Пъстърва на фурна – 2 вкусни кето рецепти

Обновена: 29.10.2024|
Пъстърва на фурна. Севиче с морски дарове, кето рецепта.

Приготвянето на пъстърва на фурна не отнема много време, а крайният резултат винаги е вкусно и питателно ястие.

Повечето морски риби са богати на полезните за сърцето и като цяло за здравето ни омега-3 мастни киселини. Пъстървата също е чудесен източник на тези полезни вещества.

Препоръчителният прием на риба е поне 2 пъти седмично, затова разнообразете менюто си като готвите всеки път различно рибно ястие.

Днес сме в кухнята, за да приготвим две ароматни, много вкусни и полезни рецепти за пъстърва на фурна. Поднесете с резен лимон, пресни билки и гарнитура от зеленчукова салата.

 

Пъстърва на фурна с пармезан

Без значение дали приготвяте пъстърва на фурна, на тиган или на скара, винаги се получава много вкусно. В тази рецепта използваме пармезан и краве масло Гхи, за да подобрим вкуса на ястието. Поднасяме ароматна и изискана чиния – пъстърва на фурна с хрупкаво запечена коричка от пармезан и домашна кето майонеза.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
40 минути 1 6 г

Необходими продукти:

  • 1 пъстърва (или сьомга)
  • 2 с. л. краве масло Гхи
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 25 г сирене пармезан, настъргано
  • 3 с. л. домашна кето майонеза
  • 1 с. л. конопено семе, обелено
  • Пресен магданоз, ситно нарязан (или 2 с. л. сушен)

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 180 градуса и покрийте дъното на тавичка с хартия за печене.
  2. Разрежете рибата на две филета или я запазете цяла.
  3. Поставете пъстървата върху подготвения съд и я подправете с морска сол и черен пипер. Оставете настрана.
  4. Разтопете кравето масло Гхи в тиган на умерен огън. Изсипете пармезана, домашната кето майонеза, конопените семена и магданоза. Разбъркайте, докато сиренето се разтопи, след което разпределете сместа върху пъстървата.
  5. По желание може да пропуснете предходната стъпка, а вместо това да поръсите рибата със съставките.
  6. Изпечете в предварително загрятата фурна за около 20-25 минути (ако използвате замразена риба) или за 15 минути (ако е размразена).
  7. Проверете дали е готова пъстървата и внимавайте да не я препечете.

Поднесете с гарнитура от:

 

Пъстърва на фурна с бяло вино

Пъстърва на фурна със сухо бяло вино – кето рецепта, която непременно ще стане една от любимите ви за бърз обяд или вечеря.

Приготвя се за по-малко от 30 минути и не изисква много усилия. Не съдържа глутен, нито млечни продукти. Рецептата е подходяща за хора, спазващи кето диета или нисковъглехидратен режим на хранене.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в порция
30 минути 4 2 г

Необходими продукти:

  • 4 бр. почистена пъстърва
  • 1 лимон
  • сухо бяло вино
  • 1 ч. л. чесън на прах (по желание)
  • 2 с. л. зехтин екстра върджин
  • сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 200 градуса.
  2. Изплакнете четирите риби пъстърва и подсушете с хартиени кърпи.
  3. С помощта на остър нож направете три или четири диагонални разреза в горната част на пъстървата от двете й страни.
  4. Овкусете със сол, черен пипер, чесън на прах (ако използвате) и зехтин от двете страни и от вътрешната страна на пъстървата.
  5. Поставете тънко нарязани резени лимон в разрезите на рибата и полейте с малко сухо бяло вино (по желание).
  6. Изпечете пъстървата в предварително загрятата фурна за около 20 минути. След това обърнете и изпечете от другата страна за 5-10 минути или докато кожата стане хрупкава.

 

Съвети за приготвяне на вкусна пъстърва на фурна

 

Пъстърва на фурна-2 рецепти.

 

  • Ако разполагате само със замразена риба, предварително я размразете, преди да започнете да я готвите.
  • Помолете в рибарския магазин, от който закупувате пъстърва, да ви я почистят.
  • Не сервирайте пъстървата със силни сосове, тъй като те ще надделеят над деликатния вкус на рибата.
  • Използвайте висококачествен зехтин екстра върджин, за да придадете още по-приятен вкус на рибата.
  • Поднесете пъстървата с прясно изстискан лимонов сок и полейте с малко зехтин.

 

Защо е полезно да ядем пъстърва?

Рибата пъстърва е отличен източник на протеини, ниацин, витамин B12 и омега-3 мастни киселини. Всички те са полезни за здравето:

  • Протеините са градивните елементи на нашето тяло. Важни са за растежа и развитието и подпомагат възстановяването на увредените тъкани.
  • Ниацинът е важен за превръщането на храната, която ядем, в енергия, както и за подпомагане на храносмилателните, кожните и нервните функции в тялото.
  • Витамин B 12 е необходим за образуването на червени кръвни клетки, които доставят кислород в тялото. Витаминът е от съществено значение за поддържането на здравето на мозъка и създаването на ДНК, която съхранява генетичния ни материал.
  • Омега-3 мастните киселини са необходими за мозъчната функция. Те подпомагат нормалния растеж и развитие. Намаляват възпалението и могат да помогнат за понижаване на риска от хронични заболявания.
  • В пъстървата има ниски нива на живак.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Пъстърва на фурна. Сьомга на фурна.

Предлагаме ви още една морска рецепта, богата на полезни омега-3 мастни киселини – сьомга на фурна с домашно песто и спаначена салата.

Ако тези предложения за кето пъстърва на фурна са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Категории: Кето рецепти, Ястия с морски продукти|Публикувана: 03.06.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

5319a9e191d6ad3ddb6086abb3e85757?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

Оставете коментар