Печен артишок – 3 кето рецепти

Обновена: 06.06.2024|
Кето печен артишок. Храни богати на протеин.

Пригответе си вкусно и засищащо предястие от печен артишок. Добавете сметана, пармезан или лимонена кора за по-богат вкус. Сигурни сме, че след като веднъж опитате този зеленчук, той ще ви стане любим.

Освен че е много вкусен, артишокът може ефективно да ни помогне в борбата с излишните килограми.

 

Печен артишок на фурна

С мека, топяща се вътрешност и хрупкави листа, вкусният печен артишок е чудесно допълнение към всяко кето ястие. Поднесете като предястие или гарнитура.

Време за готвене Порции Хранителен състав в 1 порция
45 минути 10 7 г нетни въглехидрати
6 г мазнини
4 г протеин
108 калории

 

Необходими продукти:

  • 10 малки пресни артишока
  • 60 мл екстра върджин зехтин (разделени на две части)
  • Сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 180 градуса.
  2. Поставете артишока върху здрава работна повърхност. Хванете стъблото на зеленчука с едната ръка и отрежете горната половина на артишока.
  3. Премахнете сърцевината на артишока с помощта на лъжица.
  4. Обърнете зеленчука и отрежете стъблото. Отстранете твърдите листа, докато останат само меките. Повторете с останалите глави.
  5. Поставете артишока в тенджера и налейте достатъчно вода, за да го покрие.
  6. Добавете малко зехтин и подправете със сол и черен пипер.
  7. Оставете да заври, гответе 15-20 минути или докато стане лесно премахването на листата.
  8. Отцедете главите артишок и ги поставете изправени в тава за печене.
  9. Поръсете със зехтин и подправете със сол и черен пипер.
  10. Изпечете за около 15 минути или докато зеленчукът омекне.
  11. Поднесете ароматния печен артишок като гарнитура с любимото си кето ястие или поднесете самостоятелно.

Съвет:

  • Използвайте пресен артишок, който е много по-лесен за готвене, тъй като няма все още оформена сърцевина.

 

Печен артишок с ароматно масло

Пресният артишок е много вкусен и полезен зеленчук. Поднесете с топящо се лимонено масло за пълна феерия на вкусовете.

Време за готвене Порции Хранителен състав в 1 порция
45 минути 4 4 г нетни въглехидрати
41 г мазнини
3 г протеин
393 калории

 

Необходими съставки:

  • 2 пресни артишока
  • ½ лимон
  • Сол на вкус

За лимоненото масло:

  • 200 г краве масло Гхи
  • сока и кората на ½ лимон
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Отрежете бодливата част на листенцата артишок и отстранете стъблото.
  2. Ако артишокът е голям, можете да го разрежете наполовина с остър нож за по-бързо приготвяне.
  3. Сварете в подсолена вода с половин лимон за около 30-40 минути или до омекване.
  4. По желание изпечете в загрята до 180 градуса фурна за 10 минути.
  5. Докато артишокът се готви, разтопете ¼ от кравето масло Гхи на водна баня или в микровълнова, а останалото нарежете на кубчета.
  6. Изсипете разтопеното масло, докато е още горещо, в купа и добавете кубчетата масло, докато разбивате с ръчен миксер. Трябва да се получи пухкава консистенция.
  7. Изсипете настърганата кора и сока от лимон и продължете да разбивате още малко.
  8. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
  9. Сервирайте артишока горещ. Започнете от външните листа, като ги отстраните и потопите в лимоновото масло. Хапнете само меките листа.

 

Съвет:

  • Добавете ситно нарязано филе от аншоа или маслини в лимоновото масло за по-наситен вкус.

 

Печен артишок със сметана и пармезан

Тази проста, но фантастична гарнитура с лимон е измамна. Как може нещо толкова лесно, толкова вкусно и да изглежда толкова впечатляващо в чиния.

Това ястие ще се превърне в любимо на семейството ви. И е достатъчно лесно за приготвяне, за да го включвате често в менюто си.

Време за готвене Порции Хранителен състав в 1 порция
45 минути 4 8 г нетни въглехидрати
25 г мазнини
19 г протеин
397 калории

 

Необходими продукти:

  • 800 г артишок от консерва, отцеден
  • 1 лимон
  • 180 мл готварска сметана
  • 1 с. л. прясна мащерка
  • 140 г настъргано сирене пармезан
  • 1 ч. л. черен пипер

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 175 градуса.
  2. Изплакнете, прецедете и подсушете артишока. Поставете ги в тава с размери за печене 23 на 23 см.
  3. Изсипете готварската сметана равномерно върху артишока.
  4. Изстискайте сока и настържете кората от лимона в две отделни купички, оставете ги настрана.
  5. Изсипете сока от лимон върху артишока. Поръсете равномерно с настъргания пармезан. Отгоре изсипете с лимоновата кора и овкусете с мащерка и черен пипер.
  6. Изпечете за около 25 до 30 минути или докато леко покафенее и ястието се сгъсти.
  7. Поднесете вкусния печен артишок на трапезата и му се насладете.

 

Други предложения за нисковъглехидратни, кето рецепти ще откриете в кулинарната ни книга „Кето рецепти„.

 

Съвети:

  • Може да използвате пресен или консервиран артишок. Избягвайте продукт, консервиран в масло или със захари.
  • Добавете настъргано пилешко месо или морски дарове към вкусния печен артишок, за да направите ястието пълноценно и да увеличите съдържанието на протеин и полезни мазнини в него.

 

Още предложения за кето рецепти с артишок:

 

Още от здравословната ни кухня

 

Печен артишок. Кето шоколадова торта.

Подсладете се с едно парче ефирна и сочна кето шоколадова торта с маскарпоне.

 

Ако тези рецепти за кето печен артишок са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

5319a9e191d6ad3ddb6086abb3e85757?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

Оставете коментар