Леките и полезни супи са ни любими – приготвят се бързо и можем да ги обогатим по свой вкус и желание. Като рецептите за крем супа от тиквички – един универсален зеленчук, който често намира място на трапезата ни под една или друга форма.

Споделяме с вас 3 рецепти за крем супа от тиквички – вижте коя ще ви допадне най-много и да започваме.

 

Рецепта за крем супа от тиквички

Време за приготвяне: 40 минути

Порции: 6

Хранителна стойност на порция: 4 г въглехидрати, 219 калории, 18 г мазнини, 10 г протеин

Необходими продукти:

  • 1 с. л. краве масло Гхи
  • 2 с. л. масло от авокадо (по желание)
  • 2 стръка зелен лук
  • 2 тиквички (около 500 г), нарязани на тънки кръгчета
  • 1 ч. л. риган
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 1 ч. л. чесън
  • 500 мл зеленчуков бульон
  • 100 г краве сирене
  • 100 мл сметана за готвене

 

Изпълнение на рецептата:

  1. Загрейте маслото в тенджера и добавете ситно нарязания зелен лук. Гответе, докато омекне.
  2. Нарязаните на тънки кръгчета тиквички сложете при лука, заедно с ригана. Поръсете леко със сол и пипер. Внимавайте да не пресолите, тъй като сиренето и бульона също ще овкусят супата.
  3. Гответе, докато тиквичките омекнат, като разбърквате регулярно. Добавете чесъна и гответе още около минута.
  4. Изсипете и зеленчуковия бульон.
  5. Покрийте тенджерата, оставяйки капака леко извън центъра, за да позволите на парата да излезе. Оставете да къкри, докато зеленчуците омекнат съвсем, около 25 минути.
  6. Добавете сиренето и оставете да се разтопи леко.
  7. Пюрирайте супата с помощта на блендер или пасатор.
  8. Налейте сметаната към крем супата и кипнете за няколко минутки.

По желание добавете още подправки на вкус към вашата крем супа от тиквички, а ако е прекалено гъста – добавете още бульон.

 

Крем супа от тиквички с куркума

Здравословна и хранителна, тази рецепта за супа от тиквички е обогатена с куркума и кокосово мляко. Подходяща за вегани, хора на кето или палео режим.

Време за приготвяне: 30

Порции: 4

Хранителна стойност на порция: 7 г въглехидрати

Необходими продукти:

  • 1 с. л. кокосово масло
  • 1 връзка зелен лук
  • ½ ч. л. сол
  • 2 тиквички (около 500 г), нарязани на кубчета
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 2 ч. л. куркума на прах
  • 1 ч. л. къри на прах (по желание)
  • ½ ч. л. черен пипер
  • 250 мл зеленчуков бульон
  • 200 мл кокосово мляко (разклатете консервата преди употреба)
  • 1 ч. л. рибен сос (по желание)
  • 2 ч. л. лимонов сок
  • Пресен кориандър за сервиране

 

Изпълнение на рецептата:

  1. Загрейте маслото в тенджера. Добавете нарязания зелен лук и сотирайте няколко минути, докато омекне.
  2. Добавете тиквичките, сол и чесъна на прах, разбъркайте добре. Сложете куркумата, чили праха и пипер, разбъркайте отново, за да се освободят ароматите.
  3. Изсипете зеленчуковия бульон, кокосовото мляко и рибения сос, разбъркайте. Когато кипне, намалете температурата и оставете да къкри, като покриете тенджерата с капак.
  4. Накрая добавете сока от лимон и разбъркайте.

Можете да пюрирате, ако обичате повече крем супа, но може да консумирате директно, поръсена с пресен кориандър.

 

 

Крем супа от запечени тиквички

 

Крем супа от тиквички. Рататуй. Лава кейк. Цели зелени тиквички в платняна торбичка на масата.

 

Време за приготвяне: 50

Порции: 4

Хранителна стойност на порция: 7 г въглехидрати

Необходими продукти:

За запечените тиквички:

  • 2 тиквички (500-700 г), нарязани на кубчета
  • 2 ч. л. сол
  • 1 ч. л. черен пипер
  • 2 с. л. екстра върджин зехтин

За супата:

  • 1 с. л. масло Гхи
  • 1 връзка зелен лук
  • 1 ч. л. чили пипер (по желание)
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 1 ч. л. кимион
  • 1 дафинов лист
  • 600 мл зеленчуков или пилешки бульон
  • 100 мл вода
  • 50 мл сметана за готвене

 

Изпълнение на рецептата:

  1. Загрейте фурната на 200°C.
  2. Върху тавичка сложете хартия за печене, намазнете я с малко зехтин и разпределете тиквичките. Поръсете с още зехтин, сол и черен пипер и разбъркайте, за да се разпределят ароматите.
  3. Печете около 35 минути, като на половината време ги обърнете, за да се запекат равномерно.
  4. В тенджерка разтопете маслото Гхи. Сложете нарязания зелен лук, чесъна на прах и гответе, докато лука омекне.
  5. Добавете сол, пипер, чили пипера, кориандър и дафиновия лист и разбъркайте, готвейки още 5 минутки, да се освободят ароматите.
  6. След това изсипете бульона, добавете запечените тиквички и оставете сместа да къкри около 20 минути.
  7. Отстранете дафиновия лист и блендирайте супата.
  8. Разбъркайте в нея сметаната и опитайте, ако е необходимо допълнително овкусяване.

 

Предложения за сервиране

  1. Поръсете всяка порция крем супа от тиквички с настърган чедър. Ще се получи приятна и вкусна коричка.
  2. Добавете хрупкав бекон като гарнитура или поръсете върху супата.
  3. Сервирайте с кето хляб или облачни хлебчета.

Добавете към рецептата за повече плътност:

  • Стръкове целина
  • Връзка магданоз
  • Гъби

 

Още от здравословната ни кухня

 

Крем супа от тиквички. Кето паста със скариди със сос алфредо.

С тиквички можете да си приготвите и вкусна кето паста със скариди и сос Алфредо.

 

Ако нашите предложения за крем супа от тиквички са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!