Рецептата за гуакамоле е една от най-лесните, вкусни и освежаващи разядки  за приготвяне. Нисковъглехидратна е и можем да си я позволим по време на кето диета.

А основният продукт – авокадото, я прави не само много любима, но и полезна.

По-голямата част от мазнините в авокадото е олеинова киселина – мононенаситена мастна киселина, която също е основният компонент на зехтина и се смята, че е отговорна за някои от неговите ползи за здравето.

Нека пристъпим към приготвянето му.

 

Рецепта за гуакамоле

Време за приготвяне: 10 минути

Порции: 4

Въглехидрати в порция: по-малко от 3 г

Необходими продукти:

  • 2 бр зряло авокадо
  • ½ с. л. прясно изстискан лимонов сок
  • 1 връзка зелен лук
  • Щипка сол
  • 1 среден домат
  • 2 с. л. екстра върджин зехтин
  • Половин люта чушка (по желание)
  • 2 с. л. пресен кориандър

Изпълнение на рецептата:

  1. Комбинирайте авокадото, лимоновия сок и солта в купичка. Намачкайте с вилица или с уред за мачкане на картофи.
  2. Добавете нарязаните люта чушка, домат, зелен лук, кориандър, заедно със зехтина, и разбъркайте.

За по кремообразна структура, добавете 2 с. л. заквасена сметана.

Ако не сте на кето диета, вместо зелен лук можете да добавите една глава червен лук и 2-3 скилидки чесън.

Гръцки студено пресован зехтин "екстра върджин" 1L.18.60лв.

 

Подправки, подходящи за добавяне към гуакамоле, са още:

  • Кимион
  • Чили пипер
  • Черен пипер

Вместо сок от лимон можете да използвате от лайм, ако обичате леко по-горчивия вкус.

 

Как да запазите гуакамолето от покафеняване?

На почти всеки се е случвало да остави авокадо или разядка, която го съдържа, и да се образува неприятна кафява коричка върху него. Има редица различни идеи и мнения за това как да се съхранява гуакамолето, за да се запази свежо и зелено.

Ето някои от най-добрите методи.

1. Добавете повече лимонов сок

Макар този метод да е ефективен само за няколко дни, може да е достатъчно, за да изядете разядката свежа.

2. Не го съхранявайте в контакт с въздуха

Ако го поставите в хладилника без покритие, гуакамолето ще покафенее за часове. Използвайте:

  • Стреч фолио, с което да покриете съда.
  • Масло или вода – покрийте разядката с тънък слой вода или зехтин, и след това покрийте с пластмасов капак. Преди ядене разбъркайте – това е един от най-ефективните методи.

Можете да замразите разядката, като се препоръчва преди това да се пюрира до хомогенност. Във фризера можете да съхраните гуакамолето до 3 месеца. За да го размразите, оставете го в хладилника за една нощ.

 

Защо да хапваме повече гуакамоле?

Разядката има много ползи за здравето, идващи главно от основната й съставка – авокадото:

  • Богато на здравословни мазнини – авокадото се състои от над 75% мазнини, а над 70% от тях са мононенаситени. Те помагат за абсорбирането на мастноразтворими витамини като A, D, E и K.
  • Калий – авокадото два пъти повече калий от бананите, например.
  • Страхотен източник на фибри.
  • Ниско съдържание на въглехидрати и захар – цяло авокадо има само 1 грам захар и по-малко от 4 грама нетни въглехидрати
  • Засища ни за по-дълго – проучване върху хора с наднормено тегло установява, че тези, които са яли авокадо по време на хранене, са останали сити по-дълго.

 

Комбинации с гуакамоле

Разядката чудесно допълва:

Кето фантазии29.00лв.

 

Откъде произхожда рецептата за гуакамоле?

Гуакамолето произхожда от Южно Мексико.

Ацтеките създават гуакамоле, използвайки местни съставки: авокадо, домати, чили и сол.

През 16 век испанците внасят свой почерк в рецептата, като добавят европейски аромати като лук, лайм и кориандър. Нарязват също тортилите на ивици и ги запържват в свинска мас, за да създадат текстура, подходяща за потапяне в гуакамолето им.

Така се ражда „най-добрият приятел на гуакамолето“ – тортила чипсът.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Гуакамоле. Здравословен чипс - кето рецепти.

Пригответе си и страхотен здравословен чипс, който да комбинирате с вашето гуакамоле.

 

Ако нашето предложение за гуакамоле ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!