Кето рамен – азиатска супа с говеждо месо

Обновена: 25.04.2024|
Кето супа Рамен с месо и яйце.

Днес сме подбрали една нестандартна за нашите ширини рецепта, но пък широко разпространена в азиатските райони – рамен.

Интересното при тази рецепта са безкрайните вариации на включени продукти, сред които можем да избираме, за да направим ястието по наш вкус. Но, първо, да разкажем малко повече за рамена.

 

Рецепта за кето рамен – азиатска супа с нудли и говеждо месо

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
40 минути 4 5,51 г нетни въглехидрати
1,53 г фибри
616,2 калории
70 г протеин
17,7 г мазнини

 

Необходими продукти:

keto 02
keto 01
keto 02
keto 01
  • 800 г говеждо контрафиле (цяло парче)
  • 640 г (2 пакета) конджак спагети
  • 500 мл зеленчуков или телешки бульон (препоръчително е домашно приготвени)
  • 150 г гъби печурки, нарязани на филийки
  • 4 твърдо сварени яйца
  • 1 с. л. рибен сос (без захар)
  • 1 с. л. винен оцет
  • 3 ч. л. чесън на прах
  • 2 стръка зелен лук (~25 г)
  • 1 ч. л. кориандър, сушен
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 1 с. л. краве масло Гхи

 

Изпълнение на рецептата:

  1. В голяма тенджера, поставена на средна температура, слагаме маслото и гъбите. Задушаваме гъбите за около 5 минути.
  2. Добавяме чесъна, изсипваме избрания от нас бульон, рибения сос, както и винения оцет. Разбъркваме и варим около 25 минути.
  3. Изваждаме ширатаке нудлите от опаковката и ги изплакваме със студена вода. Добавяме ги към бульона. Поръсваме сол и пипер на вкус и разбъркваме още 5 минути.
  4. Разпределяме нудлите и бульона в купички. Върху всяка порция нареждаме по 2 филийки от месото, едно сварено яйце, разрязано на две, поръсваме със ситно нарязан зелен лук и кориандър.

 

Защо да заложим на конджак спагети за рамен?

Използването на конджак спагети за рамен предлага няколко предимства:

  1. Спагетите конджак са с изключително ниско съдържание на калории и въглехидрати, което ги прави идеален избор за тези, които са на нискокалорична или нисковъглехидратна диета, като кето или палео.
  2. Високо съдържание на фибри и глюкоманан, които могат да насърчат усещането за ситост и да подпомогнат храносмилането. Това може да ви помогне да се чувствате удовлетворени след хранене, без да приемате излишни калории.
  3. Спагетите конджак са естествено без глутен, което ги прави подходящи за хора с чувствителност към глутен или целиакия.
  4. Имат неутрален вкус и леко дъвчаща текстура, подобна на традиционните рамен нудли. Това ги прави универсален вариант, който лесно може да поеме вкусовете на любимия ви рамен бульон и топинги.
  5. Обикновено се доставят предварително полусварени и опаковани във вода, което ги прави бързи и лесни за приготвяне. Просто отцедете, изплакнете и добавете към вашия бульон от рамен за питателна и задоволителна храна за минути.
  6. Насърчават загуба на тегло поради ниското си съдържание на калории и високо съдържание на фибри, като ни помагат да се чувстваме сити с по-малко калории и насърчават редовните движения на червата.

Като цяло използването на спагети конджак за рамен е питателна, нискокалорична и безглутенова алтернатива на традиционните нудли, което ги прави по-здравословен избор за тези, които искат да се насладят на задоволителна купа рамен без чувство за вина.

 

Кое е интересното в рецептата за рамен?

Рамен, най-общо казано, е японската адаптация на супа от нудли. Първоначално ястието е внесено от Китай в Япония и се превръща в едно от най-популярните ястия в последните десетилетия.

Повечето от вас вероятно са пробвали или поне срещали азиатския вариант в супермаркетите – нудли в квадратна форма, които се заливат с гореща вода и се добавя подправка към нея. Получава се супа от нудли, но тя е много по-бедна като изпълнение в сравнение с рамена.

Рамен, преведено буквално от японски, означава „издърпани нудли“. Различното в тази рецепта е, че върху самите нудли, залети с бульон, се поставят различни топинги: печено месо, риба, морски водорасли, моркови, сварени яйца, кълнове, зелен лук и др.

Съществуват бързи варианти и такива, чието приготвяне изисква повече време. При тях, съответно, бульонът се прави от хубаво месо с кокали и се вари дълги часове.

А заради ароматите си всеки рамен носи имена като Shōyu Рамен – овкусява се със специална смес от соев сос, на практика самата дума означава соев сос; Shio – означава сол и този бульон би могъл да се отнесе към всички видове рамен; Miso рамен – овкусява се с мисо паста.

В  Япония съществуват цели ресторанти, които са специализирани в приготвянето на рамен. Съществува дори музей на рамена – Shin-Yokohama Rāmen Museum. Ястието е на почит и често се среща в японските игрални и анимационни филми.

 

Shokuyoku или добър апетит!

Нашето ястие е готово. Изненадайте вашите близки и приятели с една азиатска вечер и им поднесете това нестандартно, но вкусно и богато на полезни вещества ястие.

Ако ви е харесала рецептата и искате да научавате за други подобни здравословни рецепти, се присъединете към нашата кухня!

Приятен апетит от екипа на forlife.bg

Категории: Супи при кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти|Публикувана: 12.02.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Ламбрини Джамджиева 22.02.2020 at 20:29 - Отговор

    От къде могат да се купят Ширатаки нудлите ?

Оставете коментар

Обновена: 25 април 2024 в 11:37 | Публикувана: 12 февруари 2020 в 16:17 | Категория: Супи при кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти