Храни, богати на омега-3 мастни киселини

Обновена: 11.02.2025|
Омега-3 мастни киселини.

Едни от най-важните и полезни елементи за здравето ни са омега-3 мастни киселини, които организмът ни не може да произвежда самостоятелно. Затова си ги набавяме от външни източници, а днес ще ви разкрием от кои храни това се случва най-ефективно.

Храни, богати на омега-3

Храни, богати на омега-3, включват мазни риби и морски дарове (сьомга, сардини, скумрия, стриди), ядки (орехи, пекан, шамфъстък), водорасли, семена (конопено, чия, ленено). Растителните храни са източник на ALA (алфа-линоленова киселина), която е по-малко активна от EPA и DHA. Те подпомагат сърцето, мозъка и намаляват възпаленията.

Защо е важно да приемаме омега-3 редовно?

Специалистите препоръчват да приемаме достатъчно от тях, тъй като мастните киселини имат много голяма роля за здравословното ни състояние. Особено когато става въпрос за:

  • Здравето на сърдечно-съдовата система
  • Намаляване на риска от инсулт
  • Отлаганията в кръвоносните съдове, причинени от високите нива на лошия холестерол
  • Намаляване на възпаленията в тялото
  • Здравината на костите и ставите ни
  • Здравето на нервната ни система
  • Нивата на кръвната захар
  • Нивата на стрес и тревожност и други

 

EPA (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина) са дълговерижни омега-3 мастни киселини, основно срещащи се в мазни риби и морски дарове:

  • EPA помага за намаляване на възпаленията и подпомага сърдечното здраве.
  • DHA е ключова за мозъка, нервната система и зрението.

 

Те са по-биологично активни от растителната ALA (алфа-линоленова киселина).

Редица хранителни продукти, които консумираме на дневна база, съдържат Омега-3 мастни киселини – дори и да не подозираме за това. Тези от тях, в които обаче откриваме най-големи количества, принадлежат към няколко основни хранителни групи.

 

Мазни риби и морски дарове

Омега-3 мастни киселини, храни.

 

В това число влизат сьомга, скумрия, скариди и стриди.

Сьомга

Смята се, че сьомгата е една от рибите с най-високо съдържание на Омега-3 в света. В зависимост от размера си тя може да съдържа големи количества от мастните киселини. Освен това сьомгата съдържа, макар и малко количество, Омега-6 мастни киселини. Откриваме още разнообразие от аминокиселини, антиоксиданти и витамини: A, B, D.

Една порция дива сьомга съдържа:

  • 1,22 г DHA
  • 0,35 г EPA

 

Не бива да пренебрегваме и наличието на важни за здравето ни минерали: селен, форфор, цинк, желязо.

Скумрия

Изненадващо за мнозина е, че така достъпната и популярна по нашите ширини скумрия далеч не отстъпва в количеството Омега-3, което ни носи. Наред с полезната мастна киселина, тя ни дава още запаси от витамин В12, както и фосфор, цинк, калий и още много микроелементи.

Една порция скумрия съдържа:

  • 0,59 г DHA
  • 0,43 г EPA

 

Скумрията е и нискокалорична, която я прави прекрасен избор при хранителни режими от различен тип и вид.

Стриди

Стридите са вид миди, които ресторантите обикновено сервират като предястие или лека закуска. За разлика от много други източници на морски дарове, стридите съдържат и трите основни класа омега-3.

Една порция стриди съдържа :

  • 0,14 г ALA
  • 0,23 г DHA
  • 0,30 г EPA

 

Те също са богати на цинк и витамин B12.

Скариди

Хората по света ядат скариди както като предястие, така и като компонент на много ястия.

Една порция скариди съдържа :

  • 0,12 г DHA
  • 0,12 г EPA

 

Също така са богати на протеини и калий.

Разбира се, ако хранителният ви режим или мястото, на което живеете, не ви позволяват разнообразие на прясна риба, можете да се възползвате от предложенията ни за Омега-3 капсули.

 

Водорасли

Нори, спирулина и хлорела са различни форми на водорасли, които много хора консумират заради ползите за здравето.

Водораслите са важни източници на омега-3 за хора на вегетарианска или веганска диета, защото те са една от малкото растителни храни, съдържащи както DHA, така и EPA.

Съдържанието на DHA и EPA варира в зависимост от вида на водораслите и конкретния продукт.

Има много начини да включите тези храни в диетата. Например:

  • нори е водораслото, използвано в суши
  • сушените водорасли са вкусна, хрупкава закуска
  • хлорела и спирулина са питателна добавка към смутитата

 

Морските водорасли също са богати на протеини и антидиабетни, антиоксидантни и антихипертензивни свойства.

 

Семена с високо съдържание на омега-3

Чиа семената и лененото семе са едни от най-богатите растителни източници на омега-3, но съдържат основно алфа-линоленова киселина (ALA).

  • Чиа семена – около 17-20% от мазнините им са омега-3 (ALA). Освен това са богати на фибри, протеини и антиоксиданти.
  • Ленено семе – съдържа около 50-55% ALA, което го прави най-богатият растителен източник на омега-3.

Конопеното семе също е отличен растителен източник на омега-3, балансирани есенциални мастни киселини и висококачествени протеини.

Ползи на конопеното семе включват:

  • Омега-3 и Омега-6 – съдържа идеално съотношение 3:1 между омега-6 (LA) и омега-3 (ALA), което подпомага сърдечното здраве и намалява възпаленията.
  • Гама-линоленова киселина (GLA) – рядка мастна киселина, полезна за хормоналния баланс.
  • Протеини – около 25% пълноценен растителен протеин с всички незаменими аминокиселини.
  • Фибри – подпомагат храносмилането.
  • Минерали – магнезий, желязо, цинк и фосфор.

 

ALA е полезна, но само малка част от нея (около 5-10%) се преобразува в активните форми EPA и DHA, които се срещат в рибата и водораслите.

 

Ядки, богати на Омега-3

Омега-3 мастни киселини.

Постоянно повтаряме колко е важно място в ежедневното ни меню да намират и ядките. Съдържанието на Омега-3 в някои от тях е добър повод да си го припомним. Даваме няколко примера за ядки, богати на есенциалните мастни киселини и още редица вещества.

В списъка с най-полезни в това отношение ядки влизат:

  • орехите – съдържат 3,346 г ALA на 100 г
  • пекани
  • шамфъстък (не са подходящи за кето режим)

 

В нашите ширини най-лесно откриваме орехите. Те се отглеждат широко в умерения ни климат и всяка година имаме богата реколта от пресни орехови ядки. Съхранявани добре, орехите имат голяма трайност и намират място в редица традиционни и чужди ястия.

Тези ядки са доказано най-богати на Омега-3 мастни киселини и ползите им за здравето са изключителни, когато говорим за нивата и баланса на лошия и добрия холестерол. И още: те са богати на антиоксиданти и ефективно се борят със свободните радикали: невидимите разрушители на клетките ни и причината за отключване на редица нелечими заболявания.

Пеканите и шамфастъкът далеч не са толкова популярни, колкото орехите, а и трудно можем да ги сравняваме по количество Омега-3 в състава им. Въпреки това, ако решите да разнообразите ядките в менюто си, можете да им се доверите.

Важно е да отбележим, че е хубаво да не прекаляваме с ядките. Макар и много полезни, те обикновено са силно калорични.

 

Едамаме и боб

Едамаме са незрели соеви зърна, които са особено популярни в Япония. Те са богати както на омега-3, така и на протеини. Половин чаша замразени зърна едамаме съдържа 0,28 г ALA. Варени или задушени зърна едамаме са подходящи за салата или като гарнитура.

Фасулът е едно  от най-разпространените бобови растения, които се включват в ястията или се ядат като гарнитура. Обикновен бял боб съдържа около 0.2–0.3 г ALA на 100 г.

 

Плодове, които съдържат омега-3

Плодовете са интересна част от темата за Омега-3, защото обикновено не са първите продукти, които ни идват на ум, когато говорим за така важните мастни киселини. И въпреки това специалистите твърдят, че има няколко плода, на които можем да се доверим, ако търсим разнообразие в менюто си.

Неведнъж сме говорили за полезността на горските (бери) плодове им. А това, че има достъпни в прясно състояние от тях през голяма част от годината направо ги прави фаворити за набавяне и на Омега-3. Те още са богати на антиоксиданти, витамини, минерали – истински малки дарове от природата.

Тиквата съдържа малко количество омега-3 мастни киселини, но основният източник са тиквените семки. Те са богати на алфа-линоленова киселина (ALA) – растителна форма на омега-3, която тялото може частично да преобразува в EPA и DHA.

В допълнение: тиквата ни дава огромно количество витамин С и е естествен бустер на имунната система. Разбира се, добре е да се съобразите с факта, че тиквата не е режимен плод, ако спазвате нисковъглехидратна диета.

 

 

Заключение

Омега-3 мастните киселини са жизненоважни за здравето на сърцето, мозъка и намаляването на възпаленията. Те се срещат в мазни риби като сьомга, скумрия и сардини, както и в растителни източници като ленено и конопено семе, орехи и водорасли. Макар че растителните варианти съдържат ALA, а не директно EPA и DHA, те все пак допринасят за балансирано хранене. За оптимално усвояване е добре да се консумира разнообразна храна, богата на тези здравословни мазнини.

 

Често задавани въпроси

Кои храни съдържат най-много омега-3?

Най-богатите храни на омега-3 включват мазни риби (сьомга, сардини, скумрия), водорасли, ленено и конопено семена, ядки и някои плодове.

Могат ли вегани и вегетарианци да получават достатъчно омега-3?

Да, веганите и вегетарианците могат да получат омега-3 чрез растителни източници, като ленено семе, чиа и конопено семе, както и чрез добавки с водорасли, които съдържат EPA и DHA.

Какво е омега-3 и защо са важни?

Омега-3 са есенциални мастни киселини, които не се произвеждат от тялото, но са жизненоважни за здравето. Те поддържат сърцето, мозъка, очите и намаляват възпаленията. Основните видове омега-3 са ALA, EPA и DHA.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 26.10.2021|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар