Водорасли – приложение и консумация

Обновена: 28.02.2024|
Видове водорасли.

Водорасли се използват от все повече готвачи. Заедно със специфичния си вкус, водните обитатели могат да предложат няколко важни ползи за организма.

Имат дълга и интересна история, датираща милиарди години назад. Освен в кулинарията, те се използват още за медицински и козметични цели.

 

Какво са водорасли?

Водораслите – Algae, са талусни видове, разнообразна група от фотосинтезиращи организми, които растат в соленоводни и сладководни басейни.

Можем да ги видим във всякакви форми, размери и цветове. Те имат ключово значение за морската екосистема, осигурявайки подходящ хабитат, храна и кислород за многобройни морски видове.

Освен това водораслите имат практически приложения в различни индустрии, включително храни и напитки, биогорива, фармацевтични продукти и пречистване на отпадъчни води.

Има ядливи и неядливи водорасли, тези са подходящи за консумация:

 • Нори
 • Комбу
 • Уакаме
 • Огонори
 • Хиджики
 • Умибудо
 • Дулси
 • Хлорела

Морските се категоризират в три основни групи спрямо техните цветове – кафяви (Phaeophyceae), червени (Rhodophyta) и зелени (Chlorophyta), като всеки вид има своите специфични характеристики и адаптация към морската среда.

 

История и произход

 

Водорасли на брега.

 

Историята на водораслите е доста интересна и датира милиарди години назад. Те имали важна роля за оформянето на екосистемите на Земята, която ще обобщим в няколко основни точки.

Смята се, че те са еволюирали от древни водни бактерии, познати още като цианобактерии или синьо-зелени водорасли. Те са примитивни фотосинтезиращи организми, които възникнали преди около 3,5 милиарда години и са отговорни за насищането на планетата с кислород чрез фотосинтеза.

С течение на времето се развили и различните видове. Смята се, че преди около 1,2 милиарда години червените се появили като един от най-ранните видове еукариотни водорасли.

Зелените вероятно са еволюирали от общ предшественик със земните растения преди около 1 милиард години, а кафявите са се появили по-късно.

Фосили, останали от древни водорасли, издават много за тяхната еволюционна история. Намерени вкаменелости, като строматолити – слоести структури, образувани от цианобактерии, предоставят сведения за най-ранните форми на живот на земята.

Фосилите от червени водорасли датирали отпреди 1,2 млрд. години, а вкаменелости от зелени са открити от протерозойската ера.

Хората са използвали водорасли за различни цели през цялата история. В древни времена те били източник на храна в крайбрежните общности, осигурявайки основни хранителни вещества.

Използвали се в традиционната медицина по света заради техните потенциални ползи за здравето. Днес водораслите са търговски важни в индустрии като храни и напитки, фармацевтични продукти, добавки, биогорива и козметика.

Въпреки че са от съществено значение за екосистемите, прекомерният растеж на определени видове водорасли може да доведе до вредното им цъфтене (HAB). Тези цъфтежи могат да произведат токсини, вредни за морския живот и хората, и могат да нарушат екосистемите.

Фактори, като замърсяване с хранителни вещества, изменение на климата и промени във водните условия могат да допринесат за появата на HAB.

Разбирането на историята на водораслите ни помага да оценим тяхното значение за оформянето на екосистемите на Земята, приноса им към околната среда и значението им в различни човешки дейности.

 

Ползи и състав

 

Ползи от салата с водорасли.

 

Водораслите предлагат широка гама от разнообразни и необходими на тялото хранителни вещества. Въпреки това, някои хранителни стойности могат да се изменят, в зависимост от конкретния вид на талусното растение.

Протеин

Те са чудесен източник на протеин и някои от видовете могат да съдържат протеинови нива, сравними или дори по-високи от източници като месо или соя.

Например спирулина – вид синьо-зелени водорасли, е известна с обилното си съдържание на протеин, обикновено вариращо от 50% до 70% от сухото й тегло.

Антиоксиданти

Водораслите съдържат различни антиоксиданти, като каротеноиди, хлорофил и фикобилипротеини. Те помагат за защитата на клетките от влиянието на свободните радикали и имат потенциала да намаляват риска от хронични заболявания.

Например – сърдечно-съдови, някои видове рак и макулна дегенерация, свързана с възрастта.

Здравословни мазнини

Някои видове, например микроводораслите, могат да ни осигурят полезни мастни киселини – омега-3, включително ЕРА и DНA. Те са от съществено значение за намаляване на възпалението, мозъчното, сърдечното здраве и цялостното благосъстояние на организма.

Също така, спирулина водораслото може да има положително въздействие върху регулиране на кръвната захар. Има доказателства, че подобрява инсулиновата чувствителност, понижава захарта и поради това има потенциални ползи за хора с диабет или риск от развитие на такъв.

 

Витамини

Съдържат витамините А, С, Е и някои от групата В. Някои видове, като спирулина и хлорела, са особено богати на витамини. Например спирулина е известна с високото си наличие на витамин В12, което я прави подходящ избор за вегани и вегетарианци, които имат недостиг на този витамин поради ограничените хранителни източници.

Може да приемаме витамините от други хранителни източници или добавки, ако нямаме възможност да консумираме водорасли поради алергии или други проблеми.

 

Минерали

Имат богато наличие на минерали и микроелементи, най-вече на желязо, калций, магнезий, йод и калий. Червените водорасли – нори и дулсе, са особено популярни именно с високото си съдържание на минерали.

Въглехидрати

Водораслите често съдържат въглехидрати, като част от тях са диетични фибри и полизахариди. Те осигуряват енергия и допринасят за цялостната им хранителна стойност. Някои от тях, като червените, са източници на специфични диетични фибри – карагенан и агар, които са от полза в хранителните и медицинските сфери.

Подкрепят здравето на чревния микробиом, действат като пробиотици със способността си да осигуряват храна на полезните чревни бактерии. Насърчават храносмилането и подобряват усвояването на хранителните вещества от организма.

Освен това фибрите засилват чувството за ситост, което ни помага да контролираме апетита си и да приемаме по-малко храна.

Трябва да отбележим, че точният състав зависи от вида и начина на приготвяне на водораслото. Ако обмисляме да ги включим към храненето си, трябва да изберем подходящо обработени и отгледани продукти.

В зависимост от човека, хранителните изисквания могат да са различни, затова винаги е подходящо да се консултираме със здравен специалист, особено ако имаме здравословни проблеми.

 

В кулинарията

Водораслите, особено морските, имат дълга история на употреба в кулинарията. Използват се в следните рецепти:

 • Супи, яхнии, салати, пържени картофи и ястия с ориз
 • Суши
 • Чипс
 • Подправки
 • Бульони
 • Екстракти и водорасли на прах
 • Напитки
 • Желиране

Уникалните вкусове, текстури и хранителни свойства на талусното растение го правят приятно и специфично допълнение към кулинарни творения. Тъй като популярността им в кулинарията нараства, готвачите откриват новаторски начини за включване на тези питателни морски съставки в различни ястия.

 

В козметиката

 

Водорасли в козметиката за лице.

 

Екстрактите и съединенията от водорасли все по-често се използват в продуктите за грижа за кожата и косата поради техните потенциални ползи.

Съставките, получени от водорасли, могат да осигурят хидратация, да подобрят еластичността на кожата и да имат антиоксидантни свойства, които да допринесат за по-здравословен външен вид на кожата и косата:

 • Ефекти против стареене
 • Изсветляване на кожата и равномерен тен
 • Успокояващи свойства
 • Овлажняване и хидратация
 • Детоксикация и пречистване
 • Естествени цветове и текстура на косата

Както при всеки козметичен продукт, препоръчително е да се консултираме с дерматолог или специалист по грижа за кожата, преди да включим козметика на базата на водорасло в ежедневието си. Особено ако имаме специфични кожни проблеми или чувствителна кожа.

 

Странични ефекти

Въпреки ползите, които могат да ни предложат, трябва да имаме предвид страничните ефекти, които могат да възникнат от консумацията на водорасли.

Алергични реакции

Има хора, който може да са алергични към определени видове водорасли. Също така, ако имаме алергия към някои морски храни, е желателно да се консултираме с медицинско лице, за да не проявим определени симптоми, като подуване, задух, кожни обриви или други, по-тежки – анафилаксия.

Проблеми с храносмилането

 

Жена изпитва стомашен дискомфорт.

 

Хора с редовно разстроен стомах могат да изпитат дискомфорт при консумацията на талусните видове, особено когато се приемат в по-големи количества. Изсушени или като добавки, могат да имат значително по-високо съдържание на диетични фибри, които имат способността да причинят газове или подуване.

Чувствителност към йод

Някои видове, особено кафявите и морските водорасли, са богат източник на йод. Той е основен минерал, нужен за правилната функция на щитовидната жлеза. Ако се приема във високи количества, може да създаде проблеми за хора, чувствителни към йод, или да доведе до грешна функция на щитовидната жлеза.

Замърсяване с метали

Има вероятност водорасли, които са събрани от естествени водни басейни, да са с наличие на тежки метали като живак, олово, арсен или кадмий. Поради замърсяването на околната среда, е вероятно да се натрупат в талусното растение, затова е важно да сме сигурни в източниците, от които консумираме или закупуваме водорасли.

Взаимодействие с лекарства

Водораслите, особено някои видове като спирулина, могат да взаимодействат с определени лекарства.

Например добавките с тях могат да взаимодействат с имуносупресивни лекарства или такива, които засягат имунната система. Ако приемаме някакви медикаменти, е важно да се консултираме с медицински представител за съвет и насоки.

Тези потенциални странични ефекти не важат за всички индивиди и много хора могат безопасно да консумират водорасли, без да изпитат неблагоприятни ефекти.

 

Заключение

Водораслите са питателни и цветни водни обитатели, които със страхотния си състав могат да ни предложат няколко чудесни ползи за организма. Подходящ вариант са за вегетарианци и вегани, които имат ограничени източници за набавянето на витамин В12.

Въпреки това, страничните ефекти не са изключени, затова трябва да сме сигурни, че нямаме проблеми или да се консултираме с лекар преди да ги включим в хранителния си режим. С времето все повече готвачи започват да използват водорасли в кулинарната си практика.

 

Какво са водорасли?

Наричат се още Algae и са талусни видове, разнообразна група от фотосинтезиращи организми, които растат в соленоводни и сладководни басейни.

Какви са ползите от водораслите?

Те имат богат хранителен състав, подходящи са за вегетарианци. Имат потенциални ползи за сърдечното, мозъчното здраве, намаляне на възпалението, свалянето на килограми, поради ниската си калоричност и други.

За какво може да използваме водораслите?

Те имат приложение в медицината, козметиката и кулинарията.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 04.07.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 28 февруари 2024 в 17:29 | Публикувана: 4 юли 2023 в 14:34 | Категория: Хранене и видове храни