Бременност по гестационни седмици

Обновена: 22.03.2024|
Гестационни седмици, бременност, развитие.

Ако планирате бременност или вече сте имали късмета да видите заветните две чертички, е важно да знаете как се проследява бременност по седмици и какво точно се случва с вашето тяло и с бебето през този период.

Появяват се термини като гестационна седмица, триместър и лунарен месец, които предизвикват объркване, а бушуващите хормони не помагат за по-доброто им разбиране.

Ето защо днес ще се опитаме да изясним тези понятия и защо именно за акушер-гинеколозите е най-важно проследяването на бременността по гестационни седмици.

Бременност по седмици – как се броят?

Традиционно акушер-гинеколозите следят бременността в гестационнни седмици, за да могат по-добре да преценят рисковете за майката и бебето. „Гестация“ е латинска дума, която в превод означава бременност, и описва времето между зачеването и раждането или докъде сте стигнали с бременността. По учебник бременността трае 40 седмици – от първия ден на последнатата менструация до т.нар. термин – приблизителното време, когато се очаква бебето да се роди.

Разбира се, много малък процент от жените раждат точно на термина си. Повечето бебета се появяват между 37 и 42 гестационна седмица в зависимост от медицинските показатели на майката и плода.

Ако знаете кога сте заченали, ще се ориентирате за датата на термина. Също бихте могли да начертаете бременността си седмица по седмица и да сте наясно какво ви очаква.

Лунарен месец

Знаем, че бременността трае 9 месеца, нали? Всъщност от медицинска гледна точка, не е точно така. Споменахме, че гестационните седмиците са 40. Ако приемем, че месецът е точно четири седмици, това прави 10 месеца бременност.

Проблемът при изчислението е, че всеки лунарен месец продължава 28 дни, за разлика от календарните месеци, които, с изключение на февруари, имат по 30 или 31 дни. Eто защо месеците на бременност по календар са приблизително 9.

Триместър – значение

 

Гестационни седмици, бременност, развитие.

 

Понятието „триместър“ също се използва като начин за проследяване на бременност по седмици.

Всеки триместър обхваща по 12-13 гестационни седмици и до края на доносената бременност се разграничават три триместъра:

  • Първият включва гестационни седмици 1-13. Това е кратък триместър, защото много жени не знаят, че изобщо са заченали през първите седмици на бременността си.
  • Вторият триместър обикновено обхваща гестационни седмици 14-27. В повечето случаи е най-лекият и комфортен период за почти всяка бъдеща майка.
  • Последният трети триместър се състои от гестационни седмици 28-40. Но много жени раждат преди 40-та седмица. Други преносват със седмица-две.

 

Следва да разгледаме какво точно се случва във всеки триместър по гестационни седмици, за да сте по-добре запознати с промените, които ще настъпят в тялото ви, както и за развитието на бебето.

 

Първи триместър: как се променя тялото?

Първият триместър започва преди действително да забременеете. Началото му е от първия ден от последната ви менструация.

Това е най-деликатният период от бременността, когато се оформят всички основни нерви и органи на бебето.

Също така през първия триместър вашето бебе е най-податливо на увреждане от вредни вещества като наркотици и някои лекарства. Силно препоръчително е спирането на алкохол и пушене по време на бременност. Следователно здравословният начин на живот през този първи триместър е от решаващо значение за нормалното развитие на бебето. 

 

Гестационни седмици 1-4

 

Гестационни седмици, бременност, развитие.

 

През първата седмица всъщност все още не сте бременна. Това е първият ден от последната менструация и се използва за определяне на началната дата на бременността.

Седмица 2 е тази, в която яйцеклетката се освобождава от яйчника. Именно тогава, ако имате незащитен полов акт, е най-вероятно да забременеете. Във влагалището на жената сперматозоидите се придвижват към матката и двете маточни (фалопиеви) тръби, където остават жизнеспособни приблизително 2 дни.

В яйцеклетката прониква само един сперматозоид – най-активният. Образува се плътна обвивка, която не пропуска останалите сперматозоиди. Следва сливане между ядрата на женската и мъжката полови клетки.

Така яйцеклетката се превръща в зигота – група клетки, съставена от половината от ДНК на всеки родител. През останалата част от седмицата тези клетки се размножават и делят, създавайки бластоцист. Това е името на групата от клетки с вътрешен слой, който ще се превърне в ембрион и външна обвивка. Тя ще образува мембраните, обгръщащи зародиша в матката.

До седмица 4 бластоцистът се е преместил надолу по фалопиевата тръба в матката. Лигавицата на матката вече е богата на кръв и хранителни вещества и бластоцистът се имплантира в нея, за да започне трансформацията си в ембрион.

 

Гестационни седмици 5-8

Идва началото на ембрионалния период. Клетките продължават да се размножават, делят и диференцират в групи, които ще се превърнат в основните телесни системи на бебето. Започват да се развиват кръвни клетки, нервни клетки, мозък, сърце, гръбначен мозък и др. Това е най-рискованото време през бременността, в което могат да възникнат основни проблеми с бебето.

В гестационни седмици 6-7 започва да се развива мозъкът на бебето, разделяйки се на пет различни секции и образувайки черепномозъчни нерви.

Сърцето тупти със собствен ритъм, който ясно се долавя при ехографско изследване. Очите, ушите, ръцете и краката започват да се оформят и тъканите се събират, за да създадат гръбначния стълб и костите на бебето.

През гестационна седмица 8 се забелязва удължаване на ръцете и краката на бебето, мозъкът продължава да се развива и се образуват белодробни тъкани. Това е и седмицата, в която обикновено се провежда първият преглед от акушер-гинеколог. Той прави изследване с помощта на ултразвукова сонда във вагиналния канал, за да се провери размера и позицията на бебето в матката.

 

Гестационни седмици 9-13

Оформят се зърната, космените фоликули, пръстите на краката и лактите на бебето.

Всички основни органи вече са оформени и започват да растат.

Тялото на жената се променя осезателно – обемът на кръвта се увеличава и майчиното сърце бие по-бързо, за да тласка повече кръв към ембриона, чрез която му доставя кислород и хранителни вещества.

Развиват се клепачите, ушите и пръстите у зародиша. Очертава се лицето му. От 11 седмица нататък бебето се определя като плод (фетус).

В края на първия триместър се образуват ноктите и мъничето може да свива пръстите си в юмрук. Очите и клепачите му са оформени, но остават затворени до около 28-та седмица от бременността.

Продължава развитието на всички системи – храносмилателна, ендокринна, отделителна, дихателна. Обменните процеси между майката и фетуса се подпомагат от амниотичната (околоплодната ) течност.

До края на 13-та гестационна седмица плодът достига на дължина близо 8 см и тежи около 25 г. Външните гениталии са вече добре оформени и е възможно да се установи полът на бебето.

През първия триместър в майчиния организъм секрецията на човешкия хормон гонадотропин (hCG) – т.нар. хормон на бременността, постепенно нараства и достига своя максимум.

Този хормон е виновен за неразположенията, които бременната жена изпитва – често гадене, позиви за повръщане, раздразнителност, отпадналост, умора.

Защо 10 гестационна седмица е най-критичната по време на бременността?

 

Бременност по гестационни седмици. Гадене.

 

10 седмица от бременността е крайъгълен камък: бебето вече не е ембрион – то е плод!

По време на този период от бременността мъничето има работещи стави на ръцете и се формират хрущяли и кости. Ноктите и косата също трябва да се появят скоро.

През 10 гестационна седмица бебето е голямо колкото ягода, а дължината му почти ще се удвои през следващите 3 гестационни седмици.

10 седмица от бременността е критична и по други параграфи – обикновено през нея се усещат най-силно симптомите на гадене и неразположение.

Причината се крие в това, че нивата на hCG са най-високи. На 11 и 12 седмица стойностите им започват да спадат и до 15-та седмица са понижени с около 50% от пика си.

Някои учени смятат, че сутрешното гадене е начинът на тялото да предпази бебето в ранна бременност от токсини и потенциално опасни храни.

Тази теория има смисъл, защото първият триместър, когато повечето жени имат най-силно сутрешно гадене, е решаващият период от развитието на плода. Тогава се формират всички негови органи и физически структури.

 

Какво е препоръчително да избягваме през този период?

В 10 седмица от бременността избягвайте твърде тежки или пикантни храни. Заложете на малки, чести хранения, за да стабилизирате кръвната си захар.

Внимавайте също и с лекарствата и винаги се консултирайте с лекар за тях. Не носете и прекалено тесни дрехи, които да оказват натиск на корема , тъй като той се закръгля, докато матката се разширява.

 

Бременност по седмици – втори триместър

 

Гестационни седмици, бременност, развитие.

Амниоцентеза.

 

Вече споменахме, че това е най-хубавата част от бременността. Вероятно ще се чувствате по-свежи и енергични. Органите на вашето бебе са оформени и бременността ще премине в период на растеж и съзряване. Вече може да имате и малко коремче.

През този триместър повечето жени започват да усещат как бебето се движи.

Това е и времето на няколко важни изследвания, освен редовните прегледи с ултразвук:

  • Фетална морфология между 19-та и 22-та седмица – високоспециализирано ултразвуково изследване на всички основни органи и системи на плода.
  • Амниоцентеза между 14-та и 20-та седмица – процедура, при която се изтегля малко количество околоплодна течност. Нейният анализ позволява да се установят възможни инфекции, дефекти на невралната тръба и генетични аномалии у плода (като синдром на Даун и др.)
  • Пренатест за хромозомни отклонения – с помощта на специална технология се анализира ДНК на плода, като се взема майчина кръв. След две седмици се установява или отхвърля наличието на аномалии.
  • Тест за глюкозен толеранс между 26-та и 28-та седмица – измерва отговора на майчиния организъм към натоварване със глюкоза и сочи
    състояния на предиабет и гестационен диабет.

 

Гестационни седмици 14-18

Органите на бебето работят и то започва да се движи и разтяга в утробата. Започва да прави сукателни движения. Мускулите се развиват и костите се втвърдяват, а вашето бебе е покрито с верникс – специална смазка, оформила се от секретите на мастните му жлези. Тя, заедно с тънките косъмчета по малкото телце, наречени лануго, осигурява своеобразна защита на плода.

В червата на бебето са образуват фекални маси – мекониум, който остава там до края на бременността. В края на 18 гестационна седмица фетусът е дълъг приблизително 15 см и тежи около 190 г.

 

Гестационни седмици 19-23

 

Бременност по гестационни седмици.

 

Бебето вече може да преглъща, по-активно е и плува в амниотичната течност в матката. Това е времето, когато може да почувствате първите по-осезаеми движения на детето. Можете да започнете да му говорите и да му пускате музика за насърчаване на развитието, тъй като то вече ще чува.

След 22-а седмица със сигурност бебето ще ви рита по-силно, а пулсът му вече може да бъде чут със стетоскоп.

Междувременно мазнините започват да се складират и кожата на бебето става по-плътна и изпъната. То вече произвежда свои собствени червени кръвни клетки с костния си мозък.

Кръвоносните му съдове стават по-видими през кожата. Плодът подобрява мускулния си контрол и координация.

 

Гестационни седмици 24-27

24-тата седмица бележи момента във вашата бременност, когато бебето се счита за способно да оцелее, ако е родено преждевременно. Шансовете за оцеляване в този период са около 50%.

Очите и миглите на вашата рожба вече са напълно оформени. Започват да се образуват пръстовите отпечатъци, както и въздушните торбички – белодробните алвеоли, гарантиращи пълноценно дишане след раждането.

Бебето реагира на силни звуци. Ако е момче, тестисите му започват да се спускат в скротума. Ако е момиче, матката и яйчниците вече са на мястото си и в яйчниците се е образувал запас от яйцеклетки за цял живот.

Към края на 27-та гестационна седмица плодът достига почти 900 г, а дължината му е около 37 см.

Трети триместър: как се променя тялото?

 

Гестационни седмици, бременност, развитие.

 

Последният триместър обикновено причинява най-голям дискомфорт за майката, защото бебето расте бързо. Може да изпитате болезненост и умора, докато тялото ви се подготвя за раждане.

С началото на третия триместър (около 28 гестационна седмица) прегледите при акушер-гинеколог стават по-чести. След 36-та седмица до раждането посещенията е препоръчително да са всяка седмица. Бременност, която се счита за високорискова или с вече настъпили усложнения, може да изисква и по-чести прегледи.

Спешна лекарска намеса е необходима при появата на остри, режещи болки, които могат да са симптом на преждевременно раждане.

Изключително тревожен сигнал е кървенето. То налага хоспитализация и в някои случаи – хирургическа интервенция (цезарово сечение).

 

Гестационни седмици 28-32

Нервната система поема някои от собствените функции на тялото и бебето ще започне да отваря и затваря очите си. Белите дробове все още узряват, но в алвеолите се образува вещество, наречено сърфактант. Това е течността, която ще помогне на въздушните торбички да се отворят и напълнят с въздух след раждането.

Бебето съхранява все повече мазнини, както и витамини и минерали. Костите са меки, но напълно развити. Въпреки че все още не диша, то развива ритмичен модел на дишане.

 

Гестационни седмици 33-36

Около 33-та седмица, бебето може да започне да променя позицията си в матката. Очаквайте то да се обърне с главата надолу, за да се подготви за раждане. Бебето е дълго 42-43 см и трябва да тежи повече от 1800 г.

Защитното покритие, наречено верникс казеоза (бяло-сивкава материя, която съдържа липиди, секрети, олющени епителни клетки и др.), се сгъстява. Тъй като бебето става по-голямо и има по-малко място за движение, може ритничетата му да са по-леки, но все пак ще ги усещате.

 

Гестационни седмици 37+

На този етап от бременността бебето достига пълния си размер по отношение на дължината, но може да продължи да наддава на тегло до раждането. Мазнините се събират под кожата и то вече работи върху развитието на модели на сън.

Сърцето, кръвоносните съдове, мускулите и костите са напълно развити и бебето се счита за доносено до края на 37-та седмица.

Съответно то е готово да се роди на този етап. По-голямата част от ланугото му е изчезнало, а косата по главата е повече. Раждането може да започне по всяко време.

През третия триместър ще усетите повече физически промени и при себе си. Често се наблюдава подуване на глезените, пръстите и лицето.

Ако забележите някакво внезапно или силно подуване или ако качите много бързо килограми, обадете се незабавно на своя лекар. Това може да е признак на сериозно състояние, наречено прееклампсия.

Може да се появят хемороиди, чувствителност в гърдите и изтичане на коластра. Разбира се и контракции, които могат да бъдат признак на истинско или фалшиво раждане. Други симптоми през третото тримесечие са болки в гърба и кръста, често уриниране, задух, киселини, умора и безсъние.

Бременността е изпълнена с непрекъснати промени както за майката, така и за бебето. Добрите пренатални грижи са от решаващо значение за здравето и на двамата, затова винаги взимайте информирани решения.

Надяваме се, че с тази статия ще ви помогнем по-леко да преминете през тези 40 така важни гестационни седмици. Ако възникват допълнителни въпроси, винаги можете да се обърнете към специалиста, който води вашата женска консултация.

Гестационни седмици – как се броят през бременността?

По учебник бременността трае 40 гестационни седмици. Ако приемем, че месецът е точно 4 седмици, това прави 10 месеца бременност. Проблемът при изчислението е, че всеки лунарен месец продължава 28 дни, за разлика от календарните месеци, които, с изключение на февруари, имат по 30 или 31 дни. Eто защо месеците на бременност по календар са приблизително 9.

Защо 10 гестационна седмица е най-критичната през бременността?

10 седмица от бременността е крайъгълен камък: бебето вече не е ембрион – то е плод, който се развива! 10 седмица от бременността е критична и по други параграфи – обикновено през нея се усещат най-силно симптомите на гадене и неразположение. Причината се крие в това, че нивата на hCG са най-високи.

Защо първият триместър е най-важен за бебето?

Това е най-деликатният и най-важният период от развитието на плода. Тогава се оформят всички негови органи и нерви. Тогава бебето е най-податливо на увреждане от вредни вещества като алкохол, наркотици и някои лекарства. Следователно здравословният начин на живот през този първи триместър е от решаващо значение за нормалното му развитие.

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 17.03.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 22 март 2024 в 16:56 | Публикувана: 17 март 2022 в 12:25 | Категория: Бременност и женско здраве