Тези дни основният протеин на трапезата е агнешкото месо, което често приготвяме под формата на агнешка супа, яхния, печено или по любимата ви рецепта. И ако ви е останало по-голямо количество от великденската трапеза, днес ви предлагаме да го приготвите във вкусна агнешка супа.

Споделяме два нисковъглехидратни варианта – единият е със застройка от яйце и кисело мляко, другият е агнешка яхния, сервирана с поръсен пармезан.

 

Ето как да си приготвите вкусна и нисковъглехидратна агнешка супа с гъби и агнешка яхния.

 

1. Агнешка супа с гъби

Време за приготвяне: 1 час и 40 минути

Порции: 4

Въглехидрати за 1 порция: 7,6 г нетни

Необходими продукти:

  • 400 г агнешко сготвено месо
  • 100 г печурки
  • 100 г манатарки
  • 1 връзка пресен лук
  • 1 с. л. чесън на прах
  • 3 домата, обелени и нарязани на дребно
  • 1 връзка магданоз
  • 2 стръка целина
  • 1 ч. л. мащерка
  • 1 ч. л. джоджен
  • 3 с. л. екстра върджин зехтин
  • 2 жълтъка
  • 2 с. л. кисело мляко
  • Сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Ако ви е останало агнешко месо от Великден – можете да го нарежете на дребни парчета и да го използвате. Или вземете агнешко обезкостено и го сварете за около час и половина до готовност. След това го нарежете на парченца и запазете бульона за супата.
  2. Задушете лука, печурките (ако са по-дребни, можете да ги оставите цели) и манатарките в зехтина на тиган.
  3. Добавете нарязаната целина и залейте с агнешкия бульон (или вода). Овкусете със сол и черен пипер, разбъркайте и оставете да поври около 10 минути.
  4. Добавете агнешкото. След 10-тина минути сложете подправките и доматите. Гответе, докато зеленчуците омекнат и месото поеме ароматите.
  5. Пригответе застройката, като разбиете жълтъците с малко сол и киселото мляко. Добавете към сместа един черпак от бульона на супата, бъркайки постоянно. Когато сместа стане хомогенна, изсипете застройката в супата и разбъркайте.
  6. Сервирайте ароматната агнешка супа, като я декорирате с магданоз.

 

2. Агнешка яхния, сервирана с настърган пармезан

Време за приготвяне: 2 часа

Порции: 8

Въглехидрати за 1 порция: 3,8 г нетни

Агнешка супа, кето рецепта.

Необходими продукти:

  • 1,5 кг агнешко месо по избор (от бут, предна четвъртина и т.н.), сготвено предварително
  • 3 с. л. краве масло Гхи
  • 1 връзка зелен лук
  • 250 г гъби печурки
  • 3 стръка целина
  • 1-2 клонки розмарин
  • 2 с. л. чесън на прах
  • 100 мл червено вино
  • 200 мл доматено пюре (домашно приготвено, без захар)
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 л агнешки бульон или вода

За сервиране:

  • 1 с. л. заквасена сметана
  • 1 с. л. настърган пармезан

Начин на приготвяне:

  1. Задушете в маслото Гхи зеления лук, печурките, целината, розмарина и чесъна на прах за около 5 минути.
  2. Добавете червеното вино и доматеното пюре. Овкусете със сол и черен пипер и гответе още 5 минути.
  3. Налейте бульона или водата и разбъркайте добре.
  4. Нарежете агнешкото месо и го сложете при бульона. Ако е необходимо, долейте още вода или бульон.
  5. Когато супата кипне, я оставете за 10-15 минути или повече да ври, за да омекнат всички продукти и се редуцира бульона до яхния.
  6. Сервирайте всяка порция агнешка яхния поръсена с пармезан и гарнирайте с малко заквасена сметана за перфектен завършек.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.

Краве масло Гхи18.40лв.25.00лв.

 

Няколко правила за приготвянето на чудесна агнешка супа

Това са:

  • Интензивен аромат и вкус на бульона – по тази причина не е препоръчително да се използва вода, а агнешки бульон.
  • Много зелено – добавяйте зелен лук, магданоз, риган, джоджен, мащерка, целина, лапад – всички те обогатяват вкуса и се комбинират много добре с агнешкото месо.
  • Много подправки – като червен и черен пипер, дори куркума, кимион и индийско орехче, ако си правите яхния. Къри подправка е подходяща за тези, които обичат леко пикантни ястия.

Агнешкото месо е отличен източник на витамини от група В – особено на витамин В12.

В по-малки количества съдържа витамин К2, фолиева киселина и витамин Е.

Ако сте любители на агнешкото месо, сигурни сме, че рецептите за агнешка супа и яхния са ви харесали. Но опитайте и още едно от нашите нисковъглехидратни предложения за вкусна и апетитна агнешка дроб сърма.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Агнешка супа. Признаци за липса на витамини. Великденски яйца, девилирани и декорирани за сервиране. Рецепта с целина.

От великденската трапеза, освен агнешко месо, често ни остават и много яйца – вижте как да ги превърнете във вкусно предястие с няколко лесни кулинарни трика.

 

Ако тези рецепти за агнешка супа и яхния са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!