Кето супа топчета – български и италиански вариант

Обновена: 19.09.2024|
Кето супа топчета.

Днес решихме да приготвим кето супа топчета, вдъхновени от това да не забравяме нашите детски спомени дори когато сме на нисковъглехидратна диета. Кето супа топчета се готви бързо и лесно.

Кой не е пораснал с вкуса на традиционната супа топчета? Тази, която баба приготвяше с домашни подправки, носещи аромата си из цялата къща. Как няма да не стане една най-любимите ни, която винаги ще ни връща назад във времето и ще ни напомня за безгрижното детство.

 

Рецепта за кето супа топчета

Традиционната рецепта за супа топчета се приготвя с овкусена кайма, оформена на малки топчета, откъдето идва и името й. В оригиналната рецепта се добавят също зеленчуци, бульон, подправки, фиде или ориз и се застройва с яйце, брашно и кисело мляко.

Ние заменихме някои високовъглехидратни продукти с други, по-подходящи, за да направим кето супа топчета – един различен вариант на българската традиционна рецепта.

 

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
60 минути 6 7 г

 

Необходими продукти:

За кюфтенцата:

  • 450 г кайма смес свинско и телешко
  • 230 г чоризо, наситнено (по желание)
  • 1 яйце
  • 60 мл готварска сметана
  • 6 с. л. бадемово брашно
  • ½ ч. л. кимион
  • ½ ч. л. сол
  • 1 шепа пресни листа магданоз (или кориандър)

За супата:

  • 2-3 с. л. краве масло Гхи
  • 400 г домати на кубчета
  • 1 ч. л. лук на прах
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1-2 люти чушки (по желание)
  • 4 ч. ч. телешки бульон (зеленчуков или друг)

За застройката:

  • 2 с. л. кисело мляко
  • 1 яйце

За сервиране:

  • Карфиолен ориз
  • Пресен магданоз
  • Пресен кориандър
  • Авокадо
  • Кето хляб

 

Приготвяне:

Стъпка 1: Подготовка на кюфтенцата

  1. Изсипете в купа каймата. Добавете наситненото чоризо (ако използвате), чукнете яйцето, изсипете готварската сметана, бадемовото брашно и подправете със сол, кимион и нарязани на ситно пресни листа магданоз (или кориандър).
  2. Разбъркайте сместа с ръце или с лъжица, след което намазнете със зехтин ръцете си и оформете малки топчета.

Стъпка 2: Готвене на супата

  1. Загрейте маслото в голяма тенджера на средно силен огън.
  2. Добавете доматите на кубчета, лука и чесъна на прах. Сложете и лютите чушки (ако използвате), наситнени предварително. Разбърквайте често. Гответе, докато сместа започне леко да се сгъстява.
  3. След това излейте в тенджерата телешкия или друг вид бульон, по ваш вкус. След като супата започне да къкри, добавете приготвените кюфтенца. Оставете да се готвят на бавен огън за около 20 минути.
  4. Пригответе застройката, като чукнете едно яйце в купа и разбъркате заедно с киселото мляко. Изсипете към сместа един черпак от бульона на супата на тънка струя като разбърквате непрекъснато. След като се темперира застройката, изсипете я към супата и разбъркайте.
  5. По желание може да сервирате готовата кето супа топчета със задушен на пара карфиолен ориз или с пресен магданоз или кориандър. Няколко резена авокадо и парче кето хляб също биха могли да дадат един добър завършек на супата.

 

 

Италианска кето супа топчета

 

Кето супа топчета-италиански вариант.

 

Предлагаме ви и една различна рецепта за вкусна италианска версия на кето супа топчета. Вместо високовъглехидратна паста сме използвали полезни тиквички, настъргани на спирала.

 

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
60 минути 7 7 г нетни въглехидрати, 18 г мазнини, 30 г протеин и 326 калории

 

Необходими продукти:

За кюфтенцата:

  • 600 г кайма
  • ½ връзка магданоз, наситнен
  • 2 ч. л. италианска подправка (сушени розмарин, риган, мащерка, босилек, салвия, майорана)
  • 2 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. смлян черен пипер
  • 1 ч. л. сол

За супата:

  • 2 с. л. краве масло Гхи
  • 50 г стръкове целина, нарязани на кубчета
  • 60 г гъби печурки
  • 1-2 ч. л. чесън на прах
  • 1-2 ч. л. лук на прах
  • сол и черен пипер на вкус
  • 2 средно големи тиквички
  • 800 г домати на кубчета
  • щипка червен пипер на люспи
  • 6 ч. ч. телешки или зеленчуков бульон

Приготвяне:

Стъпка 1: Подгответе топчетата

  1. Загрейте фурната до 180 градуса.
  2. Смесете в голяма купа каймата, наситнения магданоз и овкусете с италианската подправка, чесън на прах, смлян черен пипер и сол. Разбъркайте всички съставки да се омесят добре.
  3. Намазнете или навлажнете ръцете си и оформете малки топчета. Много е важно да са малки, тъй като при варенето след това те удвояват размера си. Поставете готовите топчета върху лист хартия за печене.
  4. Изпечете ги в загрятата фурна за около 25 минути или до почти пълна готовност, тъй като те ще се сготвят като ги изсипем в супата.

Стъпка 2: Готвене на супата

  1. В голяма тенджера загрейте маслото на среден огън и задушете гъбите и целината за няколко минути, докато омекнат.
  2. Овкусете с чесън и лук на прах, сол и черен пипер на вкус.
  3. Добавете червения пипер на люспи и доматите на кубчета.
  4. Изсипете телешкия или зеленчуковия бульон.
  5. Оставете супата да къкри на средно силен огън за 15 минути или докато зеленчуците омекнат.
  6. Добавете настърганите на спирала тиквички и изпечените топчета. Гответе още около 10 минути или докато тиквичките омекнат.
  7. Сервирайте италианската кето супа топчета топла.

 

Поднесете кето супа топчета с:

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето супа топчета. Пилешка супа.

Още един вариант за вкусна супа, напомняща ни на детството е пилешката супа, която ви предлагаме да си я приготвите в кето стил с бекон.

 

Ако тези предложения за супа топчета са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

 

Приятен апетит от екипа на forlife.bg!

Категории: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф|Публикувана: 14.05.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

5319a9e191d6ad3ddb6086abb3e85757?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

Оставете коментар