Пилешки джоб с броколи и сирене
Ако обичате преплитането на вкусове на месо, сирена и зеленчуци, сме убедени, че нашето предложение за пилешки джоб с броколи и сирене ще ви хареса.
Благодарение на ниското си съдържание на въглехидрати, това ястие е перфектно за спазващите кето диета, но и за всички, които ценят вкусната храна и искат да се хранят здравословно.
Рецепта за пилешки джоб с броколи и сирене
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
60 минути | 4 | 4 г |
Необходими продукти:
- 4 броя пилешки гърди, без кости и кожа
- 150 г броколи, нарязани (пресни или замразени)
- 220 г сирене чедър, настъргано
- 2 с. л. краве масло Гхи
- 3 с. л. заквасена сметана
- ½ ч. л. чесън на прах
- 1 ч. л. сол
- ½ ч. л. черен пипер
Начин на приготвяне:
- Начупете или нарежете броколите на парчета с размер на хапки и ги поставете в кошница за готвене на пара над тенджера с вряща вода. Покрийте с капак и гответе броколите около 5 минути. Отстранете капака и оставете излишната вода да се отцеди.
- Нарежете на ситно броколите и в купа смесете тях, сиренето, заквасената сметана, чесъна на прах и половината от солта.
- Подсушете пилешките гърди с хартиени кърпи и подправете всяка страна с останалата сол и черния пипер.
- Направете прорез във всяко от четирите парчета пилешко, за да оформите „джоб“. Най-лесния начин да се направи това е като първо поставите остър нож в центъра на по-дебелата част на пилешките гърди.
- Сега е време да напълните пилешките гърди. Добавете лъжица от пълнежа от броколи и чедър във всеки от пилешките джобове. Можете да използвате клечка за зъби, за да затворите джоба и да предотвратите изпадането на пълнежа, докато се готви.
- Загрейте котлона на среден огън и в незалепващ тиган загрейте кравето масло. Добавете пилешките гърди, като внимавате да не претрупвате тигана. Ако вашият тиган не може да побере четирите порции, гответе на партиди.
- Запържете всеки пилешки джоб от всяка страна за около 7 минути. Намалете котлона до минимум и покрийте тигана. Оставете ястието да си „почине“ 10 минути преди нарязване, след което може да сервирате.
Други подобни рецепти за вашия нисковъглехидратен и кето режим ще откриете в двете части на кулинарната ни поредица „Кето фантазии“ и „Кето фантазии 2„.
Идеи за вариации на пилешки джоб с броколи и сирене
Макар този пилешки джоб с броколи и сирене да е чудесен и така, ако сте в настроение за кулинарни експерименти, може да направите някои интересни промени в рецептата.
- Добавете бекон. Да, беконът винаги е добра идея. Увийте пилешките джобове плътно в бекон. Ако решите да направите тази вариация, препоръчваме предварително леко да запържите бекона, така че да стане още по-хрупкав.
- Заменете броколите със същото количество спанак.
- Използвайте различен вид сирене. Чедърът е вкусен, но ако предпочитате моцарела, пармезан или кашкавал, може спокойно да го замените в рецептата.
Предложения за гарнитури към пилешки джоб с броколи и сирене
Чудите се каква гарнитура да поднесете към вкусния пилешки джоб с броколи и сирене? Не се притеснявайте, веднага ще ви предложим няколко варианта за нисковъглехидратни гарнитури, които ще допълнят вкуса на ястието, но и ще се впишат във вашия здравословен режим.
Сирене чедър – какво не знаем за него?
Чедърът е вид сирене от краве мляко, което произхожда от село Чедър в Съмърсет, югозападна Англия. Първите писмени сведения за него датират още от XII век.
Богат е на витамин К и калций – един от най-важните минерали за здравето на костите и зъбите.
То отлежава минимум три до шест месеца, за предпочитане 1-2 години, а неговият мек и богат вкус става по-интензивен с времето.
А впрочем знаете ли, че британската кралица Виктория получава като сватбен подарък гигантска пита чедър с тегло 450 кг?
Още от здравословната ни кухня
Ако това предложение за пилешки джоб с броколи и сирене, подходящо за кето диета, ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Пиле по тоскански е ястие, което черпи вдъхновение от кухнята на региона Тоскана в Италия. Днес ще го приготвим.
Пилешко роле със сирена и бекон е нисковъглехидратна рецепта със сочно месо и разтапяща се плънка.
Рецептата за кето кесадия визуално напомня на тази за кето тортиля. Разликата е главно