След поредицата от сладки изкушения, днес решихме да ви изненадаме с нещо солено, но леко и вкусно – облачен хляб с тапенада. Бяхме впечатлени от това колко бързо можем да си приготвим облачни хлебчета. Те са с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати. Освен това не съдържат глутен, което ги прави идеални за сандвичи, когато сме на кето режим.

Тапенада може би чувате за първи път, но това е една полезна и вкусна разядка от маслини, която си подхожда чудесно с облачен хляб.

Вижте какво ще ви бъде необходимо, за да си ги приготвите.

 

Рецепта за облачен хляб

 

Кошница с яйца и кутия прясно мляко върху червена покривка. Облачен хляб и тапенада.

Необходими продукти за 6 бр. облачен хляб:

  • 4 яйца
  • ½ ч. л. бакпулвер
  • 100 г крема сирене
  • 1 с. л. подправки по желание (чубрица, джоджен и т.н.)
  • ½ ч. л. сол
  • ½ ч. л. чесън

 

Приготвяне на облачен хляб:

  1. Включете фурната на 175°C. Върху тавичка поставете хартия за печене.
  2. Отделете белтъците от жълтъците. С помощта на миксер разбийте белтъците с бакпулвера, докато се получат меки върхове.
  3. В отделна купа разбийте крема сиренето, докато омекне и след това добавете към него жълтъците. Когато сместа е хомогенна, добавете и подправките и разбъркайте.
  4. Изсипете сместа от жълтъците при белтъците и внимателно разбъркайте с шпатула, да пълното им смесване и получаването на бледожълт цвят.
  5. Отново с помощта на шпатула поставете по малко от сместа, във формата на кръгове, върху хартията за печене. Между всеки кръг оставете по малко място.
  6. Печете около 17-18 минути. Вашият облачен хляб трябва да е златист и твърд отвън. При разклащане, центърът на хлебчетата трябва да е неподвижен.
  7. Когато са готови, оставете да се охладят за няколко минути и след това преместете в чиния за сервиране.

С получените облачни хлебчета можете да си приготвите и нисковъглехидратни бургери, като използвате любимите си кето продукти. Можете да включите и свежа лятна салата – предложения ще намерите в нашия кулинарен блог.

 

Приготвяне на тапенада

 

Облачен хляб и тапенада.

 

Ястията, чиято основа са маслини, аншоа и оцет, съпровождат италианската кухня още в древните римски готварски книги. Те датират от повече от хиляда години преди появата на окситанската дума тапенада. Разядката е широко разпространена във Франция. Употребата на каперси е един от отличителните белези на тапенадата.

Името й идва от провансалската дума за каперси, танаси. Това е популярна храна в южната част на Франция, където обикновено се яде като ордьовър, върху хляб, а понякога се използва за пълнене на домашни птици за основно ястие.

Необходими продукти:

  • 1  ½ ч. ч. мариновани или сушени маслини, без костилка
  • 60 г филета аншоа
  • 3 с. л. каперси
  • 1 и ½ с. л. пресен магданоз, нарязан
  • 1 с. л. сух чесън
  • 2 с. л. прясно изтискан сок от лимон
  • Сол и черен пипер на вкус
  • ¼ ч. ч. зехтин „Екстра върджин“

 

Приготвяне на тапенада:

  1. Поставете всички съставки, без зехтина, в блендер и разбийте до получаването на гладка смес.
  2. Изсипете зехтина, разбъркайте и блендирайте пак за 10-15 секунди.
  3. Подправете със сол и пипер на вкус.

 

 

Още от здравословната ни кухня

Ако тази рецепта за следобедна кето закуска ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит и слънчево лято!