Една сгряваща рецепта за яхния от пилешки воденички и зелен боб – подходяща за кето режим, питателна и заредена с полезни елементи.

Можете да я обогатите с други любими зеленчуци, както и да я поднесете топла или студена – вкусът и качествата й се запазват и в двата варианта.

Ето и какво ще ви бъде необходимо за приготвяне на ястието.

 

 

Рецепта за яхния от пилешки воденички

Време за приготвяне: 1 час

Порции:  2

Въглехидрати в порция: 11 г

Необходими продукти:

  • 200 г пилешки воденички
  • 3-4 зрънца черен пипер
  • 2 бр дафинов лист
  • 200 г зелен боб
  • 50 г доматено пюре
  • 3 стръка зелен лук
  • ½ с. л. чесън на прах
  • ¾ с. л. разтопено краве масло Гхи
  • 100 мл бульон (от варенето на воденичките)
  • ¼ с. л. черен пипер
  • ¼ с. л. чубрица
  • ¼ с. л. хуск фибри
  • ¼ ч. л. черен пипер, смлян
  • Сол на вкус
  • 1 люта чушка, по желание
  • 1 стрък пресен магданоз за сервиране

При възможност използвайте охладени воденички (не замразени) – свежи, розови на цвят. Ако разполагате със замразени, преместете ги от фризера в хладилника поне 10 часа преди да ги приготвите.

Изпълнение на рецептата:

Яхния с пилешки воденички.

  1. Почистете воденичките. Изплакнете всяка под течаща вода, почистете от мазнини, твърди жилки (ако са останали такива) и всякакви остатъци. Разрежете ги на хапки, сложете в тенджера и налейте студена вода на около 7 см над нивото на воденичките.
  2. Гответе около 40-50 минути. Когато кипнат, отстранете пяната, намалете температурата и сложете в бульона зрънцата черен пипер и дафиновия лист.
  3. Когато са готови, извадете ги с решетъчна лъжица и запазете бульона, като отстраните от него дафиновия лист и черния пипер на зърна.
  4. Междувременно, ако използвате пресен зелен боб (не от буркан), сложете в отделна тенджера вода с 1 с. л. сол. Когато кипне, изсипете вътре зеления боб и оставете за 5 до 10 минути, в зависимост от размера. Трябва да стане крехък, но да запази хрупкавостта си. Когато е готов, прецедете с гевгир и оставете настрана.
  5. В тенджера загрейте кравето масло Гхи и задушете в него ситно нарязания зелен лук и лютата чушка до омекване, заедно с чесъна на прах.
  6. Добавете и сготвените воденички, заедно със 100 мл от бульона. Задушете за около 5 минути.
  7. Сложете доматеното пюре, смления черен пипер, чубрицата, червения пипер и сол на вкус. Разбъркайте и след няколко минути добавете зеления боб.
  8. Оставете да къкри още 10-ина минути на средна температура. Към края добавете разтворения в 2 с. л. вода хуск. Разбъркайте.
  9. Сервирайте вашата яхния от пилешки воденички, като поръсите всяка порция с листенца пресен магданоз.

Още нисковъглехидратни рецепти ще откриете в нашата кулинарна книга „Кето фантазии„.

Хуск фибри 200 г - за готвене и пречистване10.60лв.
Краве масло Гхи18.40лв.25.00лв.

 

Подобни предложения

Опитайте някое от другите ни варианти за супи и яхнии, подходящи за кето режим на хранене:

Допълнете всяка порция:

 

 

За консумацията на пилешки воденички

Известни и като вентрикули или стомахчета, пилешките воденички са лесни за приготвяне и много питателни. Те съдържат висококачествен животински протеин, витамини, микроелементи и съединителна тъкан, наситена с колаген.

Вкусни са и задушени само с масло и малко лук, и подходящи за разнообразни яхнии.

Имат по-особена текстура и достигането на меки, топящи се в устата воденички често може да отнеме до 2 часа, особено, ако са от стари кокошки. Ще ги различите по това, че са по-тъмни на цвят и по-големи. В повечето рецепти се запазва леко жилавата им структура. Но това е въпрос на предпочитания към субпродукта.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Яхния от пилешки воденички. Кето фокача със зехтин и маслини.

Едно парче нисковъглехидратна фокача чудесно ще си пасне с порция топла яхния от пилешки воденички.

 

Ако това предложение за яхния от пилешки воденички ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!