Много е изговорено и изписано за вездесъщата кръвна захар, но знаем ли точно какво представлява тя и защо е от такова значение за човешкото здраве? В настоящата статия ще разгледаме всичко за нея, как да я поддържаме в норми и в какви случаи може да бъде опасна за нас.

 

Кръвна захар (глюкоза) – какво не знаем за нея?

Глюкозата идва от гръцката дума за „сладък“ и е захар, която получаваме от храната. Тя циркулира в кръвта, служейки като основен източник на енергия за тялото, като осигурява хранителни вещества за органите, мускулите и нервната система на организма.

Усвояването, съхранението и производството й са регулирани постоянно от сложни процеси, в които взимат участие тънките черва, черният дроб и панкреасът.

Глюкозата навлиза в кръвта, след като човек е приел въглехидрати. Ендокринната система помага да се държат под контрол нейните нива в кръвта.

magn 400
magn 600

Панкреасът произвежда хормона инсулин, като го освобождава, след като човек консумира протеини или въглехидрати. Инсулинът изпраща излишната глюкоза в черния дроб, където тя се превръща в гликоген.

 

Що е то глюкагон?

Панкреасът също секретира глюкагон, който има действие, обратно на инсулина, като повишава нивата на кръвната захар, когато е необходимо. Двата хормона работят заедно, за да поддържат правилния баланс на глюкозата.

Когато тялото се нуждае от повече захар в кръвта, глюкагонът сигнализира на черния дроб да превърне складирания гликоген обратно в глюкоза и да го освободи в кръвния поток. Този процес се нарича гликогенолиза.

Когато няма достатъчно захар, черният дроб трупа ресурси за частите на тялото, които се нуждаят от нея, включително мозъка, червените кръвни клетки и части от бъбреците.

Черният дроб може също така да произвежда захар от други неща в тялото, като аминокиселини, отпадъчни вещества и странични продукти от мазнини.

 

Висока кръвна захар и рисковете за здравето

 

Зелен лук. Ползи от сминдух. Как плодовете влияят на тялото. Задължителни профилактични прегледи за жени. Морски колаген. Хипогликемия. Диабет тип 2. Ефектите на диабета.

 

Постоянните високи нива на кръвна захар са част от състояние, наречено хипергликемия.

Хората с лошо контролиран диабет, синдром на Кушинг и някои други заболявания често изпитват хипергликемия. Тези, приемащи перорални стероиди, също могат да страдат от това състояние.

Високата кръвна захар обикновено се развива, когато в тялото няма достатъчно инсулин или когато клетките станат по-малко чувствителни към инсулин.

Без този жизненоважен хормон глюкозата не може да навлезе в клетките и се натрупва в кръвта.

Честите симптоми на хипергликемия могат да включват:

 • сухота в устата
 • често уриниране
 • повишена жажда

Човек може също да изпита:

 • умора
 • замаяност
 • замъглено зрение
 • главоболие
 • гадене
 • слабост

 

Какво може да повиши кръвната захар?

Някои от причините за хипергликемия са:

 • прием на твърде много въглехидрати
 • дехидратация
 • липса на физическа активност
 • недостатъчно инсулин или перорални лекарства за диабет
 • странични ефекти от други медикаменти, като стероиди или антипсихотични лекарства
 • болест, стрес, менструален цикъл или краткотрайна или продължителна болка – всички те карат тялото да отделя хормони, които могат да повишат нивата на кръвната захар.

 

Инсулинова резистентност и преддиабет

 

Ленено семе. Инсулинова резистентност. Жените напълняват след 50. Шафран. Защо не сваляте килограми по време на кето диета.

 

Постоянната хипергликемия може също да доведе до инсулинова резистентност – състояние, намаляващо чувствителността към инсулин и количеството глюкоза, абсорбирано от клетките.

В такива случаи клетките не могат ефективно да поемат глюкозата от кръвта или да я съхраняват. В резултат панкреасът произвежда повече инсулин, за да се опита да преодолее нарастващите кръвнозахарни нива.

Често това състояние е наричано „предвестник на диабет“, тъй като голяма част от хората, които го развиват, впоследствие отключват диабет тип 2 – болест, увреждаща редица органи и системи в тялото.

За разлика от диабет тип 1, който е вроден, тип 2 е придобит и често е следствие на нездравословен начин на живот, липса на физическа активност и др.

За разлика от диабета обаче, инсулиновата резистентност е обратимо състояние и при навременни адекватни мерки може да се избегне опасността от развитие на болестта.

 

Диабет (захарна болест) – защо трябва да се пазим?

Популярен като захарна болест, диабетът е група от метаболитни нарушения, които се обуславят с високи стойности на кръвната захар (хипергликемия) за продължителен период от време.

Симптомите често включват често уриниране, замъглено зрение, повишена жажда и увеличен апетит.

Ако не се лекува, диабетът може да причини много животозастрашаващи проблеми. Дългосрочните усложнения от зле контролираното състояние засягат малките кръвоносни съдове, захранващи нервите, бъбреците, ретината и други органи.

Някои сериозни проблеми, които могат да се развият от продължителна хипергликемия, включват:

 • загуба на зрение
 • бъбречно заболяване, водещо до бъбречна недостатъчност
 • еректилна дисфункция
 • язви по краката
 • трайно увреждане на нервите, причиняващо изтръпване
 • лошо заздравяване на рани
 • повишен риск от инфаркт или инсулт

Изследванията също така свързват изключително високи или ниски нива на кръвната захар с когнитивен спад или нарушения в мозъчните функции.

Лекарите посочват, че хората със захарна болест е възможно да страдат от намален приток на кръв към мозъка и редица други промени, които могат да повлияят на мисловните процеси.

 

Ниска кръвна захар (хипогликемия) – защо да не я подценяваме?

 

Хипогликемия. Кръвна захар, диабет.

 

Крайностите в нивата на кръвна глюкоза никога не са добър знак. Както твърде високата, така и прекалено ниската крие рискове.

Хипогликемия се развива, когато концентрацията на кръвна захар падне под нормата. Хората с диабет имат по-висок риск от двете състояния.
Ранните признаци и симптоми на хипогликемия могат да включват:

 • изтръпване на устните
 • тремор (треперене) на ръцете и други части на тялото
 • бледо лице
 • изпотяване
 • сърцебиене или повишен сърдечен ритъм
 • безпокойство
 • замаяност

Твърде ниската глюкоза може да има следните ефекти:

 • объркване и дезориентация
 • затруднена концентрация
 • параноично или агресивно поведение

В някои крайни случаи е възможно да се стигне дори до гърчове или загуба на съзнание. Сред хората с диабет тежката хипогликемия може да бъде фатална.

 

Причини за хипогликемия

Хипохондрия, лечение, симптоми, лекарства.

Някои от критичните фактори, причиняващи ниска кръвна захар, са:

 • диабет с неконтролирани кръвнозахарни нива
 • някои медикаменти, например за лечение на малария
 • прием на твърде много инсулин
 • консумация на алкохол на гладно, тъй като черният дроб може да не отделя гликоген
 • някои заболявания, особено тежък хепатит и нарушения на бъбреците
 • анорексия

Ако бъбреците и черният дроб не работят правилно, разграждането и отделянето на лекарства от тялото става по-трудно.

Прекомерното производство или добавяне на инсулин крие риск от хипогликемия.

Някои тумори също могат да причинят ниска кръвна захар, тъй като произвеждат химикали, подобни на инсулина. Туморът може също така да консумира толкова много глюкоза, че да не оставя достатъчно за останалата част от тялото.

Хората, които се подлагат на операция за стомашен байпас, също е възможно да изпитат хипогликемия, тъй като приемат по-малко храна, отколкото преди интервенцията.

Рядко състояние, известно като незидиобластоза, също е потенциален виновник за ниска кръвна захар. При него се стига до увеличаване на бета клетките, секретиращи инсулин в панкреаса, което води до свръхпроизводство на този хормон.

 

Нормална кръвна захар – защо да се стремим към нея

Кръвна захар-препоръчителни нива.

Поддържането на нормална кръвна захар е задължително за доброто здраве и благосъстояние.

Твърде висока или прекалено ниска глюкоза могат да бъдат опасни както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Промените в нивата на кръвна захар преди и след хранене отразяват начина, по който тялото я абсорбира и съхранява.

След прием на храна организмът разгражда въглехидратите от нея на по-малки части, включително глюкоза, която тънките черва могат да абсорбират.

Въпреки че в повечето лаборатории има леки разминавания в референтните стойности при изследване на кръвна захар, за нормална кръвна захар се приемат нивата между 4 mmol/l и 5,9 mmol/l на гладно.

 

Поддържане на балансирани нива на кръвна захар

За диабетиците е важно да поддържат постоянни балансирани нива на кръвна захар. Хората, които не страдат от болестта, също трябва да внимават и да избягват увеличаването на риска от нейното развитие.

Гликемичният индекс (ГИ) е от помощ в избора на храни, които няма да нарушат глюкозните нива. Чрез тази скала се дава стойност на всяка храна.

Тези, които водят до рязко покачване на нивата на кръвната захар, като бонбони и сладки десерти, имат висок гликемичен индекс. Тези, които намаляват колебанията чрез бавно освобождаване на енергия, са с нисък.

Измерени спрямо глюкозата, която е с най-висок индекс от 100, храни като безалкохолни напитки, бял хляб, картофи и бял ориз имат висок гликемичен резултат. Такива като пълнозърнести, зеленчуци и някои плодове имат по-нисък резултат.

Гликемичният товар се основава на ГИ и предоставя картина на общото въздействие, което една порция храна има върху енергийните нива.

 

Здравословното тегло е ключов фактор

Поддържането на нормални килограми е от особена важност за добрата кръвна захар.

Предпочитайте чисти и непреработени храни, като например нисковъглехидратни плодове, зеленчуци и ядки, вместо рафинирани.

Избягвайте тези с много прости въглехидрати, например бисквити и сладкиши. Те се усвояват бързо от тялото и са склонни да повишават инсулиновите нива, оказвайки допълнителен стрес върху панкреаса.

Освен това ограничете наситените мазнини и вместо това избирайте повече ненаситени и такива с високо съдържание на фибри.

Физическата активност също е от огромна важност. Бързата разходка за 30 минути на ден може значително да намали нивата на кръвната захар и да повиши инсулиновата чувствителност.

 

Магнезий – защо е важен при диабет?

 

Магнезиев цитрат. Видове магнезий.

 

Изследванията показват, че минералът магнезий играе жизненоважна роля в подпомагането на инсулина да изпълнява своите функции. Това от своя страна е важно за балансираната кръвна захар.

Освен че изпълнява роля в стотици реакции в организма, адекватното ниво на магнезий може също да намали шансовете да станете толерантни към инсулин.

Самото заболяване води до дефицит на хранителни вещества, което възпрепятства регулирането на кръвната глюкоза и високото кръвно, а те често са основен проблем при диабетиците.

Бъбреците поддържат магнезиевия баланс, а този чифтен орган е под прицела на захарната болест.

Диабетноболните често страдат от недостиг на минерала, защото организмът им изхвърля големи количества от него чрез урината.

Напредването на възрастта пък води до пониженото му усвояване от консумираната храна поради намалени концентрации на стомашна киселина.

Това е и причината прием на богати на магнезий храни и хранителни добавки да осигурява както по-добра защита срещу диабет, така и по-адекватен контрол при вече отключило се заболяване.

Кръвна захар – какво представлява?

Наричана още и глюкоза, тя е захар, която получаваме чрез храната. Циркулира в кръвта и е служи като основен източник на енергия за тялото. Осигурява хранителни вещества за органите, мускулите и нервната система на организма.

Какво е хипогликемия?

Хипогликемията е ниска кръвна захар. Някои от симптомите са тремор, сърцебиене, изпотяване, а в по-тежки случаи може да се стигне дори до загуба на съзнание.

Висока кръвна захар – защо е опасна?

Постоянно високите нива на кръвната захар водят до развитие на диабет. Това заболяване засяга повечето органи и системи в тялото, като например сърцето, бъбреците, очите и др.

Как да се предпазим от диабет?

Чрез поддържане на здравословно тегло, намален прием на въглехидрати, физическа активност и адекватен прием на магнезий.