Диабетно стъпало – коментар на д-р Йордан Йорданов

Обновена: 09.01.2024|
Подуване на краката и глезените. Диабет тип 1. Диабетното стъпало. Болка в крака - усложнение на диабет тип 2, наречено диабетно стъпало

Хората, страдащи от диабет, са предразположени към проблеми с краката, най-често срещаният от които е диабетно стъпало. Диабетното стъпало се развива поради продължителни периоди на високи нива на кръвната захар. В тази статия ще разгледаме проблемите с краката, които могат да възникнат при хора с неконтролиран или лошо контролиран диабет и как да се справят с тези ефекти.

Д-р Йордан Йорданов в коментар по темата дибаетно стъпало.

Обърнахме се за коментар и към д-р Йордан Йорданов – хирург в МБАЛ Централ Хоспитал. Д-р Йордан Йорданов е успешен хирург, специалист по обща хирургия и гръдно-коремна хирургия,притежаващ множество сертификати – по едноскопска, по пластична и реконструктивна хирургия, по мамопластика, а също и за долна ендоскопия. С богатия си опит, подкрепен от множество сертификати и курсове, той ще ни разкрие повече за профилактиката и лечението на диабетно стъпало.

 

Как се стига до диабетно стъпало и какво представлява то?

Ако не се контролира, диабетът може да причини редица усложнения, включително проблеми със здравето на краката.  Ако не се лекува правилно, диабетът може да доведе до невропатия или увреждане на нервите в стъпалата. Невропатията е загуба на усещане за топло, студено и болка. Липсата на чувствителност затруднява реакцията при наранявания, като изгаряне от горещ пясък, мехури, образувани от обувките и дори камъче в обувката.  Ако не се лекува навреме, дори и най-малките наранявания могат да доведат до големи усложнения като сериозна инфекция и риск от ампутация.

zink 400
astaks 600
zink 400
astaks 600

Диабетът влияе и на притока на кръв в тялото. Липсата на ефективно кръвообращение затруднява лечението на раните и възпаленията. Ако кракът получи нараняване вследствие на невропатия, недостатъчния приток на кръв ще попречи на заздравяването на раната. Така съществува вероятността тъканта да развие некроза и да се превърне в гангрена. Съответно, за да се спре гангрената, е необходимо отстраняване на мъртвата тъкан.

Терминът „диабетно стъпало“ е въведен в медицинската практика през 1992 г. и определя пациeнтите с тежка диабетна полиневропатия, причиняваща изчезване на сетивността и нарушаване на равновесието между мускулите на стъпалото.  Стига се до много сериозни нарушения в тъканите на стъпалото на диабетиците, които водят до последваща промяна на ставно-костната му структура, в разпределението на тежестта, обменните процеси, храненето на тъканите.

Комбинацията от всичко това е предпоставка за формирането на труднолечими и много бързо прогресиращи рани, които се инфектират и стават причина за инфекцията в дълбочина. Обективно около 15% от диабетиците формират некротични язви на долните крайници през живота си, което нерядко е първата проява на заболяването. При около 24% от тези пациенти се налага извършването на ампутация – на пръст, стъпало, подбедрица и дори крак. Усложненото диабетно стъпало може да е пагубно за човека.

 

Предупредителни знаци за появата на диабетно стъпало

Млада жена, която изпитва болка в стъпалото - симптом за диабетно стъпало

 

Съблюдаването за предупредителните знаци, съпътстващи развитието на диабетно стъпало, е наложително. Въпреки, че тези проблеми могат да възникнат при всеки, диабетиците са изложени на най-висок риск от по-сериозни усложнения заради лошата циркулация на кръвта. Ето няколко знака, който не трябва да пренебрегвате, когато става въпрос за краката ви:

 • Подуване на краката или стъпалата
 • Промяна на цвета на кожата
 • Усещане за парене или изтръпване
 • Липса на чувствителност
 • Изтръпване на пръстите и/или парене
 • Скованост на пръстите
 • Бавно заздравяване на ранички
 • Пукнатини между пръстите на краката
 • Появяване на брадавици, мехури или мазоли
 • Поява на „атлетично стъпало“ – гъбична инфекция, която се появява между пръстите на краката, но е възможно да се разпространи по цялото стъпало
 • Загуба на окосмяването на пръстите на краката

При установяване на някой от изброените симптоми е необходима моментална консултация с лекар. Всяко забавяне е потенциално излагане на риск от повече усложнения и здравословни проблеми. Необходимо е ежедневно да се проверява състоянието на краката, да се мият всеки ден с топла вода, да се носят удобни обувки. Избягването на ходене боси и ежедневните разходки също помагат за превенция на диабетно стъпало. Отказване от тютюнопушенето е важно, тъй като то намалява допълнително притока на кръв към краката. Овлажнявайте пръстите и стъпалата си редовно с подходящ крем. Също така не е препоръчително да се използват медикаменти за рани, брадавици и мазоли, тъй като химикалите в тях могат да създадат начална точка за инфекция.

 

Д-р Йордан Йорданов за средствата за профилактика на диабетно стъпало

Срещнахме се с него, за да ни разкаже повече за проблема с диабетното стъпало, неговите профилактика и лечение.

1.  Д-р Йорданов, разкажете ни повече, като специалист, за захарния диабет – как се поражда, с какви процеси в тялото е свързан?

Д-р Йорданов: Захарният диабет е метаболитно заболяване с нарушение във въглехидратната обмяна, засягащо кръвоносните съдове на всяко ниво. Характеризира се с хронично протичане и прогресиращо развитие в годините, инвалидизиращо постепенно болните. Първично засяга въглехидратния метаболизъм, с последващо вторично засягане на липидната и белтъчната обмяна, както и водно-електролитния баланс на организма. Все по-млада възраст е ангажирана от това социално значимо заболяване, като по-голям процент от новозаболелите се пада на диабет тип 2.

2. Какъв е най-големият проблем, пред който се изправят хората с диабет?

Д-р Йорданов: Това може да бъде микроангиопатията, особено в крайниците, довеждаща до оформянето на трудно лечими исхемични рани, оформящи така нареченото диабетно стъпало. Този симптомо-комплекс винаги протича в съчетание с повреди на други органи и системи, завършващ, в един определен момент с ампутации и инвалидизации. Това, за съжаление, може да доведе и до преждевременна смърт. Стъпалните язви в 85% от случаите предхождат последващи ампутации при диабетици.

3. Как трябва да се процедира при появата на диабетна язва?

Д-р Йорданов: Основното поведение, което трябва да се спазва при наличието на диабетна язва, е:

  • Профилактика на заболяването
  • Контрол на придружаващите заболявания
  • Контрол на исхемията в крайниците
  • Контрол на инфекцията в появили се вече рани при диабетици
  • Локално третиране на раните

4. Защо трябва да се спазва дисциплинарност при лечението на този проблем?

Д-р Йорданов: Важно е подходът да е комплексен и мултидисциплинарен. Знаейки причините, довеждащи до появата на диабетно стъпало и начините на хирургично лечение, в годините е изградена тактика за локално повлияване на оздравителния процес и максимално щадящо оперативно лечение. Защото борбата е за всеки сантиметър тъкан. Локалното е в съчетание със системното лечение на заболяването, както и с хирургическото. Смисълът на локалното лечение се проявява в стимулирането епителизацията и заздравяване на ендотела на малките кръвоносни съдове. Това е в съчетание с локален контрол на инфекцията и общото заболяване.

5. Какво ще кажете за прилагането на антибиотици за лечение на диабетно стъпало?

Язва на дибаетно стъпало при диабет тип 2

Д-р Йорданов: Прилагането на перорални, широкоспектърни антибиотици за овладяване на инфекцията нямат ефект поради това, че често към тях се изгражда резистентност. Не проникват в огнището на инфекцията поради локалната исхемия в раната. Освен това голяма част от тези антибиотици се отделят от бъбреците, тъй като в един етап от заболяването от захарен диабет бъбречните функции са увредени. Приложението на широкоспектърни антибиотици има показания само при генерализиране на инфекциозния процес по типа на сепсис или при голяма оперативна интервенция, например ампутация или съдова операция. Те не са оправдани за безразборно прилагане само по смисъла на съществуващото диабетно стъпало, което не е подложено на голяма хирургия. Локалното приложение на мазеви превръзки, без реална преценка, също е във вреда на болния.

6. Какви са стъпките за третиране на диабетно стъпало?

Д-р Йорданов: Алгоритъмът за локално третиране на раната изисква, първо, преценка дали е по типа на гангрена-влажна, суха или се касае за лошо гранулираща и инфектирана рана. Микробиологията е от значение, когато предстои търпеливо лечение на диабетно стъпало. Гангрените са индицирани за спешна оперативна интервенция и всяко третиране по друг начин довежда до усложнения и опасност за здравето и живота на болния.

Втората стъпка в локалното третиране на диабетното стъпало е опресняване ръбовете на раната, откъдето започва процеса на епителизация и затваряне, както и изчистване дъното на налепите и вялите гранулации, които пречат на оздравителния процес.

Третата стъпка е приложението на микс от различни медикаменти с локално приложение. Те трябва да поддържат раната стерилна, да стимулират епителизацията, да повлияват ендотелата на капилярите. Както и да премахват исхемията и да играят ролята на биологична превръзка.

7. Благодарим Ви за полезните и изчерпателни отговори по отношение на този проблем.

Д-р Йорданов: И аз Ви благодаря за предоставената възможност и се надявам тази информация да достигне до подходящите хора в точния момент. Навременното лечение на проблем от такъв тип е животоспасяващо. Бъдете здрави – вие и вашите читатели.

За въпроси по темата към д-р Йордан Йорданов – моля, напишете коментар под статията.

Категории: Здраве|Публикувана: 22.04.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

2 Коментара

 1. Стефка Богданова 29.12.2023 at 18:53 - Отговор

  Публикацията ме заинтересува. За Д-р Йорданов съм чела хубави отзиви.

 2. Стефка Богданоеа 29.12.2023 at 18:50 - Отговор

  Здравейте! Честита Коледа!
  Желая да запиша час за преглед за Веселин Богданов при Д-р Йорданов след 01.01.2024 г. Моля за телефон или мейл за контакт. Благодаря предварително!

Оставете коментар

Обновена: 9 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 22 април 2020 в 15:00 | Категория: Здраве