Ако някога сте опитвали пилешка яхния, вероятно сте повторили, защото това ястие е изключително апетитно, засищащо и богато.

Днес ще ви предложим една любопитна рецепта за такава, идваща от Грузия. Тази пилешка яхния носи името Чахохбили и е наситена с ухания, които моментално ще събудят апетита ви.

А още по-хубавото е, че съдържа малко количество въглехидрати, а това я прави напълно подходяща за спазващите кето диета.

 

Рецепта за пилешка яхния Чахохбили

Време за приготвяне: 50 минути

Порции: 4

Хранителна стойност в порция: 6 г въглехидрати

 

Необходими продукти:

  • 4 пилешки бутчета с кожа и кости (около 1,2 кг)
  • 3 стръка зелен лук, нарязан на ситно
  • 2 червени чушки, нарязани
  • 2 с. л. доматено пюре
  • 2 домата, нарязани на кубчета
  • 50 г краве масло Гхи
  • 2 ч. л. чесън на прах
  • сол и пипер на вкус
  • 20 г пресен кориандър, ситно нарязан
  • 1 люта чушка, нарязана на ситно
  • 1 ч. л. хмели сунели* (по желание)

Приготвяне:

  1. Загрейте маслото в дълбок тиган и запържете пилешкото месо до златисто на две партиди, като го обръщате от всички страни. Подправете го със сол и черен пипер.
  2. Заделете настрани месото и в тигана запържете ситно нарязания лук и разбъркайте добре.
  3. Преместете пилешкото и лука в по-голяма тенджера. Добавете към тях доматеното пюре и нарязаните на кубчета домати и гответе няколко минути до лекото им потъмняване.
  4. Сега е ред да сложите в тенджерата и нарязаните червени чушки и чесъна на прах. Разбъркайте добре всички съставки и гответе под капак до готовност на зеленчуците, като от време на време разбърквате, за да не изгори.
  5. Прибавете нарязаната на ситно люта чушка, а също и чаена лъжичка хмели сунели (ако разполагате с тази подправка). Разбъркайте добре, гответе още 5-10 минути, след което отстранете готовото ястие от котлона.
  6. Сервирайте вкусната пилешка яхния топла, поръсена с наситнен кориандър.

 

*Хмели сунели е традиционен грузински микс от сухи подправки. По-долу ще ви предоставим бонус рецепта как да си го приготвите сами у дома.

Още много любопитни и вкусни рецепти с ниско съдържание на въглехидрати можете да откриете в нашите книги „Кето фантазии“ и „Кето фантазии 2„.

Кето фантазии 234.00лв.
Кето фантазии34.00лв.

 

Чахохбили – какво не знаем за това ястие?

 

Грузинска пилешка яхния Чахохбили.

 

Чахохбили е добре познато грузинско ястие, силно наподобяващо познатата ни пилешка яхния.

Първоначално се е приготвяло с фазан и всъщност името на тази апетитна гозба идва точно от грузинската дума за фазан „khokhobi“.

Тази птица, известна в Европа, особено около региона на Евразия, е много подобна на пуйка. Забележителното е, че английското „pheasant“ произхожда от Грузия, по-точно от „Phasis“ – римското име на река Риони, където римляните за първи път са срещнали тези птици.

Така че спокойно бихме могли да кажем, че Чахохбили е вероятно най-автентичното грузинско ястие.

Tъй като месото от фазан е по-трудно за откриване в наши дни, повечето хора успешно го заменят с пилешко.

Ключът към невероятно вкусно Чахохбили е използването на домашни домати. Всеки, който има собствена градина, знае, че те превъзхождат купените от магазина. Ето защо трябва да приготвите това ястие преди да е свършил сезонът на окъпаните в слънце градински домати.

Ароматът на крехко месо, задушени зеленчуци, билки и кориандър прави тази пилешка яхния толкова апетитна. Чахохбили е не само вкусно, но и доста здравословно блюдо, а освен това съставките му позволяват неговото включване в кето диета.

 

Бонус рецепта за хмели сунели

 

Грузинска пилешка яхния. Подправка хмели-сунели.

 

Този чудесен и сгряващ грузински микс от подправки е превъзходен за овкусяване на яхнии, супи, меса, пиле и дори ориз или зеленчуци.

Необходими съставки:

  • 2 с. л. семена от сминдух
  • 4 дафинови листа
  • 1 ч. л. чили на прах
  • 2 с. л. сушен магданоз
  • 2 с. л. суха майорана
  • 2 с . л. сушен естрагон
  • 1 ч. л. смлян кориандър
  • 2 с. л. сух копър
  • ½ ч. л. черен пипер
  • 2 ч. л. сол

Приготвяне:

  1. Добавете семената от сминдух и дафиновите листа в мелничка за подправки или кафе. Смелете, докато се образува фин жълт прах.
  2. В купа смесете праха от сминдух и дафинов лист с останалите съставки, докато се смесят напълно.
  3. Съхранявайте в херметически затворен съд на тъмно и хладно място до 3 месеца.

Полученото количество е за 7 супени лъжици, в които има:

Друг вариант на подправката може да видите и в нашата рецепта за рулца от патладжан с орехова плънка.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Постен кето хляб.

 

Сервирайте вашата порция пилешка яхния с филийка постен кето хляб, който съдържа минимално количество въглехидрати.

Ако това предложение за Чахохбили ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!