Немска супа с праз и кайма
Ако не сте опитвали Käsesuppe – немска супа с праз и кайма, днес ви споделяме рецептата за нея, която е кремообразна и богата на вкусове. С подбрани нисковъглехидратни съставки можете без проблем да я включите в хранителния си режим, ако сте на кето диета.
Нека видим какво ще ни е необходимо за приготвянето й.
Рецепта за немска супа с праз и кайма
Време за приготвяне | Порции | Хранителна информация в една порция |
---|---|---|
25 минути | 4 | 7 г въглехидрати, 805 калории, 34 г протеин, 71 г мазнини |
Необходими продукти:
- 3 с. л. екстра върджин зехтин
- 450 г кайма (смесена, телешка, по избор)
- 2 стръка праз лук
- 200 мл сметана за готвене, течна
- 80 г крема сирене
- 80 г синьо сирене (по желание)
- 700 мл зеленчуков бульон
- ½ ч. л. индийско орехче на прах
- Сол и пипер на вкус
Изпълнение на рецептата за немска супа с праз и кайма:
- В тенджера загрейте зехтин и сложете каймата, като разбърквате, докато се сготви. Добавете нарязания праз и задушете за около 3 минути.
- Изсипете зеленчуковия бульон, намалете температурата на средна степен и оставете да къкри около 10 минути.
- Намалете още малко градусите, добавете сирената и сметаната. Разбърквайте непрекъснато, докато сирената се разтопят и се получи хомогенен бульон. След това увеличете температурата и оставете супата да заври.
- Подправете със сол, пипер и индийско орехче.
- Сервирайте супата гореща.
Няколко тайни, с които да засилите вкуса на супата:
- Гответе каймата, докато не покафенее. Оставете я малко по-дълго в бульона, преди да добавите останалите подправки.
- Не се притеснявайте за количеството сирене в рецептата – колкото повече добавите, толкова по-силен и ароматен е вкусът.
- Към края можете да я застроите с два разбити жълтъка.
Празът е много популярен продукт в немската кухня. Целогодишно могат да се намерят здрави, дълги стръкове от него на пазара. А в Берлин един от най-добрите веган ресторанти носи името „Lucky leek“ – „Щастлив праз“
По желание добавете към рецептата за немска супа с праз и кайма:
- гъби
- стрък целина
- тиквички
Комбинации за вашата немска супа с праз и кайма:
- Кето салата с бекон
- Печено сирене
- Нисковъглехидратна фокача с розмарин и зехтин
- Кето хляб с бадемово брашно
- Запечено сирене Бри
- Облачен хляб
Други предложения за супи в нашия блог включват:
- Крем супа от тиквички
- Рецепти със сьомга
- Крем супа от карфиол
- От броколи с чедър
- От аспержи
- Крем супа от спанак и кейл
- Фалшива шкембе чорба с гъби кладница
- Кето супа топчета
Защо да добавите синьо сирене към супата?
Вкусът на синьото сирене не допада на всеки. Въпреки това то може да придаде много приятна текстура и аромат в различни комбинации.
За разлика от бялото сирене с плесени, при което гъбичките са само по повърхността, при синьото сирене те са в самия продукт. Така то узрява отвътре и с напредването на зреенето плесента се разпространява като мраморен модел.
Има много разновидности на синьо сирене. Първите са произведени във Франция и Италия. В зависимост от синьото сирене, текстурата и ароматът варират от ронлив, солен и остър до по-мек, кремообразен и леко земен. Някои версии са обогатени със сметана и имат мека средна част и по-твърда кора.
Най-известните видове синьо сирене са Рокфор, Горгонзола и Стилтън.
Една 100-грамова порция осигурява:
- 20% от препоръчителния прием на витамин В12
- 8% от дневната препоръка за витамин В6
- 53% от препоръчителния ДП на калций
- 42% от препоръчителния ДП на протеини
Има много дебати относно ползите за здравето от синьото сирене и за сиренето и млечните продукти като цяло.
Например „френският парадокс“ поставя под въпрос как Франция, страна, в която хората консумират вино и сирене в големи количества, същевременно е сред страните с най-малко случаи на сърдечно-съдови заболявания. Това кара някои експерти да смятат, че сиренето всъщност помага да се намали вероятността от със сърдечно заболяване, вместо да го предизвика.
Проучване от декември 2012 г., публикувано в списание Medical Hypotheses, установява, че конкретно сините сирена – поради мрежата от плесен в цялата им структурата и бактериалните култури, които съдържа – са полезни за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Причината са откритите вторични метаболити в Penicillium roqueforti. Рокфор се счита за най-полезното сирене за здравето на сърцето.
Още от здравословната ни кухня
Ако нашето предложение за немска супа с праз и кайма ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Вкусна супа топчета без ориз със застройка от яйце и кисело мляко и с ниско съдържание на въглехидрати.
Една от любимата на българина рецепта против махмурлук е известната супа с кисело зеле и праз или армеева чорба.
Днес споделяме с вас 3 предложения за кето гъбена супа - с телешко месо,