Супа от гъби шийтаке: 3 лесни и здравословни рецепти
Приготвяли ли сте си някога супа от гъби шийтаке? Макар и да звучат екзотично, тези ценни гъби са лесни за намиране на пазара, а полезните им качества за организма са безброй.
Шийтаке, всъщност, са най-популярните гъби в световен мащаб. Съставките им могат да помогнат в борбата срещу рака, да повишат имунитета и да поддържат сърдечното здраве.
Подробно за тях и полезните им качества можете да прочетете в страницата ни, посветена на темата – всичко за гъби шийтаке. По тази причина днес избрахме именно тях, за да ви предложим няколко варианта на супа с гъби шийтаке.
1. Крем супа от гъби шийтаке
Питателна крем супа от гъби шийтаке, поднесена със заквасена сметана и прясна мащерка за красив завършек.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
50 минути | 8 | 9 г |
Необходими продукти:
- 15 г изсушени гъби шийтаке
- 115 г краве масло Гхи
- 2 стръка зелен лук, нарязани на ситно
- 600 г гъби печурки, нарязани на дребно
- 2 с. л. пресни листа от мащерка
- 1 ч. л. чесън на прах (по желание)
- 480 мл пилешки бульон
- 900 г заквасена сметана
- 4 ½ с. л. ябълков оцет
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне на крем супа от гъби шийтаке:
- Поставете сушените гъби шийтаке в купа и ги покрийте с около 8 см топла вода. Поставете малка чиния върху гъбите, за да стоят потопени, след което ги оставете да киснат, докато омекнат, за около 30 минути.
- Извадете ги, изцедете ги хубаво и ги изплакнете с хладка вода, за да отстраните всички песъчинки. Оставете ги настрани.
- Загрейте тенджера на котлона и поставете маслото и наситнения зелен лук в нея. Намалете котлона и разбърквайте, докато лукът омекне.
- Добавете нарязаните на дребно пресни гъби и сушените гъби шийтаке, 1 с. л. прясна мащерка и чесън на прах и гответе, докато гъбите пуснат соковете си и течността се изпари.
- Добавете 120 мл от пилешкия бульон и разбъркайте, обирайки парченцата гъби от стените на тенджерата. Гответе, докато бульонът се изпари, около 1-2 минути.
- Овкусете със сол и черен пипер. Добавете заквасената сметана, като оставите малко за сервиране. Разбърквайте от време на време, докато по ръбовете на съда се образуват малки мехурчета, около 5 минути.
- В блендер пюрирайте супата до гладка консистенция. Изсипете в чист съд, добавете останалия пилешкия бульон, ябълковия оцет и разбъркайте.
- Сервирайте в купички вашата супа от гъби шийтаке, като гарнирате със заквасена сметана и щипка прясна мащерка.
2. Супа от гъби шийтаке с пилешко месо
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
60 минути | 4 | 0,47 г |
Необходими продукти:
- 1 кг пилешко филе
- 25 г сушени гъби шийтаке
- 2 чаши Bonito люспи (ако не разполагате с тях, не е проблем да приготвите супата и без)
- 4 ½ ч. ч. вода (1,1 л)
- 1 стрък зелен лук
Люспите от бонито (средноголеми хищни риби) са изсушени, ферментирали и опушени ивици от кожата на рибата. Известни са и под името кацубуши. Придават още един морски нюанс към ястието, с вкус на пушена риба.
Начин на приготвяне на рецептата:
- Накиснете в топла вода гъбите шийтаке за около 30 минути.
- Поставете тенджерата на средна температура върху котлона, добавете 4 ч. ч. вода (960 мл) и Bonito люспите. След като закипи, свалете от котлона и оставете настрани за 5 минути.
- Междувременно нарежете пилешкото филе на малки хапки.
- Когато гъбите шийтаке омекнат, извадете ги, отцедете ги и ги нарежете на тънки филийки.
- Нарежете на ситно зеления лук.
- Върнете се към основата за супата с Bonito люспите. Извадете ги от водата, като се стараете хубаво да ги оберете и ги изхвърлете.
- След като заври водата, намалете котлона, добавете пилешкото и гъбите шийтаке и оставете да поври още 5 минути.
- Когато вашата супа от гъби шийтаке е готова, сервирайте я в купички и поръсете с наситнен зелен лук отгоре.
3. Супа от гъби шийтаке: пикантна, с пилешко и бамбук
Пикантна супа с питателни гъби, богата на вкусове и аромати.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
1 час и 15 минути | 6 | 6,01 г |
Необходими продукти:
- 28 г сушени шийтаке гъби (или 280 г пресни)
- 450 г пилешко филе
- 2 стръка зелен лук
- 1 парче джинджифил (с големината на палец, за бульона)
- 2 л вода
- 1 прясна зелена чушка
- 180 г бамбук (от буркан/консерва)
- 2 с. л. куркума
- 1-2 с. л. краве масло Гхи
- прясно клонче розмарин (по желание)
- 1 ч. л. червен пипер
- сол на вкус
- 2 яйца
Бамбукът играе важна роля в традиционната азиатска медицина. Той има широк спектър от защитни ефекти – срещу оксидативен стрес, възпаления, сърдечно-съдови заболявания. Бамбукът може да повлияе положително на мъжката и женската репродуктивност и на метаболизма на тиреоидните хормони.
За пикантност (по желание):
- 1 прясна чили чушка
- 1 ч. л. чесън на прах
- зелен лук
Начин на приготвяне:
Ако използвате сушени гъби шийтаке, изсипете ги за 30 минути в купа с топла вода. Ако използвате пресни, преминете към стъпка 2.
- Нарежете пилешкото филе на хапки и го сварете в 2 литра вода, заедно със зеления лук и джинджифила, нарязани на едри парчета, за около 35-45 минути.
- Докато пилето се вари, нарежете зелената чушка, бамбука и пресните гъби (ако използвате вместо сушени) на тънки ивици и оставете настрана.
- Ако сте решили да направите супата пикантна, нарежете чили чушката на едри парчета и стрийте в хаванче (добавете и чесън на прах) , докато получите гладка паста.
- Можете леко да запържите гъбите шийтаке в краве масло Гхи, с прясно клонче розмарин, за да се освободи и обогати вкуса им.
- След като пилето се свари, извадете го, заедно с парчетата лук и джинджифил, които изхвърлете или отделете настрани. Запазете пилешкия бульон.
- Върнете пилето в бульона, добавете зелената чушка, куркумата, гъбите и бамбука. Смесете и чили пастата от хаванчето и червения пипер. Овкусете със сол на вкус и гответе 10-15 минути.
- Разбийте яйцата и с кръгови движения добавете сместа към пилето.
- Оставете вашата супа от гъби шийтаке и пилешко да къкри, докато се сгъсти.
- Сервирайте, поръсена със зелен лук.
Имайте предвид, че тази супа от гъби шийтаке е пикантна и леко кисела, и не е за всеки вкус. Но ако сте любител на люто и кисело, рецептата със сигурност ще ви допадне.
В двете части на кулинарната ни поредица „Кето фантазии„ ви очакват общо над 200 изкусителни кето ястия – от предястието до десерта.
Още от здравословната ни кухня
Ако тези три предложения за супа от гъби шийтаке са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Крем супа от гъби е питателно, ароматно и богато на полезни хранителни вещества ястие.
Днес споделяме с вас 3 предложения за кето гъбена супа - с телешко месо,
Нека открием заедно магията на гъби шийтаке и нейните полезни свойства.