Ако някога сте опитвали пилешка яхния, вероятно сте повторили, защото това ястие е изключително апетитно, засищащо и богато.
Днес ще ви предложим една любопитна рецепта за такава, идваща от Грузия. Тази пилешка яхния носи името Чахохбили и е наситена с ухания, които моментално ще събудят апетита ви.
А още по-хубавото е, че съдържа малко количество въглехидрати, а това я прави напълно подходяща за спазващите кето диета.
Рецепта за пилешка яхния Чахохбили
Време за приготвяне: 50 минути
Порции: 4
Хранителна стойност в порция: 6 г въглехидрати
Необходими продукти:
- 4 пилешки бутчета с кожа и кости (около 1,2 кг)
- 3 стръка зелен лук, нарязан на ситно
- 2 червени чушки, нарязани
- 2 с. л. доматено пюре
- 2 домата, нарязани на кубчета
- 50 г краве масло Гхи
- 2 ч. л. чесън на прах
- сол и пипер на вкус
- 20 г пресен кориандър, ситно нарязан
- 1 люта чушка, нарязана на ситно
- 1 ч. л. хмели сунели* (по желание)
Приготвяне:
- Загрейте маслото в дълбок тиган и запържете пилешкото месо до златисто на две партиди, като го обръщате от всички страни. Подправете го със сол и черен пипер.
- Заделете настрани месото и в тигана запържете ситно нарязания лук и разбъркайте добре.
- Преместете пилешкото и лука в по-голяма тенджера. Добавете към тях доматеното пюре и нарязаните на кубчета домати и гответе няколко минути до лекото им потъмняване.
- Сега е ред да сложите в тенджерата и нарязаните червени чушки и чесъна на прах. Разбъркайте добре всички съставки и гответе под капак до готовност на зеленчуците, като от време на време разбърквате, за да не изгори.
- Прибавете нарязаната на ситно люта чушка, а също и чаена лъжичка хмели сунели (ако разполагате с тази подправка). Разбъркайте добре, гответе още 5-10 минути, след което отстранете готовото ястие от котлона.
- Сервирайте вкусната пилешка яхния топла, поръсена с наситнен кориандър.
*Хмели сунели е традиционен грузински микс от сухи подправки. По-долу ще ви предоставим бонус рецепта как да си го приготвите сами у дома.
Още много любопитни и вкусни рецепти с ниско съдържание на въглехидрати можете да откриете в нашите книги „Кето фантазии“ и „Кето фантазии 2„.
Кето фантазии 2 | 34.00лв. | ||
Кето фантазии | 34.00лв. |
Чахохбили – какво не знаем за това ястие?
Чахохбили е добре познато грузинско ястие, силно наподобяващо познатата ни пилешка яхния.
Първоначално се е приготвяло с фазан и всъщност името на тази апетитна гозба идва точно от грузинската дума за фазан „khokhobi“.
Тази птица, известна в Европа, особено около региона на Евразия, е много подобна на пуйка. Забележителното е, че английското „pheasant“ произхожда от Грузия, по-точно от „Phasis“ – римското име на река Риони, където римляните за първи път са срещнали тези птици.
Така че спокойно бихме могли да кажем, че Чахохбили е вероятно най-автентичното грузинско ястие.
Tъй като месото от фазан е по-трудно за откриване в наши дни, повечето хора успешно го заменят с пилешко.
Ключът към невероятно вкусно Чахохбили е използването на домашни домати. Всеки, който има собствена градина, знае, че те превъзхождат купените от магазина. Ето защо трябва да приготвите това ястие преди да е свършил сезонът на окъпаните в слънце градински домати.
Ароматът на крехко месо, задушени зеленчуци, билки и кориандър прави тази пилешка яхния толкова апетитна. Чахохбили е не само вкусно, но и доста здравословно блюдо, а освен това съставките му позволяват неговото включване в кето диета.
Бонус рецепта за хмели сунели
Този чудесен и сгряващ грузински микс от подправки е превъзходен за овкусяване на яхнии, супи, меса, пиле и дори ориз или зеленчуци.
Необходими съставки:
- 2 с. л. семена от сминдух
- 4 дафинови листа
- 1 ч. л. чили на прах
- 2 с. л. сушен магданоз
- 2 с. л. суха майорана
- 2 с . л. сушен естрагон
- 1 ч. л. смлян кориандър
- 2 с. л. сух копър
- ½ ч. л. черен пипер
- 2 ч. л. сол
Приготвяне:
- Добавете семената от сминдух и дафиновите листа в мелничка за подправки или кафе. Смелете, докато се образува фин жълт прах.
- В купа смесете праха от сминдух и дафинов лист с останалите съставки, докато се смесят напълно.
- Съхранявайте в херметически затворен съд на тъмно и хладно място до 3 месеца.
Полученото количество е за 7 супени лъжици, в които има:
- калории: 10
- въглехидрати: 1 г
- натрий: 673 мг
- калий: 56 мг
- витамин А: 135 IU
- витамин C: 1,2 мг
- калций: 22 мг
- желязо: 0,9 мг
Друг вариант на подправката може да видите и в нашата рецепта за рулца от патладжан с орехова плънка.
Още от здравословната ни кухня
Сервирайте вашата порция пилешка яхния с филийка постен кето хляб, който съдържа минимално количество въглехидрати.
Ако това предложение за Чахохбили ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Приятен апетит!
Оставете коментар