Печен артишок – 3 кето рецепти
Пригответе си вкусно и засищащо предястие от печен артишок. Добавете сметана, пармезан или лимонена кора за по-богат вкус. Сигурни сме, че след като веднъж опитате този зеленчук, той ще ви стане любим.
Освен че е много вкусен, артишокът може ефективно да ни помогне в борбата с излишните килограми.
Печен артишок на фурна
С мека, топяща се вътрешност и хрупкави листа, вкусният печен артишок е чудесно допълнение към всяко кето ястие. Поднесете като предястие или гарнитура.
Време за готвене | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
45 минути | 10 | 7 г нетни въглехидрати 6 г мазнини 4 г протеин 108 калории |
Необходими продукти:
- 10 малки пресни артишока
- 60 мл екстра върджин зехтин (разделени на две части)
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 180 градуса.
- Поставете артишока върху здрава работна повърхност. Хванете стъблото на зеленчука с едната ръка и отрежете горната половина на артишока.
- Премахнете сърцевината на артишока с помощта на лъжица.
- Обърнете зеленчука и отрежете стъблото. Отстранете твърдите листа, докато останат само меките. Повторете с останалите глави.
- Поставете артишока в тенджера и налейте достатъчно вода, за да го покрие.
- Добавете малко зехтин и подправете със сол и черен пипер.
- Оставете да заври, гответе 15-20 минути или докато стане лесно премахването на листата.
- Отцедете главите артишок и ги поставете изправени в тава за печене.
- Поръсете със зехтин и подправете със сол и черен пипер.
- Изпечете за около 15 минути или докато зеленчукът омекне.
- Поднесете ароматния печен артишок като гарнитура с любимото си кето ястие или поднесете самостоятелно.
Съвет:
- Използвайте пресен артишок, който е много по-лесен за готвене, тъй като няма все още оформена сърцевина.
Печен артишок с ароматно масло
Пресният артишок е много вкусен и полезен зеленчук. Поднесете с топящо се лимонено масло за пълна феерия на вкусовете.
Време за готвене | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
45 минути | 4 | 4 г нетни въглехидрати 41 г мазнини 3 г протеин 393 калории |
Необходими съставки:
- 2 пресни артишока
- ½ лимон
- Сол на вкус
За лимоненото масло:
- 200 г краве масло Гхи
- сока и кората на ½ лимон
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Отрежете бодливата част на листенцата артишок и отстранете стъблото.
- Ако артишокът е голям, можете да го разрежете наполовина с остър нож за по-бързо приготвяне.
- Сварете в подсолена вода с половин лимон за около 30-40 минути или до омекване.
- По желание изпечете в загрята до 180 градуса фурна за 10 минути.
- Докато артишокът се готви, разтопете ¼ от кравето масло Гхи на водна баня или в микровълнова, а останалото нарежете на кубчета.
- Изсипете разтопеното масло, докато е още горещо, в купа и добавете кубчетата масло, докато разбивате с ръчен миксер. Трябва да се получи пухкава консистенция.
- Изсипете настърганата кора и сока от лимон и продължете да разбивате още малко.
- Подправете със сол и черен пипер на вкус.
- Сервирайте артишока горещ. Започнете от външните листа, като ги отстраните и потопите в лимоновото масло. Хапнете само меките листа.
Съвет:
- Добавете ситно нарязано филе от аншоа или маслини в лимоновото масло за по-наситен вкус.
Печен артишок със сметана и пармезан
Тази проста, но фантастична гарнитура с лимон е измамна. Как може нещо толкова лесно, толкова вкусно и да изглежда толкова впечатляващо в чиния.
Това ястие ще се превърне в любимо на семейството ви. И е достатъчно лесно за приготвяне, за да го включвате често в менюто си.
Време за готвене | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
45 минути | 4 | 8 г нетни въглехидрати 25 г мазнини 19 г протеин 397 калории |
Необходими продукти:
- 800 г артишок от консерва, отцеден
- 1 лимон
- 180 мл готварска сметана
- 1 с. л. прясна мащерка
- 140 г настъргано сирене пармезан
- 1 ч. л. черен пипер
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 175 градуса.
- Изплакнете, прецедете и подсушете артишока. Поставете ги в тава с размери за печене 23 на 23 см.
- Изсипете готварската сметана равномерно върху артишока.
- Изстискайте сока и настържете кората от лимона в две отделни купички, оставете ги настрана.
- Изсипете сока от лимон върху артишока. Поръсете равномерно с настъргания пармезан. Отгоре изсипете с лимоновата кора и овкусете с мащерка и черен пипер.
- Изпечете за около 25 до 30 минути или докато леко покафенее и ястието се сгъсти.
- Поднесете вкусния печен артишок на трапезата и му се насладете.
Други предложения за нисковъглехидратни, кето рецепти ще откриете в кулинарната ни книга „Кето рецепти„.
Съвети:
- Може да използвате пресен или консервиран артишок. Избягвайте продукт, консервиран в масло или със захари.
- Добавете настъргано пилешко месо или морски дарове към вкусния печен артишок, за да направите ястието пълноценно и да увеличите съдържанието на протеин и полезни мазнини в него.
Още предложения за кето рецепти с артишок:
Още от здравословната ни кухня
Ако тези рецепти за кето печен артишок са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Супа от артишок е вкусно ястие, което освен че има приятна кремообразна текстура, има и много апетитен аромат. […]
Отдавна ви показахме, че има и алтернативни варианти на традиционната пица – днес продължаваме с кето пица с […]
Артишок за отслабване – дали има ефект и ползи за нашето тяло? Сред веществата, които се откриват в […]