5 вредни навика, които ни пречат да отслабнем

Обновена: 06.03.2024|
Скъпо ли е кето храннето. Жена, която гледа сладки бисквитки и й се иска да ги изяде

Често дори свалянето на няколко излишни килограма може да се окаже трудна задача. За съжаление редовните тренировки и балансираната диета не винаги дават желаните резултати или пък те се получават много бавно. В такъв момент сме склонни да загубим мотивация и да спрем да полагаме усилия. Със сигурност всеки е бил там в даден етап от живота си, но питали ли сме се какво всъщност не ни е достигнало, за да видим мечтаните цифри на кантара? Може да се изненадате, но основната пречка на отслабването са няколко всекидневни лоши навици, за които може би дори не подозираме, че имат такъв неблагоприятен ефект. Ключът към перфектната форма е именно в това да се откажем от тях. Ето и кои са най-вредните навици, които ни пречат да отслабнем:

1. Недоспиването ни пречи да отслабнем

Когато не спим достатъчно през нощта, това води до поредица от неблагоприятни процеси, които пречат на отслабването. За начало недостатъчният сън затруднява преработката на хранителните вещества в тялото. Това, от своя страна, повишава нивата на инсулин и кръвна захар. Излишъкът от инсулин и захар водят до повишено съхранение на мазнини, особено около талията – най-големият кошмар за дамите. Другото нещо е, че ще огладняваме по-бързо, а повече храна означава и повече килограми. Когато сме изморени, не можем и да изразходваме адекватно енергия. Това също може да окаже тежест върху решението ни да отслабнем.

За да се откажем от този лош навик , трябва да се опитваме да си лягаме по-рано и да си набавяме поне по 7 часа сън на денонощие. Стремежът да бъдем активни през деня ще настрои организма за почивка вечерта. Ако имате проблеми със заспиването погледнете и съветите тук или нашия комплекс за здрав сън тук.

2. Недостатъчният прием на вода

Млада жена сред природата държи в ръка пластмасова бутилка и се интересува от рисковете за здравето.

Водата е може би най-важното съединение на планетата и човешкото тяло е съставено предимно от нея. Следователно да бъдем добре хидратирани е от съществено значение за оптималното функциониране на тялото. Водата помага при детоксикация на тялото и дава възможността за получаване на хранителни вещества там, където е необходимо. Някои хора се опитват да заменят водата с нискокалорични напитки, но повечето от тях съдържат изкуствени подсладители, които могат да забавят метаболизма и да намалят способността за контрол върху апетита. Така, че по-добре да не залагаме на тях, когато целта ни е да отслабнем.

На първо място можем да се сдобием с бутилка за многократна употреба – така ще разполагаме с прясна вода във всеки един момент. Ако не се сещаме да пием вода – има приложения, които могат да ни напомнят. По подробно за необходимото ни количество вода на ден можете да се информирате тук.

vitc 400 1
omega3 600
vitc 400 1
omega3 600

3. Стресът: как ни пречи да отслабнем

За съжаление, стресът в днешно време изобилства в живота ни и няма как да го избегнем напълно. Но до колко му позволяваме да влияе на здравето и тонуса ни, зависи от нас. Когато сме стресирани, мозъкът ни получава съобщение, което задейства освобождаването на кортизола. Функцията на този хормон е да повишава нивото на кръвната захар. В отговор на това панкреасът отделя допълнителен инсулин, за да понижи нивото на кръвната захар. Това от своя страна предизвиква желанието за нездравословни храни, които са с високо съдържание на калории и пречат на желанието ни да отслабнем.

Добрата новина е, че тук много помагат редовните тренировки. Сами забелязваме, че след напрегнат работен ден, час-два във фитнеса ни се отразяват отлично.Упражненията имат редуциращ стреса ефект, а също така помагат за изгарянето на калории и поддържането на мускулната маса. Медитацията също помага и най-вече волята да стоим далече от хладилника, когато сме подложени на стрес. По подробно за връзката между стреса и напълняването говорихме тук.

4. Емоционалният глад

Млада дама в добра форма, която отблъсква в едната ръка хамбургер, а в другата - поничка.

Логически следва да обърнем внимание и на този проблем. Стресът, разочарованието, мъката, ядът са само част от емоциите, които ни карат да се обърнем към храната, за да запълним тази емоционална празнота. За съжаление, това не е лек за дълго и трябва да запомним, че когато отново посегнем към хладилника ще се затворим в порочния кръг, от който се излиза трудно. Емоционалното хранене е един от лошите навици, които ни спират да отслабнем, тъй като често води до преяждане и консумиране на малко разнообразна или нездравословна храна.

Раздялата с емоционалния глад може да даде голям тласък на нашите цели за отслабване, но сме наясно, че е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Обикновено, ако се опитаме да бъдем активни, това често може да отнеме ума ни от стреса или гнева, например. Бихме препоръчали спортуване, йога, разговор с приятел или разтребване вкъщи.

5. Алкохолът ни пречи да отслабнем

Консумацията на алкохол в умерена степен може да бъде от полза за нашето здраве, но има много рискове, свързани с прекаляването, включително проблеми с отслабването. Като за начало много алкохолни напитки като бира и вино са заредени с много калории, което означава, че последното нещо, което искаме да направим, когато се опитваме да отслабнем, е редовно да пием. Алкохолът също намалява нивата на кръвната ни захар, което от своя страна повишава апетита (колко захар съдържа всъщност алкохола, можете да разберете тук). Комбинирайки това с намалената способност за вземане на правилни решения (което е норма, когато сме под въздействието на алкохол) и вероятността да изневерим на диетата си става много голяма.

Какво можем да направим? Контрол и по-малко алкохол. Най-добре е да избягваме места, където алкохолът е в изобилие, за да не се изкушаваме.

Мисия – възможна!

За да преборим тези вредни навици, които ни пречат да отслабнем, е нужно малко време, усилия и самоконтрол. Но накрая ще си струва. Важно е да запомним, че това са само навици. Те не могат да ни контролират, ако не им позволим. Отслабването не се случва за една нощ и същото важи за диетата и промените в поведението. Хубаво е да се развиват бавно и стабилно. Това е правилният път, ако искаме да постигнем дълготраен ефект. Успех!

Автор: Кристина Тонева

Категории: Kрасота|Публикувана: 02.01.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 15:06 | Публикувана: 2 януари 2020 в 16:38 | Категория: Kрасота