Приготвяли ли сте си някога супа от гъби шийтаке? Макар и да звучат екзотично, тези ценни гъби са лесни за намиране на пазара, а полезните им качества за организма са безброй. Шийтаке, всъщност, са най-популярните гъби в световен мащаб. Съставките им могат да помогнат в борбата срещу рака, да повишат имунитета и да поддържат сърдечното здраве. Подробно за тях и полезните им качества можете да прочетете в страницата ни, посветена на темата – всичко за гъби шийтаке. По тази причина днес избрахме именно тях, за да ви предложим няколко варианта на супа с гъби шийтаке.

 

1. Крем супа от гъби шийтаке

 

Необходими продукти:

  • 15 г изсушени гъби шийтаке
  • 115 г краве масло Гхи
  • 2 шалота, нарязани на ситно
  • 600 г гъби печурки, нарязани на дребно
  • 2 с. л. пресни листа от мащерка
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 2 ч. ч. пилешки бульон
  • 900 г заквасена сметана, нискомаслена
  • 4 ½ с. л. винен оцет
  • Сол и черен пипер на вкус

Изпълнение на рецептата:

  1. Поставете гъбите шийтаке в купа и ги покрийте с около 8 см топла вода. Поставете малка чиния върху гъбите, за да стоят потопени, след което ги оставете да киснат, докато омекнат, за около 30 минути.
  2. Извадете ги, изцедете ги хубаво и ги изплакнете с хладка вода, за да отстраните всички песъчинки. Оставете ги настрани.
  3. Загрейте тенджера на котлона и поставете маслото и шалота в нея. Намалете котлона и разбърквайте около 10 минути, докато шалотът стане полупрозрачен.
  4. Добавете пресните гъби и сушените гъби шийтаке, 1 с. л. мащерка и чесън на прах и гответе, докато гъбите пуснат соковете си и течността се изпари.
  5. Добавете ¼ ч. ч. от пилешкия бульон и разбъркайте, обирайки парченцата гъби от стените на тенджерата. Гответе, докато бульонът се изпари, около 1-2 минути. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете сметаната и разбърквайте от време на време, докато по ръбовете на съда се образуват малки мехурчета, около 5 минути. В блендер пюрирайте супата до гладка консистенция. Изсипете в чист съд, добавете 1 ¼ от пилешкия бульон и ябълковия оцет и разбъркайте.
  6. Сервирайте в купички вашата супа от гъби шийтаке, като гарнирате със заквасена сметана и щипка прясна мащерка.

 

2. Супа от гъби шийтаке с пилешко

 

Супа от гъби шийтаке.

 

Необходими продукти:

  • 1 кг пилешко филе
  • 25 г сушени гъби шийтаке
  • 2 чаши Bonito люспи (ако не разполагате с тях, не е проблем да приготвите супата и без)
  • 4 ч. ч. вода
  • 4 с. л. соев сос
  • ½ ч. ч. японско саке
  • 1 стрък зелен лук

Люспите от бонито (средно големи, хищни риби) са изсушени, ферментирали и опушени ивици от кожата на рибата. Известни са и под името кацубуши. Придават още един морски нюанс към ястието, с вкус на пушена риба.

Изпълнение на рецептата:

  1. Накиснете в топла вода гъбите шийтаке за около 30 минути.
  2. Поставете тенджерата на средна температура върху котлона, добавете 4 ч. ч. вода и Bonito люспите. След като закипи, свалете от котлона и оставете настрани за 5 минути.
  3. Междувременно нарежете пилешкото филе на малки хапки.
  4. Когато гъбите шийтаке омекнат, извадете ги, отцедете ги и ги нарежете на тънки филийки.
  5. Нарежете на ситно зеления лук.
  6. Върнете се към основата за супата с Bonito люспите. Извадете ги от водата, като се стараете хубаво да ги оберете и ги изхвърлете. Добавете към водата сакето и соевия сос и оставете да заври.
  7. След като заври, намалете котлона, добавете пилешкото и гъбите шийтаке и оставете да заври още 5 минути.
  8. Когато вашата супа от гъби шийтаке е готова, сервирайте я в купички и поръсете с пресен лук отгоре.

 

3. Супа от гъби шийтаке: пикантна, с пилешко и бамбук

 

Необходими продукти:

  • 2 стръка пресен лук
  • 450 г пилешко филе
  • 28 г сушени шийтаке гъби или 280 г пресни
  • 1 парче джинджифил (с големината на палец, за бульона)
  • 2 л вода
  • 1 прясна зелена чушка
  • 2 с. л. куркума
  • 180 г бамбук (от буркан или консерва)
  • 2 яйца
  • 1 ч. л. червен пипер

Бамбукът играе важна роля в традиционната азиатска медицина. Той има широк спектър от защитни ефекти – срещу оксидативен стрес, възпаления, сърдечно-съдови заболявания. Бамбукът може да повлияе положително на мъжката и женската репродуктивност и на метаболизма на тиреоидните хормони.

За пикантност (по желание):

  • 1 прясна чили чушка
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 4 с. л. соев сос
  • 5 с. л. оризов оцет
  • Сол на вкус
  • Зелен лук

Приготвяне:

 

Супа от гъби шийтаке.

 

  1. Ако използвате сушени гъби шийтаке, рехидратирайте ги за 30 минути в топла вода. Ако използвате пресни, преминете към стъпка 2.
  2. Нарежете пилешкото филе на хапки и го сварете, заедно с лука и джинджифила, нарязани на едри парчета, за около 35-45 минути.
  3. Докато пилето се вари, нарежете чушката, бамбука и гъбите на тънки ивици и оставете настрана.
  4. Ако сте решили да направите супата пикантна, нарежете чили чушката на едри парчета и стрийте в хаванче (добавете и чесън на прах) , докато получите гладка паста.
  5. Можете леко да запържите гъбите шийтаке в краве масло Гхи, с прясно клонче розмарин, за да се освободи и обогати вкуса им.
  6. След като пилето се свари, извадете го, заедно с парчетата лук и джинджифил, които изхвърлете или отделете настрани. Запазете пилешкия бульон.
  7. Върнете пилето в бульона, добавете зелената чушка, куркумата, гъбите и бамбука. Смесете и чили пастата от хаванчето, оризовия оцет, соевия сос и червения пипер. Овкусете със сол и гответе 10-15 минути.
  8. Разбийте яйцата и с кръгови движения добавете сместа към пилето.
  9. Оставете вашата супа от гъби шийтаке и пилешко да къкри, докато се сгъсти.
  10. Сервирайте, поръсена с пресен лук.

Имайте предвид, че тази супа от гъби шийтаке е пикантна и леко кисела, и не е за всеки вкус. Но ако сте любител на лютия и кисел вкус, рецептата със сигурност ще ви допадне.

Още интересна информация за това защо е полезно да консумираме шийтаке можете да намерите в страницата ни, посветена на темата – всичко за гъби шийтаке.

Ако тези рецепти са ви харесали, можете да намерите още здравословни предложения в нашата секция „Рецепти“ в блога ни.

Пожелаваме ви приятен апетит!