Скумрия на фурна
Пригответе си скумрия на фурна или на скара/барбекю за един пълноценен обяд или вечеря. Това питателно ястие е богато на полезни мазнини и подходящо за спазващите кето диета, тъй като е с ниско съдържание на въглехидрати.
Скумрия на фурна с лимон и пресни билки
Лесна за изпълнение рецепта за печена скумрия на фурна, пълнена с пресни билки и резени лимон.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
40 минути | 2 | 3 г |
Необходими продукти:
- 1 скумрия, почистена
- 1 ч. л. смлян кориандър
- ½ ч. л. кимион
- 1 ч. л. сол
- ½ връзка пресен магданоз
- ¼ връзка пресен копър
- 1 лимон, нарязан тънко
- 1-2 с. л. зехтин екстра върджин
- 2-3 с. л. прясно изстискан лимонов сок
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 180 градуса и сложете тава за печене вътре да се затопли.
- Смесете в купичка кориандъра, кимиона и солта. Добавете наситнените магданоз и копър и разбъркайте.
- Подсушете скумрията отвън и отвътре. С помощта на нож направете разрез по средата на рибата.
- Посолете я от всички страни, след което поставете върху леко намаслено парче фолио, достатъчно голямо, че да я увиете после в него.
- Напълнете скумрията с тънко нарязани резени лимон и сместа от подправки и билки, която сте приготвили.
- Поръсете обилно със зехтин, увийте рибата с фолиото по дължина, като плътно затворите от всички страни.
- Сложете скумрията в горещата тава и изпечете в загрятата фурна за 30-40 минути или до готовност.
- След това извадете тавата от фурната и изчакайте малко да изстине рибата, след което премахнете фолиото.
- Сервирайте печената скумрия на фурна с гарнитура от свежа зеленчукова салата, печени зеленчуци или друго по ваш вкус.
Скумрия на фурна с доматен сос
Рецептата за скумрия на фурна с доматен сос е една от любимите ни, тъй като е не само много вкусна, но и полезна. Има една приятна нотка, когато съчетаем доматите със сладостта на стевиолата сироп. Сякаш ястието отива в друго измерение, а вкусовите комбинации се извисяват над нивото на изискаността, благодарение на богатството от подправки и пресни билки.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция скумрия на фурна |
---|---|---|
50 минути | 2-4 | 8,76 – 4,38 г |
Необходими продукти:
- 2 бр. скумрии
- 400 г домати от консерва (без захар)
- Сол и черен пипер на вкус
- 2 дафинови листа
- 2-3 капки стевиола сироп
- 2 ч. л. сушен риган
- 1 лимон
- ½ връзка пресен магданоз
- 3-4 с. л. зехтин екстра върджин
Начин на приготвяне на скумрия на фурна:
- Загрейте фурната до 180 градуса.
- Почистете рибата от вътрешностите й след което я измийте и подсушете.
- Нарежете скумрията на парчета и ги овкусете със сол и черен пипер.
- Пасирайте консервата домати.
- Загрейте кравето масло Гхи в тиган на умерен огън. Изсипете пасираните домати, дафиновия лист, сол и стевиола сироп.
- Разбърквайте често и гответе до леко сгъстяване на соса, след което го изсипете в тава и подредете отгоре скумрията.
- Поръсете с риган и изпечете в загрятата фурна за 30-35 минути или до готовност.
- Поднесете печената скумрия на фурна с доматен сос, като поръсите с нарязан пресен магданоз и резени лимони.
Скумрия на скара/барбекю с дресинг
Скумрията може да се приготви по няколко различни начина – на фурна, скара, барбекю или изпържена. Предлагаме ви една бонус рецепта за вкусна печена скумрия на скара/барбекю с млечен дресинг, богат на полезни пресни билки.
Време за приготвяне: 35 минути
Порции: 6
Въглехидрати в 1 порция: 1,8 г нетни
Необходими продукти:
- 6 филета от скумрия или 3 риби
- Сол и черен пипер на вкус
- 80 мл зехтин екстра върджин
За дресинга:
- 160 г кисело мляко
- 2 с. л. ябълков оцет
- 2 стръка зелен лук, наситнен
- 1 шепа пресен кориандър
- ½ връзка пресен магданоз
- 1 с. л. лимонов сок
- Лют червен пипер на люспи, по желание и на вкус
За сервиране:
- 1 голямо авокадо, обелено и нарязано
- Гриловани зеленчуци
- Свежа зеленчукова салата
Начин на приготвяне:
Скумрия на скара:
- Включете скарата да загрява.
- Овкусете филетата скумрия със сол и черен пипер на вкус и намажете от двете страни със зехтин.
- Изпечете рибата с кожата надолу, след което обърнете и гответе до готовност и от другата страна.
- Пригответе дресинга като смесите киселото мляко с ябълковия оцет, наситнения зелен лук и пресните билки.
- Подправете с прясно изстискан лимонов сок и лют червен пипер, ако използвате.
- Пасирайте дресинга до гладкост.
- Сервирайте ароматната печена скумрия с дресинга и резени авокадо.
- Може да поднесете и с гриловани зеленчуци, свежа салата или резени лимон.
Скумрия на барбекю:
- Запалете барбекюто и изчакайте, докато въглищата се нагорещят умерено.
- Поставете филетата от скумрия в тава. Намажете ги със зехтин и овкусете със сол и черен пипер.
- Поставете тавата върху барбекюто и затворете капака.
- Изпечете филетата за около 5-6 минути или до готовност.
- Поднесете скумрията с гарнитура от зеленчукова салата.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.
Защо да хапваме скумрия?
Скумрията е отличен източник на витамин B12. Също така осигурява ниацин, желязо, витамин В6, рибофлавин, магнезий, фосфор, фолиева киселина и селен. Всички тези полезни хранителни вещества са нужни за доброто здраве.
В 100 г скумрия се съдържат следните хранителни вещества:
Скумрията е мазен вид риба и има богат, но мек вкус. С високо съдържание е на протеини и осигурява омега-3 мастни киселини. Приятният й вкус я прави чудесно допълнение към менюто ни.
Още от здравословната ни кухня
Ако нашите предложения за скумрия на фурна са ви харесали, можете да разгледате още много подобни рецепти, подходящи за спазване на кето диета, в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Риба през зимата – лесен начин да оптимизираме цялостното си здраве, като в същото време галим вкусовите си рецептори.
Всички видове скумрия са богати на омега-3 мастни киселини, които имат широк спектър от ползи за здравето и противовъзпалителни механизми.
Сьомга срещу риба тон - коя риба е по-полезна и богата на ценни елементи? Вижте сравнението и научете повече за ползите им.