Познатите от спирулина ползи и действие в организма

Обновена: 13.03.2024|
polzi deistvie spirulinata 2

Днес ще си поговорим за познатите от спирулина ползи и действие в организма. Мнозина я наричат магическо средство за помощ на човешкия организъм – и с право! Специалистите също потвърждават: има редица причини да я познаваме и използваме.

Част от тях са положителното й влияние върху нивата на холестерола, кръвното налягане и глюкозата.

Именно за тях и всички произлизащи от спирулина ползи разказваме в следващите редове.

 

Къде се открива спирулина?

Ботанически спирулина спада към семейство синьо-зелени водорасли. В нейната естествена форма може да се намери в много сладководни езера, реки и водоеми. Расте най-добре в среди с умерени температури и много високи нива на слънчева светлина.

kurk pep 400
berb 02 600 02
kurk pep 400
berb 02 600 02

Това синьо-зелено водорасло вирее в естествена среда в тропическите области на Земята. За щастие в днешно време растението може да се отглежда почти навсякъде благодарение на модерните технологии, което го прави лесно достъпно за по-голяма част от населението на света.

Спирулина обикновено се смята за една от най-мощните суперхрани в света. Има повече протеини от месото, рибата, домашните птици и соята, а също и много високо съдържание на бета-каротин.

Съдържа всичките 8 незаменими аминокиселини и други ценни мастни киселини като DHA и GLA. 

Любопитно за спирулината е, че може да вирее както в солена, така и в сладка вода, стига pH-то и да е високо. Заслужава си да споменем,че спирулината е сред едни от най-просто устроените организми на планетата. Това обаче далеч не значи, че получените от спирулина ползи са малко.

 

История на спирулина

 

Спирулина-ползи за здравето.

 

Спирулина е източник на храна за ацтеките и други американци до XVI век. Реколтата от езерото Тескоко в Мексико и последващата продажба са описани от един от войниците на Кортес.

Ацтеките наричат растението tecuitlatl, а спирулина е открита в изобилие в езерото Тескоко от френски изследователи през 60-те години на миналия век. Употребата й от ацтеките като ежедневен източник на храна обаче не се споменава после, вероятно поради отводняването на околните езера за земеделие и градско развитие.

Темата за водораслото и произлизащите от спирулина ползи, започнала през 1520 г., не се споменава отново до 1940 г. Тогава белгийският фиколог Пиер Данжар споменава за храната dihe, консумирана от племето Kanembu, които я събират от езерото Чад в Африка.

При проучването на dihe се установява, че това е изсушено пюре от пролетната форма на синьо-зелените водорасли от езерото. Dihe се използва за приготвяне на бульони за ястия, а също така се продава на пазарите.

В резултат на това първото систематично и подробно изследване на произлизащите от спирулина ползи и действие се извършва през 70-те години на XX век.

 

Произлизащите от спирулина ползи и действие в човешкия организъм

Ще разгледаме състоянията, при които е отбелязано подобрение благодарение на произлизащите от спирулина ползи. Това простичко синьо-зелено водорасло показва изненадващо силен ефект при много проблеми.

 

1. Помощ при диабет и високо кръвно налягане

Спирулина оказва контрол над нивата на глюкозата в кръвта, а това я прави идеално средство за страдащите от диабет. С нейна помощ високите нива на кръвна захар могат да бъдат овладяни по-лесно.

Тази болест често върви с високо кръвно налягане, наричани в медицинските среди хипертония. Благодарение на това, че регулира нивата му, спирулината може да ви спести симптомите и неприятните последствия, с които върви високото кръвно.

 

2. Благоприятства здравето на сърцето и други органи

Изобилието от ценни витамини, минерали и съединения във водораслото влияят много добре на един от най-натоварените органи в организма – сърцето. Спирулината способства за регулация на нивата на добрия и лошия холестерол.

Освен това оказва позитивно действие върху черния дроб, бъбреците, храносмилането и мозъка.

 

3. Облекчава алергии и гъбични инфекции

Някои от произлизащите от спирулина ползи са за подобряване при някои видове алергия. Особено добри резултати се забелязват при такива, свързани с дихателните пътища, включително алергичен ринит, характеризиращ се с хрема, кихане и запушване.

Също така успешно съдейства за потушаване на гъбични инфекции, особено възникващите в стомашно-чревната флора.

 

4. Спирулина срещу хронична умора и анемия

 

Кето диета при преумора.

 

Водораслото увеличава енергията – както физическата, така и умствената, и може да подобри концентрацията. Това е от огромна полза при страдащите от хронична умора и анемия.

Много често хората, страдащи от дефицит на желязо, се оплакват от постоянна умора, която съпътства и други здравословни проблеми, например с щитовидната жлеза.

 

5. Подсилва имунитета и понижава риска от рак

Прием на спирулина има силно антиоксидантно действие върху целия организъм. По този начин се оказва незаменима подкрепа за имунитета.

Важно е да споменем и още една функция на спирулината: възможността да помага на тялото да изхвърля токсините и тежките метали като живак, арсен. Това е ключов фактор за по-дълъг живот и по-добро здраве, тъй като редуцира риска от онкозаболявания.

Трудно е да повярваме, че едно толкова малко растение е толкова значимо, но фактите говорят точно обратното. Всички тези произлизащи от спирулина ползи се дължат на състава й, комбиниращ изобилие от витамини, минерали и фитонутриенти.

 

6. Ускорява метаболизма и стимулира отслабването

Протеинът и фибрите в растението съдействат за по-добра ситост и за ускорена обмяна на веществата. По този начин сред произтичащите от спирулина ползи е отслабване.

Хората, които се борят с излишно тегло, може да се възползват от това ценно водорасло.

 

 

Хранителен състав на спирулината

 

Ползи и действие на спирулината.

 

Консумирането на спирулина може да се счита за един от начините за допълване на протеини и витамини в диетата без забележими странични ефекти.

Една супена лъжица или 7 грама сушена спирулина съдържа:

 • 20 калории
 • 4,02 г протеин
 • 1,67 г въглехидрати
 • 0,54 г мазнини
 • 8 мг калций
 • 2 мг желязо
 • 14 мг магнезий
 • 8 мг фосфор
 • 95 мг калий
 • 73 мг натрий
 • 0,7 мг витамин С

Съдържа също тиамин, рибофлавин, ниацин, фолиева киселина и витамини B-6, A и K, за които разказваме в следващата точка.

 

Витамини и минерали в състава на спирулината

 

Ползи и действие на спирулината.

 

Заслужава си да обърнем внимание на цялата палитра полезни витамини и минерали в растението, тъй като познатите ни от спирулина ползи се дължат именно на тях.

Витамин Е

Анализи откриват витамин Е – един изключително важен антиоксидант, който пази клетките ни от свободните радикали и други вещества, които вредят на тялото.

Напомняме ви, че те се считат за едни от основните причинители на някои от най-опасните и нелечими болести на нашето време. Витамин Е носи още името „витамин на плодовитостта“ и участва в синтеза на белтъците и хемоглобина в тялото ни.

 

Витамини от В-група

Добавяме към списъка и витамините от група B и по-специфично, витамините В1, В2, В3, В6, В9.

Витамин В1 има добро влияние и върху сърдечно-съдовата, ендокринната и стомашно-чревната системи.

Витамин B2, от друга страна, регулира и повишава нивата ни на енергия, а при подрастващите е много важен, защото подпомага растежа. Полза от него имат също кожата и очите ни. Именно той придава на спирулината една от най-важните и функции: защитата на тялото от свободните радикали.

За витамин B3 е от основните витамини, които са изключително важни за тялото ни и начина, по който то функционира. Подпомага работата на сърдечно-съдовата ни система и има роля за мозъчната функция – достатъчно наличие на веществото може да предотврати атеросклероза, свързана с кръвоносните съдове.

Витамин В6,съдържащ се в добри количества в спирулината, помага да усвоим по-добре протеините и мазнините от храната.

Последен от групата, но не и по важност, е витамин B9 – така добре познатата ни фолиева киселина. Тя има огромно влияние за процесите по правилно развитие на всички клетки в тялото ни, затова е и от съществено значение при бременните жени.

 

Витамин С и витамин А

Към списъка добавяме и витамин С – верен помощник на имунната ни система, както и витамин А – веществото, което отговаря за клетъчното делене, познато и като „витамин на растежа“.

Добавяме и наличието на едни от най-важните елементи, които също откриваме в спирулината. Тя е отличен източник на – калций, фосфор, магнезий, калий, желязо (повече, отколкото в спанака), мед, молибден, цинк, манган.

 

Откъде може да си набавим спирулина?

 

Ползи и действие на спирулината.

 

Въпреки че има редица ядливи водорасли, трябва да знаем, че спирулината не е едно от тях. Тя може да се приема само след подходяща обработка под формата на прах или спирулина като хранителна добавка – таблетки/капсули.

При приема на спирулина под формата на хранителна добавка има незаменими ползи за здравето на организма заради всички хранителни вещества, които ни дава. Освен това обаче тя може да помогне при вече установени състояния.

 

Каква е препоръчителната доза?

Не е известна препоръчителна, ефективна дневна доза спирулина. Някои проучвания показват, че дози до 3 г на ден са безопасни и се понасят добре до 12 месеца без забележими странични ефекти.

Препоръките на производителите варират, затова за да извлечете максималните от прием на спирулина ползи, общото правило е да не превишавате дозите, обозначени на етикета.

Подходящата доза може да варира в зависимост от вашата възраст, пол, медицинска история и други фактори.

 

Странични ефекти и противопоказания

Въпреки че като цяло прием на спирулина е безопасен за употреба, тя може да причини главоболие, мускулни болки, изпотяване и безсъние при някои хора. Възможни са и алергични реакции към спирулина, особено при хора с алергии към морски дарове, водорасли и други морски зеленчуци.

Тъй като се смята, че растението стимулира имунната система, тя трябва да се избягва от хора с автоимунни заболявания като множествена склероза, ревматоиден артрит или лупус. При тези заболявания свръхактивната имунна система атакува здравите тъкани.

Поради същата причина спирулина трябва да се избягва от хора, приемащи имуносупресивни лекарства, които лекуват заболявания, като блокират имунната система по специфични начини. Спирулината теоретично може да направи лекарствата по-малко ефективни.

Хората с разстройство, наречено фенилкетонурия, които не са в състояние да преработят определена аминокиселина, също трябва да избягват спирулина, тъй като тя е богата на аминокиселини. Фенилкетонурия е ензимен дефект в обмяната на една от незаменимите за човешкия организъм аминокиселини, влизащи в състава на белтъците – фенилаланин.

Безопасността на спирулина при бременни или кърмачки не е установена. Препоръчителна е предварителна консултация с наблюдаващия лекар при бременност, кърмене или опити за забременяване.

Какво представлява спирулина?

Това е синьо-зелено водорасло. Може да се намери в много сладководни езера, реки и водоеми. Расте най-добре в среди с умерени температури и много високи нива на слънчева светлина.

Кои са някои от познатите от спирулина ползи?

Спирулина има силата да понижи кръвното налягане и високата кръвна захар. Освен това подпомага имунната система и е от полза при анемия и алергии.

Какви витамини и минерали се съдържат в растението?

В спирулината има разнообразие от витамини като А, В, С и Е. Освен това тя е отличен източник на – калций, фосфор, магнезий, калий, желязо (повече, отколкото в спанака), мед, молибден, цинк, манган.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 12.01.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

2 Коментара

 1. Румяна Ненова 18.01.2024 at 11:38 - Отговор

  Здравейте,
  можете ли да ми препоръчате от къде да си закупя качествен препарат от спирулина?

 2. Екатерина Бахчеванска 02.04.2023 at 16:18 - Отговор

  Отскоро я приемам и мога да кажа, че се чувствам по-добре Искам да споделя, че е нужно поне един месец за да започне въздействието на спирулина върху организма Имам много заболявания, но с търпение и постоянство наистина има резултат Това зависи от организма и заболяванията на всеки Не се отказвайте

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 10:08 | Публикувана: 12 януари 2022 в 12:00 | Категория: Хранене и видове храни