Кето гръцка пилешка супа с лимон и яйца

Обновена: 03.10.2024|
Хляб с тиквички. Кето гръцка пилешка супа.

Авголемоно е името на тази толкова вкусна гръцка пилешка супа. Традиционно се приготвя с ориз или орзо, пиле, зеленчуци, яйца и пресни билки. Застройва се с лимон и яйца.

Ние използваме подходящи нисковъглехидратни продукти и вместо ориз избрахме карфиол, за да направим рецептата подходяща за спазване на кето диета.

 

Кето гръцка пилешка супа с лимон и яйца

Кремообразна, лека и вкусна гръцка пилешка супа с карфиол, яйца и аромат на лимон. Само за 30 минути ще имате засищащо ястие с ниско съдържание на въглехидрати.

Време за приготвяне Порции Хранителен състав в 1 порция
30 минути 4 5 г нетни въглехидрати, 38 г мазнини, 30 г протеин и 485 калории

Необходими продукти:

  • 450 г пилешки бутчета
  • 950 мл пилешки бульон
  • 1 дафинов лист
  • 350 г карфиол
  • 140 г краве масло Гхи
  • 4 яйца
  • сока и кората на 1 лимон
  • 2 с. л. пресен копър, мащерка или магданоз
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Сварете пилешките бутчета в тенджера с вода, като премахвате отделилата се пяна.
  2. След това прецедете бульона, а бутчетата накъсайте на тънки парчета.
  3. Сложете тенджерата с прецедения бульон и дафиновия лист да заврат, след което намалете котлона и оставете да къкри за поне 10 минути.
  4. През това време блендирайте карфиола до получаване на парчета с размер на ориз.
  5. Изсипете го в тенджерата, повишете температурата на котлона, добавете кравето масло Гхи и продължете да готвите, докато омекне карфиола.
  6. Чукнете в купа яйцата, добавете лимоновия сок. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
  7. Загребете с черпак от супата и изсипете в купата с яйцата на тънка струйка и при непрекъснато разбъркване.
  8. Свалете супата от котлона и изсипете яйчената смес в нея, като бъркате без да спирате.
  9. Върнете тенджерата на котлона и оставете супата да къкри, докато леко се сгъсти, но не да заври.
  10. Пасирайте супата до гладкост, след което изсипете пилешкото месо и гответе за 2-3 минути.
  11. Поднесете кето гръцка пилешка супа с настъргана лимонова кора и ситно нарязан пресен копър, магданоз или мащерка.

Тази кето гръцка пилешка супа е не само много вкусна, но е и богата на полезни хранителни вещества. Здравословна, благодарение на съдържащите се в нея зеленчуци, полезни мазнини и възбуждащият апетита пилешки бульон. Всички тези съставки я правят много засищаща.

Други рецепти за кето режим на хранене, с ниско съдържание на въглехидрати, ще откриете в кулинарната ни книга „Кето фантазии„ , както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„, в което сме събрали още 111 уникални кето рецепти.

Съвети за приготвяне и съхранение на кето гръцка пилешка супа

  • Супата е чудесна за поднасяне както топла, така и студена, без значение от сезона, тъй като е много питателна. Лимонът и зеленчуците в рецептата са освежаващи и полезни.
  • Рецептата е подходяща за хората, спазващи кето или друг вид нисковъглехидратна диета. Не съдържа глутен и лактоза.
  • Съхранете останалата кето гръцка пилешка супа в херметически затворени буркани в хладилника. Консумирайте в рамките на 3-4 дни и претоплете, без да кипвате.
  • Може да замразите и консумирате супата в рамките на 3 месеца.
  • Добавете настърган пармезан за още по-кремообразна консистенция.
  • Използвайте настъргани на спирала тиквички или ги добавете, нарязани на кубчета.
  • Направете супата още по-пъстра, като използвате цветни чушки – жълта, червена, зелена.
  • Няколко стръка целина или връзка пресен лук ще добавят много приятен аромат и вкус на иначе апетитната кето гръцка пилешка супа.

 

Други рецепти за вкусни супи

Може да разгледате още много предложения за кето супи и в нашият кулинарен блог.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето гръцка пилешка супа. Джинджифилови човечета.

Няма нищо по-прекрасно от сладък и здравословен десерт, като тези красиви кето джинджифилови човечета с нисковъглехидратна глазура.

 

Ако рецептата за кето гръцка пилешка супа ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Категории: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф|Публикувана: 10.12.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

5319a9e191d6ad3ddb6086abb3e85757?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

Оставете коментар