Яхния от пилешки воденички
Една сгряваща рецепта за яхния от пилешки воденички и зелен боб – подходяща за кето режим, питателна и заредена с полезни елементи.
Можете да я обогатите с други любими зеленчуци, както и да я поднесете топла или студена – вкусът и качествата й се запазват и в двата варианта.
Ето и какво ще ви бъде необходимо за приготвяне на яхния от пилешки воденички.
Рецепта за яхния от пилешки воденички
Рецептата за яхния от пилешки воденички е много лесна за приготвяне. Отнема около 60 минути и не изисква много кулинарни умения, за да стане апетитно вкусна.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
1 час | 2 | 11 г |
Необходими продукти:
- 200 г пилешки воденички
- 3-4 зрънца черен пипер
- 2 бр. дафинов лист
- 200 г зелен боб
- 50 г доматено пюре
- 3 стръка зелен лук
- ½ с. л. чесън на прах
- ¾ с. л. краве масло Гхи, разтопено
- 100 мл бульон (от варенето на воденичките)
- ¼ с. л. смлян черен пипер
- ¼ с. л. сушена чубрица
- ¼ с. л. хуск фибри
- сол на вкус
- 1 люта чушка, по желание
- 1 стрък пресен магданоз за сервиране
При възможност използвайте охладени воденички (не замразени) – свежи, розови на цвят. Ако разполагате със замразени, преместете ги от фризера в хладилника поне 10 часа, преди да ги приготвите.
Начин на приготвяне на рецептата:
- Почистете воденичките. Изплакнете всяка под течаща вода, почистете от мазнини, твърди жилки (ако са останали такива) и всякакви остатъци.
- Разрежете ги на хапки, сложете в тенджера и налейте студена вода на около 7 см над нивото на воденичките.
- Гответе около 40-50 минути. Когато кипнат, отстранете пяната, намалете температурата и сложете в бульона зрънцата черен пипер и дафиновия лист.
- Когато са готови, извадете ги с решетъчна лъжица и запазете бульона, като отстраните от него дафиновия лист и черния пипер на зърна.
- Междувременно, ако използвате пресен зелен боб (не от буркан), сложете в отделна тенджера вода с 1 с. л. сол.
- Когато кипне, изсипете вътре зеления боб и оставете за 5 до 10 минути, в зависимост от размера. Трябва да стане крехък, но да запази хрупкавостта си. Когато е готов, прецедете с гевгир и оставете настрана.
- В тенджера загрейте кравето масло Гхи и задушете в него ситно нарязания зелен лук и лютата чушка до омекване, заедно с чесъна на прах.
- Добавете и сготвените воденички, заедно със 100 мл от бульона. Задушете за около 5 минути.
- Сложете доматеното пюре, смления черен пипер, чубрицата, червения пипер и сол на вкус. Разбъркайте и след няколко минути добавете зеления боб.
- Оставете да къкри още 10-ина минути на средна температура. Към края добавете разтворения в 2 с. л. вода хуск и разбъркайте.
- Сервирайте вашата яхния от пилешки воденички, като поръсите всяка порция с листенца пресен магданоз.
Още нисковъглехидратни рецепти ще откриете в нашата кулинарна книга „Кето фантазии„, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.
Подобни предложения
Опитайте някое от другите ни варианти за супи и яхнии, подходящи за кето режим на хранене:
- Немска супа с праз и кайма
- Крем супа от тиквички, от карфиол или от броколи
- Рибена чорба
- Гъбена супа с телешко
- Кето супа топчета
- Агнешка яхния
- Рецепта за пилешка супа с бекон
- Супа от гъби шийтаке
- Кето рамен
Поднесете всяка порция с:
- кисели краставички
- кето салата табуле с карфиол
- салата с карфиол
- облачен хляб
- кето хляб с бадемово брашно
- пълнени гъби със сирена
За консумацията на пилешки воденички
Известни и като вентрикули или стомахчета, пилешките воденички са лесни за приготвяне и много питателни. Те съдържат висококачествен животински протеин, витамини и минерали и съединителна тъкан, наситена с колаген.
Вкусни са и задушени само с масло и малко лук, и подходящи за разнообразни яхнии.
Имат по-особена текстура и достигането на меки, топящи се в устата воденички често може да отнеме до 2 часа, особено ако са от стари кокошки.
Ще ги различите по това, че са по-тъмни на цвят и по-големи. В повечето рецепти се запазва леко жилавата им структура. Но това е въпрос на предпочитания към субпродукта.
Още от здравословната ни кухня
Ако това предложение за яхния от пилешки воденички, подходящо за спазване на кето диета, ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Ако някога сте опитвали пилешка яхния, вероятно сте повторили, защото това ястие е изключително
Ако обичате преплитането на вкусове на месо, сирена и зеленчуци, сме убедени, че нашето
Авголемоно е името на тази толкова вкусна гръцка пилешка супа. Традиционно се приготвя с
Навън температурите са ниски и няма как да не посягаме все по-често към топлите