Живот с лупус – борба със симптомите и възможни усложнения

Обновена: 01.04.2024|
Пелагра. Екзема. Лупус, обрив на лицето.

Лупусът, известен още като системен лупус еритематозус, е автоимунно заболяване, при което защитните клетки атакуват други здрави клетки. Това причинява възпаление в няколко части на тялото, особено в ставите, кожата, очите, бъбреците, мозъка, сърцето и белите дробове.

Днес ще ви разкажем за симптомите на заболяването, защо се появява и какви са възможностите за лечение с цел подобряване качеството на живот.

 

Лупус – симптоми и диагностициране

Като цяло лупусът е по-често срещан при жени между 14 и 45 години. Много често заболяването се диагностицира няколко години след първите симптоми. Това се случва поради друга инфекция, прием на определени лекарства или когато има прекомерно излагане на слънце.

Лупусът може да засегне всеки орган на тялото и следователно симптомите могат да варират значително от човек на човек. Въпреки това някои често срещани от тях включват:

husk 400
hialur 600
husk 400
hialur 600
 • Температура над 37,5ºC
 • Червен обрив с форма на пеперуда по лицето
 • Червени петна по други части на тялото
 • Болезнени рани и лезии в устата и носа
 • Мускулна болка и скованост
 • Болка в ставите и подуване
 • Косопад
 • Чувствителност към светлина
 • Умора
 • Конвулсии без видима причина

Тези симптоми обикновено се появяват в момент на криза – изведнъж и интензивно за няколко дни или седмици, и след това изчезват. Но има и случаи, в които симптомите са постоянни.

Понякога симптомите на лупус могат да бъдат подобни на други състояния, като диабет или артрит, и затова е възможно да отнеме повече време да бъде поставена точната диагноза.

За да се потвърди заболяването, в допълнение към оценката на всички признаци и симптоми, специалист може да предпише и изследвания на кръв и урина. Основните промени, които могат да показват наличието на заболяването в резултатите са:

 • Излишно количество протеин в урината.
 • Намаляване на броя на еритроцитите или червените кръвни клетки в кръвта.
 • Нива на левкоцити под 4 000/mL в кръвния тест.
 • Намаляване на броя на тромбоцитите в най-малко два кръвни теста.
 • Нива на лимфоцити под 1,500/mL в кръвния тест.
 • Наличие на анти-двойноверижно ДНК антитяло или анти-Sm антитяло в кръвния тест.
 • Антинуклеарните антитела са по-високи от обикновено в кръвния тест.

В допълнение, вашият лекар може да поиска и други диагностични тестове, като например рентгенова снимка на гръдния кош или бъбречна биопсия, за да установи дали има възпалителни лезии в тези органи, които могат да бъдат причинени от лупус.

 

Причини за заболяването и видове

 

Лупус. Ваксини по време на бременност.

 

По своята същност лупусът е вид автоимунно заболяване, което обикновено се причинява от генетични мутации по време на бременност. Следователно заболяването не е заразно и не може да се предава от човек на човек.

Въпреки това е възможно лупусът да бъде без никакви симптоми, а такива да се развият в зряла възраст. Това се случва поради фактори, които стимулират появата на тези симптоми, като прекомерно излагане на слънце, вирусни инфекции или употребата на някои видове лекарства.

В допълнение, при някои хора първите признаци на заболяването се появяват по време на етапи, когато хормоналните промени са чести, като пубертет, бременност или менопауза.

Лупусът може да бъде класифициран в 4 основни типа, според неговите характеристики, симптоми и възможни причини. Това са:

 • Системен лупус еритематозус – това е най-често срещаният тип, при който се възпаляват различни части и органи на тялото, като кожата, ставите, сърцето, бъбреците и белите дробове, причинявайки различни симптоми според засегнатите области.
 • Дискоиден или кожен – при него има само лезии по кожата, без да се засягат други органи. Някои пациенти с дискоиден лупус обаче могат да развият системен с течение на времето.
 • Лупус, предизвикан от лекарства – той е по-често срещан при мъжете и се получава поради временно възпаление от честа употреба на определени видове лекарства, като хидралазин, прокаинамид и изониазид. Обикновено симптомите изчезват няколко месеца след края на лечението.
 • Неонатален лупус – това е един от най-редките видове, но има възможност да пренесе върху плода при бременност.

Важно е видът на заболяването да бъде идентифициран от ревматолог или дерматолог, за да може да се избере подходящо лечение.

 

Възможни усложнения на заболяването

Усложненията от възпалението, причинено от лупус, могат да засегнат различни области в тялото ви, като:

 • Кожата – има кожни заболявания и усложнения, които могат да възникнат при лупус и при други автоимунни заболявания, като косопад, калциноза (калциеви отлагания по кожата) и червен, подобен на мрежа обрив, причинен от претоварени кръвоносни съдове.
 • Сърцето и белите дробове – има и няколко възпалителни проблема със сърцето и белите дробове, които могат да засегнат пациентите с лупус. Най-често срещаните включват перикардит, плеврит, миокардит, коронарен васкулит.
 • Бъбреците – това възпаление се нарича лупусен нефрит. Той може да доведе до бъбречна недостатъчност при някои хора и е едно от най-сериозните усложнения, засягащи пациентите с лупус.
 • Кръвта – заобляването може да доведе до анемия и проблеми със съсирването на кръвта, но също така може да причини възпаление на лигавицата на кръвоносните съдове.
 • Мозъка – лупусът може да засегне централната нервна система, което води до проблеми с паметта, затруднено изразяване и объркване. Други потенциални ефекти са главоболие, проблеми със зрението, замаяност, психоза, гърчове или инсулт.
 • Костите – когато част от кръвоснабдяването на костта е прекъснато, тази област на костта умира (аваскуларна некроза). Остеопорозата също може да бъде усложнение на терапията с лупус.
 • Бременност– ако забременеете с лупус, вероятността от спонтанен аборт е по-голяма, както и високо кръвно налягане по време на бременността и преждевременно раждане. Контролът на заболяването преди опитите за зачеване помага за намаляване на тези рискове.

 

Подпомагащо лечение на лупус

 

Лупус, лечение, симптоми.

 

Лечението на заболяването трябва да се ръководи в съответствие с вида, представените симптоми и честотата им. Тъй като няма универсално такова, лекарите обикновено предписват различни видове лекарства, които помагат за облекчаване на симптомите, като например следните:

 • Противовъзпалителни лекарства – като напроксен или ибупрофен. Те се използват главно, когато лупусът причинява симптоми на болка, подуване или треска.
 • Лекарства против малария – например хлорохин, който помага да се избегне развитието на симптоми на заболяването в някои случаи.
 • Кортикостероиди – като преднизон или бетаметазон. Те намаляват възпалението в засегнатите органи.
 • Имуносупресори – например азатиоприн или метотрексат. Те помагат за намаляване на действието на имунната система и облекчаване на симптомите.

Освен всичко това е важно също така да вземете някои предпазни мерки, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите. Например ежедневно поставяне на слънцезащитен крем и други навици за здравословен начин на живот.

Препоръчва се и да се поддържа противовъзпалителен тип диета, за да се предотврати появата на симптоми или да се намали тяхната интензивност.

За да направите това, увеличете консумацията на храни, богати на антиоксиданти и омега-3, като сьомга, риба тон, зелен чай, броколи, авокадо и домати.

Бъдете здрави!

Категории: Здраве|Публикувана: 10.11.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

3 Коментара

 1. Румяна 25.03.2024 at 7:58 - Отговор

  Не съм медицинско лице, но съм с лупус. Лекувам се от повече от 2 години, но мисля, че го имам от поне 5 (гледайки кръвните резултати, на които кой знае защо никой лекар не беше обърнал внимание). Лечението е основно с кортикостероиди (преднизон на таблетки, започнах с 30 мг, сега съм на 10, и първите няколко месеца всеки месец пулсова терапия 500 мг венозно). Пробваха и химиотерапия (ендоксан), но не ми понесе, направих алергия. Сега съм на селсепт 1.5 грама дневно. Променлив успех, показателите ми ту се подобряват, ту отново се влошават. Сегашната ми лична лекарка ми препоръча интервално гладуване – един ден ям, един не ям. След месец и половина имам невероятно подобрение на кръвните резултати и урината. Продължавам, дано и подобрението да продължи. Мисля, че човек на далечен остров си струва да опита. Както се казва, ако не помогне, няма да навреди.

 2. Мария малофтис 29.04.2023 at 16:54 - Отговор

  Очаквам някакъв съвет от медицинско лице.

 3. Мария малофтис. 29.04.2023 at 16:52 - Отговор

  Прочетох за всичко свързано с лупус, мисля
  Че имам всички симптоми. На лупус.
  И съм много разтревожена защото живея
  На остров който е много. Далеч, от. Много здравни центрове пътуването става само по. Вода, и. Въздух.

Оставете коментар

Обновена: 1 април 2024 в 17:22 | Публикувана: 10 ноември 2021 в 15:11 | Категория: Здраве