Отслабването може да бъде много приятно и вкусно чрез спазване на режим за сваляне при кето диета. Благодарение на разнообразието от нисковъглехидратни рецепти, които може да откриете в нашия блог, кето менюто ви може да се превърне в истинско кулинарно приключение.

Приготвили сме ви списък с позволени и забранени храни при кето диета за начинаещи, с който да ви улесним. Поставете го на видно място, за да постигнете по-бързо целта си, без да съгрешавате.

В следващите редове ще разберете също и защо спазването на режим за сваляне при кето диета е ефективен за постигане на трайни резултати в борбата с излишните килограми.

 

 

Същност на кето диетата

Неведнъж сме говорили за същността на кето диетата. Тя представлява модел на хранене, който се спазва за определен период от време, докато кето режимът на хранене се следва по-продължително време. От няколко месеца или години той може да се превърне в начин на хранене за цял живот в умерени граници на стриктност.

При кето диетата се ограничават количествата дневни въглехидрати. Набляга се на приема на полезни мазнини.

 

Сваляне при кето диета – защо е подходящо?

При консумацията на храни, съдържащи въглехидрати, човешкото тяло ги разгражда до глюкоза. Когато тя попадне в кръвния поток, нивата на кръвна захар могат да се повишат. Това се случва при прием на големи количества въглехидрати и/или при консумация на бързи въглехидрати (рафинирани продукти, плодове).

Забавянето на отделянето на глюкоза в кръвта става по 2 начина: или чрез прием на фибри, или на хранителни продукти, богати на полезни мазнини.

Те забавят разграждането на храната и навлизането на глюкоза в кръвта, като по този начин поддържат нивата на кръвна захар, без да ги повишават много.

Глюкозата, приета с храната, действа като източник на енергия за клетките. Ако тя се задържи в кръвта за по-дълго време, ще стане токсична за организма.

В такъв случай панкреасът започва да отделя хормона инсулин, който превежда глюкозата от кръвта в клетките, за да я използват за енергия. Някои хора имат добра инсулинова чувствителност, т.е. ще усвоят бързо глюкозата и нивата на кръвна захар ще останат нормални.

При много хора обаче е нарушена инсулиновата чувствителност, при което нивата на глюкоза в кръвта остават повишени за по-дълго време.

Панкреасът започва да отделя още инсулин за усвояването на глюкозата. Една част от нея се усвоява, а останалата се насочва към мастните депа и се складира под формата на телесни мазнини. По този начин се натрупват излишните килограми.

 

Сваляне при кето диета – защо е толкова успешно?

При кето диетата се набляга на консумацията на зеленчуци, които съдържат бавни въглехидрати. Чрез съдържанието на фибри в тях и повишения прием на полезни мазнини се забавя разграждането на храната и завишаването на нивата на кръвна захар.

По този начин не се отделя много инсулин и се освобождава хормонът глюкагон, който помага за използването на телесните мазнини като източник на енергия. Това допринася за понижаването на телесното тегло и поддържането на ситост за по-дълго време.

Този режим на хранене се препоръчва да се спазва за по-продължителен период от време.

Ако прекратим НВ-ВМ хранене и се върнем към старите си навици, здравословното ни състояние може да се влоши. Освен това почти неизбежно е да възстановим изгубените килограми.

 

Същност на кетозата в борбата с излишните килограми

 

Сваляне при кето диета. Кетоза.

 

Кетоза е състояние, в което тялото навлиза, когато започва да гори мазнини вместо въглехидрати като източник на енергия. При разграждането на мазнините се образуват кетони. Тях тялото ни използва като източник на енергия, алтернативно гориво на глюкозата.

За да се поддържа състоянието на кетоза, трябва да се ограничи приемът на въглехидрати до 15-20 грама на ден.

Разликата в кето диета при сваляне и при задържане е в количеството допустими въглехидрати за деня. При сваляне то е между 15 и 20 г, а ако целта е задържане на свалените килограми, количеството на въглехидратите може да се повиши до 50 г дневно.

 

Какви кето режими на хранене има?

При следването на нисковъглехидратен-високомазнинен кето режим на хранене се ограничават количествата приемани въглехидрати за деня:

 • Строго – до 20 г/ден
 • Умерено – до 30 г/ден
 • Либерално – до 50 г/ден

Количествата варират според различната цел, за която се прилага режимът на хранене. При деца с епилепсия, чието лечение не се влияе от медикаменти, се прилага стриктен НВ-ВМ режим на хранене с максимум до 20 грама въглехидрати на ден.

 

За кого не е подходящо строгото спазване на кето диета?

Ако страдате от диабет и решите да спазвате кето диета или нисковъглехидратен-високомазнинен режим на хранене, консултирайте се преди това с вашия лекар.

Тъй като, ако приемате инсулин или лекарства в същите количества както преди започването на диетата, те могат да повлияят на състоянието ви и да доведат до хипогликемия (ниска кръвна захар).

Хората, страдащи от диабет тип 1, тип 2 и високо кръвно налягане са по-чувствителни. Затова трябва да се консултират с лекар, преди да започнат да спазват кето режим на хранене.

Не се препоръчва спазването на кето режим от кърмещи жени, а приемът на въглехидрати не трябва да пада под 50 грама на ден.

 

Съвети за сваляне при кето диета

Съвети за спазване на кето диета в борбата с излишните килограми:

 • Пропуснете закуската и избягвайте междинните хранения.
 • Задължително не пропускайте обяда и вечерята.
 • Хранете се балансирано с позволени за кето диета храни.
 • Избягвайте да преяждате.
 • Приемайте достатъчно течности – вода, чай (без захар и изкуствени подсладители).
 • Включете фастинг към кето диетата, но след периода на адаптация, който трае около месец от започването на режима.

 

Позволени храни в режим сваляне при кето диета

 

Сваляне при кето диета. Позволени храни.

 

Позволени храни (режимни) са:

 • Животински продукти: месо (пилешко, пуешко, заешко, агнешко, свинско и др.), домашна кайма, субпродукти, бекон.
 • Морски продукти: риба, морски дарове.
 • Млечни продукти и яйца: сирене, моцарела, пармезан, топено сирене, маскарпоне, кисело мляко, цедено кисело мляко, заквасена сметана и други; яйца.
 • Растителни продукти: маслини, авокадо, домашна кето майонеза със зехтин, семена (ленено – при Хашимото не се препоръчва, маково, сусамово)
 • Зеленчуци: растящите над земята – краставици, домати, карфиол, броколи, тиквички, чушки, гъби, спанак, патладжани, зелен лук, маруля, алабаш и други.
 • Напитки: вода, чай (брониран), кафе (бронирано), айран.
 • Масла: студенопресован зехтин, кокосово масло, масло от авокадо, сусамово масло, краве масло Гхи, тиквено масло и други.

Включете в менюто си разнообразни нисковъглехидратни продукти, богати на полезни мазнини и засищащи протеини.

В режим сваляне на килограми консумирайте предимно месо, риба, яйца в комбинация със зеленчуци. Включете тлъсти видове меса. Избягвайте колбаси със съдържание на захари в състава им.

Добавете към менюто си пълномаслени млечни продукти. А ако започнете по-бавно да сваляте излишните килограми, ограничете консумацията на тази група храни. Същото се отнася и за ядките – консумирайте до една шепа на ден.

Използвайте масла за готвене и овкусяване. Различните видове са подходящи за:

 • Пържене: светло сусамово масло, олио от гроздови семки, орехово олио, краве масло Гхи, свинска мас.
 • Леко пържене: тъмно сусамово масло, краве масло
 • Печене: рафинирано слънчогледово олио, олио от гроздови семки, кокосово масло, краве масло, краве масло Гхи, свинска мас.
 • Сотиране: олио от гроздови семки, орехово олио, кокосово масло, краве масло Гхи
 • Висока топлинна обработка: олио от авокадо,
 • Салатен дресинг: зехтин, олио от авокадо, тъмно сусамово масло, нерафинирано слънчогледово олио, олио от гроздови семки, орехово олио.

В режим сваляне при кето диета е позволено да се консумира шоколад с натурален подсладител (стевия) и минимално съдържание на какао 85% – до 3 блокчета.

Запознайте се и с нашия детайлен наръчник за кето режим, в който ще откриете списък със забранени и позволени храни по време на кето, както и 14-дневно кето меню, които може да изтеглите.

 

Забранени храни в режим сваляне при кето диета

 

Вредни храни. Забранени храни при кето диета.

 

Консумацията на долуизброените хранителни продукти могат да ни изведат от режим на кетоза и да възпрепятстват отслабването. Само в рамките на 15 минути се случва това, а навлизането обратно в състояние на кетоза отнема 24 часа, а при някои хора дори 3 дни.

Имайте предвид, че дори малки количества храна, богата на въглехидрати, може да ни изведе веднага от кетоза. Симптомите, по които да познаете, че това се случва са умора, сънливост, силно чувство на глад, спирате да сваляте килограми.

За да избегнете това, подгответе си списък с нережимни храни, който винаги да ви е под око:

 • Животински продукти: колбаси и кайми със захари, нишестета, сол и/или глутамат; сухи меса, пастет.
 • Млечни продукти: прясно мляко, кондензирано мляко, сладолед, мляко на прах, суха сметана.
 • Растителни продукти: бобови култури (без зелен фасул, грах), фъстъци, тиква, кълнове.
 • Кореноплодни зеленчуци: растящите под земята – картофи, моркови, ряпа, стар лук и други.
 • Плодове: всички пресни плодове, с изключение на горските плодове (малини, ягоди, боровинки, къпини), но не всеки ден и по малко; сушените плодове не са позволени.
 • Тестени изделия: хляб, макаронени, бисквити, торти, зърнени закуски и др.
 • Брашна: пълнозърнесто, царевично, оризово, пшенично, лимецово, типово, царевично, ечемичено и други.
 • Зърнени: царевица, жито, ръж, лимец, амарант, киноа, чия, овес и други.
 • Масла: произведените от зърна олиа, без студенопресованите; маргарин.
 • Подсладители: захар, мед, глюкозо-фруктозни сиропи, агаве, изкуствени подсладители и други. Позволена е само натуралната стевия в ограничени количества и не всеки ден.

 

Хранения в режим сваляне при кето диета

За да сведем до минимум образуването на хормона инсулин, се пропуска закуската в режим на сваляне при кето диета. Обядът и вечерята са задължителна част от менюто.

Ако приемът на лекарства сутрин изисква включване на закуска, в никакъв случай не я пропускайте. Пригответе си нещо леко и питателно, като яйца, зеленчуци или друго нисковъглехидратно ястие, което да е съобразно с режима на сваляне при кето диета.

Пропускането на закуската е свързано с трите денонощни физиологични цикъла на човешкия организъм, а именно приемане, асимилиране и отделяне. Лишаването от храна до обяд помага на организма ни да се изчисти от натрупаните мазнини и шлаките.

Трите цикъла се разделят на:

 • Прием на храна от 12:00 ч. до 20:00 ч.
 • Преработка на храната (асимилиране) от 20:00 ч. до 04:00 ч.
 • Освобождаване на непотребното (отделяне) от 04:00 ч. до 12:00 ч.