Лаврак с различни гарнитури – 5 рецепти за твоя режим
Днес споделяме с вас 5 рецепти за лаврак с различни гарнитури. Ястията са напълно подходящи за кето или друг нисковъглехидратен режим.
Подбрали сме разнообразни кето зеленчуци, които да обогатят лаврака, да му придадат цвят и допълнителен вкус и аромат.
Добавете риба поне 1-2 пъти в седмичното си меню. Ползите за организма от консумацията й са безброй, а освен това се приготвя бързо, лесно и е със страхотен вкус. Нека не губим повече време, а да пристъпим към първата рецепта.
Лаврак със зеленчуци и гръцка подправка
Първата от рецептите, които сме приготвили за лаврак с различни гарнитури, е поднесен със зеленчуци, овкусени с ароматни подправки.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 6 | 6 г нетни въглехидрати, 277 калории |
Необходими продукти:
- 4 филета лаврак
- 10 г пресен магданоз, наситнен
- 2 с. л. краве масло Гхи
- 1 червена чушка
- 1 патладжан
- 1 връзка зелен лук
- 8 маслини, нарязани
- сока на един лимон
За гръцката подправка:
- 1 ч. л. сушен магданоз
- 1 ч. л. сушен риган
- ½ ч. л. сушен копър
- ½ ч. л. чесън на прах
- ½ ч. л. сушен босилек
- сол на вкус
Начин на приготвяне на рецептата:
- Разбъркайте съставките за гръцката подправка.
- Нарежете патладжана на малки кубчета и го сложете в микровълновата за 4 минути. Можете да го сварите и на пара.
- Загрейте маслото Гхи на средна температура в тиган и сложете всички продукти, без лимоновия сок. Поръсете с половината от гръцката подправка и разбъркайте.
- Гответе, докато зеленчуците омекнат. Преместете ги в купа, изсипете лимоновия сок и разбъркайте. Покрийте с капак, за да запазите зеленчуците топли.
- Подсушете филетата от лаврак с кухненска хартия. Отстранете кожата, ако има, и поръсете обратната страна на филетата с останалата част от подправката.
- Добавете още масло в тигана и сложете филетата, като готвите по 2 минути от всяка страна.
Сервирайте филетата в чиния и поставете отгоре от топлите зеленчуци. Поръсете с пресен магданоз.
Лаврак на фурна с домашно песто
Втората рецепта за лаврак с различни гарнитури приготвяме на фурна и овкусяваме с домашно босилеково песто.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
15 минути | 2 | 1,5 г нетни въглехидрати, 29 г протеин, 424 калории |
Необходими продукти:
- 2 филета лаврак (около 300 г)
- 1 с. л. краве масло Гхи/кокосово масло
- 1 с. л. прясно изстискан лимонов сок
- 4 с. л. домашно босилеково песто
- сол на вкус
Начин на приготвяне на рецептата:
- Загрейте фурната на 200°C градуса.
- Поставете филетата върху хартия за печене в тавичка с кожата надолу. Поръсете и натрийте със сол и масло (Гхи или кокосово). Овкусете с лимоновия сок и ги сложете във фурната за 10 минути.
- След това извадете филетата, разнесете върху всяко по 2 с. л. домашно босилеково песто и ги върнете във фурната за още 3-5 минути.
- Когато са готови, ги оставете да се охладят около 5 минути.
- Сервирайте с кюфтенца от броколи или гриловани зеленчуци с ароматни билки.
Освен със зехтин, можете да си приготвите ароматно билково масло, което да използвате за филетата.
Лаврак с различни гарнитури: Нудли от тиквички
Третата рецепта за лаврак с различни гарнитури поднасяме с нудли от тиквички, запържени на тиган с ароматно краве масло Гхи и приятна лимонова нотка.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
25 минути | 2 | 6 г нетни въглехидрати |
Необходими продукти:
- 2 филета лаврак
- смес от подправки: ½ ч. л. кориандър, ½ ч. л. чесън, 1 ч. л. чили пипер, 1 ч. л. кимион на прах, ½ ч. л. сол, ½ ч. л. смлян черен пипер
- 1 ½ с. л. краве масло Гхи
- 2 тиквички
- 1 с. л. екстра върджин зехтин
- 1 червена чушка
- 2 с. л. каперси
- 5 маслини
- прясно изстискан сок от лимон
- сол и черен пипер на вкус за овкусяване на нудлите
Изпълнение на рецептата:
- Подгответе си сместа от подправки, като ги смесите в купа и разбъркате.
- Подсушете филетата, осолете ги и натрийте 1 ч. л. от микса подправки. Оставете настрана.
- Със спиралайзер подгответе нудлите от тиквички. Посолете ги със сол и черен пипер, полейте и с 1 с. л. зехтин. Загрейте тиган на средна температура, добавете нудлите и гответе около 5 минути, като разбърквате често.
- Когато са готови, намалете температурата дотолкова, че да държите нудлите топли. Добавете към тях нарязаната чушка, каперсите, маслините, ½ с. л. масло Гхи и сока от лимон. Разбъркайте.
- Загрейте 1 с. л. масло Гхи в тиган. Ако филетата са с кожа, поставете ги в тигана с кожата надолу и гответе около 3 минути, след това ги обърнете и гответе още толкова.
- Разпределете нудлите в 2 чинии, поставете отгоре по едно филе лаврак.
Можете да премахнете кожата преди да сервирате, както и да поръсите с настърган пармезан или краве сирене.
Печен със сол лаврак с различни гарнитури
Четвъртата рецепта за лаврак с различни гарнитури приготвяме лесно само с 2 съставки – риба и сол. Поднасяме с любимите си зеленчуци, овкусени с любими подправки и гриловани на скара.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
35 минути | 2 | до 5 г нетни въглехидрати, в зависимост от вида и количеството на гарнитурата |
Необходими продукти:
- 1 лаврак, почистен и обезкостен
- 1 кг едра морска сол
За гарнитура (по избор):
- гриловани или изпечени на фурна тиквички, чушки, аспержи, патладжан
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 220 градуса. В съд за печене поставете хартия за печене и върху нея изсипете половината сол, като направите „легло“ за рибата.
- Сложете лаврака и покрийте с останалата сол. Поръсете с 1 ч. л. вода. Печете около 30 минути.
- Когато е готова, отстранете солта и сервирайте с кето гриловани зеленчуци.
Лаврак в кокосово мляко със спанак
Последната рецепта за лаврак с различни гарнитури приготвяме в кокосово мляко и богат на полезни вещества спанак. Изключително апетитна, ароматна и много вкусна нисковъглехидратна чорба от лаврак.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
35 минути | 2 | 5 г нетни въглехидрати |
Необходими продукти:
- 2 цели лаврака
- 1 връзка зелен лук
- 1 с. л. чесън на прах
- 300 г пресен спанак
- 1 с. л. джинджифил
- 3 с. л. масло Гхи или зехтин
- 1 ч. л. кориандър
- 1 ч. л. куркума
- 170 мл кокосово мляко
- 170 мл рибен бульон
Начин на приготвяне на рецептата:
- Внимателно почистете люспите на рибата, махнете главата и отрежете перките с ножица. Нарежете всяка риба на овални парчета, около 3 см дължина. Можете да използвате и филета, ако тази част ви е неприятна.
- Загрейте в тиган половината масло, овкусете парчетата риба със сол и пипер, поставете ги в тигана. Гответе до готовност от двете страни, около 3-4 минути.
- Добавете нарязания зелен лук и чесъна на прах, сотирайте около минута. Добавете и останалите подправки.
- Изсипете предварително разбитото от консерва кокосово мляко, заедно с рибния бульон, и оставете сместа да кипне за около 3-4 минути на средна температура.
- Отделно сотирайте спанака и го овкусете със сол и пипер.
Разпределете спанака в две чинии, сложете върху него няколко парчета риба и налейте около нея от кокосовия бульон.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.
Други предложения за лаврак с различни гарнитури
Какво още може да сервирате към вашия лаврак на фурна или тиган – ето и нашите нисковъглехидратни предложения:
- Кето салата с аспержи – хрупкавият зеленчук ще обогати хранителната стойност на ястието
- Салата с карфиол – няколко предложения за пъстра карфиолена салата с различни дресинги
- Кето гриловани зеленчуци
- Салата с авокадо
- Пълнени гъби със сирена
- Нисковъглехидратна фокача със зехтин, розмарин и маслини.
- Кашкавален карфиолен ориз
Полезни свойства на лаврака
Лавракът е с ниско съдържание на калории и съдържа голямо количество селен, протеин и омега-3 мастни киселини. Той спомага намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания, помага и за баланса на кръвното налягане и холестерола. Тъй като съдържа живак, трябва да се консумира в по-премерени количества.
За превенция на рака
Лавракът е с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които са от съществено значение за поддържане на добрия „HDL“ холестерол в организма. Свързва се и с намаляване рисковете от развитие на раково заболяване.
Намаляване на теглото
Рибата е богата на минерали, хранителни вещества и протеини, които са от съществено значение в процеса на сваляне на килограми.
За здраво сърце
Консумацията на лаврак помага за балансиране на омега-6 и омега-3 мастните киселини в организма.
Рибата спомага поддържането на балансиран холестерол и предотвратява шансовете за атеросклероза, затлъстяване, както и коронарна болест на сърцето. Намалява също натоварването на сърцето и артериите.
За здравето на костите
Освен това е отличен източник на магнезий, калций, цинк и други минерали, които предпазват костите. Високото съдържание на минерали е от съществено значение за поддържането на дългосрочни сила и здраве.
Превенция на очни заболявания
Лавракът съдържа голямо количество витамин А, който е антиоксидант, свързан със зрението и здравето на очите. Помага за предотвратяване на увреждането от свободните радикали, което може да доведе до катаракта и макулна дегенерация.
Подпомага растежа
Протеините помагат да се предотвратят шансовете за хронични заболявания, което е от съществено значение за развитието и растежа. Протеинът, получен от морски дарове и домашни птици, е здравословен и подпомага възстановяването на мускулите, тъканите и костите.
Хранителна стойност в 100 г лаврак
Калории | 147 kcal |
---|---|
Мазнини | 2,56 г |
Холестерол | 53 мг |
Въглехидрати | 0 |
Протеин | 23,63 г |
Витамин А | 64 мкг |
Витамин В6 | 0,46 мг |
Калций | 13 мкг |
Магнезий | 53 мг |
Калий | 328 мг |
Желязо | 0,37 мг |
Цинк | 0,52 мг |
Натрий | 87 мг |
Още от здравословната ни кухня
Ако са ви харесали нашите рецепти за лаврак с различни гарнитури, можете да разгледате още много интересни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в кулинарната ни книга „Кето фантазии„.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Насладете се на рибен гювеч, идващ от далечната Бразилия директно във вашата кухня.
Рецептата за лаврак с коричка от пармезан е вкусна и лесна рецепта за перфектен завършек на деня.
В сезона на пресните морски продукти си приготвяме няколко варианта на кето рибена чорба,