Скумрия на фурна

Обновена: 06.12.2024|
Риба ципура. Скумрия на фурна. Кето панирана риба.

Пригответе си скумрия на фурна или на скара/барбекю за един пълноценен обяд или вечеря. Това питателно ястие е богато на полезни мазнини и подходящо за спазващите кето диета, тъй като е с ниско съдържание на въглехидрати.

 

 

Скумрия на фурна с лимон и пресни билки

Лесна за изпълнение рецепта за печена скумрия на фурна, пълнена с пресни билки и резени лимон.

 

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
40 минути 2 3 г

 

Необходими продукти:

  • 1 скумрия, почистена
  • 1 ч. л. смлян кориандър
  • ½ ч. л. кимион
  • 1 ч. л. сол
  • ½ връзка пресен магданоз
  • ¼ връзка пресен копър
  • 1 лимон, нарязан тънко
  • 1-2 с. л. зехтин екстра върджин
  • 2-3 с. л. прясно изстискан лимонов сок

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 180 градуса и сложете тава за печене вътре да се затопли.
  2. Смесете в купичка кориандъра, кимиона и солта. Добавете наситнените магданоз и копър и разбъркайте.
  3. Подсушете скумрията отвън и отвътре. С помощта на нож направете разрез по средата на рибата.
  4. Посолете я от всички страни, след което поставете върху леко намаслено парче фолио, достатъчно голямо, че да я увиете после в него.
  5. Напълнете скумрията с тънко нарязани резени лимон и сместа от подправки и билки, която сте приготвили.
  6. Поръсете обилно със зехтин, увийте рибата с фолиото по дължина, като плътно затворите от всички страни.
  7. Сложете скумрията в горещата тава и изпечете в загрятата фурна за 30-40 минути или до готовност.
  8. След това извадете тавата от фурната и изчакайте малко да изстине рибата, след което премахнете фолиото.
  9. Сервирайте печената скумрия на фурна с гарнитура от свежа зеленчукова салата, печени зеленчуци или друго по ваш вкус.

 

Скумрия на фурна с доматен сос

Рецептата за скумрия на фурна с доматен сос е една от любимите ни, тъй като е не само много вкусна, но и полезна. Има една приятна нотка, когато съчетаем доматите със сладостта на стевиолата сироп. Сякаш ястието отива в друго измерение, а вкусовите комбинации се извисяват над нивото на изискаността, благодарение на богатството от подправки и пресни билки.

 

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция скумрия на фурна
50 минути 2-4 8,76 – 4,38 г

 

Необходими продукти:

  • 2 бр. скумрии
  • 400 г домати от консерва (без захар)
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 2 дафинови листа
  • 2-3 капки стевиола сироп
  • 2 ч. л. сушен риган
  • 1 лимон
  • ½ връзка пресен магданоз
  • 3-4 с. л. зехтин екстра върджин

Начин на приготвяне на скумрия на фурна:

  1. Загрейте фурната до 180 градуса.
  2. Почистете рибата от вътрешностите й след което я измийте и подсушете.
  3. Нарежете скумрията на парчета и ги овкусете със сол и черен пипер.
  4. Пасирайте консервата домати.
  5. Загрейте кравето масло Гхи в тиган на умерен огън. Изсипете пасираните домати, дафиновия лист, сол и стевиола сироп.
  6. Разбърквайте често и гответе до леко сгъстяване на соса, след което го изсипете в тава и подредете отгоре скумрията.
  7. Поръсете с риган и изпечете в загрятата фурна за 30-35 минути или до готовност.
  8. Поднесете печената скумрия на фурна с доматен сос, като поръсите с нарязан пресен магданоз и резени лимони.

 

Скумрия на скара/барбекю с дресинг

Скумрията може да се приготви по няколко различни начина – на фурна, скара, барбекю или изпържена. Предлагаме ви една бонус рецепта за вкусна печена скумрия на скара/барбекю с млечен дресинг, богат на полезни пресни билки.

Време за приготвяне: 35 минути

Порции: 6

Въглехидрати в 1 порция: 1,8 г нетни

Необходими продукти:

  • 6 филета от скумрия или 3 риби
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 80 мл зехтин екстра върджин

За дресинга:

  • 160 г кисело мляко
  • 2 с. л. ябълков оцет
  • 2 стръка зелен лук, наситнен
  • 1 шепа пресен кориандър
  • ½ връзка пресен магданоз
  • 1 с. л. лимонов сок
  • Лют червен пипер на люспи, по желание и на вкус

За сервиране:

  • 1 голямо авокадо, обелено и нарязано
  • Гриловани зеленчуци
  • Свежа зеленчукова салата

Начин на приготвяне:

Скумрия на скара:

  1. Включете скарата да загрява.
  2. Овкусете филетата скумрия със сол и черен пипер на вкус и намажете от двете страни със зехтин.
  3. Изпечете рибата с кожата надолу, след което обърнете и гответе до готовност и от другата страна.
  4. Пригответе дресинга като смесите киселото мляко с ябълковия оцет, наситнения зелен лук и пресните билки.
  5. Подправете с прясно изстискан лимонов сок и лют червен пипер, ако използвате.
  6. Пасирайте дресинга до гладкост.
  7. Сервирайте ароматната печена скумрия с дресинга и резени авокадо.
  8. Може да поднесете и с гриловани зеленчуци, свежа салата или резени лимон.

Скумрия на барбекю:

  1. Запалете барбекюто и изчакайте, докато въглищата се нагорещят умерено.
  2. Поставете филетата от скумрия в тава. Намажете ги със зехтин и овкусете със сол и черен пипер.
  3. Поставете тавата върху барбекюто и затворете капака.
  4. Изпечете филетата за около 5-6 минути или до готовност.
  5. Поднесете скумрията с гарнитура от зеленчукова салата.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.

 

Защо да хапваме скумрия?

Скумрията е отличен източник на витамин B12. Също така осигурява ниацин, желязо, витамин В6, рибофлавин, магнезий, фосфор, фолиева киселина и селен. Всички тези полезни хранителни вещества са нужни за доброто здраве.

В 100 г скумрия се съдържат следните хранителни вещества:

Скумрията е мазен вид риба и има богат, но мек вкус. С високо съдържание е на протеини и осигурява омега-3 мастни киселини. Приятният й вкус я прави чудесно допълнение към менюто ни.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Скумрия на фурна. Филе от бяла риба.

Опитайте още едно предложение за морско ястие – филе от бяла риба с гарнитура от спанак на пара и нудли от тиквички.

 

Ако нашите предложения за скумрия на фурна са ви харесали, можете да разгледате още много подобни рецепти, подходящи за спазване на кето диета, в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Категории: Кето рецепти, Ястия с морски продукти|Публикувана: 11.02.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

5319a9e191d6ad3ddb6086abb3e85757?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

Оставете коментар