Кето португалски десерт Пащел де Ната

Обновена: 14.03.2024|

Днес имаме удоволствието да ви представим рецепта за кето португалски десерт, по-точно – нисковъглехидратна версия на известния пащел де ната.

Този сладкиш с апетитен яйчен крем отдавна е надминал границите на своята родина и е сред най-предпочитаните световни кулинарни изкушения. Днес ще ви го презентираме в нисковъглехидратен вариант, без захар и глутен, перфектен за кето диета.

 

Рецепта за кето португалски десерт

 

keto baner 011
bademovo brashno 600
Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
45 минути 12 2,6 г нетни въглехидрати, 7,3 г протеин, 18 г мазнини, 207 калории

Необходими продукти:

За тестото:

keto baner 011
bademovo brashno 600
  • 140 г моцарела, прясна
  • 5 с. л. бадемово брашно
  • 2 с. л. кокосово брашно
  • 4 с. л. еритритол
  • ½ ч. л. бакпулвер
  • ½ ч. л. екстракт от ванилия
  • 2 с. л. краве масло Гхи + малко за намазване
  • 1 голямо яйце

За крема:

  • 6 големи яйчни жълтъка
  • 350 г сметана за разбиване, 30-35% масленост
  • 150 г еритритол
  • 1 ч. л. канела, за поръсване

 

Приготвяне:

За тестото:

  1. Загрейте фурната до 180°C и леко намазнете форма за мъфини с маслото.
  2. Отмерете всички съставки за тестото. Смесете в купа двете брашна и бакпулвера. Разбъркайте добре с бъркалка.
  3. Разтопете маслото и добавете ванилията и еритритола, миксирайте. В отделна купичка разбийте яйцето с вилица.
  4. В купа, подходяща за микровълнова печка, разтопете моцарелата за 2 минути. Разбъркайте с помощта на шпатула, след което добавете брашното и маслената смес. Разбъркайте до хомогенна смес и добавете яйцето. Миксирайте добре отново, докато всички съставки се смесят.
  5. Загрейте отново за 10 секунди в микровълновата. След това омесете добре тестото, докато стане почти едноцветно. Разрежете го на две части.
  6. Разточете две половини от тестото до приблизителна дебелина 1,5-2 см (ще е по-лесно, ако поставите хартия за печене отдолу и отгоре на тестото). Изрежете 12 кръга с диаметър 8-9 см и поставете всеки във формата за мъфини.
  7. Печете 10 минути. Краищата на тестените кръгове трябва леко да покафенеят.

 

За крема:

  1. Дръжте фурната загрята на 180°C. В купа разбъркайте сметаната и еритритола, докато сместа стане гладка.
  2. В отделен съд разбийте жълтъците с вилица до гладкост. Добавете ги към сметановата смес, като миксирате внимателно, за да се комбинират.
  3. С малък черпак налейте яйчено-сметановата смес в частично изпечените тестени кръгчета. Печете 20-25 минути. Краищата трябва да са бухнали, но средата да е мека. Когато е готово, охладете напълно във формата. Поръсете с канела и за най-добри резултати сервирайте и консумирайте същия ден.

 

Пащел де ната – откъде произлиза този десерт?

 

Кето португалски десерт. Лисабон

 

Пащел де ната (pastel de nata) е един от класическите и може би най-популярните португалски сладкиши. Той представлява, най-общо казано, малък тарт с яйчен крем, който обикновено се консумира студен.

Любопитното при него е, че неговият произход е свързан с португалските манастири, по-специално „Жеронимуш“ в лисабонския квартал Белем. След колонизацията на остров Мадейра през XV век рафинираната захар започва да става популярна в Португалия.

През същия период е обичайна практика в манастирите да се използва яйчен белтък за колосване на монашеските дрехи. По този начин остават големи количества жълтъци, които са влагани в различни тестени изделия.

Това води до разпространението на рецепти за сладкиши, като най-известен става именно прословутият пащел де ната. След разпадането на религиозните ордени и пред лицето на предстоящото затваряне на много манастири, монасите започват да продават сладкиши, за да донесат приходи.

През 1834 г. манастирът „Жеронимуш“ е затворен и рецептата е продадена на близката захарна рафинерия, чиито собственици през 1837 г. отварят фабрика, действаща и днес.

През 2011 г., след обществено гласуване, сладкишът е обявен за едно от седемте чудеса на португалското кулинарно изкуство, което допълнително го утвърждава като едно от най-популярните национални ястия.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето португалски десерт. Пащел де ната

Нашият кето португалски десерт върви чудесно с чаша кафе, затова ви предоставяме цели 5 идеи за тонизиращи рецепти, подходящи за нисковъглехидратна диета.

 

Ако това предложение ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог. Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 11:06 | Публикувана: 29 април 2022 в 14:52 | Категория: Десерти при кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти