Отново сме на зелена вълна! Днес сме решили да ви запознаем с полезните свойства на броколите – какво съдържат и защо е хубаво да хапваме от този зеленчук често. Ще приготвим  две лесни и бързи рецепта – хапки с броколи и вкусна засищаща салата!

 

Какво ни е нужно за хапките от броколи?

  • 400 гр. замразени броколи
  •  1 ч.ч. бадемово брашно
  • 2 яйца
  • 3/4 ч.ч. настъргано сирене Чедър
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1/2 ч. л. сол
  • Червен пипер на вкус
  •  1 супена лъжица масло Гхи

Ето и съставките за соса:

  • 2/3 ч.ч. кисело мляко
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • 2 ч.л. зехтин
  • Сол на вкус
  • Черен пипер на вкус
  • 1 с.л. магданоз, нарязан
  • 1 с.л. копър, нарязанОриз от броколи, настъргани броколи

Преди да започнем с хапките е нужно да загреем фурната на 200 градуса. Избираме подходяща тава за печене, която намазняваме с разтопено масло Гхи.

  1. Предварително задушените броколи намачкваме с преса за картофи. Прибавяме сиренето, двете яйца, чесъна, бадемовото брашно и подправките. Разбъркваме добре.
  2. Оформяме на 18-20 малки топчета, които нареждаме в тавата. Намазваме ги с мъничко масло.
  3. Наредената с хапки тава изпичаме в продължение на 25 минути докато получим златист цвят. Вашите зеленчукови хапки са готови. Ред е на соса – лесно и бързо! Смесваме всички съставки и разбъркваме много добре. Поднасяме го в отделен съд за сос, заедно с хапките от броколи. Те си подхождат чудесно със салата от спанак.

Спаначена салата с боровинки и броколи

Преди да започнем с подготовката на салата ще направим дресинга. За него са ни нужни:

  • 1/2 чаша обикновено кисело мляко или заквасена сметана
  • 1/4 чаша айран
  • 1/4 чаша качествена майонеза (как да си приготвите домашна можете да видите тук)
  • 1 ч.л. макови семена
  • 1/2 ч.л изсушен магданоз
  • 1/2 ч.л. сух копър
  • 1/4 ч.л чесън на прах
  • 1/4 ч.л. червен пипер
  • хималайска сол

Богата салата с броколи, аспержи, авокадо и ядки

Дресингът с маково семе може да се приготви и по-рано, като след това престои в хладилника. Тук нямаме никакви опасения за него, напротив – вкусът става още по-приятен. Нужно е единствено да смесим всички съставки и да разбъркаме много добре.

Какво ни е нужно за салатата:

  • 110 гр пресен бейби спанак
  • 1/2 чаша нарязано броколи
  • 1/2 зряло авокадо
  • 1/4 чаша боровинки
  • 1/4 чаша натрошено сирене фета
  • 2-4 с.л. сушени боровинки
  • 2-4 с.л.  слънчогледови семки
  1. Измиваме добре спанака и броколите, като и двата зеленчука трябва да са пресни. Нарязваме на ситно броколито, добавяме спанака, боровинките, сиренето и семената.
  2. Нарязваме авокадото на кубчета и добавяме към останалите съставки.
  3. Накрая овкусяваме с дресинга и подправяме с малко сол.

 

Броколи и полезните им свойства

Надали има човек, който да не знае колко полезно е консумирането на броколи. Но всъщност колко от нас знаят тяхната история? Този зеленчук се появява за първи път в Турция – съвсем по съседски. До европейските региони обаче, той стига малко неочаквано – по море до Италия, тогавашната Римска империя. Неслучайно те са основен компонент в италианската кухня и до днес.

Цветчета от броколи

До 20 век броколите остават в пълна неизвестност за останалата част от света. Точно по това време се открива, че освен много вкусни, те притежават силни лечебни свойства. Съдържат в големи количества витамини С и К, фолиева киселина, бета-каротен и почти целия В-комплекс. Богати са също така на желязо, цинк, калий и калции, благодарение на което надминават по свойства не само останалите зеленчуци, но и всичките ни познати храни по света. Така броколите бързо набират популярност и се разпространяват в много страни по света за не повече от век.

Не случайно борколите са препоръчван зеленчук за повечето спортисти, хората, които следват хранителни режими или се опитват да свалят излишни килограми чрез диети – освен богатите елементи, които този зеленчук съдържа, той е и почти с нулева калорийна стойност. Но най-ценното в тях е сулфорафанът – най-мощното антиканцерогенно вещество, познато на науката до този момент. То противодейства на почти всякакъв вид ракови образования и действа изключително изчистващо на организма.

След като установихме ползите от този така вкусен зеленчук, нека да започнем с приготвянето на
хапките, които освен интересни като идея, са и много полезни.

 

Ще ни зарадвате, ако споделите снимки от вашата рецепта и кулинарни умения! За още интересни статии – разгледайте нашия блог.

Приятен апетит от екипът на forlife.bg

[/fusion_text]

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]