Крем супа от тиквички за кето режим
Днес приготвяме крем супа от тиквички – един универсален зеленчук, който често намира място на трапезата ни под една или друга форма. Леките и полезни супи са ни любими – приготвят се бързо и можем да ги обогатим по свой вкус и желание.
Затова споделяме с вас 3 рецепти за крем супа от тиквички – вижте коя ще ви допадне най-много и да започваме.
Рецепта за крем супа от тиквички
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност на порция |
---|---|---|
40 минути | 6 | 4 г нетни въглехидрати, 18 г мазнини, 10 г протеин, 219 калории |
Необходими продукти:
- 1 с. л. краве масло Гхи
- 2 с. л. масло от авокадо (по желание)
- 2 стръка зелен лук
- 2 тиквички (около 500 г), нарязани на тънки кръгчета
- 1 ч. л. сушен риган
- сол и черен пипер на вкус
- 1 ч. л. чесън на прах
- 500 мл зеленчуков бульон
- 100 г краве сирене
- 100 мл готварска сметана
Изпълнение на рецептата:
- Загрейте маслото Гхи в тенджера и добавете ситно нарязания зелен лук. Гответе, докато омекне.
- Нарязаните на тънки кръгчета тиквички сложете при лука, заедно с ригана.
- Поръсете леко със сол и пипер. Внимавайте да не пресолите, тъй като сиренето и бульона също ще овкусят супата.
- Гответе, докато тиквичките омекнат, като разбърквате регулярно. Добавете чесъна на прах и разбъркайте за още около минута.
- Изсипете и зеленчуковия бульон.
- Покрийте тенджерата, оставяйки капака леко извън центъра, за да позволите на парата да излезе. Оставете да къкри, докато зеленчуците омекнат съвсем, около 25 минути.
- Добавете сиренето и оставете да се разтопи леко.
- Пюрирайте супата с помощта на блендер или пасатор.
- Изсипете готварската сметана към крем супа от тиквички и кипнете за няколко минутки.
По желание добавете още подправки на вкус към вашата крем супа от тиквички, а ако е прекалено гъста – добавете още бульон.
Крем супа от тиквички с куркума
Здравословна и хранителна, тази рецепта за крем супа от тиквички е обогатена с куркума и кокосово мляко. Подходяща за вегани, хора на кето или палео режим.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 4 | 7 г |
Необходими продукти:
- 1 с. л. кокосово масло
- 1 връзка зелен лук
- ½ ч. л. сол
- 2 тиквички (около 500 г), нарязани на кубчета
- 1 ч. л. чесън на прах
- 2 ч. л. куркума на прах
- 1 ч. л. къри на прах (по желание)
- ½ ч. л. черен пипер
- 250 мл зеленчуков бульон
- 200 мл кокосово мляко (разклатете консервата преди употреба)
- 1 ч. л. рибен сос (по желание)
- 2 ч. л. лимонов сок
- пресен кориандър за сервиране
Начин на приготвяне на рецептата:
- Загрейте маслото в тенджера. Добавете нарязания зелен лук и сотирайте няколко минути, докато омекне.
- Добавете тиквичките, сол и чесъна на прах, разбъркайте добре. Сложете куркумата, чили праха и пипер, разбъркайте отново, за да се освободят ароматите.
- Изсипете зеленчуковия бульон, кокосовото мляко и рибения сос, разбъркайте. Когато кипне, намалете температурата и оставете да къкри, като покриете тенджерата с капак.
- Накрая добавете сока от лимон и разбъркайте.
Можете да пюрирате, ако обичате повече крем супа, но може да консумирате директно, поръсена с пресен кориандър.
Крем супа от запечени тиквички
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
50 минути | 4 | 7 г |
Необходими продукти:
За запечените тиквички:
- 2 тиквички (500-700 г), нарязани на кубчета
- 2 ч. л. сол
- 1 ч. л. черен пипер
- 2 с. л. екстра върджин зехтин
За супата:
- 1 с. л. краве масло Гхи
- 1 връзка зелен лук
- 1 ч. л. чили пипер (по желание)
- 1 ч. л. чесън на прах
- сол и черен пипер на вкус
- 1 ч. л. смлян кимион
- 1 дафинов лист
- 600 мл зеленчуков/пилешки бульон
- 100 мл вода
- 50 мл готварска сметана
Начин на приготвяне на рецептата:
- Загрейте фурната на 200 градуса.
- Върху тавичка сложете хартия за печене, намазнете я с малко зехтин и разпределете тиквичките. Поръсете с още зехтин, сол и черен пипер и разбъркайте, за да се разпределят ароматите.
- Печете около 35 минути, като на половината време ги обърнете, за да се запекат равномерно.
- В тенджерка разтопете маслото Гхи. Сложете нарязания зелен лук, чесъна на прах и гответе, докато лука омекне.
- Добавете сол, черен пипер, чили пипера, кориандър и дафиновия лист и разбъркайте, готвейки още 5 минутки.
- След това изсипете бульона, добавете запечените тиквички и оставете сместа да къкри около 20 минути.
- Отстранете дафиновия лист и блендирайте супата.
- Изсипете и готварската сметана, разбъркайте и опитайте на вкус. Ако е необходимо допълнително овкусете.
- Поднесете ароматната крем супа от тиквички в купички и се насладете на богатството на прияти вкусове.
Предложения за сервиране
- Поръсете всяка порция крем супа от тиквички с настърган чедър. Ще се получи приятна и вкусна коричка.
- Добавете хрупкав бекон като гарнитура или поръсете върху супата.
- Сервирайте с кето хляб или облачни хлебчета.
Добавете към рецептата за повече плътност:
- стръкове целина
- връзка магданоз
- гъби
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.
Още от здравословната ни кухня
Ако нашите предложения за крем супа от тиквички са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Зеле с гъби и гриловани тиквички – ястие, подходящо за вегани, вегетарианци и съответно – пости.
Супа с миди и тиквички е рецепта, от която може да си набавим хранителни вещества и чудесен вкус.
Тази крем супа от сьомга и тиквички има всички елементи на здравословното кето хранене.