Немска супа с праз и кайма

Обновена: 07.03.2024|
Немска супа с праз и кайма.

Ако не сте опитвали Käsesuppeнемска супа с праз и кайма, днес ви споделяме рецептата за нея, която е кремообразна и богата на вкусове. С подбрани нисковъглехидратни съставки можете без проблем да я включите в хранителния си режим, ако сте на кето диета.

Нека видим какво ще ни е необходимо за приготвянето й.

 

Рецепта за немска супа с праз и кайма

Време за приготвяне Порции Хранителна информация в една порция
25 минути 4 7 г въглехидрати, 805 калории, 34 г протеин, 71 г мазнини

Необходими продукти:

  • 3 с. л. екстра върджин зехтин
  • 450 г кайма (смесена, телешка, по избор)
  • 2 стръка праз лук
  • 200 мл сметана за готвене, течна
  • 80 г крема сирене
  • 80 г синьо сирене (по желание)
  • 700 мл зеленчуков бульон
  • ½ ч. л. индийско орехче
  • Сол и пипер на вкус

 

Изпълнение на рецептата за немска супа с праз и кайма:

  1. В тенджера загрейте зехтин и сложете каймата, като разбърквате, докато се сготви. Добавете нарязания праз и задушете за около 3 минути.
  2. Изсипете зеленчуковия бульон, намалете температурата на средна степен и оставете да къкри около 10 минути.
  3. Намалете още малко градусите, добавете сирената и сметаната. Разбърквайте непрекъснато, докато сирената се разтопят и се получи хомогенен бульон. След това увеличете температурата и оставете супата да заври.
  4. Подправете със сол, пипер и индийско орехче.
  5. Сервирайте супата гореща.

 

Няколко тайни, с които да засилите вкуса на супата:

  • Гответе каймата, докато не покафенее. Оставете я малко по-дълго в бульона, преди да добавите останалите подправки.
  • Не се притеснявайте за количеството сирене в рецептата – колкото повече добавите, толкова по-силен и ароматен е вкусът.
  • Към края можете да я застроите с два разбити жълтъка.

Празът е много популярен продукт в немската кухня. Целогодишно могат да се намерят здрави, дълги стръкове от него на пазара. А в Берлин един от най-добрите веган ресторанти носи името „Lucky leek“ – „Щастлив праз“

 

По желание добавете към рецептата за немска супа с праз и кайма:

  • гъби
  • стрък целина
  • тиквички

Комбинации за вашата немска супа с праз и кайма:

Други предложения за супи в нашия блог включват:

 

Защо да добавите синьо сирене към супата?

 

Немска супа с праз и кайма.

 

Вкусът на синьото сирене не допада на всеки. Въпреки това то може да придаде много приятна текстура и аромат в различни комбинации.

За разлика от бялото сирене с плесени, при което гъбичките са само по повърхността, при синьото сирене те са в самия продукт. Така то узрява отвътре и с напредването на зреенето плесента се разпространява като мраморен модел.

Има много разновидности на синьо сирене. Първите са произведени във Франция и Италия. В зависимост от синьото сирене, текстурата и ароматът варират от ронлив, солен и остър до по-мек, кремообразен и леко земен. Някои версии са обогатени със сметана и имат мека средна част и по-твърда кора.

Най-известните видове синьо сирене са Рокфор, Горгонзола и Стилтън.

Една 100-грамова порция осигурява:

  • 20% от препоръчителния прием на витамин В12
  • 8% от дневната препоръка за витамин В6
  • 53% от препоръчителния ДП на калций
  • 42% от препоръчителния ДП на протеини

Има много дебати относно ползите за здравето от синьото сирене и за сиренето и млечните продукти като цяло.

Например „френският парадокс“ поставя под въпрос как Франция, страна, в която хората консумират вино и сирене в големи количества, същевременно е сред страните с най-малко случаи на сърдечно-съдови заболявания. Това кара някои експерти да смятат, че сиренето всъщност помага да се намали вероятността от със сърдечно заболяване, вместо да го предизвика.

Проучване от декември 2012 г., публикувано в списание Medical Hypotheses, установява, че конкретно сините сирена – поради мрежата от плесен в цялата им структурата и бактериалните култури, които съдържа – са полезни за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Причината са откритите вторични метаболити в Penicillium roqueforti. Рокфор се счита за най-полезното сирене за здравето на сърцето.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Немска супа с праз и кайма.

За десерт – ефирно парче кето ангелска торта.

 

Ако нашето предложение за немска супа с праз и кайма ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Категории: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф|Публикувана: 17.09.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 7 март 2024 в 16:41 | Публикувана: 17 септември 2021 в 16:47 | Категория: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф