Хапки от броколи със спаначена салата с боровинки

Обновена: 13.03.2024|
Хапки от броколи.

Отново сме на зелена вълна! Днес сме решили да ви запознаем с полезните свойства на броколите – какво съдържат и защо е хубаво да хапваме от този зеленчук често.

Ще приготвим две лесни и бързи рецепти – хапки от броколи и вкусна засищаща салата с млечен сос!

 

 

Рецепта за хапки от броколи

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
40 минути 5 (по 4 хапки) 13,4 г

 

Необходими продукти за хапки от броколи:

  • 400 г замразени броколи
  • 100 г бадемово брашно
  • 2 яйца
  • 50 г сирене чедър, настъргано
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1/2 ч. л. сол
  • червен пипер на вкус
  •  1 с. л. краве масло Гхи

Необходими продукти за млечния сос:

  • 3 с. л. кисело мляко
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 2 ч. л. екстра върджин зехтин
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 с. л. пресен магданоз, нарязан
  • 1 с. л. копър, нарязан

 

Начин на приготвяне на хапки от броколи:

  1. Преди да започнем с хапките е нужно да загреем фурната на 200 градуса. Избираме подходяща тава за печене, която намазняваме с разтопено краве масло Гхи.
  2. Предварително задушените броколи намачкваме с преса за картофи.
  3. Прибавяме настърганото сирене чедър, двете яйца, чесъна на прах, бадемовото брашно и подправките. Разбъркваме добре.
  4. Оформяме на 18-20 малки топчета, които нареждаме в тавата. Намазваме ги с мъничко масло.
  5. Наредената с хапки от броколи тава изпичаме в продължение на 25 минути, докато получим златист цвят.
  6. Вашите зеленчукови хапки от броколи са готови.

Ред е на соса – лесно и бързо!

Приготвяне на млечния сос:

  1. Смесваме всички съставки и разбъркваме много добре.
  2. Поднасяме го в отделен съд за сос, заедно с вкусните хапки от броколи. Те си подхождат чудесно със салата от спанак.

 

Спаначена салата с боровинки и броколи + млечен сос

Преди да започнем с подготовката на салата, ще направим дресинга.

Необходими продукти за соса:

Богата салата с броколи, аспержи, авокадо и ядки. Хапки от броколи.

  • 100 г обикновено кисело мляко/заквасена сметана
  • 50 мл айран
  • 3 с. л. домашна кето майонеза
  • 1 ч. л. макови семена
  • 1/2 ч. л сушен магданоз
  • 1/2 ч. л. сух копър
  • 1/4 ч. л чесън на прах
  • 1/4 ч. л. червен пипер
  • хималайска сол

Начин на приготвяне на соса:

  1. Смесете в купа киселото мляко, айрана и домашната кето майонеза.
  2. Добавете маковите семена, магданоза, копъра и чесъна на прах. Подправете с червен пипер и хималайска сол.
  3. Разбъркайте и оставете в хладилник, докато приготвите салатата.

Дресингът с маково семе може да се приготви и по-рано, като след това престои в хладилника. Тук нямаме никакви опасения за него, напротив – вкусът става още по-приятен.

Необходими продукти за спаначената салата:

  • 110 г пресен бейби спанак
  • 100 г нарязано броколи
  • 50 г боровинки
  • 50 г натрошено сирене фета
  • 2-4 с. л. слънчогледови семки
  • 1/2 зряло авокадо
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Измиваме добре спанака и броколите, като и двата зеленчука трябва да са пресни. Нарязваме на ситно броколито, добавяме спанака, боровинките, фета сиренето и слънчогледовите семена.
  2. Нарязваме авокадото на кубчета и добавяме към останалите съставки.
  3. Накрая овкусяваме със соса и подправяме с малко сол.

Поднесете вкусните хапки от броколи с гарнитура от спаначена салата, овкусена с млечен сос.

В двете части на кулинарната ни поредица „Кето фантазии ви очакват общо над 200 изкусителни кето ястия – от предястието до десерта.

 

Броколи и полезните им свойства

 

Хапки от броколи. Хигиенни навици. Ръце на мъж, който мие броколи под течаща вода - нужните витамини за пролетта. Броколите.

 

Надали има човек, който да не знае колко полезно е консумирането на броколи. Но всъщност колко от нас знаят неговата история?

Този зеленчук се появява за първи път в Турция – съвсем по съседски. До европейските региони обаче, той стига малко неочаквано – по море до Италия, тогавашната Римска империя. Неслучайно те са основен компонент в италианската кухня и до днес.

До 20 век броколите остават в пълна неизвестност за останалата част от света. Точно по това време се открива, че освен много вкусни, те притежават силни лечебни свойства.

Съдържат в големи количества витамини С и К, фолиева киселина, бета-каротен и почти целия В комплекс.

Богати са също така на желязо, цинк, калий и калций. Така броколите бързо набират популярност и се разпространяват в много страни по света за не повече от век.

Неслучайно борколите са препоръчван зеленчук за повечето спортисти, хората, които следват хранителни режими или се опитват да свалят излишни килограми чрез диети.

Освен богатите елементи, които този зеленчук съдържа, той е и почти с нулева калорийна стойност.

Но най-ценното в тях е сулфорафанът – най-мощното антиканцерогенно вещество, познато на науката до този момент. То противодейства на почти всякакъв вид ракови образувания и действа изключително изчистващо на организма.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Хапки от броколи. Рибни кюфтета, кето рецепта.

Опитайте и нашето предложение за рибни кюфтета с ниско съдържание на въглехидрати.

 

Ако тези рецепти за хапки от броколи със спаначена салата и млечен сос, подходящи за спазване на кето диета, ви са харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Ще се радваме да споделите вашите впечатления в коментари, ако опитате рецептата, или пък желаете да споделите авторска рецепта.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

4559c8467fde8e4002d4ed2eafed370b?s=96&d=mm&r=g

Автор: For Life

Свързани публикации

Оставете коментар