След поредицата от сладки изкушения, днес решихме да ви изненадаме с нещо солено, но леко и вкусно – облачен хляб с тапенада. Бяхме впечатлени от това колко бързо можем да си приготвим облачни хлебчета. Те са с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати. Освен това не съдържат глутен, което ги прави идеални за сандвичи, когато сме на кето режим.
Тапенада може би чувате за първи път, но това е една полезна и вкусна разядка от маслини, която си подхожда чудесно с облачен хляб.
Вижте какво ще ви бъде необходимо, за да си ги приготвите.
Рецепта за облачен хляб
Необходими продукти за 6 бр. облачен хляб:
- 4 яйца
- ½ ч. л. бакпулвер
- 100 г крема сирене
- 1 с. л. подправки по желание (чубрица, джоджен и т.н.)
- ½ ч. л. сол
- ½ ч. л. чесън
Приготвяне на облачен хляб:
- Включете фурната на 175°C. Върху тавичка поставете хартия за печене.
- Отделете белтъците от жълтъците. С помощта на миксер разбийте белтъците с бакпулвера, докато се получат меки върхове.
- В отделна купа разбийте крема сиренето, докато омекне и след това добавете към него жълтъците. Когато сместа е хомогенна, добавете и подправките и разбъркайте.
- Изсипете сместа от жълтъците при белтъците и внимателно разбъркайте с шпатула, да пълното им смесване и получаването на бледожълт цвят.
- Отново с помощта на шпатула поставете по малко от сместа, във формата на кръгове, върху хартията за печене. Между всеки кръг оставете по малко място.
- Печете около 17-18 минути. Вашият облачен хляб трябва да е златист и твърд отвън. При разклащане, центърът на хлебчетата трябва да е неподвижен.
- Когато са готови, оставете да се охладят за няколко минути и след това преместете в чиния за сервиране.
С получените облачни хлебчета можете да си приготвите и нисковъглехидратни бургери, като използвате любимите си кето продукти. Можете да включите и свежа лятна салата – предложения ще намерите в нашия кулинарен блог.
Приготвяне на тапенада
Ястията, чиято основа са маслини, аншоа и оцет, съпровождат италианската кухня още в древните римски готварски книги. Те датират от повече от хиляда години преди появата на окситанската дума тапенада. Разядката е широко разпространена във Франция. Употребата на каперси е един от отличителните белези на тапенадата.
Името й идва от провансалската дума за каперси, танаси. Това е популярна храна в южната част на Франция, където обикновено се яде като ордьовър, върху хляб, а понякога се използва за пълнене на домашни птици за основно ястие.
Необходими продукти:
- 1 ½ ч. ч. мариновани или сушени маслини, без костилка
- 60 г филета аншоа
- 3 с. л. каперси
- 1 и ½ с. л. пресен магданоз, нарязан
- 1 с. л. сух чесън
- 2 с. л. прясно изтискан сок от лимон
- Сол и черен пипер на вкус
- ¼ ч. ч. зехтин „Екстра върджин“
Приготвяне на тапенада:
- Поставете всички съставки, без зехтина, в блендер и разбийте до получаването на гладка смес.
- Изсипете зехтина, разбъркайте и блендирайте пак за 10-15 секунди.
- Подправете със сол и пипер на вкус.
Още от здравословната ни кухня
Ако тази рецепта за следобедна кето закуска ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит и слънчево лято!
Филето аншоа сурово или варено?
Здравейте, по принцип филетата аншоа са полуконсервирани чрез процес на осоляване и няма проблем да ги използвате и сурови при приготвянето на тапенада. :)
Здравейте,
И тази рецепта пробвах. Страхотна идея – лесно и вкусно.
Благодаря
Благодаря за идеята. Страхотни станаха