна зрялост на плода. По отношение на кърменето – родилките с диабет могат да кърмят децата си.

Корекцията на инсулиновите дозировки се определя от ендокринолог!

 

Кои са останалите видове диабет и какво е специфично за тях?

Диабетът се класифицира в 3 обширни категории: диабет тип 1, диабет тип 2, гестационен. Диабетът е много по-гъвкаво и променливо състояние, отколкото някои хора смятат – в един организъм може да има комбинация от различни негови форми.

Диабет тип 1: инсулинозависим диабет

Този тип диабет се характеризира със загуба на бета-клетки, произвеждащи инсулин в панкреаса, което води до инсулинов дефицит. Известен още като „юношески диабет“, тъй като може да се прояви още в детска възраст. Но голяма част от хората, страдащи от диабет тип 1, са възрастни. Диагностицираните с диабет тип 1 са инсулинозависими, което означава, че трябва да приемат изкуствен инсулин всеки ден, за да поддържат жизнените си функции.

Диабет тип 2: инсулин-независим диабет

При диабет тип 2 тялото реагира по различен начин на инсулина. Докато организмът продължава да произвежда инсулин (за разлика от тип 1), клетките на тялото не реагират на инсулина толкова ефективно, както преди.

Много хора с диабет тип 2 имат данни за преддиабет (нарушена глюкоза на гладно и / или нарушен глюкозен толеранс) преди да отговорят на критериите за диабет тип 2. Прогресията на преддиабета към явен диабет тип 2 може да се забави или да се елиминира. Това може да стане чрез промени в начина на живот или лекарства, които подобряват чувствителността към инсулин или намаляват чернодробната глюкоза.

Известно е, че редица фактори в начина на живот играят роля за развитието на диабет тип 2, включително затлъстяването (определено чрез индекс на телесна маса по-голям от 30), липса на физическа активност, неправилна диета, стрес и урбанизация. Диабет тип 2 е най-често срещаният в световен мащаб.

 

Гестационен диабет: как влияят физическите упражнения

Бременността и физическата активност не се изключват едно друго, особено при наличието на гестационен диабет.  Дори напротив – умерена физическа активност, по 20-30 минути на ден, ще подпомогне естествените процеси за изгаряне на мазнините в организма и ще намали инсулиновата резистентност на тъканите.

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 09.10.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ак. Дона Димова
Ак. Дона Димова завършва специалност „Акушерка“ в Тракийски университет гр. Стара Загора. Преминава обучителен курс за операционна акушерка в СБАЛАГ "Майчин дом" гр. София. Започва да практикува професията в Болница Тракия гр. Стара Загора. Член е на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи. За въпроси към ак. Дона Димова - пишете в коменар.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

7 Коментара

 1. Роси 20.01.2023 at 19:44 - Отговор

  Нормално ли е 30,6 захар при бебе

  • Верджиния 23.01.2023 at 15:14 - Отговор

   Здравейте, бихте ли уточнили тази стойност, която сте посочили, дали се отнася за кръвна захар, тъй като горната граница е 6,1 ммол/л? Също така – при бебе или по време на бременност? Във всеки случай Ви съветваме да се консултирате с ендокринолог при високи стойности на кръвната захар. :)

 2. Име задължително 11.12.2021 at 10:19 - Отговор

  Вие сериозно ли говорите за 8370- 8570 калории за 24 часа? Препоръчителната дневна доза калории за мъж е 2500 kcal, а за жена – 2000. https://www.webmd.com/diet/features/estimated-calorie-requirement

  • For Life 13.12.2021 at 10:48 - Отговор

   Здравейте,

   Много Ви благодарим за корекцията! Допуснали сме необяснима грешка – разбира се, че такива стойности не са адекватни. :)

 3. Мая Узунова 23.09.2021 at 8:16 - Отговор

  Здравейте, какви са нормалните стойности на кръвната захар повреме на бременност?Моите стойности са между 3.3 и 3.7.

 4. Анисия 13.10.2020 at 2:43 - Отговор

  Добър ден,

  Искам да попитам следното. Имам инсулинова резистенцията. От месец мат тази година приемам metformina. Какви са ефектите за плодът при бременност. Наясно съм, че в този период трябва да се прекрати лечението. Благодаря!

  • Ак. Дона Димова 13.10.2020 at 11:19 - Отговор

   Здравейте, Анисия,

   Метформинът е противопоказен при бременност, но ако е изписан от лекар, спазвайте неговите назначения. В случай, че приемате медикамента по Ваша преценка, незабавно се консултирайте с лекар, преди да продължите приема му.

Оставете коментар

Обновена: 22 февруари 2024 в 17:16 | Публикувана: 9 октомври 2020 в 12:09 | Категория: Бременност и женско здраве