Ползите от физическата активност за здравето

Обновена: 23.02.2024|

Най-доброто, което можем да направим за себе си в почти всяка една ситуация, е да се насладим на ползите от физическата активност за здравето. Точно така! Това ще укрепи тялото, ще повиши тонуса, ще приповдигне настроението, ще ни освободи от стреса и ще подобри кръвообращението.

Разбира се, има много видове физическа активност и всеки един от тях носи различна полза, както и своите изисквания към нас. Добрата новина е, че абсолютно всеки един човек, без много усилия и средства, може да си изгради полезни навици, които сигурно да го водят по пътя на здравето.

И нека да дойдем на въпроса.

 

Кои са ползите от физическата активност за здравето?

Тя може да подобри здравето на мозъка ни, да помогне за контролиране на теглото, да намали риска от заболявания, да укрепи костите и мускулите и да повиши способността ни да извършваме ежедневни дейности.

 

Регулиране на теглото

Както начинът на хранене, така и физическата активност играят решаваща роля в нормализиране на теглото. Напълняваме, когато приемаме повече калории чрез хранене и пиене, отколкото изгаряме, включително и когато сме дейни.

За да поддържаме теглото си оптимално, е добре да си осигурим около 150 минути седмично умерена физическа активност, която може да включва спорт, танци или работа на открито. Реално, целта от 150 минути е доста постижима, защото това прави 30 минути на ден, 5 дни в седмицата.

Хората се различават значително по това колко физическа активност им е необходима за поддържане на теглото. Може да се наложи някои да бъдат по-активни от други, за да достигнат или поддържат здравословно тегло.

 

Укрепване на костите и мускулите

 

Ползите от физическата активност за здравето. Граници при висок холестерол.

 

С напредването на възрастта се появяват проблеми с костите, ставите и мускулите. Ще си направим голяма услуга, ако се погрижим за тях навреме, защото те поддържат тялото ни и ни помагат да се движим. Ако обърнем дължимото внимание на това, то може да ни помогне с лекота да извършваме ежедневни дейности и да ни осигури по-дълготрайни възможности за физическа активност.

Вдигането на тежести например, може да помогне с увеличаването или поддържането на мускулната ни маса и сила като цяло. Това особено се отнася за по-възрастните хора, при които с напредването на възрастта масата и силата на мускулите намаляват.

Бавното увеличаване на тежестта и броя на повторенията, които правим като част от работата по укрепване на тялото, ще ни донесе още повече ползи, независимо от възрастта ни.

 

Намален риск за здравето

Хубавото е, че умерената физическа активност, като бързото ходене, е сравнително безопасна и достъпна за повечето хора и в същото време значително повишава качеството на живот.

Сред ползите от физическата активност за здравето е фактът, че тя облекчава симптомите при следните състояния:

 • Сърдечно – съдови заболявания – редовната физическа активност намалява риска от тях и също така може да понижи кръвното налягане, както и да подобри нивата на холестерола.
 • Диабет тип 2 и метаболитен синдром – постоянството в упражненията може да намали риска от развитие на диабет тип 2 и метаболитен синдром.

Ако не сте сигурни какво точно представлява метаболитният синдром – той се проявява като комбинация от твърде много мазнини около талията, високо кръвно налягане, нисък холестерол в липопротеините с висока плътност (HDL), високи триглицериди или висока кръвна захар.

 • Някои видове рак – физическата активност понижава риска от развитие на няколко често срещани вида рак.

 

Ползите от физическата активност за здравето при контрол на хронични заболявания и увреждания

Редовната физическа активност спомага за намаляване на болката, както и за подобряване на функциите, настроението и качеството на живот при възрастни с артрит.

Както споменахме и по-горе, регулира нивата на кръвната захар, намалявайки риска от сърдечни заболявания и увреждане на нервите при хора с диабет тип 2. Като цяло подпомага ежедневните дейности и независимостта на хората с увреждания.

 

Увеличава шансовете ни да живеем по-дълго

 

Ползите от физическата активност за здравето. Криотерапия. Уголемен далак. Мускулна треска. Задна корова атрофия.

 

Големият брой изминати крачки на ден значително помага за намаляване на риска от преждевременна смърт.

При възрастните под 60 години рискът от преждевременна смърт намалява при около 8000 до 10 000 крачки на ден. При хората над 60 години този риск се понижава при около 6000-8000 крачки на ден.

Всеки може да изпита ползите от физическата активност за здравето си – възрастта, способностите и текущата физическа форма нямат толкова голямо значение, колкото си мислим. Важното е да започнем и да сме постоянни.

Най-хубавото е, че ползите от физическата активност за здравето на мозъка се проявяват веднага след няколко съвсем простички и умерени движения. Няма нищо по-мотивиращо от резултати, които виждаме на момента, нали така?

Дълготрайният ефект на редовните упражнения пък се изразява в подобряване на мисленето или познавателните способности при деца на възраст от 6 до 13 години и намаляване на краткосрочното чувство на тревожност при възрастните.

Освен това може и да намали риска от депресия, тревожност, паник атаки, и да ни помогне да спим по-добре.

 

Как да увеличим физическата активност за здравето в ежедневието си?

 

Ползи от физическата активност за здравето.

 

Има безброй начини лесно и неусетно да включим повече движение в програмата си и може да бъдем сигурни, че резултатите няма да закъснеят. Като всичко останало, не е добра идея да гледаме на тази промяна в навиците си като на поредното неприятно задължение.

Напротив. Ще ни е много по-лесно, ако винаги търсим още един лек и забавен начин да възнаградим тялото си с така нужната му активност.

 

За какво да внимаваме, когато искаме да повишим физическата активност за здравето?

 • Да загряваме и разпускаме в продължение на 10 минути преди и след физическата активност, която сме си избрали.
 • Задължително да се разтягаме и бавно да правим упражненията.
 • Да не надхвърляме препоръчителната за възрастта и състоянието ни честота на пулса.
 • Да поискаме съвет от нашия лекар, ако досега не сме се занимавали с физически упражнения и в момента страдаме от заболяване или болки в гърба, при бременност или неразположение след натоварване.
 • Да се консултираме със специалист кои дейности са подходящи за нас и как точно трябва да ги изпълняваме.
 • Да потърсим компетентна помощ от специалист или физиотерапевт, ако получим спортна травма.

 

Няколко идеи за ежедневна физическа активност

 • Ходене пеша до работа.
 • Използване на стълбите, вместо на асансьора.
 • Каране на колело през уикенда (или до работа и обратно).
 • Практикуване на нов спорт – бонусът е, че ще срещнете много нови и интересни хора.
 • Ако работата ви е свързана с дълго седене на стол, може да си правите разтягания на всеки час или да станете и да се поразтъпчете малко – гаранция, че след това идеите ви ще завалят.
 • Разходка на куче.
 • Игра с дете.
 • Поход в планината или по-лека разходка сред природата.
 • Уроци по танци – усъвършенстват гъвкавостта, подобряват баланса, повишават настроението, влияят благотворно на здравето на сърцето.

Със сигурност ще се сетите и за още.

Виждате ли колко много дребни неща може да променим в рутината си и колко лесно е да включим физическата активност за здравето на нашите дух и тяло!

 

Защо е толкова важна физическата активност за здравето?

 

Ползи от физическата активност за здравето.

 

За финал и вместо заключение, ще цитираме 9 ключови факта според Световната здравна организация, които обобщават ползите от физическата активност за здравето:

 1. Допринася за превенцията и лечението на незаразни болести като сърдечносъдови заболявания, рак и диабет.
 2. Избистря мисълта, подобрява процесите на учене и запаметяване, а също така и подобрява преценката.
 3. Ползите от физическата активност за здравето подобряват общото благосъстояние на организма.
 4. При недостатъчно активните хора рискът от фатален край вследствие заболяване е с 20-30% по-висок, в сравнение с тези, които се грижат да включат достатъчно физическа активност за здравето в живота си.
 5. Повече от 80% от подрастващите в световен мащаб са недостатъчно физически активни.
 6. Всеки четвърти възрастен в света не отговаря на норматива за препоръчителна физическа активност.
 7. Интензивното движение намалява симптомите на депресия и тревожност.
 8. Също така осигурява здравословен растеж и развитие на децата и подрастващите.
 9. Биха могли да бъдат предотвратени до 5 милиона смъртни случаи годишно, ако населението на света е по-активно.

Какви са ползите от физическата активност за здравето?

Подобрява мозъчната дейност, помага за контролиране на теглото, намалява риска от заболявания, укрепва костите и мускулите и повишава способността ни да извършваме ежедневни дейности.

Какви са предимствата от ежедневната физическа активност?

Облекчава стреса, подобрява съня, подобрява мобилността, концентрацията и паметта, има ползи за здравето на сърцето.

Каква ежедневна физическа активност мога да практикувам?

Ходене пеша до работа, използване на стълбите вместо асансьора, каране на колело, разходка в парка или сред природата, уроци по танци, тичане преди или след работа, 30-минутни упражнения, йога и т.н.

Категории: Биохакинг, Здраве|Публикувана: 27.07.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Андреа Андреева
Андреа Андреева е автор на десетки статии, свързани със здравословния начин на живот и хранене. Тя разширява своите познания в тази тема през годините, като написва различни материали в сферата на биохакинга и осъзнатото билколечение.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 февруари 2024 в 11:15 | Публикувана: 27 юли 2022 в 12:24 | Категория: Биохакинг, Здраве