Днес споделяме с вас 3 предложения за кето гъбена супа – с телешко месо, с крема сирене и със сметана. Неведнъж сме разказвали за полезните качества на гъбите и много пъти сме ги използвали в нашите предложения за различни кето ястия – като пълнени гъби със сирена, например.
Изберете някоя от нашите три предложения за кето гъбена супа, която най-много възбужда апетита ви, и вижте как да си я приготвите в следващите редове.
1. Кето гъбена супа с телешко месо
Кето гъбена супа е богата на протеини и полезни хранителни вещества. Чудесен избор за здравословен обяд или вечеря, който ще ви засити за дълго.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
1 час и 20 минути | 12 | 5 г нетни въглехидрати, 1 г фибри, 10 г протеин, 7 г мазнини, 120 калории |
Необходими продукти:
- 2 с. л. краве масло Гхи
- 450 г телешко месо
- 220 г гъби печурки
- 2 ч. л. прясна мащерка
- 3 стръка целина
- 1 стрък зелен лук
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1 л телешки бульон
- 200 г доматено пюре без захар
- 220 г зелен боб, почистен и нарязан
- 2 бр. дафинов лист
- пресен магданоз, за сервиране (по желание)
Начин на приготвяне на рецептата:
- В тенджера на средна температура загрейте масло Гхи. Добавете измитото, подсушено и нарязано на хапки телешко месо. Гответе, като разбърквате, докато месото придобие лек кафяв загар от всички страни.
- Добавете нарязаните на ленти гъби, пресните листа от мащерка, нарязаната целина и зеления лук. Сотирайте, докато гъбите омекнат, около 5 минути. Подправете с чесъна на прах и разбъркайте, за да се освободят ароматите, около 1 минута.
- Налейте телешкия бульон, доматеното пюре, зеления боб и дафиновия лист. Разбъркайте и оставете да кипне. След това намалете температурата и нека къкри около час, час и половина, докато месото стане крехко.
- Преди да свалите супата от котлона, овкусете със сол и смлян черен пипер.
- При сервиране гарнирайте ароматната кето гъбена супа с листенца пресен магданоз по желание.
2. Рецепта за кето гъбена супа с крема сирене
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
35 минути | 6 | 3 г въглехидрати, 1 г фибри, 281 калории, 17 г мазнини |
Необходими продукти:
- 60 г краве масло Гхи
- 340 г гъби печурки
- 2 стръка зелен лук
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1 с. л. прясна мащерка
- 400 мл пилешки/зеленчуков бульон, по избор
- 90 г крема сирене
- сол и смлян черен пипер на вкус
- 100 мл готварска сметана
Начин на приготвяне на рецептата:
- Разтопете маслото в широк тиган.
- Добавете нарязаните на ленти гъби, накълцания на ситно зелен лук, чесъна на прах и мащерката.
- Гответе, докато гъбите отделят повече течност, около 7 минути. Разбърквайте често.
- След това налейте бульона, добавете крема сиренето и гответе, бъркайки, докато сиренето се разтопи.
- Овкусете със сол и смлян черен пипер, добавете сметаната. Оставете да къкри около 15 минути.
- Свалете от котлона и поднесете в купички вкусната кето гъбена супа.
3. Рецепта за кето гъбена крем супа
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
20 минути | 8 | 6 г нетни въглехидрати, 1 г фибри, 209 калории |
Необходими продукти:
- 4 с. л. краве масло Гхи
- 1 стрък зелен лук
- 1 ч. л. чесън на прах
- 700 г гъби печурки
- 2 ч. л. прясна мащерка
- 50 мл бяло вино
- ½ ч. л. хуск фибри (по желание, за сгъстяване)
- 400 мл зеленчуков/пилешки бульон
- 100 мл готварска сметана/кокосово мляко от консерва
- 1 ч. л. сол
- ½ ч. л. черен пипер, смлян
- щипка чили пипер, по желание
За сервиране:
- пресен магданоз
- мащерка
Начин на приготвяне на рецептата:
- На по-ниска температура в средно голяма тенджера сложете маслото. Сотирайте ситно нарязания зелен лук за 2-3 минути. Добавете чесъна на прах и гответе 1 минута, докато се освободят ароматите.
- Сложете нарязаните на ленти печурки, 2 ч. л. мащерка, виното, разбъркайте и оставете да къкри 5-7 минути.
- Поръсете гъбите с хуска, разбъркайте добре и гответе още 2 минути. Налейте бульона и оставете да заври.
- Намалете температурата и оставете супата да къкри около 15 минути, докато се сгъсти.
- Махнете тенджерата от котлона и налейте сметаната/кокосовото масло. Пасирайте.
- Овкусете със сол и пипер. Ако искате гъбената супа да бъде по-пикантна, подправете с щипка чили пипер.
- При сервиране поръсете всяка порция кето гъбена супа със свеж магданоз и мащерка.
Още предложения за нисковъглехидратни ястия ще откриете и в кулинарната ни книга “Кето фантазии“, както и в дългоочакваното й продължение “Кето фантазии 2“.
Още от здравословната ни кухня
Опитайте и тази уникално вкусна рецепта рецепта за фалшива шкембе чорба с гъби кладница.
Ако нашите предложения за кето гъбена супа са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Винаги, лесни за изпълнение и много вкусни рецепти, обединени от целта: да се готви без въглехидрати! Много благодаря, че ви и а!