Гуакамоле – перфектната рецепта за кето режим
Рецептата за гуакамоле е една от най-лесните, вкусни и освежаващи разядки за приготвяне. Нисковъглехидратна е и можем да си я позволим по време на кето диета.
А основният продукт – авокадото, я прави не само много любима, но и полезна.
По-голямата част от мазнините в авокадото е олеинова киселина – мононенаситена мастна киселина, която също е основният компонент на зехтина и се смята, че е отговорна за някои от неговите ползи за здравето.
Нека пристъпим към приготвянето му.
Рецепта за гуакамоле
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в порция |
---|---|---|
10 минути | 4 | 3 г |
Необходими продукти:
- 2 бр зряло авокадо (около 400 г)
- ½ с. л. прясно изстискан лимонов сок
- 3 стръка зелен лук (около 30 г)
- Щипка сол
- 1 среден домат (около 150 г)
- 2 с. л. екстра върджин зехтин
- Половин люта чушка (по желание)
- 2 стръка кориандър (около 4 г)
Изпълнение на рецептата:
- Комбинирайте авокадото, лимоновия сок и солта в купичка. Намачкайте с вилица или с уред за мачкане на картофи.
- Добавете нарязаните люта чушка, домат, зелен лук, кориандър, заедно със зехтина, и разбъркайте.
За по кремообразна структура добавете 2 с. л. заквасена сметана, по желание.
Ако не сте на кето диета, вместо зелен лук можете да добавите една глава червен лук и 2-3 скилидки чесън.
Подправки, подходящи за добавяне към гуакамоле, са още:
- Кимион
- Чили пипер
- Черен пипер
Вместо сок от лимон можете да използвате от лайм, ако обичате леко по-горчивия вкус.
Как да запазите гуакамолето от покафеняване?
На почти всеки се е случвало да остави авокадо или разядка, която го съдържа, и да се образува неприятна кафява коричка върху него. Има редица различни идеи и мнения за това как да се съхранява гуакамолето, за да се запази свежо и зелено.
Ето някои от най-добрите методи.
1. Добавете повече лимонов сок
Макар този метод да е ефективен само за няколко дни, може да е достатъчно, за да изядете разядката свежа.
2. Не го съхранявайте в контакт с въздуха
Ако го поставите в хладилника без покритие, гуакамолето ще покафенее за часове. Използвайте:
- Стреч фолио, с което да покриете съда.
- Масло или вода – покрийте разядката с тънък слой вода или зехтин, и след това покрийте с пластмасов капак. Преди ядене разбъркайте – това е един от най-ефективните методи.
Можете да замразите разядката, като се препоръчва преди това да се пюрира до хомогенност. Във фризера можете да съхраните гуакамолето до 3 месеца. За да го размразите, оставете го в хладилника за една нощ.
Защо да хапваме повече гуакамоле?
Разядката има много ползи за здравето, идващи главно от основната й съставка – авокадото:
- Богато на здравословни мазнини – авокадото се състои от над 75% мазнини, а над 70% от тях са мононенаситени. Те помагат за абсорбирането на мастноразтворими витамини като A, D, E и K.
- Калий – авокадото два пъти повече калий от бананите, например.
- Страхотен източник на фибри.
- Ниско съдържание на въглехидрати и захар – цяло авокадо има само 1 грам захар и по-малко от 4 грама нетни въглехидрати
- Засища ни за по-дълго – проучване върху хора с наднормено тегло установява, че тези, които са яли авокадо по време на хранене, са останали сити по-дълго.
Комбинации с гуакамоле
Разядката чудесно допълва:
- Кето тортила
- Нисковъглехидратна фокача с розмарин, зехтин и маслини
- Крекери с чедър и бадемово брашно
Откъде произхожда рецептата за гуакамоле?
Гуакамолето произхожда от Южно Мексико.
Ацтеките създават гуакамоле, използвайки местни съставки: авокадо, домати, чили и сол.
През 16 век испанците внасят свой почерк в рецептата, като добавят европейски аромати като лук, лайм и кориандър. Нарязват също тортилите на ивици и ги запържват в свинска мас, за да създадат текстура, подходяща за потапяне в гуакамолето им.
Така се ражда „най-добрият приятел на гуакамолето“ – тортила чипсът.
Още от здравословната ни кухня
Ако нашето предложение за гуакамоле ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Днес споделяме с вас рецепта за лютеница без захар, като тази съставка не е толкова решаваща за вкуса като
Класическата рецепта за кьопоолу включва само патладжан и счукан чесън. Но в почти всяка къща се обогатява допълнително
Днес пак се спираме на лесни, но ефектни ястия – рецепта за брауни и една бонус рецепта: баба