Днес сме подбрали една нестандартна за нашите ширини рецепта, но пък широко разпространена в азиатските райони –рамен.
Интересното при тази рецепта са безкрайните вариации на включени продукти, сред които можем да избираме, за да направим ястието по наш вкус. Но, първо, да разкажем малко повече за рамена.
Какви нудли са подходящи за кето рамен?
За да заместим глутеновите, високовъглехидратни нудли в класическата рецепта, ще ви запознаем с интересна алтернатива на продукта – ширатаки нудълс. Те са направени от корена на растението конджак, който е подобен на сладкия картоф. Растението се отглежда в Китай и Япония от почти 2000 г.
Съдържанието на водно-разтворими фибри и ниското съдържание на калории прави пастата от конджак отлична алтернатива на обикновената пшеничена паста.
Самото растение има месеста грудка, високо около 1,3 м стъбло и живописен тъмно цикламен цвят. Използвало се е за детоксикация на организма, за втечняване на белодробния секрет при кашлица, за ограничаване натрупването на туморни маси.
В Китай се е използвал при лечение на астма, кожни заболявания и такива на кръвта, изгаряния и болки в гърдите. Голяма роля конджак играе и за здравословно справяне с наднормените килограми.
От него се изработва брашно, което е изключително богато на фибри и съдържа веществото глюкоманан, който е одобрен от Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) за контрол на теглото.
Ширатаки нудлите се продават, пакетирани във вода, а основният им тип е леко жилав, поради което подхождат на всякакви супи и пържени ястия. Нека видим какво ще ни е необходимо за приготвянето на рамен с ширатаки нудълс.
Рецепта за кето рамен – азиатска супа с нудли и говеждо месо
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
40 минути | 4 | 5 г |
Необходими продукти:
- 10 филийки (около 1 кг) печено говеждо месо
- 600 г (3 пакета) ширатаки нудълс
- 500 мл зеленчуков или телешки бульон (препоръчително е домашно приготвени)
- 150 г гъби, нарязани на филийки
- 4 твърдо сварени яйца
- 1 с. л. рибен сос (без захар)
- 1 с. л. винен оцет
- 3 ч. л. чесън на прах
- 2 връзки зелен лук
- 1 ч. л. кориандър
- Сол и черен пипер на вкус
- 1 с. л. краве масло Гхи
Изпълнение на рецептата:
- В голяма тенджера, поставена на средна температура, слагаме маслото и гъбите. Задушаваме гъбите за около 5 минути.
- Добавяме чесъна, изсипваме избрания от нас бульон, рибения сос, както и винения оцет. Разбъркваме и варим около 25 минути.
- Изваждаме ширатаке нудлите от опаковката и ги изплакваме със студена вода. Добавяме ги към бульона. Поръсваме сол и пипер на вкус и разбъркваме още 5 минути.
- Разпределяме нудлите и бульона в купички. Върху всяка порция нареждаме по 2 филийки от месото, едно сварено яйце, разрязано на две, поръсваме със ситно нарязан зелен лук и кориандър.
Кето фантазии | 31.62лв. | ||
Краве масло Гхи | 18.40лв. – 38.00лв. |
Кое е интересното в рецептата за рамен?
Рамен, най-общо казано, е японската адаптация на супа от нудли. Първоначално ястието е внесено от Китай в Япония и се превръща в едно от най-популярните ястия в последните десетилетия.
Повечето от вас вероятно са пробвали или поне срещали азиатския вариант в супермаркетите – нудли в квадратна форма, които се заливат с гореща вода и се добавя подправка към нея. Получава се супа от нудли, но тя е много по-бедна като изпълнение в сравнение с рамена.
Рамен, преведено буквално от японски, означава „издърпани нудли“. Различното в тази рецепта е, че върху самите нудли, залети с бульон, се поставят различни топинги: печено месо, риба, морски водорасли, моркови, сварени яйца, кълнове, зелен лук и др.
Съществуват бързи варианти и такива, чието приготвяне изисква повече време. При тях, съответно, бульонът се прави от хубаво месо с кокали и се вари дълги часове. А заради ароматите си всеки рамен носи имена като:
Shōyu Рамен – овкусява се със специална смес от соев сос, на практика самата дума означава соев сос. Shio – означава сол и този бульон би могъл да се отнесе към всички видове рамен. Miso рамен – овкусява се с мисо паста.
В Япония съществуват цели ресторанти, които са специализирани в приготвянето на рамен. Съществува дори музей на рамена – Shin-Yokohama Rāmen Museum. Ястието е на почит и често се среща в японските игрални и анимационни филми.
Shokuyoku или добър апетит!
Нашето ястие е готово. Изненадайте вашите близки и приятели с една азиатска вечер и им поднесете това нестандартно, но вкусно и богато на полезни вещества ястие.
Ако ви е харесала рецептата и искате да научавате за други подобни здравословни рецепти, се присъединете към нашата кухня!
Приятен апетит от екипа на forlife.bg
От къде могат да се купят Ширатаки нудлите ?