Кето португалски десерт Пащел де Ната

Обновена: 22.05.2025|
Кето португалски десерт

Днес имаме удоволствието да ви представим рецепта за кето португалски десерт, по-точно – нисковъглехидратна версия на известния пащел де ната.

Този сладкиш с апетитен яйчен крем отдавна е надминал границите на своята родина и е сред най-предпочитаните световни кулинарни изкушения. Днес ще ви го презентираме в нисковъглехидратен вариант, без захар и глутен, перфектен за кето диета.

 

Рецепта за кето португалски десерт

 

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
45 минути 12 2,6 г нетни въглехидрати, 7,3 г протеин, 18 г мазнини, 207 калории

Необходими продукти:

За тестото:

  • 140 г моцарела, прясна
  • 5 с. л. бадемово брашно
  • 2 с. л. кокосово брашно
  • 4 с. л. еритритол
  • ½ ч. л. бакпулвер
  • ½ ч. л. екстракт от ванилия
  • 2 с. л. краве масло Гхи + малко за намазване
  • 1 голямо яйце

За крема:

  • 6 големи яйчни жълтъка
  • 350 г сметана за разбиване, 30-35% масленост
  • 150 г еритритол
  • 1 ч. л. канела, за поръсване

 

Приготвяне:

За тестото:

  1. Загрейте фурната до 180°C и леко намазнете форма за мъфини с маслото.
  2. Отмерете всички съставки за тестото. Смесете в купа двете брашна и бакпулвера. Разбъркайте добре с бъркалка.
  3. Разтопете маслото и добавете ванилията и еритритола, миксирайте. В отделна купичка разбийте яйцето с вилица.
  4. В купа, подходяща за микровълнова печка, разтопете моцарелата за 2 минути. Разбъркайте с помощта на шпатула, след което добавете брашното и маслената смес. Разбъркайте до хомогенна смес и добавете яйцето. Миксирайте добре отново, докато всички съставки се смесят.
  5. Загрейте отново за 10 секунди в микровълновата. След това омесете добре тестото, докато стане почти едноцветно. Разрежете го на две части.
  6. Разточете две половини от тестото до приблизителна дебелина 1,5-2 см (ще е по-лесно, ако поставите хартия за печене отдолу и отгоре на тестото). Изрежете 12 кръга с диаметър 8-9 см и поставете всеки във формата за мъфини.
  7. Печете 10 минути. Краищата на тестените кръгове трябва леко да покафенеят.

 

За крема:

  1. Дръжте фурната загрята на 180°C. В купа разбъркайте сметаната и еритритола, докато сместа стане гладка.
  2. В отделен съд разбийте жълтъците с вилица до гладкост. Добавете ги към сметановата смес, като миксирате внимателно, за да се комбинират.
  3. С малък черпак налейте яйчено-сметановата смес в частично изпечените тестени кръгчета. Печете 20-25 минути. Краищата трябва да са бухнали, но средата да е мека. Когато е готово, охладете напълно във формата. Поръсете с канела и за най-добри резултати сервирайте и консумирайте същия ден.

 

Пащел де ната – откъде произлиза този десерт?

 

Кето португалски десерт. Лисабон

 

Пащел де ната (pastel de nata) е един от класическите и може би най-популярните португалски сладкиши. Той представлява, най-общо казано, малък тарт с яйчен крем, който обикновено се консумира студен.

Любопитното при него е, че неговият произход е свързан с португалските манастири, по-специално „Жеронимуш“ в лисабонския квартал Белем. След колонизацията на остров Мадейра през XV век рафинираната захар започва да става популярна в Португалия.

През същия период е обичайна практика в манастирите да се използва яйчен белтък за колосване на монашеските дрехи. По този начин остават големи количества жълтъци, които са влагани в различни тестени изделия.

Това води до разпространението на рецепти за сладкиши, като най-известен става именно прословутият пащел де ната. След разпадането на религиозните ордени и пред лицето на предстоящото затваряне на много манастири, монасите започват да продават сладкиши, за да донесат приходи.

През 1834 г. манастирът „Жеронимуш“ е затворен и рецептата е продадена на близката захарна рафинерия, чиито собственици през 1837 г. отварят фабрика, действаща и днес.

През 2011 г., след обществено гласуване, сладкишът е обявен за едно от седемте чудеса на португалското кулинарно изкуство, което допълнително го утвърждава като едно от най-популярните национални ястия.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето португалски десерт. Пащел де ната

Нашият кето португалски десерт върви чудесно с чаша кафе, затова ви предоставяме цели 5 идеи за тонизиращи рецепти, подходящи за нисковъглехидратна диета.

 

Ако това предложение ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог. Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

675c056b8bbace69ddea5816335e49ada21a72c55c535436b8f05f1fc3bea9f4?s=96&d=mm&r=g

Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Свързани публикации

Оставете коментар