Ползи от витамин Е за здравето

Обновена: 13.03.2024|
Ползи от витамин Е.

Витамин Е е мастно разтворим витамин, който е изключително важен за тялото ни.

Той е антиоксидант със силно и видимо действие за организма. Най-известен е като витамин на красотата и плодовитостта. За тези и още много ползи от витамин Е ще ви разкажем в следващите редове.

 

Ползи от витамин Е за организма

Витамин Е е познат на науката от десетилетия с много от полезните си свойства. Научното му име – токоферол, идва от гръцки и буквално значи „плодовитост“. Биологията отличава осем различни изомера на веществото, които отговарят за различни физиологични функции в тялото ни. Затова и до голяма степен може да се каже, че е почти всеобхватен и изцяло незаменим за целия ни организъм.

 

keto 02
kurk pep 600
keto 02
kurk pep 600

На първо място витамин Е е мощен антиоксидант. Той спада към тази група вещества, тъй като предоставя защита на клетките ни от свободните радикали. Те са високо реактивни елементи, които с действието си може да отключат и развият дегенеративни болести. В този списък се включват и различните видове рак и различни необратими мутации и увреждания на ДНК.

Затова и като антиоксидант, витамин Е се грижи за това в клетките ни да не се натрупват токсични вещества. Той пряко противодейства за появата на видовете рак на отделителната система и кожата, и облекчава симптомите на Алцхаймер.

При някои пациенти се забелязва и облекчаване на последиците от различните видове диабет и предотвратяване на по-сериозни травми.

Много добре позната е и функцията на витамин Е като активна защита от лошия холестерол. В тази връзка той влияе много и на усвояването от организма на витамин К – елемент, който тялото ни съхранява и използва за поддържане на здравето на сърдечно-съдовата система.

Заедно с това подобрява и начина, по който тялото ни използва витамин А и активните в системата ни белтъци.

Вече споменахме, че витамин Е има голяма роля за плодовитостта. Какво обаче означава това? Изследвания доказват, че той е активно антистерилно средство и стимулира потентността както при жените, така и при мъжете.

При по-силния пол той гарантирано подпомага образуването на сперматозоиди, а при дамите: подпомага половата функция и поддържа здравето на репродуктивната система.

Не са за подценяване и някои ползи от витамин Е за мускулите. Това важи с особена сила, когато става дума за професионални спортисти. Витаминът подобрява многократно възстановяването на мускулите след тренировки и им помага да бъдат по-здрави и устойчиви на натоварване.

 

Ползи от витамин Е за външния ни вид

 

Ползи от Витамин Е. Образуване на колаген, витамини и минерали.

 

Една от най-известните функции на витамин Е е като средство за по-дълга младост – поне за външния ни вид и по-точно: младостта и еластичността на кожата и здравината на косата ни. Действието му стимулира колагена – както синтеза му, така и ефективното му усвояване.

Благодарение на това можем да кажем, че витамин Е помага на кожата ни да се бори със следите на времето и вредите, които UV лъчите и околната среда необратимо нанасят върху епидермиса ни. Счита се, че прием на витамин Е забавя появата на бръчките и изчиства кафявите петна.

А ако страдате от суха или груба кожа – витамин Е ще облекчи симптомите и ще нормализира епидермиса.

Косата ни, от своя страна, също получава много ползи от витамин Е – независимо дали го приемаме с храната, под формата на хранителни добавки или друг тип подхранващи продукти за външно приложение. Наблюдения показват, че косата на хора, приемащи витамин Е, е по-здрава и жизнена и притежава повече блясък. Косъмът е лъскав, еластичен и се цепи (цъфти) по-малко.

В зависимост от причината зад проблема, витамин Е може дори да намали и минимизира косопада. И точно както при кожата – пази любимата ни коса от вредните лъчения и я възстановява.

 

Симптоми на дефицит на витамин Е

От всички ползи на витамин Е дотук е ясно, че той е много важен за редица процеси в организма ни. Затова и статистиките сочат, че недостигът на витамин Е всъщност е много по-често срещан, отколкото предполагаме. За съжаление последиците от дефицит на витамин Е не са безобидни.

Сред тях са:

 • Проблеми с храносмилателната система и усвояването на веществата, които да доведат до сериозни заболявания на панкреаса, черния дроб и стомаха.
 • Слабост в мускулите и мускулни болки без твърде сериозни натоварвания.
 • Смущения в зрението.
 • По-тънка и суха коса, без обем.
 • По-суха и груба кожа с петна, пигментации и по-трудно зарастващи наранявания.
 • Чупливи нокти.
 • Нервност, тревожност, нарушена функция на нервната система: бавни рефлекси, загуба на баланс и други.

Една от най-опасните последици от недостига на витамин Е е развитието на анемия – недостиг на червени кръвни телца и/или хемоглобин в кръвта.

Според специалистите препоръчителната дневна доза витамин Е, от която има нужда тялото ни, за да функционира правилно, за възрастни над 14 години е 15 мг. В това число се включват и бременните жени.

Изключение правят само кърмещите жени, при които се препоръчва прием на 19 мг и хора със специфични заболявания, които причиняват дефицит на витамин Е. Децата, в зависимост от възрастта си, трябва да приемат между 4 и 13 мг на ден.

 

Откъде да си набавим витамин Е

 

Омлет. Яйца. Ползи от Витамин Е.

 

Има два основни начина да набавим на организма си витамин Е: чрез храните, които приемаме на ежедневна база, и под формата на хранителна добавка. По естествен път витамин Е приемаме чрез редица продукти – предимно с природен произход.

В списъка влизат:

 • Яйцата
 • Млякото и маслото с животински произход
 • Различни видове месо
 • Черният дроб

Редица зеленолистни зеленчуци също добавят към нивата на витамин Е в организма ни всеки ден – стига да се храним балансирано и разнообразно. Добре е да похапваме спанак, броколи, но и сурови ядки – съкровищница на полезни вещества за тялото ни.

Това, което трябва да имате предвид, е, че с витамин Е може да се предозира. И то – с неприятни последици за здравето ви. Не бива да приемате и предозирате с витамин Е, ако имате история на алергични реакции.

Консултирайте се задължително с лекар, ако страдате от :

 • захарен диабет 
 • хипертиреоза
 • хемофилия
 • чернодробна цироза
 • бъбречна недостатъчност

Не е желателно да приемате витамин Е, ако е така.

Въпреки че няма конкретни противопоказания, не е добре да предозирате с витамин Е при бременност. Високи дози от витамина, неусвоени както трябва, могат да доведат до увреждания на плода и отклонения в развитието му. Причината е, че по-големи количества, приемани за по-дълго време, предотвратяват усвояването на витамин К.

Категории: Витамини и хранителни добавки, Здраве|Публикувана: 07.01.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 09:49 | Публикувана: 7 януари 2022 в 16:37 | Категория: Витамини и хранителни добавки, Здраве