Акне – симптоми и лечение

Обновена: 13.03.2024|
Корен от репей. Алое вера срещу херпес и акне. Куркума за кожата. Лизин, аминокиселина, ползи.

Знаете ли, че акнето засяга около 80% от жителите на планетата? Твърди се, че се проявява повече при младежи на възраст между 14 и 17 години – периодът на пубертета. В някои случаи обаче има изключения.

Така например, заради по-ранното и интензивното развитие на децата днес, понякога акнето се проявява около 12-годишна възраст, заради което обикновено се нарича и „младежки пъпки“. Това обаче е заблуда, защото в около 10% от случаите акнето не изчезва след като пубертетът отмине.

В следващите редове ще развенчаем митовете, ще научим много нови факти и ще разкрием как да лекуваме проблема по правилния начин.

 

Какво представлява акнето?

Характеризира се с конкретни особености, според които се диагностицира и лекува. По своята същност то представлява болестно състояние на кожата. Типично за него е появяването на много на брой пъпки.

choko 01 400
choko 01 600
choko 01 400
choko 01 600

Това се случва поради запушване на отворите на мастните жлези и образуването на комедони (черни точки) и пъпки с гнойни върхове със зачервяване. Роля в процеса има бактерията Cutibacterium acnes.

Обикновено акнето се проявява по лицето, врата, деколтето/гърдите, както и гърба. Характерно за състоянието е, че ако се опитваме да стискаме пъпките или ги чоплим, те оставят бледи белези, които остават с години върху кожата. Интересното е, че заради начина, по който е изградена кожата ни, предразполага повече момчетата и мъжете към акне, отколкото момичетата и жените.

Въпреки това за нежната половина от населението наличието му е далеч по-голям естетически проблем в тази възраст. Затова и е спорно кой е по-засегнат в случая.

 

Симптоми, по които да го разпознаем

 

Акне, причини, симптоми.

 

Както споменахме, има няколко конкретни особености на акнето. Те се изразяват в следната симптоматика.

На първо място става дума за повишена секреция на себум. Този симптом още е известен като себорея и с годините е доказано, че е най-ранният симптом на акне. Понякога той дори се проявява още преди настъпването на пубертета в най-външния слой на кожата, която е по-мазна от обикновено.

Защо това се случва в областите на лицето, деколтето и гърба обаче? Отговорът всъщност е много прост. Именно там са концентрирани най-много от жлезите с висока секреция на себум.

Тази повишена секреция води до следващия симптом на акнето – досадните и упорити черни точки. Чували ли сте обаче за белите точки, които също ги придружават? Разликата се крие в това, че черните точки са отворени комедони, а белите – затворени. Често се бъркат с пъпки с връхчета, готови за пукане. Това е голяма грешка обаче, която води само до гореспоменатите белези.

За съжаление това далеч не е пълният списък симптомите. В него влизат и по-сериозните проявления по кожата: пустули, нодуларни възли, папули – всички те, досадни и много неприятни за самочувствието на млади и по-зрели хора, страдащи от акне.

 

Кои са най-честите причини за появата на акне?

 

Акне, причини, симптоми.

 

Освен гореспоменатите повишена секреция на себум; космени фоликули, запушени от мазнини и мъртви кожни клетки; бактерии и възпаления, има още няколко възможни причини за образуване на акне.

Хормонални промени

Андрогените са хормони, които се увеличават при момчета и момичета по време на пубертета и карат мастните жлези да се уголемяват и да произвеждат повече себум.

Хормоналните промени по време на средната възраст, особено при жените, също могат да доведат до обриви. Както и някои лекарства, съдържащи кортикостероиди, тестостерон или литий.

Диета

Проучванията показват, че консумацията на определени храни – включително богати на въглехидрати такива, може да влоши акнето. Необходими са допълнителни проучвания, за да се провери дали хората с акне ще имат полза от спазването на специфични диетични ограничения.

Стрес

Стресът не причинява акне, но ако вече e активирано, може да го влоши.

 

Кой е най-засегнат от появата на акне?

Акнето е много често срещано при тийнейджъри и по-млади хора. Около 95% от хората на възраст от 11 до 30 години са засегнати до известна степен от проблема.

Акнето се среща най-често при момичета от 14 до 17 години, а при момчета – от 16 до 19 години.

Повечето хора имат акне в продължение на няколко години, преди симптомите им да започнат да се подобряват с възрастта. Често изчезва, когато човек е в средата на 20-те си години.

В някои случаи акнето може да продължи и в зряла възраст. Около 3% от възрастните имат акне на възраст над 35 години.

 

Видове акне

 

Видове акне, лечение.

 

За да се борим по правилен и ефективен начин с проблема, трябва да знаем какви са разликите между различните видове. Имайте предвид обаче, че развитието на акне е непредвидимо и зависи силно от състоянието на кожата ни и това как се грижим за нея на ежедневна база.

Според степента на разпространение и „тежестта“ на състоянието, отличаваме:

  • комедонно
  • папуло-пустулозно
  • конглобатно

Комедонното акне се отличава с по-голям брой черни точки – комедони.

Папуло-пустулозното, от друга страна, има по-сериозни проявления и последици. Бактерията, която причинява акнето в този случай, колонизира комедоните и засилва възпалението. Имаме повече зачервяване и раздразнение, понякога дори и болка, ако е по-дълбоко. Формират се папули и пустули. Те сърбят, болят, водят до лющене на кожата и са плътни на допир.

Конглобатното акне е най-тежкото сред изброените. Изразява се в по-болезнени образувания, които дерматолозите наричат нодули и абсцеси. Те са тези, които оставят най-дълбоки и трайни белези, ако не са третирани правилно.

 

Как да го лекуваме ефективно?

 

Акне. Ванилия. Ечемик на окото.Акне по време на бременност. Здравословни ползи от кето диетата за кожата. Skin fast. Масло от чаено дърво: ползи.

 

Изключително важна стъпка след поява и при лечение на акне е да се спазва много, много добра лична хигиена, и то с подходящите продукти. Преди всичко е есенциално да полагаме грижа за кожата и да следим нейното състояние – как тя реагира на външни условия, храна, стрес, както и козметични средства.

Важно е да отбележим, че при жените и момичетата става дума и за средствата, които използват да прикрият акнето – гримът, както и съставът му.

На първо място е анализът на начина на живот. Това, което трябва да се знае за акнето е, че освен причинявано от бактерия и усилвано от лоша и/или неправилна хигиена, то се засилва и от още фактори. Главните сред тях са стрес (който е в изобилие около изпитвания, тестове и постижения) и неправилно хранене.

В днешно време младите хора са подложени на голямо напрежение да се доказват постоянно, а рядко следят храненето си. Метаболизмът им е бърз, развитието на тялото – интензивно, и бързите въглехидрати са сред първите продукти, към които посягат. А влияят на степента на омазняването на кожа, склонна към акне.

Освен това има десетки козметични продукти във всички ценови сегменти за борба с акнето, от които може да се избира. Нашият съвет: ако подозирате по-тежки форми на акне, задължително направете консултация със специалист. Единствено дерматолог може да постави най-точната диагноза и да препоръча най-добрите продукти за състоянието ви. И още нещо: движете се и наблегнете на здравословното хранене. Чистият въздух също ще помогне на кожата ви, затова, ако е възможно, се движете сред природата.

Хубаво е, когато лекувате проблема, да избягвате следните храни:

  • шоколад и сладкиши с високо съдържание на захар – изберете такива с естествени подсладители и съставки
  • газирани напитки – заменете ги с вода и приемайте поне 2 литра на ден
  • мазни меса – заложете на по-леките и питателни части от животинските продукти
  • намалете тестото и вредната храна

 

 

 

Бабини рецепти срещу акне

 

Лечение на акне с мед.

 

Ако акнето не се повлиява от стандартното лечение, има няколко природни метода, които да помогнат.

Една хитринка, която много бързо може да приложите и да помогне, е да намажете засегнатите места по кожата с малко мед. Оставяте го да засъхне, а след това – отмивате. Антибактериалните свойства на меда ще помогнат за лечение на неприятните пъпки.

Изпитана бабина рецепта с масло от чаено дърво също облекчава акнето. То изсушава кожата и премахва излишния себум. За да не се отрази твърде изсушаващо на кожата обаче, се препоръчва да се използва само на засегнатите места.

Любимо и добре познато средство за почистване на кожата и борба с акнето е и розовата вода. Тя нежно повлиява на засегнатия участък, като премахва излишното омазняване, омекотява кожата и едновременно с това – лекува възпаленията. Истинско чудо в борбата с акнето.

Кои са вашите тайни средства за справяне с „младежките пъпки“? Не пропускайте да ни споделите в коментар.

И още: разберете всичко за акнето по време на бременност.

Какво представлява акнето?

По своята същност то представлява болестно състояние на кожата. Типично за него е появяването на много на брой пъпки. Това се случва поради запушване на отворите на мастните жлези и образуването на комедони (черни точки) и пъпки с гнойни върхове със зачервяване.

Какви са симптомите на акнето?

Повишената секреция на себум е най-ранният симптом на акне. Тя води до появата на черни точки, комедони, пустули, папули и т.н.

Какви са причините за поява на акне?

Освен повишената секреция на себум, причина за развитие на акне са още хормонални проблеми, диета с високо съдържание на бързи въглехидрати. Стресът може да влоши състоянието на вече съществуващо акне.

Как се лекува якне?

На първо място е добрата лична хигиена, съблюдаване на хранителния режим, внимание към употребата на козметични средства. Задължителна е и консултацията с дерматолог.

Какво помага за облекчаване на акне?

Нанасяне на мед върху засегнатите участъци, както и масло от чаено дърво. Почистването на кожата с розова вода също може да облекчи проблема.

Категории: Здраве|Публикувана: 18.10.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 15:04 | Публикувана: 18 октомври 2021 в 12:12 | Категория: Здраве