Яхния от пилешки воденички

Обновена: 26.09.2024|
Храни с куркумин. Яхния от пилешки воденички.

Една сгряваща рецепта за яхния от пилешки воденички и зелен боб – подходяща за кето режим, питателна и заредена с полезни елементи.

Можете да я обогатите с други любими зеленчуци, както и да я поднесете топла или студена – вкусът и качествата й се запазват и в двата варианта.

Ето и какво ще ви бъде необходимо за приготвяне на яхния от пилешки воденички.

 

Рецепта за яхния от пилешки воденички

Рецептата за яхния от пилешки воденички е много лесна за приготвяне. Отнема около 60 минути и не изисква много кулинарни умения, за да стане апетитно вкусна.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
1 час 2 11 г

Необходими продукти:

  • 200 г пилешки воденички
  • 3-4 зрънца черен пипер
  • 2 бр. дафинов лист
  • 200 г зелен боб
  • 50 г доматено пюре
  • 3 стръка зелен лук
  • ½ с. л. чесън на прах
  • ¾ с. л. краве масло Гхи, разтопено
  • 100 мл бульон (от варенето на воденичките)
  • ¼ с. л. смлян черен пипер
  • ¼ с. л. сушена чубрица
  • ¼ с. л. хуск фибри
  • сол на вкус
  • 1 люта чушка, по желание
  • 1 стрък пресен магданоз за сервиране

При възможност използвайте охладени воденички (не замразени) – свежи, розови на цвят. Ако разполагате със замразени, преместете ги от фризера в хладилника поне 10 часа, преди да ги приготвите.

Начин на приготвяне на рецептата:

Яхния с пилешки воденички.

  1. Почистете воденичките. Изплакнете всяка под течаща вода, почистете от мазнини, твърди жилки (ако са останали такива) и всякакви остатъци.
  2. Разрежете ги на хапки, сложете в тенджера и налейте студена вода на около 7 см над нивото на воденичките.
  3. Гответе около 40-50 минути. Когато кипнат, отстранете пяната, намалете температурата и сложете в бульона зрънцата черен пипер и дафиновия лист.
  4. Когато са готови, извадете ги с решетъчна лъжица и запазете бульона, като отстраните от него дафиновия лист и черния пипер на зърна.
  5. Междувременно, ако използвате пресен зелен боб (не от буркан), сложете в отделна тенджера вода с 1 с. л. сол.
  6. Когато кипне, изсипете вътре зеления боб и оставете за 5 до 10 минути, в зависимост от размера. Трябва да стане крехък, но да запази хрупкавостта си. Когато е готов, прецедете с гевгир и оставете настрана.
  7. В тенджера загрейте кравето масло Гхи и задушете в него ситно нарязания зелен лук и лютата чушка до омекване, заедно с чесъна на прах.
  8. Добавете и сготвените воденички, заедно със 100 мл от бульона. Задушете за около 5 минути.
  9. Сложете доматеното пюре, смления черен пипер, чубрицата, червения пипер и сол на вкус. Разбъркайте и след няколко минути добавете зеления боб.
  10. Оставете да къкри още 10-ина минути на средна температура. Към края добавете разтворения в 2 с. л. вода хуск и разбъркайте.
  11. Сервирайте вашата яхния от пилешки воденички, като поръсите всяка порция с листенца пресен магданоз.

Още нисковъглехидратни рецепти ще откриете в нашата кулинарна книга „Кето фантазии„, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.

 

Подобни предложения

Опитайте някое от другите ни варианти за супи и яхнии, подходящи за кето режим на хранене:

Поднесете всяка порция с:

 

За консумацията на пилешки воденички

Известни и като вентрикули или стомахчета, пилешките воденички са лесни за приготвяне и много питателни. Те съдържат висококачествен животински протеин, витамини и минерали и съединителна тъкан, наситена с колаген.

Вкусни са и задушени само с масло и малко лук, и подходящи за разнообразни яхнии.

Имат по-особена текстура и достигането на меки, топящи се в устата воденички често може да отнеме до 2 часа, особено ако са от стари кокошки.

Ще ги различите по това, че са по-тъмни на цвят и по-големи. В повечето рецепти се запазва леко жилавата им структура. Но това е въпрос на предпочитания към субпродукта.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Яхния от пилешки воденички. Кето фокача със зехтин и маслини.

Едно парче нисковъглехидратна фокача чудесно ще си пасне с порция топла яхния от пилешки воденички.

 

Ако това предложение за яхния от пилешки воденички, подходящо за спазване на кето диета, ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар