Облачен хляб с разядка тапенада

Обновена: 12.04.2024|

След поредицата от сладки изкушения, днес решихме да ви изненадаме с нещо солено, но леко и вкусно – облачен хляб с тапенада. Бяхме впечатлени от това колко бързо можем да си приготвим облачни хлебчета. Те са с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати. Освен това не съдържат глутен, което ги прави идеални за сандвичи, когато сме на кето режим.

Тапенада може би чувате за първи път, но това е една полезна и вкусна разядка от маслини, която си подхожда чудесно с облачен хляб.

Вижте какво ще ви бъде необходимо, за да си ги приготвите.

 

keto 02
keto 01

Рецепта за облачен хляб

 

keto 02
keto 01
Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в порция
40 минути 3 (х 2 хлебчета) 3,46 г

 

Необходими продукти:

  • 4 яйца
  • ½ ч. л. бакпулвер
  • 100 г крема сирене
  • 1 с. л. подправки по желание (чубрица, джоджен и т.н.)
  • ½ ч. л. сол
  • ½ ч. л. чесън

 

Приготвяне на облачен хляб:

  1. Включете фурната на 175°C. Върху тавичка поставете хартия за печене.
  2. Отделете белтъците от жълтъците. С помощта на миксер разбийте белтъците с бакпулвера, докато се получат меки върхове.
  3. В отделна купа разбийте крема сиренето, докато омекне и след това добавете към него жълтъците. Когато сместа е хомогенна, добавете и подправките и разбъркайте.
  4. Изсипете сместа от жълтъците при белтъците и внимателно разбъркайте с шпатула, да пълното им смесване и получаването на бледожълт цвят.
  5. Отново с помощта на шпатула поставете по малко от сместа, във формата на кръгове, върху хартията за печене. Между всеки кръг оставете по малко място.
  6. Печете около 17-18 минути. Вашият облачен хляб трябва да е златист и твърд отвън. При разклащане, центърът на хлебчетата трябва да е неподвижен.
  7. Когато са готови, оставете да се охладят за няколко минути и след това преместете в чиния за сервиране.

С получените облачни хлебчета можете да си приготвите и нисковъглехидратни бургери, като използвате любимите си кето продукти. Можете да включите и свежа лятна салата – предложения ще намерите в нашия кулинарен блог.

 

 

Приготвяне на тапенада

По желание, можете да комбинирате облачния хляб с маслинова разядка тапенада. Имайте предвид, че това ще увеличи въглехидратите в порция.

 

 

Облачен хляб и тапенада.

 

Ястията, чиято основа са маслини, аншоа и оцет, съпровождат италианската кухня още в древните римски готварски книги. Те датират от повече от хиляда години преди появата на окситанската дума тапенада. Разядката е широко разпространена във Франция. Употребата на каперси е един от отличителните белези на тапенадата.

Името й идва от провансалската дума за каперси, танаси. Това е популярна храна в южната част на Франция, където обикновено се яде като ордьовър, върху хляб, а понякога се използва за пълнене на домашни птици за основно ястие.

Необходими продукти:

  • 200 г мариновани или сушени маслини, без костилка
  • 60 г филета аншоа
  • 3 с. л. каперси
  • 2 стръка пресен магданоз, нарязан
  • 1 с. л. сух чесън
  • 2 с. л. прясно изтискан сок от лимон
  • Сол и черен пипер на вкус
  • ¼ ч. ч. зехтин „Екстра върджин“

 

Приготвяне на тапенада:

  1. Поставете всички съставки, без зехтина, в блендер и разбийте до получаването на гладка смес.
  2. Изсипете зехтина, разбъркайте и блендирайте пак за 10-15 секунди.
  3. Подправете със сол и пипер на вкус.

 

 

Още от здравословната ни кухня

Ако тази рецепта за следобедна кето закуска ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит и слънчево лято!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

11 Коментара

  1. Мими 04.03.2022 at 16:21 - Отговор

    Здравейте може ли да споделите за облачното хлебче какво крема сирене можем да използваме като препоръка?

  2. Владимирова 09.06.2021 at 21:07 - Отговор

    Благодаря Ви много!!!

  3. Владимирова 09.06.2021 at 21:04 - Отговор

    Здравейте Верджиния,
    Благодаря Ви много!!!

  4. Владимирова 02.06.2021 at 14:20 - Отговор

    Бихте ли казали така приготвените облачен хляб и тапенада какво количество въглехидрати, протеини и мазнини съдържат.
    Благодаря!

    • Верджиния 03.06.2021 at 9:55 - Отговор

      Здравейте,

      Рецептата за облачни хлебчета е за 6 броя, всяко от които съдържа около 1,2 г въглехидрати, 4,05 г протеини и 7,52 г мазнини. В рецептата за тапенада въглехидратите са около 13, протеините – 13.6, а мазнините – 163,25. :)

    • Снежана 02.10.2022 at 16:30 - Отговор

      Здравейте, Хуск къде се слага ?

      • For Life 03.10.2022 at 10:45 - Отговор

        Здравейте, в рецептата не се използва хуск. :)

  5. Радослава ПАЛЕШУТСКА 06.09.2020 at 18:34 - Отговор

    Филето аншоа сурово или варено?

    • Верджиния 08.09.2020 at 15:57 - Отговор

      Здравейте, по принцип филетата аншоа са полуконсервирани чрез процес на осоляване и няма проблем да ги използвате и сурови при приготвянето на тапенада. :)

  6. Полина Маринова 30.08.2020 at 10:38 - Отговор

    Здравейте,
    И тази рецепта пробвах. Страхотна идея – лесно и вкусно.
    Благодаря

  7. Даниела Василева 21.07.2020 at 19:37 - Отговор

    Благодаря за идеята. Страхотни станаха

Оставете коментар

Обновена: 12 април 2024 в 16:19 | Публикувана: 16 юли 2020 в 10:52 | Категория: Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф, Кето рецепти