Кето панирана риба
Днес приготвяме една чудесна кето панирана риба, за която използваме нисковъглехидратна панировка, за да получим златиста, хрупкава и ароматна коричка.
Здравословна рецепта, от която да извлечем максималното от полезните свойства на продуктите, да не нарушим хранителния си режим, а за някои – да опитат и нови и интересни продукти, като бадемово брашно например.
Да пристъпим към изпълнението на тази семпла кето панирана риба – идеална рецепта за бърз обяд или вечеря.
Рецепта за кето панирана риба с бадемово брашно и пармезан
Това, че сме на нисковъглехидратна, кето, безглутенова или друга подобна диета, не означава, че трябва да забравим за панираните ястия.
С лек микс от ядково брашно и пармезан, без агресивно пържене и с подходящата мазнина сме способни да си приготвим апетитно панирано ястие.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в порция |
---|---|---|
20 минути | 4 (по 200 г всяка) | 4 г въглехидрати, 49 г протеин, 20 г мазнини, 2 г фибри, 342 калории |
Необходими продукти:
- 1 яйце
- 50 г бадемово брашно
- 30 г пармезан, настърган
- 1 с. л. ситно нарязан пресен магданоз (2 г)
- прясно изстискан сок от един лимон
- ½ ч. л. сол
- ¼ ч. л. черен пипер
- 4 по-големи филета бяла риба (около 800 г)
- 4-5 с. л. краве масло Гхи* за пържене
Начин на приготвяне на кето панирана риба:
- Разбийте яйцето в купа.
- В друг съд смесете бадемовото брашно, пармезана, магданоза, лимоновия сок, солта и пипера. Разбъркайте добре.
- Потопете филетата риба първо в разбитото яйце, след това оваляйте в сухата смес. Ако желаете панировката да е по-плътна, повторете стъпките още по-веднъж за всяко филе.
- Загрейте мазнината в тиган, след което внимателно поставяйте филетата. Гответе ги 4 до 7 минути, докато придобият златист и хрупкав вид.
- Поставяйте ги в чиния с кухненска хартия отгоре, за да се попие излишната мазнина.
*Тъй като маслото Гхи не съдържа вода, неговата точка на горене е много висока (240°C). Тази мазнина произвежда по-малко от токсина акриламид (силен канцероген) при нагряване в сравнение с други масла.
В кето кухнята за паниране често се използват и комбинация от бадемово брашно с хуск или с кокосово брашно, за още по-плътна панировка.
Предложения за сервиране
Като гарнитура към вашата кето панирана риба поднесете:
- Кето пържени картофи от алабаш
- Печен артишок
- Кето салата табуле с карфиол
- Гуакамоле
- Кето салата с аспержи
- Кашкавален карфиолен ориз
- Гриловани зеленчуци с ароматни билки
- Салата с авокадо
- Пълнени гъби със сирена
- Хапки от броколи
Опитайте някои от другите ни морски предложения
В категорията „Кето рецепти“ ще откриете раздел „Ястия с морски продукти„, в който има огромно разнообразие от нисковъглехидратни предложения, сред които:
- Скумрия на фурна (рецептата от снимката)
- Гръцко саганаки с калмари и доматен сос
- Лаврак с различни гарнитури
- Пъстърва на фурна
- Печена сьомга с Гхи и нудли от краставица
- Печена бяла риба със спанак
Хранителна стойност в 100 г бяла риба
Препоръката за консумирането на риба поне два пъти седмично се среща в почти всеки здравословен режим. Като източник на протеини и омега-3 мастни киселини, този протеин е ценна част от балансираното хранене.
В България бялата риба е наричана още сулка или якбалък. Тя е вид хищна, сладководна риба.
В 100 г бяла риба се съдържат:
- калории- 171
- мазнини- 7,5 г, от които наситени – 1,2 г
- холестерол- 77 мг
- въглехидрати- 0 г
- протеини – 24,5 г
- калий – 406 мг
Тя е богата още на витамини като Д и B2 (рибофлавин). Съдържа също така калций и фосфор и е чудесен източник на минерали като желязо, цинк, йод и магнезий. Филетата от бяла риба са крехки, готвят се бързо и са абсолютно подходящи за кето панирана риба.
Още от здравословната ни кухня
Ако нашето предложение за кето панирана риба ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Предлагаме ви една изключително лесна и бърза рецепта за грилована тилапия със зеленчукова гарнитура.
Тази рецепта за печена сьомга с Гхи и нудли от краставица е съвсем обикновена,
Не съществува режим, който да не препоръчва честата консумация на риба. Тя е изключително