Кето гръцко саганаки с калмари и доматен сос + салата

Обновена: 12.04.2024|
Саганаки с калмари. Сирене саганаки.

За всички любители на морските дарове и гръцката кухня тези ястия за саганаки с морски дарове и салата саганаки със сирене определено ще ви харесат. Топла, ароматна яхния с ниско съдържание на въглехидрати и богат средиземноморски вкус. Хрупкава кето салата със свежа маруля и нежно топящо се в устата сирене.

Спечелихме ли вече вниманието ви? А, ако сме събудили и апетита ви, то ето как бързо да си приготвите рецептите за тези две вкусотии.

 

Гръцко саганаки с доматен сос и калмари

Пикантно, ароматно, сочно, морско, апетитно… куп епитети могат да се изброят за това невероятно вкусно ястие. Убедени сме, че може да възбуди апетита и на най-злоядите само с аромата си.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати за 1 порция
30 минути 2 11,83 г

Необходими продукти:

  • 2 с. л. краве масло Гхи
  • 400 г калмари, почистени
  • 100 мл червено вино
  • 400 мл доматен сос
  • 1-2 ч. л. чили на прах или на люспи
  • 100 г краве сирене
  • 1 ч. л. пресен магданоз
  • 1 ч. л. сушен риган
  • Сол и черен пипер на вкус
keto 02
keto banner site 01
keto 02
keto banner site 01

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете калмарите на пръстени.
  2. Загрейте в тиган на умерен огън кравето масло Гхи и ги запържете.
  3. Излейте виното и продължете да готвите до омекване на морските дарове.
  4. След това изсипете доматения сок, намалете котлона и оставете сместа да къкри, докато започне да се сгъстява.
  5. Подправете с чили на прах или на люспи, сушен риган, сол и черен пипер на вкус.
  6. Поръсете с краве сирене, наситнен пресен магданоз и свалете тигана от котлона.

 

Съвети

  • Вместо доматен сок използвайте цели домати от консерва, обелени и наситнени.
  • Поднесете саганаки с натрошено сирене фета, краве, настърган пармезан или друго по ваш вкус.
  • Използвайте скариди или микс от морски дарове вместо калмари.
  • Добавете към ястието спанак, ако искате още полезни хранителни вещества.

 

Салата със сирене саганаки и дип от мента

Здравословна и засищаща салата от сочно сирене с хрупкава маруля и ароматен дип от мента.

Време за приготвяне Порции Хранителен състав в 1 порция
10 минути 6 3 г нетни въглехидрати, 16 г мазнини, 10 г протеин и 195 калории

Необходими продукти:

  • 280 г сирене саганаки или халуми

За дипа от мента:

  • 240 г кисело мляко
  • 23 г прясна мента, наситнена
  • 2 с. л. зехтин
  • Сол и черен пипер на вкус

За сервиране:

  • 55 г маруля
  • 1 лимон

Начин на приготвяне:

Дип от мента

  1. Смесете в купа киселото мляко, прясната мента и зехтина.
  2. Подправете със сол и черен пипер на вкус и разбъркайте. Оставете настрана.

Сирене саганаки

  1. Запържете сиренето саганаки (или халуми, ако използвате) в загрят тиган с незалепващо покритие, без да добавяте мазнина и без да разбърквате за 2-3 минути.
  2. Краищата на сиренето се разтопяват бързо, затова с шпатула леко притиснете, преди да го обърнете.
  3. Запържете от другата страна за 2-3 минути или докато придобие приятен златистокафяв цвят. Внимателно извадете от тигана и нарежете на парчета.

Сервиране

  1. Нарежете маруля и сервирайте в 2 чинии.
  2. Върху зелената салата поставете няколко парчета от сиренето.
  3. Гарнирайте с дип от мента и резенчета лимон.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.

 

Какво е саганаки?

В гръцката кухня саганаки е всяко едно от разнообразните ястия, приготвени в малък тиган, като най-известното е предястие от пържено сирене.

Саганаки е умалително от „sagani“, което означава „тиган с две дръжки“, което пък идва от турската дума „sahan“, означаваща „медна чиния“. Тя пък идва от арабската дума „sahn“. Ястията са кръстени на тигана, в който се приготвят.

Сиренето се разтопява в малък тиган, докато шупне и се сервира с лимонов сок и черен пипер. Яде се с хляб.

Други ястия, приготвени в тиган саганаки, са скариди Саганаки и миди Саганаки, които обикновено се готвят с фета сирене и пикантен доматен сос.

В много ресторанти в САЩ и Канада след пържене сиренето саганаки се фламбира на масата, а след това пламъците се гасят с прясно изстискан лимонов сок. „Пламтящото саганаки“ води началото си през 1868 г. в гръцки ресторант в Чикаго, въз основа на предложение на клиент.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Саганаки. Кето гръцка мусака.

Пригответе си още една кето рецепта за вкусна гръцка мусака с патладжани.

 

Ако нашите предложения за гръцко саганаки с калмари и доматен сос и салата са ви харесали, можете да разгледате още много подобни рецепти, подходящи за спазване на кето диета, в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Категории: Кето рецепти, Ястия с морски продукти|Публикувана: 07.02.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 април 2024 в 16:31 | Публикувана: 7 февруари 2022 в 17:13 | Категория: Кето рецепти, Ястия с морски продукти