Пъстърва на фурна – 2 вкусни кето рецепти
Приготвянето на пъстърва на фурна не отнема много време, а крайният резултат винаги е вкусно и питателно ястие.
Повечето морски риби са богати на полезните за сърцето и като цяло за здравето ни омега-3 мастни киселини. Пъстървата също е чудесен източник на тези полезни вещества.
Препоръчителният прием на риба е поне 2 пъти седмично, затова разнообразете менюто си като готвите всеки път различно рибно ястие.
Днес сме в кухнята, за да приготвим две ароматни, много вкусни и полезни рецепти за пъстърва на фурна. Поднесете с резен лимон, пресни билки и гарнитура от зеленчукова салата.
Пъстърва на фурна с пармезан
Без значение дали приготвяте пъстърва на фурна, на тиган или на скара, винаги се получава много вкусно. В тази рецепта използваме пармезан и краве масло Гхи, за да подобрим вкуса на ястието. Поднасяме ароматна и изискана чиния – пъстърва на фурна с хрупкаво запечена коричка от пармезан и домашна кето майонеза.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
40 минути | 1 | 6 г |
Необходими продукти:
- 1 пъстърва (или сьомга)
- 2 с. л. краве масло Гхи
- 1 ч. л. чесън на прах
- 25 г сирене пармезан, настъргано
- 3 с. л. домашна кето майонеза
- 1 с. л. конопено семе, обелено
- Пресен магданоз, ситно нарязан (или 2 с. л. сушен)
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 180 градуса и покрийте дъното на тавичка с хартия за печене.
- Разрежете рибата на две филета или я запазете цяла.
- Поставете пъстървата върху подготвения съд и я подправете с морска сол и черен пипер. Оставете настрана.
- Разтопете кравето масло Гхи в тиган на умерен огън. Изсипете пармезана, домашната кето майонеза, конопените семена и магданоза. Разбъркайте, докато сиренето се разтопи, след което разпределете сместа върху пъстървата.
- По желание може да пропуснете предходната стъпка, а вместо това да поръсите рибата със съставките.
- Изпечете в предварително загрятата фурна за около 20-25 минути (ако използвате замразена риба) или за 15 минути (ако е размразена).
- Проверете дали е готова пъстървата и внимавайте да не я препечете.
Поднесете с гарнитура от:
- Зеленчукова салата
- Варени аспержи
- Брюкселско зеле с маслини и бадеми на фурна
- Кето фокача със зехтин, розмарин и маслини
Пъстърва на фурна с бяло вино
Пъстърва на фурна със сухо бяло вино – кето рецепта, която непременно ще стане една от любимите ви за бърз обяд или вечеря.
Приготвя се за по-малко от 30 минути и не изисква много усилия. Не съдържа глутен, нито млечни продукти. Рецептата е подходяща за хора, спазващи кето диета или нисковъглехидратен режим на хранене.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в порция |
---|---|---|
30 минути | 4 | 2 г |
Необходими продукти:
- 4 бр. почистена пъстърва
- 1 лимон
- сухо бяло вино
- 1 ч. л. чесън на прах (по желание)
- 2 с. л. зехтин екстра върджин
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 200 градуса.
- Изплакнете четирите риби пъстърва и подсушете с хартиени кърпи.
- С помощта на остър нож направете три или четири диагонални разреза в горната част на пъстървата от двете й страни.
- Овкусете със сол, черен пипер, чесън на прах (ако използвате) и зехтин от двете страни и от вътрешната страна на пъстървата.
- Поставете тънко нарязани резени лимон в разрезите на рибата и полейте с малко сухо бяло вино (по желание).
- Изпечете пъстървата в предварително загрятата фурна за около 20 минути. След това обърнете и изпечете от другата страна за 5-10 минути или докато кожата стане хрупкава.
Съвети за приготвяне на вкусна пъстърва на фурна
- Ако разполагате само със замразена риба, предварително я размразете, преди да започнете да я готвите.
- Помолете в рибарския магазин, от който закупувате пъстърва, да ви я почистят.
- Не сервирайте пъстървата със силни сосове, тъй като те ще надделеят над деликатния вкус на рибата.
- Използвайте висококачествен зехтин екстра върджин, за да придадете още по-приятен вкус на рибата.
- Поднесете пъстървата с прясно изстискан лимонов сок и полейте с малко зехтин.
Защо е полезно да ядем пъстърва?
Рибата пъстърва е отличен източник на протеини, ниацин, витамин B12 и омега-3 мастни киселини. Всички те са полезни за здравето:
- Протеините са градивните елементи на нашето тяло. Важни са за растежа и развитието и подпомагат възстановяването на увредените тъкани.
- Ниацинът е важен за превръщането на храната, която ядем, в енергия, както и за подпомагане на храносмилателните, кожните и нервните функции в тялото.
- Витамин B 12 е необходим за образуването на червени кръвни клетки, които доставят кислород в тялото. Витаминът е от съществено значение за поддържането на здравето на мозъка и създаването на ДНК, която съхранява генетичния ни материал.
- Омега-3 мастните киселини са необходими за мозъчната функция. Те подпомагат нормалния растеж и развитие. Намаляват възпалението и могат да помогнат за понижаване на риска от хронични заболявания.
- В пъстървата има ниски нива на живак.
Още от здравословната ни кухня
Ако тези предложения за кето пъстърва на фурна са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Нисковъглехидратна рецепта запаниран африкански сом с бадемово брашно и пармезан.
Пълнена пъстърва с гъби и спанак е подходяща и лесна вечеря, с която да разнообразим менюто си.
Искате да приготвите вкусна пъстърва в средата на седмицата, за да разнообразите менюто си? Ние ще съдействаме с […]