Напълняване при жените – кои области са най-често засегнати

Обновена: 09.01.2024|

Килограмите са едни от най-големите врагове на жените. Представителките на нежния пол са по-склонни към трупането на мазнини, отколкото мъжете.

В тази статия ще разгледаме какво предизвиква напълняване при жените в определени области и как да се справим с него.

 

Причини за напълняване при жените

Женското тяло е уникално, тъй като осигурява среда и условия за развитието на ембриона по време на бременност, като е способно да се възстанови изключително бързо след раждането, дори след такъв висок праг на болка.

zdrav sun 400
zdrav sun 600

При жените се наблюдава складиране на мазнини в глутеално-бедрената област и гърдите, което е еволюционен механизъм за продължаване на рода.

zdrav sun 400
zdrav sun 600

До 25-годишна възраст жените със здравословно тегло имат два пъти повече телесни мазнини от мъжете, тъй като това е и периодът на най-висока фертилност.

Затова и е по-характерно напълняване при жените около органите с репродуктивно значение.

Естрогенът е един от ключовите хормони, който насърчава натрупването на мазнини в гърдите, седалището и бедрата, за да бъдат защитени зоните около репродуктивните органи, които са най-честите области на напълняване при жените.

Той се отделя главно от яйчниците, като основната роля е свързана със сексуалната функция, но също отговаря и за формирането на костите и количеството на мускулната маса. Покачването на килограми може да е свързано както с повишаването на нивата му, така и с неговото понижаване. Причините за напълняване се дължат на хормонален дисбаланс, който от своя страна може да е породен от най-различни фактори.

Най-често неправилният хранителен режим, съчетан с ниска двигателна активност, е причината за покачване на килограми, но това съвсем не означава, че няма и други фактори, който да доведат до хормонални дисбаланси.

 

Факторите, предизвикващи напълняване при жените

 

Напълняване при жените, причини, засегнати области

 

 • Стрес

Стресът е сред другите главни виновници за излишните килограми, тъй като прекомерното отделяне на кортизол повлиява на хормоналния баланс и забавя метаболизма.

При силен стрес пък се намалява секрецията на друг хормон, чиято функция е да контролира кортизоловите нива. Ако нивото но DHEA (дехидроепиандростеронът) е понижено, това също е обвързано с натрупване на килограми. DHEA е многофункционален стероиден хормон, който спомага за синтеза на тестостерон и естроген.

 • Безсъние

Нередовният сън е още една причина за напълняване, тъй като това оказва влияние на обмяната на веществата. Непълноценната почивка и безсънието се отразяват на способността на организма да усвоява въглехидратите и това покачва кръвната захар.

Безсънието довежда също и до нарушаване на баланса между грелина и лептина и предизвиква постоянно чувство на глад, така че недостатъчният сън дълго време създава вълчи глад.

 

 • Емоционален глад

Жените по природа са по-емоционално реактивни в сравнение с мъжете, което се отразява и на физическо ниво. Доста често срещан фактор за затлъстяване, на което не може да се установи причината на метаболитно ниво, е именно психичното състояние.

Все повече клинични проучвания доказват сложната взаимовръзка между затлъстяването и депресивните състояния.

Установено е, че дефицитът на серотонин, свързан с ниско настроение и депресия, довежда до въглехидратен глад, което е често свързана причина за напълняване при жените.

 

Кои са най-характерните области на напълняване при жените?

 

Напълняване при жените. Кето диета и метаболитен синдром.

 

Женското тяло е по-предразположено към напълняване в областта на бедрата, седалището и ханша, докато мъжете складират повече мазнини около корема. При жените е характерна тази т. нар. полово специфична мазнина, тъй като тя има физиологична и защитна функция, особено по време на бременност.

По време на настъпването на периода на менопауза обаче, областите на напълняване на жените стават като при тези на мъжете. Така в предменопаузата характерните зони на напълняване наподобяват крушовидна форма, докато с настъпването на менопаузата, по-типична е формата на ябълка.

През този период нивата на естроген в женския организъм спадат, за да се изравнят с естрогеновите нива в мъжкия организъм.

Натрупването на мазнини във висцералната и коремната област, няма физиологична функция, като крие рискове в общото здравословно състояние.

Други хормонални причини за напълняване при жените могат да бъдат:

Напълняване при жените се наблюдава и по-често при този хормонален дисбаланс. При него надбъбречните жлези или яйчниците произвеждат повишено количество мъжки хормони.

Това състояние се характеризира с ниска активност на щитовидната жлеза, при което тя не произвежда тиреоиден хормон в достатъчни количества, което предизвиква задържането на вода.

 

Какво представлява затлъстяването?

Затлъстяването е дисбаланс, който се получава от прекомерното снабдяване на тялото с енергия, постъпваща с храната, спрямо енергийния разход, поради което количеството на мастната тъкан нараства.

Мастните клетки – адипоцитите, изпълняват ролята на енергиен склад на организма, но също така и произвеждат хормони, чиято функция е свързана с енергийната хомеостаза.

По този начин мастните клетки са и орган с ендокринна секреция, от който се синтезират:

 • Адипокини – регулират глюкозната и липидната обмяна, имунната система и някои процеси в централната нервна система (един от които е апетита).
 • Цитокини – изпълняват важна роля в имунната защита и комуникацията в отделните части на организма, участват в процесите на възпаление, както и се считат за фактори на растежа.

Затлъстяването е свързано най-вече с процес на хронично възпаление, при което от мастните клетки се отделят усилено адипокини. Те заемат главна роля в енергийния баланс на организма, като сред тях са адипонектин и лептин.

Адипонектинът е протеинов хормон, който се произвежда главно от мастните клетки и от плацентата по време на бременност.

Той участва в метаболитните процеси и регулира глюкозата и окислението на мастните киселини. Нивата на адипонектин са обратно пропорционални на нивата на мастната тъкан, тоест при затлъстяване неговата концентрация в организма спада.

Лептинът е хормон, който се произвежда предимно от адипоцитите и ентероцитите (епителни клетки по повърхността на дебелото и тънките черва). Той участва в процеси на централната нервна система, като действа върху клетъчни рецептори на области в хипоталамуса, отговарящи за храненето, и регулира запасите на мазнини.

Грелинът е хормон, който се образува от клетките на стомашно-чревния тракт и неговата функция е да активира клетките на предния дял на хипофизата, някои области в хипоталамуса, като активира невропептид Y (иницииращ апетита).

 

Балансът между грелин и лептин

 

Напълняване при жените, причини, засегнати области, и лептин. Намаляване на апетита. Хормон на глада, грелин.

 

За енергийния баланс на тялото и чувството на глад и ситост отговарят двата хормона грелин и лептин. Грелинът е „хормонът на глада“ , чиято роля е свързана с краткосрочната регулация на апетита, докато лептинът е „хормонът на ситостта“ и контролира дългосрочно енергийната хомеостаза на тялото, краткосрочния прием на храна и теглото.

Лептинът инхибира апетита чрез противодействие на невропептид Y и анандамидите (стимулиращи апетита) и насърчава синтеза на меланоцит-стимулиращия хормон (потискащ апетита).

При затлъстяване се наблюдават завишени нива на лептин, но и намалена чувствителност, както при инсулиновата резистентност, при което чувството на ситост не може да се достигне.

Въпреки че грелинът се отделя най-вече за да предизвика апетит, при напълняване не се наблюдава повишение на неговите нива, като се предполага, че той играе ролята на алармен сигнал при затлъстяване и се явява химически пратеник между енергийните депа на организма и мозъка.

Концентрациите на грелин и лептин зависят от телесното тегло и съставът на храненето.

 

Какви са съпровождащите симптоми при покачване на тегло?

Освен повишаване на телесното тегло, при хормонален дисбаланс може да се наблюдават още и следните симптоми:

 • Умора
 • Често уриниране
 • Често изпотяване
 • Депресия
 • Безсъние
 • Нередовна менструация
 • Неправилен сърдечен ритъм
 • Невъзможност за ясно мислене
 • Акне

 

Как да се справим с нежеланите килограми?

 

Напълняване при жените, причини, засегнати области

 

Телесните мазнини са необходими за живота, тъй като, освен че са енергиен склад, те са сред структурните компоненти на мембраните на клетките, мозъчната тъкан и миелиновата обвивка, по която се провеждат нервните импулси, както и са място на съхранение на някои витамини.

Пълното изключване на мазнините от диетата може да покаже добри резултати, но обикновено те са временни и са последвани от йо-йо ефект, а и това крие своите рискове за здравето.

Дългосрочните резултати са свързани и с изграждането на навици, които работят в полза на тялото, а не срещу него. Преди всичко трябва да бъде възстановен баланса между приема и разхода на енергия.

Не е нужно да бъде ограничавано драстично количеството на храната, а да бъде променено нейното качество. След време ще забележите, че имате нужда от по-малко храна, без да се насилвате и да броите калориите, които приемате.

 

Наблегнете на полезните мазнини

Замяната на наситени мазнини с полиненаситени мастни киселини, освен че ще допринесе за редуциране на теглото, ще понижи и нивата на лошия холестерол и рисковете от сърдечно-съдови проблеми и атеросклероза.

Ако вкусовите ви предпочитания са в полза на мазнините пред въглехидратите, можем да ви предложим да го направите по здравословния начин, като опитате кето режим на хранене.

Храни, богати на полезни мазнини, са:

 

Осигурете си достатъчно протеини

Белтъците са основните структурни компоненти на клетките и, освен че са помощници при отслабването и премахването на излишните мазнини в коремната област, са необходими за качване и поддържане на мускулна маса, здрави и красиви коса и кожа.

Храни, богати на полезни протеини, са:

 • Леща
 • Боб
 • Киноа
 • Едамаме
 • Зелен грах
 • Конопени семена
 • Соя

Ако сте се спрели на кетогенен режим, изброените са с високо съдържание на въглехидрати и се избягват.

 

Избягвайте простите захари

Включете в диетата си храни, богати на фибри. Въглехидратите са набедени за враг номер едно на тялото, но сред тях има и такива, които не само че спомагат за нормализиране на телесното тегло, но и са богати на антиоксидантни вещества, витамини и минерали.

За разлика от т. нар бързи въглехидрати, комплексните въглехидрати остават почти неразградени в стомашно-чревния тракт и носят чувство на ситост.

Храни, богати на полезни фибри, са:

 • Плодове
 • Зеленчуци
 • Овесени ядки
 • Пълнозърнест хляб
 • Бадеми
 • Пуканки
 • Тъмен шоколад

От списъка зеленчуците (без кореноплодните), бадемите, шоколадът (но без захар) и плодовете (горски, но не всеки ден) също са позволени при кето диетата.

 

Движете се

 

Напълняване при жените, причини, засегнати области

 

Движението е важно, не само за хубава талия, но и за здравето на целия организъм и настроението ни. Физическите упражнения и спортът са превантивна мярка срещу затлъстяването и все по-рядкото им прилагане сред младото население показва високия ръст на затлъстяване още в детска възраст.

Може да заменяте понякога автомобила с колело, което, освен че е полезно за вашето здраве, е полезно и за нашата планета.

Ако не си падате по спорта и фитнеса, запишете се на танци. Така ще се отървете от излишните калории и ще повишите и нивата на хормоните на щастието, които определено ще ви заситят за по-дълго време от простите въглехидрати.

И най-вече не забравяйте умствената настройка, тъй като е не по-малко важна!

Успех и бъдете здрави!

 

Кои са най-характерните области на напълняване при жените?

Жените са склонни да трупат мазнини около бедрата и седалището, като след настъпване на менопауза, най-често зоната на напълняване е коремът.

Какви са причините на напълняване при жените?

Най-честите причини са небалансираната диета, ниската двигателна активност, стресът, безсънието, депресия и хормонален дисбаланс.

Как да се справим с излишните килограми?

Движението и здравословните хранителни навици помагат да се нормализират метаболитните процеси и хормоналната дейност.

Категории: Kрасота и грижа за тялото, Хранене и видове храни|Публикувана: 26.10.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 9 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 26 октомври 2022 в 10:13 | Категория: Kрасота и грижа за тялото, Хранене и видове храни