Облачен хляб с разядка тапенада

Обновена: 22.05.2024|
Облачен хляб и тапенада.

След поредицата от сладки изкушения, днес решихме да ви изненадаме с нещо солено, но леко и вкусно – облачен хляб с тапенада. Бяхме впечатлени от това колко бързо можем да си приготвим облачни хлебчета. Те са с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати. Освен това не съдържат глутен, което ги прави идеални за сандвичи, когато сме на кето режим.

Тапенада може би чувате за първи път, но това е една полезна и вкусна разядка от маслини, която си подхожда чудесно с облачен хляб.

Вижте какво ще ви бъде необходимо, за да си ги приготвите.

 

Рецепта за облачен хляб

 

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в порция
40 минути 3 (х 2 хлебчета) 3,46 г

 

Необходими продукти:

  • 4 яйца
  • ½ ч. л. бакпулвер
  • 100 г крема сирене
  • 1 с. л. подправки по желание (чубрица, джоджен и т.н.)
  • ½ ч. л. сол
  • ½ ч. л. чесън

 

Приготвяне на облачен хляб:

  1. Включете фурната на 175°C. Върху тавичка поставете хартия за печене.
  2. Отделете белтъците от жълтъците. С помощта на миксер разбийте белтъците с бакпулвера, докато се получат меки върхове.
  3. В отделна купа разбийте крема сиренето, докато омекне и след това добавете към него жълтъците. Когато сместа е хомогенна, добавете и подправките и разбъркайте.
  4. Изсипете сместа от жълтъците при белтъците и внимателно разбъркайте с шпатула, да пълното им смесване и получаването на бледожълт цвят.
  5. Отново с помощта на шпатула поставете по малко от сместа, във формата на кръгове, върху хартията за печене. Между всеки кръг оставете по малко място.
  6. Печете около 17-18 минути. Вашият облачен хляб трябва да е златист и твърд отвън. При разклащане, центърът на хлебчетата трябва да е неподвижен.
  7. Когато са готови, оставете да се охладят за няколко минути и след това преместете в чиния за сервиране.

С получените облачни хлебчета можете да си приготвите и нисковъглехидратни бургери, като използвате любимите си кето продукти. Можете да включите и свежа лятна салата – предложения ще намерите в нашия кулинарен блог.

 

 

Приготвяне на тапенада

По желание, можете да комбинирате облачния хляб с маслинова разядка тапенада. Имайте предвид, че това ще увеличи въглехидратите в порция.

 

 

Облачен хляб и тапенада.

 

Ястията, чиято основа са маслини, аншоа и оцет, съпровождат италианската кухня още в древните римски готварски книги. Те датират от повече от хиляда години преди появата на окситанската дума тапенада. Разядката е широко разпространена във Франция. Употребата на каперси е един от отличителните белези на тапенадата.

Името й идва от провансалската дума за каперси, танаси. Това е популярна храна в южната част на Франция, където обикновено се яде като ордьовър, върху хляб, а понякога се използва за пълнене на домашни птици за основно ястие.

Необходими продукти:

  • 200 г мариновани или сушени маслини, без костилка
  • 60 г филета аншоа
  • 3 с. л. каперси
  • 2 стръка пресен магданоз, нарязан
  • 1 с. л. сух чесън
  • 2 с. л. прясно изтискан сок от лимон
  • Сол и черен пипер на вкус
  • ¼ ч. ч. зехтин „Екстра върджин“

 

Приготвяне на тапенада:

  1. Поставете всички съставки, без зехтина, в блендер и разбийте до получаването на гладка смес.
  2. Изсипете зехтина, разбъркайте и блендирайте пак за 10-15 секунди.
  3. Подправете със сол и пипер на вкус.

 

 

Още от здравословната ни кухня

Ако тази рецепта за следобедна кето закуска ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит и слънчево лято!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

52047b23e36039b7b5be40f564aea09b?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

11 Коментара

  1. Мими 04.03.2022 at 16:21 - Отговор

    Здравейте може ли да споделите за облачното хлебче какво крема сирене можем да използваме като препоръка?

  2. Владимирова 09.06.2021 at 21:07 - Отговор

    Благодаря Ви много!!!

  3. Владимирова 09.06.2021 at 21:04 - Отговор

    Здравейте Верджиния,
    Благодаря Ви много!!!

  4. Владимирова 02.06.2021 at 14:20 - Отговор

    Бихте ли казали така приготвените облачен хляб и тапенада какво количество въглехидрати, протеини и мазнини съдържат.
    Благодаря!

    • Верджиния 03.06.2021 at 9:55 - Отговор

      Здравейте,

      Рецептата за облачни хлебчета е за 6 броя, всяко от които съдържа около 1,2 г въглехидрати, 4,05 г протеини и 7,52 г мазнини. В рецептата за тапенада въглехидратите са около 13, протеините – 13.6, а мазнините – 163,25. :)

    • Снежана 02.10.2022 at 16:30 - Отговор

      Здравейте, Хуск къде се слага ?

      • For Life 03.10.2022 at 10:45 - Отговор

        Здравейте, в рецептата не се използва хуск. :)

  5. Радослава ПАЛЕШУТСКА 06.09.2020 at 18:34 - Отговор

    Филето аншоа сурово или варено?

    • Верджиния 08.09.2020 at 15:57 - Отговор

      Здравейте, по принцип филетата аншоа са полуконсервирани чрез процес на осоляване и няма проблем да ги използвате и сурови при приготвянето на тапенада. :)

  6. Полина Маринова 30.08.2020 at 10:38 - Отговор

    Здравейте,
    И тази рецепта пробвах. Страхотна идея – лесно и вкусно.
    Благодаря

  7. Даниела Василева 21.07.2020 at 19:37 - Отговор

    Благодаря за идеята. Страхотни станаха

Оставете коментар

Обновена: 22 май 2024 в 17:18 | Публикувана: 16 юли 2020 в 10:52 | Категория: Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф, Кето рецепти