Агнешка супа + яхния: 2 ароматни кето рецепти
Тези дни основният протеин на трапезата е агнешкото месо, което често приготвяме под формата на агнешка супа, яхния, печено или по любимата ви рецепта. И ако ви е останало по-голямо количество от великденската трапеза, днес ви предлагаме да го приготвите във вкусна агнешка супа.
Споделяме два нисковъглехидратни варианта – единият е със застройка от яйце и кисело мляко, другият е агнешка яхния, сервирана с поръсен пармезан.
Ето как да си приготвите вкусна и нисковъглехидратна агнешка супа с гъби и агнешка яхния.
1. Агнешка супа с гъби
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати за 1 порция |
---|---|---|
1 час и 40 минути | 4 | 7,6 г |
Необходими продукти:
- 400 г агнешко сготвено месо
- 100 г гъби печурки
- 100 г манатарки
- 3 стръка зелен лук (~35 г)
- 1 с. л. чесън на прах
- 3 домата, обелени и нарязани на дребно (~370 г)
- 1 връзка магданоз (~75 г)
- 2 стръка целина (~80 г)
- 1 ч. л. мащерка, сушена
- 1 ч. л. джоджен, сушен
- 3 с. л. екстра върджин зехтин
- 2 жълтъка
- 2 с. л. кисело мляко
- Сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Ако ви е останало агнешко месо от Великден – можете да го нарежете на дребни парчета и да го използвате. Или вземете агнешко обезкостено и го сварете за около час и половина до готовност. След това го нарежете на парченца и запазете бульона за супата.
- Задушете лука, печурките (ако са по-дребни, можете да ги оставите цели) и манатарките в зехтина на тиган.
- Добавете нарязаната целина и залейте с агнешкия бульон (или вода). Овкусете със сол и черен пипер, разбъркайте и оставете да поври около 10 минути.
- Добавете агнешкото. След 10-тина минути сложете подправките и доматите. Гответе, докато зеленчуците омекнат и месото поеме ароматите.
- Пригответе застройката, като разбиете жълтъците с малко сол и киселото мляко. Добавете към сместа един черпак от бульона на супата, бъркайки постоянно. Когато сместа стане хомогенна, изсипете застройката в супата и разбъркайте.
- Сервирайте ароматната агнешка супа, като я декорирате с магданоз.
2. Агнешка яхния, сервирана с настърган пармезан
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати за 1 порция |
---|---|---|
2 часа | 8 | 3,8 г |
Необходими продукти:
- 1,5 кг агнешко месо по избор (от бут, предна четвъртина и т.н.), сготвено предварително
- 3 с. л. краве масло Гхи
- 3 стръка зелен лук (~35 г)
- 250 г гъби печурки
- 2 стръка целина (~120 г)
- 1 с. л. розмарин, пресен (~1,7 г)
- 1 с. л. чесън на прах (~10 г)
- 100 мл червено вино
- 200 мл доматено пюре, без захар
- Сол и черен пипер на вкус
- 1 л агнешки бульон или вода
За сервиране:
- 8 с. л. заквасена сметана (~240 г)
- 100 г пармезан, настърган
Начин на приготвяне:
- Задушете в маслото Гхи зеления лук, печурките, целината, розмарина и чесъна на прах за около 5 минути.
- Добавете червеното вино и доматеното пюре. Овкусете със сол и черен пипер и гответе още 5 минути.
- Налейте бульона или водата и разбъркайте добре.
- Нарежете агнешкото месо и го сложете при бульона. Ако е необходимо, долейте още вода или бульон.
- Когато супата кипне, я оставете за 10-15 минути или повече да ври, за да омекнат всички продукти и се редуцира бульона до яхния.
- Сервирайте всяка порция агнешка яхния поръсена с пармезан и гарнирайте с малко заквасена сметана за перфектен завършек.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.
Няколко правила за приготвянето на чудесна агнешка супа
Това са:
- Интензивен аромат и вкус на бульона – по тази причина не е препоръчително да се използва вода, а агнешки бульон.
- Много зелено – добавяйте зелен лук, магданоз, риган, джоджен, мащерка, целина, лапад – всички те обогатяват вкуса и се комбинират много добре с агнешкото месо.
- Много подправки – като червен и черен пипер, дори куркума, кимион и индийско орехче, ако си правите яхния. Къри подправка е подходяща за тези, които обичат леко пикантни ястия.
Агнешкото месо е отличен източник на витамини от група В – особено на витамин В12.
В по-малки количества съдържа витамин К2, фолиева киселина и витамин Е.
Ако сте любители на агнешкото месо, сигурни сме, че рецептите за агнешка супа и яхния са ви харесали. Но опитайте и още едно от нашите нисковъглехидратни предложения за вкусна и апетитна агнешка дроб сърма.
Още от здравословната ни кухня
Ако тези рецепти за агнешка супа и яхния са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Великден е един от най-светлите християнски празници, на който цялото семейство се събира, за
Основното ястие - агнешко за Великден, винаги изисква майсторски подход. При подбора на подправки,
Споделяме с вас 5 рецепти за великденски кето предястия и гарнитури, за да не