Кето супа топчета – български и италиански вариант
Днес решихме да приготвим кето супа топчета, вдъхновени от това да не забравяме нашите детски спомени дори когато сме на нисковъглехидратна диета. Кето супа топчета се готви бързо и лесно.
Кой не е пораснал с вкуса на традиционната супа топчета? Тази, която баба приготвяше с домашни подправки, носещи аромата си из цялата къща. Как няма да не стане една най-любимите ни, която винаги ще ни връща назад във времето и ще ни напомня за безгрижното детство.
Рецепта за кето супа топчета
Традиционната рецепта за супа топчета се приготвя с овкусена кайма, оформена на малки топчета, откъдето идва и името й. В оригиналната рецепта се добавят също зеленчуци, бульон, подправки, фиде или ориз и се застройва с яйце, брашно и кисело мляко.
Ние заменихме някои високовъглехидратни продукти с други, по-подходящи, за да направим кето супа топчета – един различен вариант на българската традиционна рецепта.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
60 минути | 6 | 7 г |
Необходими продукти:
За кюфтенцата:
- 450 г кайма смес свинско и телешко
- 230 г чоризо, наситнено (по желание)
- 1 яйце
- 60 мл готварска сметана
- 6 с. л. бадемово брашно
- ½ ч. л. кимион
- ½ ч. л. сол
- 1 шепа пресни листа магданоз (или кориандър)
За супата:
- 2-3 с. л. краве масло Гхи
- 400 г домати на кубчета
- 1 ч. л. лук на прах
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1-2 люти чушки (по желание)
- 4 ч. ч. телешки бульон (зеленчуков или друг)
За застройката:
- 2 с. л. кисело мляко
- 1 яйце
За сервиране:
- Карфиолен ориз
- Пресен магданоз
- Пресен кориандър
- Авокадо
- Кето хляб
Приготвяне:
Стъпка 1: Подготовка на кюфтенцата
- Изсипете в купа каймата. Добавете наситненото чоризо (ако използвате), чукнете яйцето, изсипете готварската сметана, бадемовото брашно и подправете със сол, кимион и нарязани на ситно пресни листа магданоз (или кориандър).
- Разбъркайте сместа с ръце или с лъжица, след което намазнете със зехтин ръцете си и оформете малки топчета.
Стъпка 2: Готвене на супата
- Загрейте маслото в голяма тенджера на средно силен огън.
- Добавете доматите на кубчета, лука и чесъна на прах. Сложете и лютите чушки (ако използвате), наситнени предварително. Разбърквайте често. Гответе, докато сместа започне леко да се сгъстява.
- След това излейте в тенджерата телешкия или друг вид бульон, по ваш вкус. След като супата започне да къкри, добавете приготвените кюфтенца. Оставете да се готвят на бавен огън за около 20 минути.
- Пригответе застройката, като чукнете едно яйце в купа и разбъркате заедно с киселото мляко. Изсипете към сместа един черпак от бульона на супата на тънка струя като разбърквате непрекъснато. След като се темперира застройката, изсипете я към супата и разбъркайте.
- По желание може да сервирате готовата кето супа топчета със задушен на пара карфиолен ориз или с пресен магданоз или кориандър. Няколко резена авокадо и парче кето хляб също биха могли да дадат един добър завършек на супата.
Италианска кето супа топчета
Предлагаме ви и една различна рецепта за вкусна италианска версия на кето супа топчета. Вместо високовъглехидратна паста сме използвали полезни тиквички, настъргани на спирала.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
60 минути | 7 | 7 г нетни въглехидрати, 18 г мазнини, 30 г протеин и 326 калории |
Необходими продукти:
За кюфтенцата:
- 600 г кайма
- ½ връзка магданоз, наситнен
- 2 ч. л. италианска подправка (сушени розмарин, риган, мащерка, босилек, салвия, майорана)
- 2 ч. л. чесън на прах
- 1 ч. л. смлян черен пипер
- 1 ч. л. сол
За супата:
- 2 с. л. краве масло Гхи
- 50 г стръкове целина, нарязани на кубчета
- 60 г гъби печурки
- 1-2 ч. л. чесън на прах
- 1-2 ч. л. лук на прах
- сол и черен пипер на вкус
- 2 средно големи тиквички
- 800 г домати на кубчета
- щипка червен пипер на люспи
- 6 ч. ч. телешки или зеленчуков бульон
Приготвяне:
Стъпка 1: Подгответе топчетата
- Загрейте фурната до 180 градуса.
- Смесете в голяма купа каймата, наситнения магданоз и овкусете с италианската подправка, чесън на прах, смлян черен пипер и сол. Разбъркайте всички съставки да се омесят добре.
- Намазнете или навлажнете ръцете си и оформете малки топчета. Много е важно да са малки, тъй като при варенето след това те удвояват размера си. Поставете готовите топчета върху лист хартия за печене.
- Изпечете ги в загрятата фурна за около 25 минути или до почти пълна готовност, тъй като те ще се сготвят като ги изсипем в супата.
Стъпка 2: Готвене на супата
- В голяма тенджера загрейте маслото на среден огън и задушете гъбите и целината за няколко минути, докато омекнат.
- Овкусете с чесън и лук на прах, сол и черен пипер на вкус.
- Добавете червения пипер на люспи и доматите на кубчета.
- Изсипете телешкия или зеленчуковия бульон.
- Оставете супата да къкри на средно силен огън за 15 минути или докато зеленчуците омекнат.
- Добавете настърганите на спирала тиквички и изпечените топчета. Гответе още около 10 минути или докато тиквичките омекнат.
- Сервирайте италианската кето супа топчета топла.
Поднесете кето супа топчета с:
Още от здравословната ни кухня
Ако тези предложения за супа топчета са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит от екипа на forlife.bg!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Супа със спанак и сирене - ястие, което ни връща назад във времето, предизвикващо усещане за уют и комфорт.
Вкусна супа топчета без ориз със застройка от яйце и кисело мляко и с ниско съдържание на въглехидрати.