Супа от гъби шийтаке: 3 лесни и здравословни рецепти

Обновена: 09.01.2024|

Приготвяли ли сте си някога супа от гъби шийтаке? Макар и да звучат екзотично, тези ценни гъби са лесни за намиране на пазара, а полезните им качества за организма са безброй.

Шийтаке, всъщност, са най-популярните гъби в световен мащаб. Съставките им могат да помогнат в борбата срещу рака, да повишат имунитета и да поддържат сърдечното здраве.

Подробно за тях и полезните им качества можете да прочетете в страницата ни, посветена на темата – всичко за гъби шийтаке. По тази причина днес избрахме именно тях, за да ви предложим няколко варианта на супа с гъби шийтаке.

 

keto 02
keto 01

1. Крем супа от гъби шийтаке

Питателна крем супа от гъби шийтаке, поднесена със заквасена сметана и прясна мащерка за красив завършек.

keto 02
keto 01
Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
50 минути 8 9 г

 

Необходими продукти:

  • 15 г изсушени гъби шийтаке
  • 115 г краве масло Гхи
  • 2 стръка зелен лук, нарязани на ситно
  • 600 г гъби печурки, нарязани на дребно
  • 2 с. л. пресни листа от мащерка
  • 1 ч. л. чесън на прах (по желание)
  • 480 мл пилешки бульон
  • 900 г заквасена сметана
  • 4 ½ с. л. ябълков оцет
  • сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне на крем супа от гъби шийтаке:

  1. Поставете сушените гъби шийтаке в купа и ги покрийте с около 8 см топла вода. Поставете малка чиния върху гъбите, за да стоят потопени, след което ги оставете да киснат, докато омекнат, за около 30 минути.
  2. Извадете ги, изцедете ги хубаво и ги изплакнете с хладка вода, за да отстраните всички песъчинки. Оставете ги настрани.
  3. Загрейте тенджера на котлона и поставете маслото и наситнения зелен лук в нея. Намалете котлона и разбърквайте, докато лукът омекне.
  4. Добавете нарязаните на дребно пресни гъби и сушените гъби шийтаке, 1 с. л. прясна мащерка и чесън на прах и гответе, докато гъбите пуснат соковете си и течността се изпари.
  5. Добавете 120 мл от пилешкия бульон и разбъркайте, обирайки парченцата гъби от стените на тенджерата. Гответе, докато бульонът се изпари, около 1-2 минути.
  6. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете заквасената сметана, като оставите малко за сервиране. Разбърквайте от време на време, докато по ръбовете на съда се образуват малки мехурчета, около 5 минути.
  7. В блендер пюрирайте супата до гладка консистенция. Изсипете в чист съд, добавете останалия пилешкия бульон, ябълковия оцет и разбъркайте.
  8. Сервирайте в купички вашата супа от гъби шийтаке, като гарнирате със заквасена сметана и щипка прясна мащерка.

 

2. Супа от гъби шийтаке с пилешко месо

 

Мед. Супа от гъби шийтаке. Сушени гъби шийтаке.

 

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
60 минути 4 0,47 г

 

Необходими продукти:

  • 1 кг пилешко филе
  • 25 г сушени гъби шийтаке
  • 2 чаши Bonito люспи (ако не разполагате с тях, не е проблем да приготвите супата и без)
  • 4 ½ ч. ч. вода (1,1 л)
  • 1 стрък зелен лук

Люспите от бонито (средноголеми хищни риби) са изсушени, ферментирали и опушени ивици от кожата на рибата. Известни са и под името кацубуши. Придават още един морски нюанс към ястието, с вкус на пушена риба.

 

Начин на приготвяне на рецептата:

  1. Накиснете в топла вода гъбите шийтаке за около 30 минути.
  2. Поставете тенджерата на средна температура върху котлона, добавете 4 ч. ч. вода (960 мл) и Bonito люспите. След като закипи, свалете от котлона и оставете настрани за 5 минути.
  3. Междувременно нарежете пилешкото филе на малки хапки.
  4. Когато гъбите шийтаке омекнат, извадете ги, отцедете ги и ги нарежете на тънки филийки.
  5. Нарежете на ситно зеления лук.
  6. Върнете се към основата за супата с Bonito люспите. Извадете ги от водата, като се стараете хубаво да ги оберете и ги изхвърлете.
  7. След като заври водата, намалете котлона, добавете пилешкото и гъбите шийтаке и оставете да поври още 5 минути.
  8. Когато вашата супа от гъби шийтаке е готова, сервирайте я в купички и поръсете с наситнен зелен лук отгоре.

 

3. Супа от гъби шийтаке: пикантна, с пилешко и бамбук

 

Супа от гъби шийтаке. Разрешени зеленчуци при кето диета.

 

Пикантна супа с питателни гъби, богата на вкусове и аромати.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
1 час и 15 минути 6 6,01 г

Необходими продукти:

  • 28 г сушени шийтаке гъби (или 280 г пресни)
  • 450 г пилешко филе
  • 2 стръка зелен лук
  • 1 парче джинджифил (с големината на палец, за бульона)
  • 2 л вода
  • 1 прясна зелена чушка
  • 180 г бамбук (от буркан/консерва)
  • 2 с. л. куркума
  • 1-2 с. л. краве масло Гхи
  • прясно клонче розмарин (по желание)
  • 1 ч. л. червен пипер
  • сол на вкус
  • 2 яйца

 

Бамбукът играе важна роля в традиционната азиатска медицина. Той има широк спектър от защитни ефекти – срещу оксидативен стрес, възпаления, сърдечно-съдови заболявания. Бамбукът може да повлияе положително на мъжката и женската репродуктивност и на метаболизма на тиреоидните хормони.

За пикантност (по желание):

  • 1 прясна чили чушка
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • зелен лук

Начин на приготвяне:

Ако използвате сушени гъби шийтаке, изсипете ги за 30 минути в купа с топла вода. Ако използвате пресни, преминете към стъпка 2.

  1. Нарежете пилешкото филе на хапки и го сварете в 2 литра вода, заедно със зеления лук и джинджифила, нарязани на едри парчета, за около 35-45 минути.
  2. Докато пилето се вари, нарежете зелената чушка, бамбука и пресните гъби (ако използвате вместо сушени) на тънки ивици и оставете настрана.
  3. Ако сте решили да направите супата пикантна, нарежете чили чушката на едри парчета и стрийте в хаванче (добавете и чесън на прах) , докато получите гладка паста.
  4. Можете леко да запържите гъбите шийтаке в краве масло Гхи, с прясно клонче розмарин, за да се освободи и обогати вкуса им.
  5. След като пилето се свари, извадете го, заедно с парчетата лук и джинджифил, които изхвърлете или отделете настрани. Запазете пилешкия бульон.
  6. Върнете пилето в бульона, добавете зелената чушка, куркумата, гъбите и бамбука. Смесете и чили пастата от хаванчето и червения пипер. Овкусете със сол на вкус и гответе 10-15 минути.
  7. Разбийте яйцата и с кръгови движения добавете сместа към пилето.
  8. Оставете вашата супа от гъби шийтаке и пилешко да къкри, докато се сгъсти.
  9. Сервирайте, поръсена със зелен лук.

Имайте предвид, че тази супа от гъби шийтаке е пикантна и леко кисела, и не е за всеки вкус. Но ако сте любител на люто и кисело, рецептата със сигурност ще ви допадне.

В двете части на кулинарната ни поредица „Кето фантазии ви очакват общо над 200 изкусителни кето ястия – от предястието до десерта.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Супа от гъби шийтаке. Филе миньон на фурна.

Пригответе си и сочно филе миньон на фурна и поднесете като гурме вечеря, засищаща и много вкусна.

 

Ако тези три предложения за супа от гъби шийтаке са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Категории: Супи при кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти|Публикувана: 19.06.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 9 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 19 юни 2020 в 09:15 | Категория: Супи при кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти