Кето гръцко саганаки с калмари и доматен сос + салата
За всички любители на морските дарове и гръцката кухня тези ястия за саганаки с морски дарове и салата саганаки със сирене определено ще ви харесат. Топла, ароматна яхния с ниско съдържание на въглехидрати и богат средиземноморски вкус. Хрупкава кето салата със свежа маруля и нежно топящо се в устата сирене.
Спечелихме ли вече вниманието ви? А, ако сме събудили и апетита ви, то ето как бързо да си приготвите рецептите за тези две вкусотии.
Гръцко саганаки с доматен сос и калмари
Пикантно, ароматно, сочно, морско, апетитно… куп епитети могат да се изброят за това невероятно вкусно ястие. Убедени сме, че може да възбуди апетита и на най-злоядите само с аромата си.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати за 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 2 | 11,83 г |
Необходими продукти:
- 2 с. л. краве масло Гхи
- 400 г калмари, почистени
- 100 мл червено вино
- 400 мл доматен сос
- 1-2 ч. л. чили на прах или на люспи
- 100 г краве сирене
- 1 ч. л. пресен магданоз
- 1 ч. л. сушен риган
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Нарежете калмарите на пръстени.
- Загрейте в тиган на умерен огън кравето масло Гхи и ги запържете.
- Излейте виното и продължете да готвите до омекване на морските дарове.
- След това изсипете доматения сок, намалете котлона и оставете сместа да къкри, докато започне да се сгъстява.
- Подправете с чили на прах или на люспи, сушен риган, сол и черен пипер на вкус.
- Поръсете с краве сирене, наситнен пресен магданоз и свалете тигана от котлона.
Съвети
- Вместо доматен сок използвайте цели домати от консерва, обелени и наситнени.
- Поднесете саганаки с натрошено сирене фета, краве, настърган пармезан или друго по ваш вкус.
- Използвайте скариди или микс от морски дарове вместо калмари.
- Добавете към ястието спанак, ако искате още полезни хранителни вещества.
Салата със сирене саганаки и дип от мента
Здравословна и засищаща салата от сочно сирене с хрупкава маруля и ароматен дип от мента.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
10 минути | 6 | 3 г нетни въглехидрати, 16 г мазнини, 10 г протеин и 195 калории |
Необходими продукти:
- 280 г сирене саганаки или халуми
За дипа от мента:
- 240 г кисело мляко
- 23 г прясна мента, наситнена
- 2 с. л. зехтин
- Сол и черен пипер на вкус
За сервиране:
- 55 г маруля
- 1 лимон
Начин на приготвяне:
Дип от мента
- Смесете в купа киселото мляко, прясната мента и зехтина.
- Подправете със сол и черен пипер на вкус и разбъркайте. Оставете настрана.
Сирене саганаки
- Запържете сиренето саганаки (или халуми, ако използвате) в загрят тиган с незалепващо покритие, без да добавяте мазнина и без да разбърквате за 2-3 минути.
- Краищата на сиренето се разтопяват бързо, затова с шпатула леко притиснете, преди да го обърнете.
- Запържете от другата страна за 2-3 минути или докато придобие приятен златистокафяв цвят. Внимателно извадете от тигана и нарежете на парчета.
Сервиране
- Нарежете маруля и сервирайте в 2 чинии.
- Върху зелената салата поставете няколко парчета от сиренето.
- Гарнирайте с дип от мента и резенчета лимон.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.
Какво е саганаки?
В гръцката кухня саганаки е всяко едно от разнообразните ястия, приготвени в малък тиган, като най-известното е предястие от пържено сирене.
Саганаки е умалително от „sagani“, което означава „тиган с две дръжки“, което пък идва от турската дума „sahan“, означаваща „медна чиния“. Тя пък идва от арабската дума „sahn“. Ястията са кръстени на тигана, в който се приготвят.
Сиренето се разтопява в малък тиган, докато шупне и се сервира с лимонов сок и черен пипер. Яде се с хляб.
Други ястия, приготвени в тиган саганаки, са скариди Саганаки и миди Саганаки, които обикновено се готвят с фета сирене и пикантен доматен сос.
В много ресторанти в САЩ и Канада след пържене сиренето саганаки се фламбира на масата, а след това пламъците се гасят с прясно изстискан лимонов сок. „Пламтящото саганаки“ води началото си през 1868 г. в гръцки ресторант в Чикаго, въз основа на предложение на клиент.
Още от здравословната ни кухня
Ако нашите предложения за гръцко саганаки с калмари и доматен сос и салата са ви харесали, можете да разгледате още много подобни рецепти, подходящи за спазване на кето диета, в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Кето гръцка супа с агнешко "Магерица" не се различава много от традиционната гръцка великденска
Авголемоно е името на тази толкова вкусна гръцка пилешка супа. Традиционно се приготвя с
Тази рецепта за ципура по гръцки е идеална за лесна и здравословна вечеря, която