Грилована тилапия с гарнитура

Обновена: 12.04.2024|
грилована тилапия

Тилапията е риба, която се отличава с изключително нежно и крехко месо. Тя е нискокалорична и богата на висококачествени протеини и мазнини.

Също така съдържа нула въглехидрати, което я прави идеален източник на хранителни вещества за тези, които следват кето режим.

Затова ви предлагаме една изключително лесна и бърза рецепта за грилована тилапия със свежа зеленчукова гарнитура.

 

Рецепта за грилована тилапия с гарнитура

Тази риба е не само вкусна и лесна за приготвяне, но също така предлага и множество здравословни предимства. Консумацията й може да подобри общото здраве, подкрепяйки сърцето, мозъка и костите.

keto baner 011
keto banner site 01
keto baner 011
keto banner site 01
Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
10 минути 2 5 г нетни въглехидрати, 200 калории

Необходими продукти:

  • 300 г филе тилапия
  • 2 с. л. екстра върджин зехтин
  • сол и черен пипер на вкус
  • 200 г зеленчуци (жълти, зелени и червени чушки, домати)
  • сока от половин лимон
  • 1 ч.л. сушен или пресен копър

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте грила на средно висока температура.
  2. Подправете тилапията със сол, черен пипер и зехтин.
  3. Гриловайте я от всяка страна за 4-5 минути.
  4. Нарежете чушките на ленти, а доматите на резенчета.
  5. В малка купа смесете сокът от лимона и наситнения копър.
  6. Сервирайте готовата грилована тилапия върху зеленчуците и полейте със соса от лимон и копър.

Тази грилована тилапия е леко и вкусно ястие, което може да бъде поднесено като здравословен обяд или вечеря. Приятно хапване!

Още кулинарни кето изкушения ще откриете в нашата поредица „Кето фантазии“.

 

Тилапията е лесна за приготвяне, като може да се пече, пържи или грилова. Ето някои съвети за тънкости при приготвянето на грилована тилапия:

  • Подберете свежа риба – за да получите най-добрите резултати, изберете свежи филета тилапия.
  • Почистете рибата правилно – преди да започнете готвенето, почистете рибата от вътрешните органи и люспите на кожата.
  • Следете внимателно за готовността – рибата е готова, когато се разслои с натискането на вилица и месото стане бяло и плътно. Дори не е необходимо да мажете решетките с масло, просто не обръщайте твърде рано. Изчакайте, докато вашата грилована тилапия се сготви достатъчно, за да се освободи от решетките, след което я обърнете.

 

Ползите от консумацията на тилапия

 

грилована тилапия

 

Тилапията предлага висококачествени хранителни вещества в комбинация с ниското съдържание на въглехидрати.

Хранителен състав в 100 грама

  • Калории: 96 ккал
  • Протеини: 20 грама
  • Мазнини: 1,7 грама
  • Въглехидрати: 0 грама
  • Холестерол: 48 мг
  • Витамин D: 116 IU
  • Витамин B12: 1,4 мкг
  • Селен: 31 мкг
  • Магнезий: 29 мг
  • Фосфор: 204 мг
  • Калий: 333 мг

 

Ето някои от най-важните хранителни вещества, които се срещат в тази риба:

  • Белтъчини – богата на белтъчини, които са важни за растежа, регенерацията на клетките и поддържането на мускулната маса.
  • Омега-3 мастни киселини – въпреки че тилапията не е толкова богата на омега-3 мастни киселини като някои други риби, тя предоставя нужните количества от тези здравословни мазнини, които подобряват здравето на сърцето и мозъка.
  • Витамини и минерали – тилапията съдържа витамини като витамин B12, витамин D и минерали като селен, които подпомагат имунната система и общото здравословно състояние.

 

Включването на тилапия в менюто ви може да бъде изключително полезно за поддържането на здравословен начин на живот. Ето някои от ползите от консумацията й за организма.

Подпомага здравето на сърцето

Тилапията помага за намаляване на нивата на лошия холестерол и риска от сърдечни заболявания, благодарение на съдържанието на омега-3 мастни киселини.

Подпомага здравето на мозъка

Омега-3 мастните киселини съдействат за подобряване на мозъчните функции, намаляването на риска от деменция и други неврологични заболявания.

Богатство на протеини

Тилапията предоставя важни аминокиселини и белтъчини, които подпомагат растежа на мускулите и възстановяването на тъканите.

Богат източник на калий

Калият е важен минерал, необходим за нормалното функциониране на множество процеси в организма.

Той помага в поддържането на електролитния баланс, регулирането на кръвното налягане, функционирането на нервната система и мускулите.

Подпомага здравето на костите

Витамин D и минералите като калций и фосфор, които се намират в тилапията, са важни за здравето на костите и зъбите.

Помага при регулирането на теглото

Тилапията е с ниско количество калории, което я прави подходящ източник на хранителни вещества при тези, които спазват режим за отслабване и поддържане на здравословно тегло.

Също така чушките в рецептата за грилована тилапия, било те зелени, жълти или червени, са изключително хранителни и богати на полезни съставки.

  1. Зелените чушки са източник на витамини, особено витамин С, витамин K и витамин A. Витаминът C подпомага имунната система и стимулира производството на колаген. Витаминът K е важен за здравето на костите и кръвообращението, а витамин A поддържа здравето на кожата и зрението.
  2. Жълтите чушки съдържат фолиева киселина, която е важна за бременните жени, тъй като спомага за намаляване на риска от вродени дефекти на плода.
  3. Червените чушки са богати на каротеноиди. Те са антиоксиданти, които допринасят за предпазването на организма от оксидативен стрес и вредата от свободните радикали.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето панирана риба.

Опитайте и още едно рибно кето изкушение – панирана бяла риба.

 

Ако това предложение за грилована тилапия с гарнитура ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Категории: Кето рецепти, Ястия с морски продукти|Публикувана: 01.12.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 април 2024 в 16:20 | Публикувана: 1 декември 2023 в 11:01 | Категория: Кето рецепти, Ястия с морски продукти