НВХ диета за лечение на СПКЯ (синдром на поликистозните яйчници)

Обновена: 29.03.2024|
НВХ, СПКЯ,поликистозни яйчници.

Синдромът на поликистозни яйчници (СПКЯ) представлява хормонален дисбаланс, който пречи на овулацията, увеличава производството на тестостерон и често причинява инсулинова резистентност.

Доказано е, че спазването на подходящ хранителен режим като придружаващо лечение може да помогне за облекчаване на симптомите и предотвратяване на усложнения.

Но коя диета е най-подходяща в случая? Днес ще ви разкажем какви могат да са предимствата на нисковъглехидратната диета за повлияване на СПКЯ и ще ви дадем още няколко съвета за овладяване на състоянието.

 

 

kurk pep 400
kurk pep 600
kurk pep 400
kurk pep 600

Какво представлява СПКЯ?

Синдромът на поликистозните яйчници е резултат от дисбаланс в половите хормони на жената. Може да са нарушени нивата на прогестерона и групата на естрогените (естрадиол, естриол и естрон), също и на андрогените (мъжките хормони – тестостерон, дихидроепиандростерон, андростендион), които нормално са в много малки количества. Промяната в хормоналните съотношения води до растеж на доброкачествени кисти в яйчниците.

Ако не се лекува, СПКЯ може да доведе до :

  • нередовна или липсваща менструация
  • безплодие
  • нежелано окосмяване по лицето и тялото
  • акне
  • косопад
  • усложнения при бременност и дори рак

СПКЯ може да бъде диагностициран, когато се появят поне две от следните предпоставки:

  • Като се има предвид, че анормалните нива на хормоните пречат на фоликулите да растат, узряват и освобождават яйцеклетки, яйчникът е „поликистозен“, когато в него се натрупат 12 или повече дефектни форикула и обемът му нарасне.
  • Хиперандрогенизъм – наличие на високи нива на андрогени (мъжки хормони) и/или симптоми на излишък на андрогени като акне или нежелано окосмяване.
  • Проблеми с менструацията като липса на менструация, нередовен цикъл или липса на овулация.

СПКЯ може да се развие и по друг начин в зависимост от индивидуалните характеристики на жената.

 

Къде е връзката между СПКЯ и храната?

 

НВХ, СПКЯ, синдром на поликистозните яйчници.

 

Въпреки че точната причина за СПКЯ не е известна, болестта често се свързва с други здравословни състояния, като инсулинова резистентност. Тя възниква, когато тялото не реагира на инсулина – хормонът, който контролира как храната, която консумираме, се превръща в енергия.

В резултат на това панкреасът произвежда излишък от инсулин, като по този начин повишава нивата на кръвната захар и от своя страна риска от развитие напреддиабет, диабети гестационен диабет.

Високите нива на инсулин могат да влошат симптомите на СПКЯ и също да доведат до увеличаване на теглото.

Промяна в хранителните навици може да помогне в управлението на симптомите на СПКЯ, да предотврати влошаване на състоянието и да намали риска от развиването на други заболявания.

Няма универсална диета за всички, които страдат от СПКЯ, но пациентите обикновено изпитват подобрение, когато балансират нивата на кръвната захар, консумирайки по-малко въглехидрати и включвайки повечепротеини, фибри и здравословни мазнини в диетата си.

И все пак нисковъглехидратната диета не изключва напълно въглехидратите. Най-добре е да изберете сложен въглехидрат и да го комбинирате с протеин в едно хранене. Тъй като това ще помогне да се забави усвояването на глюкозата, предотвратявайки големи скокове и спадове в кръвната захар.

Това колебание в нивата на кръвната захар може да увеличи производството на някои хормони – андрогени и кортизол, за които е известно, че влошават симптомите на СПКЯ.

 

Нисковъглехидратна диета при СПКЯ – на какви храни да заложим и кои да ограничим от менюто?

 

НВХ, СПКЯ, Захранване след кето диета.

 

За целта на диетата, препоръчително е половината от порцията да се състои от зеленчуци без нишесте (листни зеленчуци, броколи, чушки), една четвърт протеин (морски дарове, пилешко или червено месо) и една четвърт пълнозърнести храни (киноа, просо, овес). Препоръчва се и плод между храненията.

Нишестените зеленчуци трябва да се консумират рядко.

Когато става въпрос за зеленчуци, жените със СПКЯ трябва да наблягат на тях, защото те са пълни с фибри,витамини, минерали и антиоксиданти, и помагат за подобряване на три фактора на СПКЯ: инсулинова резистентност, възпаление и влошена чревна флора.

В допълнение към поддържането на гладкото храносмилане, приемът на фибри също е важен, тъй като те играят основна роля за подобряване на микробиома и инсулиновата резистентност, понижаване на холестерола и кръвната захар и поддържане на ситост за по-дълго време – всичко това помага и за регулиране на теглото.

Трябва също да се обърне внимание на включването на противовъзпалителни подправки към диетата като куркума, джинджифил, чесън, босилек, лют червен пипер, розмарин. Храните, богати на омега-3 мастни киселини като сьомга, сардини, херинга, орехи също могат да намалят възпалението и да понижат триглицеридите.

Важно е да отбележим, че здравословната диета при СПКЯ е разнообразна. Ненужното елиминиране на цели групи храни може да затрудни задоволяването на нуждите от полезни вещества. Въпреки това е важно да се съобразявате с размера на порциите.

Все пак е хубаво да се ограничат богати на добавени захари храни. Това включва безалкохолни напитки, бяла захар, мед, кленов сироп, десерти, бонбони и бързи храни. Ако искате да запазите консумацията на добавена захар, я ограничете до по-малко от 6 ч. л. или 25 г на ден.

Жените със СПКЯ също трябва да бъдат особено внимателни с алкохола. Той влияе върху кръвната захар, така че е хубаво жените да се придържат към една алкохолна напитка на ден.

 

Препоръчителни хранителни добавки при управление на СПКЯ

 

НВХ, СПКЯ,поликистозни яйчници.

 

В допълнение към нисковъглехидратната диета, има също много хранителни добавки, които се борят със симптомите на СПКЯ. Ето няколко примера, които си заслужава да опитате.

Витамин В7 (инозитол)

Това е малка молекула, която е структурно подобна на глюкозата и се намира естествено в пълнозърнести храни и цитрусови плодове. Следователно добавка с инозитол подобрява хормоналните и репродуктивните нарушения при СПКЯ.

Тя действа като намалява високите нива на андрогенни хормони, които причиняват много от симптомите и проблемите със състоянието. Проучвания в Швейцария и САЩ показват, че инозитолът може да увеличи шанса за бременност при жени със СПКЯ

Витамин D

Дефицитът на витамин D е често срещан при жени със СПКЯ, поради метаболитни и ендокринни нарушения, свързани със заболяването. Затова често се препоръчва на пациентите да приемат добавка с витамин D.

Изследванията доказват положителна връзка между СПКЯ и справянето с дефицита на витамин D, но са необходими повече опити по темата. Независимо от това, за повечето хора е добре да се възползват и от останалите положителни ефекти на витамин D.

 

Хром

Хромът е основен микроелемент, който може да играе роля при лечението на симптомите на СПКЯ чрез подобряване на реакцията на организма към инсулин. Но все още са необходими повече проучвания.

Засега анализите не откриват достатъчно значителни разлики в инсулиновия метаболизъм, хормоналния статус и липидните профили при хората, третирани с хром.

 

Куркумин

Изследванията показват, че С-реактивният протеин, известен още като CRP (маркер за възпаление), обикновено е по-висок при пациенти със СПКЯ.

Тъй като куркуминът има противовъзпалителни свойства, някои изследвания са установили, че той може да намали нивата на CRP, като по този начин подобри симптомите на СПКЯ.

 

Цинк

Цинкът е отговорен за функцията на над 300 ензима. Той също така играе решаваща роля в метаболизма на инсулина. Жените със СПКЯ обикновено имат по-ниски нива на цинк и този дефицит може да бъде свързан с анормални липидни профили.

При прием на цинкова добавка се наблюдава значително намаляване на нивата на общия холестерол, лошия холестерол и триглицеридите. Въз основа на това, добавките с цинк могат да бъдат ефективни за подобряване на липидния метаболизъм при жени със СПКЯ.

 

Накрая ще завършим с още няколко съвета за промени в начина на живот, които можете да предприемете за справяне със симптомите на СПКЯ: спете повече, откажете пушенето, тренирайте редовно и намалете теглото, ако се налага.

Ако спазвате всичко това, заедно със здравословна нисковъглехидратна диета, ще получите необходимото облекчение.

Бъдете здрави!

Категории: Здраве, Любопитно|Публикувана: 17.01.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 март 2024 в 15:11 | Публикувана: 17 януари 2022 в 16:42 | Категория: Здраве, Любопитно