Днес имаме удоволствието да ви представим рецепта за кето португалски десерт, по-точно – нисковъглехидратна версия на известния пащел де ната.
Този сладкиш с апетитен яйчен крем отдавна е надминал границите на своята родина и е сред най-предпочитаните световни кулинарни изкушения. Днес ще ви го презентираме в нисковъглехидратен вариант, без захар и глутен, перфектен за кето диета.
Рецепта за кето португалски десерт
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
45 минути | 12 | 2,6 г нетни въглехидрати, 7,3 г протеин, 18 г мазнини, 207 калории |
Необходими продукти:
За тестото:
- 140 г моцарела, прясна
- 5 с. л. бадемово брашно
- 2 с. л. кокосово брашно
- 4 с. л. еритритол
- ½ ч. л. бакпулвер
- ½ ч. л. екстракт от ванилия
- 2 с. л. краве масло Гхи + малко за намазване
- 1 голямо яйце
За крема:
- 6 големи яйчни жълтъка
- 350 г сметана за разбиване, 30-35% масленост
- 150 г еритритол
- 1 ч. л. канела, за поръсване
Приготвяне:
За тестото:
- Загрейте фурната до 180°C и леко намазнете форма за мъфини с маслото.
- Отмерете всички съставки за тестото. Смесете в купа двете брашна и бакпулвера. Разбъркайте добре с бъркалка.
- Разтопете маслото и добавете ванилията и еритритола, миксирайте. В отделна купичка разбийте яйцето с вилица.
- В купа, подходяща за микровълнова печка, разтопете моцарелата за 2 минути. Разбъркайте с помощта на шпатула, след което добавете брашното и маслената смес. Разбъркайте до хомогенна смес и добавете яйцето. Миксирайте добре отново, докато всички съставки се смесят.
- Загрейте отново за 10 секунди в микровълновата. След това омесете добре тестото, докато стане почти едноцветно. Разрежете го на две части.
- Разточете две половини от тестото до приблизителна дебелина 1,5-2 см (ще е по-лесно, ако поставите хартия за печене отдолу и отгоре на тестото). Изрежете 12 кръга с диаметър 8-9 см и поставете всеки във формата за мъфини.
- Печете 10 минути. Краищата на тестените кръгове трябва леко да покафенеят.
За крема:
- Дръжте фурната загрята на 180°C. В купа разбъркайте сметаната и еритритола, докато сместа стане гладка.
- В отделен съд разбийте жълтъците с вилица до гладкост. Добавете ги към сметановата смес, като миксирате внимателно, за да се комбинират.
- С малък черпак налейте яйчено-сметановата смес в частично изпечените тестени кръгчета. Печете 20-25 минути. Краищата трябва да са бухнали, но средата да е мека. Когато е готово, охладете напълно във формата. Поръсете с канела и за най-добри резултати сервирайте и консумирайте същия ден.
Пащел де ната – откъде произлиза този десерт?
Пащел де ната (pastel de nata) е един от класическите и може би най-популярните португалски сладкиши. Той представлява, най-общо казано, малък тарт с яйчен крем, който обикновено се консумира студен.
Любопитното при него е, че неговият произход е свързан с португалските манастири, по-специално „Жеронимуш“ в лисабонския квартал Белем. След колонизацията на остров Мадейра през XV век рафинираната захар започва да става популярна в Португалия.
През същия период е обичайна практика в манастирите да се използва яйчен белтък за колосване на монашеските дрехи. По този начин остават големи количества жълтъци, които са влагани в различни тестени изделия.
Това води до разпространението на рецепти за сладкиши, като най-известен става именно прословутият пащел де ната. След разпадането на религиозните ордени и пред лицето на предстоящото затваряне на много манастири, монасите започват да продават сладкиши, за да донесат приходи.
През 1834 г. манастирът „Жеронимуш“ е затворен и рецептата е продадена на близката захарна рафинерия, чиито собственици през 1837 г. отварят фабрика, действаща и днес.
През 2011 г., след обществено гласуване, сладкишът е обявен за едно от седемте чудеса на португалското кулинарно изкуство, което допълнително го утвърждава като едно от най-популярните национални ястия.
Още от здравословната ни кухня

Нашият кето португалски десерт върви чудесно с чаша кафе, затова ви предоставяме цели 5 идеи за тонизиращи рецепти, подходящи за нисковъглехидратна диета.
Ако това предложение ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог. Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Приятен апетит!
Оставете коментар