Облачен хляб с разядка тапенада

След поредицата от сладки изкушения, днес решихме да ви изненадаме с нещо солено, но леко и вкусно – облачен хляб с тапенада. Бяхме впечатлени от това колко бързо можем да си приготвим облачни хлебчета. Те са с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати. Освен това не съдържат глутен, което ги прави идеални за сандвичи, когато сме на кето режим.
Тапенада може би чувате за първи път, но това е една полезна и вкусна разядка от маслини, която си подхожда чудесно с облачен хляб.
Вижте какво ще ви бъде необходимо, за да си ги приготвите.
Рецепта за облачен хляб
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в порция |
---|---|---|
40 минути | 3 (х 2 хлебчета) | 3,46 г |
Необходими продукти:
- 4 яйца
- ½ ч. л. бакпулвер
- 100 г крема сирене
- 1 с. л. подправки по желание (чубрица, джоджен и т.н.)
- ½ ч. л. сол
- ½ ч. л. чесън
Приготвяне на облачен хляб:
- Включете фурната на 175°C. Върху тавичка поставете хартия за печене.
- Отделете белтъците от жълтъците. С помощта на миксер разбийте белтъците с бакпулвера, докато се получат меки върхове.
- В отделна купа разбийте крема сиренето, докато омекне и след това добавете към него жълтъците. Когато сместа е хомогенна, добавете и подправките и разбъркайте.
- Изсипете сместа от жълтъците при белтъците и внимателно разбъркайте с шпатула, да пълното им смесване и получаването на бледожълт цвят.
- Отново с помощта на шпатула поставете по малко от сместа, във формата на кръгове, върху хартията за печене. Между всеки кръг оставете по малко място.
- Печете около 17-18 минути. Вашият облачен хляб трябва да е златист и твърд отвън. При разклащане, центърът на хлебчетата трябва да е неподвижен.
- Когато са готови, оставете да се охладят за няколко минути и след това преместете в чиния за сервиране.
С получените облачни хлебчета можете да си приготвите и нисковъглехидратни бургери, като използвате любимите си кето продукти. Можете да включите и свежа лятна салата – предложения ще намерите в нашия кулинарен блог.
За тези, които са любители на класическия хляб – можете да опитате нашата смес за кето хляб, резултатът от който са перфектни филийки за хапване. В кулинарната ни поредица от две части „Кето фантазии“ има над 200 общо режимни рецепти, сред които да намерите перфектната комбинация за хляба.
Приготвяне на тапенада
По желание, можете да комбинирате облачния хляб с маслинова разядка тапенада. Имайте предвид, че това ще увеличи въглехидратите в порция.
Ястията, чиято основа са маслини, аншоа и оцет, съпровождат италианската кухня още в древните римски готварски книги. Те датират от повече от хиляда години преди появата на окситанската дума тапенада. Разядката е широко разпространена във Франция. Употребата на каперси е един от отличителните белези на тапенадата.
Името й идва от провансалската дума за каперси, танаси. Това е популярна храна в южната част на Франция, където обикновено се яде като ордьовър, върху хляб, а понякога се използва за пълнене на домашни птици за основно ястие.
Необходими продукти:
- 200 г мариновани или сушени маслини, без костилка
- 60 г филета аншоа
- 3 с. л. каперси
- 2 стръка пресен магданоз, нарязан
- 1 с. л. сух чесън
- 2 с. л. прясно изтискан сок от лимон
- Сол и черен пипер на вкус
- ¼ ч. ч. зехтин „Екстра върджин“
Приготвяне на тапенада:
- Поставете всички съставки, без зехтина, в блендер и разбийте до получаването на гладка смес.
- Изсипете зехтина, разбъркайте и блендирайте пак за 10-15 секунди.
- Подправете със сол и пипер на вкус.
Още от здравословната ни кухня
Ако тази рецепта за следобедна кето закуска ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит и слънчево лято!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Споделяме с вас рецептата за кето хляб Forlife, ще ви покажем и нагледно, с видео, как да си го приготвите,
Представяме ви кето хляб с кокосово брашно. Приготвихме 2 нисковъглхидратни рецепти специално за всички вас, които спазвате кето
Днешната рецепта за кето хляб с бадемово брашно е вкусна и здравословна алтернатива на традиционния бял хляб, който
11 Коментара
Здравейте може ли да споделите за облачното хлебче какво крема сирене можем да използваме като препоръка?
Благодаря Ви много!!!
Здравейте Верджиния,
Благодаря Ви много!!!
Бихте ли казали така приготвените облачен хляб и тапенада какво количество въглехидрати, протеини и мазнини съдържат.
Благодаря!
Здравейте,
Рецептата за облачни хлебчета е за 6 броя, всяко от които съдържа около 1,2 г въглехидрати, 4,05 г протеини и 7,52 г мазнини. В рецептата за тапенада въглехидратите са около 13, протеините – 13.6, а мазнините – 163,25. :)
Здравейте, Хуск къде се слага ?
Здравейте, в рецептата не се използва хуск. :)
Филето аншоа сурово или варено?
Здравейте, по принцип филетата аншоа са полуконсервирани чрез процес на осоляване и няма проблем да ги използвате и сурови при приготвянето на тапенада. :)
Здравейте,
И тази рецепта пробвах. Страхотна идея – лесно и вкусно.
Благодаря
Благодаря за идеята. Страхотни станаха