Пригответе си скумрия на фурна или на скара/барбекю за един пълноценен обяд или вечеря. Това питателно ястие е богато на полезни мазнини и подходящо за спазващите кето диета, тъй като е с ниско съдържание на въглехидрати.
Скумрия на фурна с лимон и пресни билки
Лесна за изпълнение рецепта за печена скумрия на фурна, пълнена с пресни билки и резени лимон.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
40 минути | 2 | 3 г |
Необходими продукти:
- 1 скумрия, почистена
- 1 ч. л. смлян кориандър
- ½ ч. л. кимион
- 1 ч. л. сол
- ½ връзка пресен магданоз
- ¼ връзка пресен копър
- 1 лимон, нарязан тънко
- 1-2 с. л. зехтин екстра върджин
- 2-3 с. л. прясно изстискан лимонов сок
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 180 градуса и сложете тава за печене вътре да се затопли.
- Смесете в купичка кориандъра, кимиона и солта. Добавете наситнените магданоз и копър и разбъркайте.
- Подсушете скумрията отвън и отвътре. С помощта на нож направете разрез по средата на рибата.
- Посолете я от всички страни, след което поставете върху леко намаслено парче фолио, достатъчно голямо, че да я увиете после в него.
- Напълнете скумрията с тънко нарязани резени лимон и сместа от подправки и билки, която сте приготвили.
- Поръсете обилно със зехтин, увийте рибата с фолиото по дължина, като плътно затворите от всички страни.
- Сложете скумрията в горещата тава и изпечете в загрятата фурна за 30-40 минути или до готовност.
- След това извадете тавата от фурната и изчакайте малко да изстине рибата, след което премахнете фолиото.
- Сервирайте печената скумрия на фурна с гарнитура от свежа зеленчукова салата, печени зеленчуци или друго по ваш вкус.
Скумрия на фурна с доматен сос
Рецептата за скумрия на фурна с доматен сос е една от любимите ни, тъй като е не само много вкусна, но и полезна. Има една приятна нотка, когато съчетаем доматите със сладостта на стевиолата сироп. Сякаш ястието отива в друго измерение, а вкусовите комбинации се извисяват над нивото на изискаността, благодарение на богатството от подправки и пресни билки.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция скумрия на фурна |
---|---|---|
50 минути | 2-4 | 8,76 – 4,38 г |
Необходими продукти:
- 2 бр. скумрии
- 400 г домати от консерва (без захар)
- Сол и черен пипер на вкус
- 2 дафинови листа
- 2-3 капки стевиола сироп
- 2 ч. л. сушен риган
- 1 лимон
- ½ връзка пресен магданоз
- 3-4 с. л. зехтин екстра върджин
Начин на приготвяне на скумрия на фурна:
- Загрейте фурната до 180 градуса.
- Почистете рибата от вътрешностите й след което я измийте и подсушете.
- Нарежете скумрията на парчета и ги овкусете със сол и черен пипер.
- Пасирайте консервата домати.
- Загрейте кравето масло Гхи в тиган на умерен огън. Изсипете пасираните домати, дафиновия лист, сол и стевиола сироп.
- Разбърквайте често и гответе до леко сгъстяване на соса, след което го изсипете в тава и подредете отгоре скумрията.
- Поръсете с риган и изпечете в загрятата фурна за 30-35 минути или до готовност.
- Поднесете печената скумрия на фурна с доматен сос, като поръсите с нарязан пресен магданоз и резени лимони.
Скумрия на скара/барбекю с дресинг
Скумрията може да се приготви по няколко различни начина – на фурна, скара, барбекю или изпържена. Предлагаме ви една бонус рецепта за вкусна печена скумрия на скара/барбекю с млечен дресинг, богат на полезни пресни билки.
Време за приготвяне: 35 минути
Порции: 6
Въглехидрати в 1 порция: 1,8 г нетни
Необходими продукти:
- 6 филета от скумрия или 3 риби
- Сол и черен пипер на вкус
- 80 мл зехтин екстра върджин
За дресинга:
- 160 г кисело мляко
- 2 с. л. ябълков оцет
- 2 стръка зелен лук, наситнен
- 1 шепа пресен кориандър
- ½ връзка пресен магданоз
- 1 с. л. лимонов сок
- Лют червен пипер на люспи, по желание и на вкус
За сервиране:
- 1 голямо авокадо, обелено и нарязано
- Гриловани зеленчуци
- Свежа зеленчукова салата
Начин на приготвяне:
Скумрия на скара:
- Включете скарата да загрява.
- Овкусете филетата скумрия със сол и черен пипер на вкус и намажете от двете страни със зехтин.
- Изпечете рибата с кожата надолу, след което обърнете и гответе до готовност и от другата страна.
- Пригответе дресинга като смесите киселото мляко с ябълковия оцет, наситнения зелен лук и пресните билки.
- Подправете с прясно изстискан лимонов сок и лют червен пипер, ако използвате.
- Пасирайте дресинга до гладкост.
- Сервирайте ароматната печена скумрия с дресинга и резени авокадо.
- Може да поднесете и с гриловани зеленчуци, свежа салата или резени лимон.
Скумрия на барбекю:
- Запалете барбекюто и изчакайте, докато въглищата се нагорещят умерено.
- Поставете филетата от скумрия в тава. Намажете ги със зехтин и овкусете със сол и черен пипер.
- Поставете тавата върху барбекюто и затворете капака.
- Изпечете филетата за около 5-6 минути или до готовност.
- Поднесете скумрията с гарнитура от зеленчукова салата.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.
Кето фантазии | 31.62лв. | ||
Стевиола сироп | 12.00лв. |
Защо да хапваме скумрия?
Скумрията е отличен източник на витамин B12. Също така осигурява ниацин, желязо, витамин В6, рибофлавин, магнезий, фосфор, фолиева киселина и селен. Всички тези полезни хранителни вещества са нужни за доброто здраве.
В 100 г скумрия се съдържат следните хранителни вещества:
Скумрията е мазен вид риба и има богат, но мек вкус. С високо съдържание е на протеини и осигурява омега-3 мастни киселини. Приятният й вкус я прави чудесно допълнение към менюто ни.
Още от здравословната ни кухня

Опитайте още едно предложение за морско ястие – филе от бяла риба с гарнитура от спанак на пара и нудли от тиквички.
Ако нашите предложения за скумрия на фурна са ви харесали, можете да разгледате още много подобни рецепти, подходящи за спазване на кето диета, в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Оставете коментар