Гуакамоле – перфектната рецепта за кето режим

Обновена: 09.05.2024|
Гуакамоле, кето рецепта, авокадо.

Рецептата за гуакамоле е една от най-лесните, вкусни и освежаващи разядки  за приготвяне. Нисковъглехидратна е и можем да си я позволим по време на кето диета.

А основният продукт – авокадото, я прави не само много любима, но и полезна.

По-голямата част от мазнините в авокадото е олеинова киселина – мононенаситена мастна киселина, която също е основният компонент на зехтина и се смята, че е отговорна за някои от неговите ползи за здравето.

Нека пристъпим към приготвянето му.

 

keto 02
bademovo brashno 600
keto 02
bademovo brashno 600

Рецепта за гуакамоле

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в порция
10 минути 4 3 г

 

Необходими продукти:

  • 2 бр зряло авокадо (около 400 г)
  • ½ с. л. прясно изстискан лимонов сок
  • 3 стръка зелен лук (около 30 г)
  • Щипка сол
  • 1 среден домат  (около 150 г)
  • 2 с. л. екстра върджин зехтин
  • Половин люта чушка (по желание)
  • 2 стръка кориандър (около 4 г)

Изпълнение на рецептата:

  1. Комбинирайте авокадото, лимоновия сок и солта в купичка. Намачкайте с вилица или с уред за мачкане на картофи.
  2. Добавете нарязаните люта чушка, домат, зелен лук, кориандър, заедно със зехтина, и разбъркайте.

За по кремообразна структура добавете 2 с. л. заквасена сметана, по желание.

Ако не сте на кето диета, вместо зелен лук можете да добавите една глава червен лук и 2-3 скилидки чесън.

 

Подправки, подходящи за добавяне към гуакамоле, са още:

  • Кимион
  • Чили пипер
  • Черен пипер

Вместо сок от лимон можете да използвате от лайм, ако обичате леко по-горчивия вкус.

 

Как да запазите гуакамолето от покафеняване?

На почти всеки се е случвало да остави авокадо или разядка, която го съдържа, и да се образува неприятна кафява коричка върху него. Има редица различни идеи и мнения за това как да се съхранява гуакамолето, за да се запази свежо и зелено.

Ето някои от най-добрите методи.

1. Добавете повече лимонов сок

Макар този метод да е ефективен само за няколко дни, може да е достатъчно, за да изядете разядката свежа.

2. Не го съхранявайте в контакт с въздуха

Ако го поставите в хладилника без покритие, гуакамолето ще покафенее за часове. Използвайте:

  • Стреч фолио, с което да покриете съда.
  • Масло или вода – покрийте разядката с тънък слой вода или зехтин, и след това покрийте с пластмасов капак. Преди ядене разбъркайте – това е един от най-ефективните методи.

Можете да замразите разядката, като се препоръчва преди това да се пюрира до хомогенност. Във фризера можете да съхраните гуакамолето до 3 месеца. За да го размразите, оставете го в хладилника за една нощ.

 

Защо да хапваме повече гуакамоле?

Разядката има много ползи за здравето, идващи главно от основната й съставка – авокадото:

  • Богато на здравословни мазнини – авокадото се състои от над 75% мазнини, а над 70% от тях са мононенаситени. Те помагат за абсорбирането на мастноразтворими витамини като A, D, E и K.
  • Калий – авокадото два пъти повече калий от бананите, например.
  • Страхотен източник на фибри.
  • Ниско съдържание на въглехидрати и захар – цяло авокадо има само 1 грам захар и по-малко от 4 грама нетни въглехидрати
  • Засища ни за по-дълго – проучване върху хора с наднормено тегло установява, че тези, които са яли авокадо по време на хранене, са останали сити по-дълго.

 

Комбинации с гуакамоле

Разядката чудесно допълва:

 

Откъде произхожда рецептата за гуакамоле?

Гуакамолето произхожда от Южно Мексико.

Ацтеките създават гуакамоле, използвайки местни съставки: авокадо, домати, чили и сол.

През 16 век испанците внасят свой почерк в рецептата, като добавят европейски аромати като лук, лайм и кориандър. Нарязват също тортилите на ивици и ги запържват в свинска мас, за да създадат текстура, подходяща за потапяне в гуакамолето им.

Така се ражда „най-добрият приятел на гуакамолето“ – тортила чипсът.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Гуакамоле. Здравословен чипс - кето рецепти.

Пригответе си и страхотен здравословен чипс, който да комбинирате с вашето гуакамоле.

 

Ако нашето предложение за гуакамоле ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 9 май 2024 в 16:17 | Публикувана: 1 септември 2021 в 16:14 | Категория: Кето рецепти, Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф