Женският хормон естроген – 6 изненадващи факта

Обновена: 12.03.2024|
Ендометриоза. Женско биле. Полови хормони. Добър и лош естроген. Хормон естроген, балансирани нива, женска репродуктивна система.

Познаваме го отдавна и доста добре – той е хормонът, най-известен като „женския хормон“ естроген в тялото, отговорен за много от функциите и визуалните ни характеристики. Оказва се обаче че той крие и някои изключително изненадващи тайни, които ще разкрием заедно.

Но първо хвърляме поглед над това…

 

Какво не знаете за женския хормон естроген

Женският полов хормон естроген отговаря, от една страна, за половата идентичност, а от друга – за някои от външните ни характеристики и характерни за пола процеси.

Такива са например големината и формата на гърдите, количеството окосмяване, регулирането на месечния цикъл. Около периода, най-подходящ за оплождане, естрогенът създава и оптимално добра среда за създаването на нов живот в женското тяло.

kolagen 02 400
kolagen 02 600
kolagen 02 400
kolagen 02 600

Истината е обаче, че в повечето случаи познанието ни за естрогена е много повърхностно, докато не изпаднем в ситуация, в която ни се налага да се запознаем в дълбочина с него: около бременността или при опити за зачеване.

Тук е моментът да отбележим, че, макар и „женски“ хормон, той се среща в малки количества и при мъжете и отговаря за функции, свързани с тяхната полова система: еректилна функция и сперматогенеза.

 

Шест важни факта

Естрогенът не е само един хормон. Противно на много от схващанията, наименованието „естроген“ се използва не само за един хормон, а за цяла група. В нея влизат веществата естрадиол, естриол и естрон.

1. Женският хормон естроген не влияее само на една система в тялото ни

Макар и известен като важен фактор за половата система, естрогенът има много голяма роля и за:

 • количеството и здравината на мускулната маса
 • формата на костите
 • белодробната, чернодробната и чревната функции

Освен това от него зависи и част от междуклетъчната обмяна на вещества: белтъчният и липидният метаболизъм.

Установено е, че влияе и на имунната система и дори на психичното здраве.

2. Естрогенът се произвежда и при двата пола

Основното място при жените са яйчниците, но се отделя и от някои мастни тъкани. По време на бременност – и от плацентата. При мъжете това се случва в надбъбречните жлези и тестисите.

3. Съществува връзка между женския хормон естроген и рака

Оказва се, че такава има. При нарушени нива на естрогена и по-точно – по-интензивното му произвеждане, може да се развие рак на матката, гърдата или яйчниците. В по-леките случаи може да се стигне до кисти.

Но изследвания установяват, че в много от случаите туморните образувания се развиват по различен начин в зависимост от синтеза на естроген от тялото. Затова и се счита, че жени, започнали да менструират по-рано или навлезли в менопауза по-късно, са по-застрашени от тези видове рак. Причината е, че по-дълго време са отделяли и насищали тялото си с естроген.

4. Хормон естроген и колаген – връзката

Естрогенът е важен за синтеза на колаген и еластин в организма. Това автоматично значи, че той е важен за редица процеси, свързани с еластичността на кожата, младия ни вид, но и вътрешните характеристики на органите ни, свързани с наличието на колаген. Естрогенът също стимулира нивата на хиалуронова киселина.

 

5. Нивата на естроген влияят на умственото развитие

 

Хормон естроген. Мигрена. Коензим q10, невродегенеративни заболявания.

 

Този факт е изключително любопитен, защото има две страни. Едната от тях е, че женският хормон естроген има по-силна роля в развитието на ума и когнитивните способности, отколкото другите хормони.

Той оказва и роля при взимането на решения за професия. При по-високи нива на естроген работим по-спокойни професии, а при по-ниски – такива, свързани с риска, например.

От друга страна, доказано е, че големите количества естроген отслабват възможностите ни да помним, а в някои случаи – да взимаме решения. Затова и по време на бременност тези наши способности отслабват и отстъпват място на по-голяма емоционалност. В зависимост от количеството, процесът може да остане траен или да се възстанови предишното състояние.

 

Консултация с лекар при нужда

Най-често се консултираме с лекар при промяна на естрогенните нива. Това се улавя относително лесно, тъй като естрогенът влияе на много голяма част от системите ни и особено – на поведението ни.

В случая говорим за два типа промени: към високи естрогенни нива и съответно – към ниски естрогенни нива.

Ниски нива на женския хормон естроген

При ниски естрогенни нива можем да забележим симптоми, като:

 • болка при сексуален акт заради по-малко естествено овлажняване
 • нередовен или отсъстващ цикъл
 • горещи вълни
 • загуба на сексуално желание
 • чувствителност в гърдите
 • главоболия

При ненавременни мерки ниските нива на естроген могат да доведат до безплодие, но и до по-чести фрактури на костите, затова не бива да се подценяват.

Важно е да отбележим, че в днешно време се обръща голямо внимание на възможността да имаме ниски естрогенни нива и съществуват редица лекарствени продукти с хормона естроген, които да ги нормализират.

Тук е и моментът да отбележим, че преди да приемете който и да е от тях, трябва да се консултирате със специалист. Тази стъпка е абсолютно задължителна, защото, за да бъде влиянието им положително, трябва естрогенът да бъде в баланс с хормоните прогестерон и тестостерон.

В случай, че не се обърне внимание на този фактор, много лесно може да се стигне до състояние на естрогенна доминантност. А се оказва, че то всъщност е далеч по-често срещано от очакваното и не е за подценяване, защото може да доведе до:

 • повишен риск от рак на яйчниците и/или гърдата
 • повишен риск от тромби в кръвта
 • проблеми с щитовидната жлеза
 •  косопад
 • безсъние
 • фиброзни образувания в гърдите

Затова не предприемайте самолечение за балансиране на естрогена.

 • Високи нива на хормона естроген

При високи нива на естроген отбелязваме също толкова отчетливи признаци:

 • напълняване в долната част на тялото (седалището и бедрата)
 • чувство за подуване постоянно
 • проблеми със свалянето на излишните килограми
 • проблеми със съня
 • нарушена сексуална функция

Възможни признаци са и твърде обилната менструация и постоянната тревожност.

Важно е да вземем под внимание, че високите нива на естроген могат да се предават и по наследство. Основните им причинители извън това обаче са хормонални терапии, противозачатъчни, някои видове антибиотици, стероиди и други.

 

Допълнителни съвети за балансиран естроген

 

Хормон естроген. Храни с нисък гликемичен индекс.

 

За да поддържате добри нива на женския хормон естроген, или ако имате причини да вярвате, че нивата на естроген в тялото ви са нарушени, има няколко начина да вземете мерки.

На първо място – внимателно преценете с какво се храните

Дневното ви меню може да има повече роля в състоянието ви, отколкото предполагате. Високите нива на естроген са свързвани много често с непоносимост на тялото към някои продукти заради реакцията на храносмилателната система към тях и по-точно: факторът пропускливи черва. Така се изхвърля от тялото по-малко естроген от необходимото по естествен път.

Основно фокусът в такива случаи попада върху пшеница, глутен, захар, царевица, яйца, ядки. Препоръчва се да ги премахнете за няколко седмици от диетата си, а след това да ги започвате отново бавно, за да установите кой от тях е виновникът.

Втората много необходима стъпка е да обърнете внимание на околната си среда

Много външни фактори в днешно време влияят сериозно на синтеза на естроген и на въвеждането му в тялото отвън. Наред с лекарствените фактори и терапии такива са един вид синтетични вещества, по-известни като ксеноестрогенит и металоестрогени.

Ако храната, която консумирате, не е проверена и контролирана, е много вероятно в нея да се съдържат такива под формата на химикали и хербициди.

Такива външни естрогенни вещества се срещат и в консервираните храни, както и в някои пластмаси, козметични продукти и оцветители. Хранете се колкото можете по-органично, заменете пластмасата и потърсете по-чиста козметика от естествени източници.

В допълнение: доверете се на природата. Добавете към дневните си ритуали витамини и билки, които доказано помагат на естрогенните нива. Такива са например мак, екстракт от гроздови семки, витамин Е, артишок и други.

Категории: Бременност и женско здраве, Здраве|Публикувана: 06.04.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 март 2024 в 15:44 | Публикувана: 6 април 2021 в 14:52 | Категория: Бременност и женско здраве, Здраве