Проблеми с щитовидната жлеза е често срещано оплакване, особено сред жените в активна възраст. Чрез хормоните, които произвежда, щитовидната жлеза влияе на почти всички метаболитни процеси в човешкото тяло. Нарушенията на щитовидната жлеза могат да варират от малък, безобиден зоб (поява на възли в структурата на жлезата), който няма нужда от лечение, до животозастрашаващ рак. Най-често срещаните проблеми с щитовидната жлеза са свързани със свръхпроизводство на тиреоидни хормони – хипертиреоидизъм. Недостатъчното производство на хормони пък води до хипотиреоидизъм. Въпреки че проблемите вследствие на тези състояния могат да бъдат неприятни, могат да се преодолеят успешно, ако бъдат правилно диагностицирани и лекувани навреме. Днес ще ви разкажем какво можете да направите, за да ги овладеете.

 

Хипотиреоидизъм – до какви здравословни проблеми с щитовидната жлеза може да доведе?

Хипотиреоидизмът произтича от недостатъчно производство на хормони. Това води до последствия за тялото. Тъй като производството на енергия в тялото изисква определени количества хормони на щитовидната жлеза, спадът в производството им води до по-ниски нива на енергия. Симптомите включват:

 • загуба на тегло, независимо дали апетитът не намалява и дори се увеличава;
 • сърцебиене;
 • нервност, тревожност и раздразнителност;
 • промени в менструацията;
 • чувствителност към топлина;
 • уголемена щитовидна жлеза (гуша), която може да се появи като подуване в основата на шията;
 • мускулна слабост, умора и трудно заспиване;
 • фина, чуплива коса

А причините за хипотиреоидизъм могат да бъдат следните:

 • Тиреоидит на Хашимото

При това автоимунно разстройство тялото атакува щитовидната тъкан. В крайна сметка тъканта умира и спира да произвежда хормони.

 • Отстраняване на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза може да е била отстранена хирургически или химически унищожена.

 • Излагане на прекомерни количества йод

Лекарства срещу настинка и синузити, сърдечно лекарство амиодарон или някои контрастни багрила, дадени преди рентгенови снимки, могат да изложат тялото на твърде много йод.

 • Хипотиреоидизъм при новородени и бебета

Липсата на хормони на щитовидната жлеза в системата в ранна възраст може да доведе до развитие на кретенизъм (интелектуално увреждане) или спиране на растежа (джудже). При повечето кърмачета сега нивата на щитовидната жлеза се проверяват редовно скоро след раждането. Ако те са хипотиреоидни, лечението започва веднага. При кърмачета, както и при възрастни, хипотиреоидизмът може да се дължи на тези причини: нарушение на хипофизата, дефектна щитовидна жлеза, липса на жлезата изцяло.

Хипотиреоидното бебе е необичайно пасивно и тихо, има слаб апетит и спи прекалено дълго. Нелекуван за дълъг период от време, хипотиреоидизмът може да доведе до микседемна кома – рядко, но потенциално фатално състояние, което изисква незабавно хормонално лечение.

 

Хипертиреоидизъм – проблеми с щитовидната жлеза вследствие свръхпродукция на хормони

 

Жена, изпаднала в безизходица. Натъжена и отчаяна мисли как да реши проблемите си. Проблеми с щитовидната жлеза.

 

Както казахме, всички видове хипертиреоидизъм се дължат на свръхпродукция на хормони на щитовидната жлеза, но състоянието може да възникне по няколко начина:

 • Болест на Грейвс (Базедова болест)

Характеризира се с производството на твърде много хормони – хиперактивност на щитовидната жлеза. В повечето случаи болестта е наследствена.

 • Токсични аденоми

Развиват се възли в щитовидната жлеза, които започват да отделят хормоните на щитовидната жлеза, нарушавайки химичния баланс на организма. Ракът на щитовидната жлеза е доста рядък и се среща в около 5% от възлите на щитовидната жлеза. Може да съществуват един или повече щитовидни възли в продължение на няколко години, преди те да бъдат определени като ракови.

 • Субакутен тиреоидит

Възпаление на щитовидната жлеза, което причинява „изтичане“ на излишните хормони, което води до временен хипертиреоидизъм. Той обикновено трае няколко седмици, но може да продължи с месеци.

 • Неправилни функции на хипофизната жлеза или ракови израстъци в щитовидната жлеза

Рядко, но и това може да причини хипертиреоидизъм.

 

Препоръки при хипотиреоидизъм

Хората, които страдат от хипотиреоидизъм, се чувстват изтощени и мудни, имат затруднение с концентрацията, дори когато приемат необходимите лекарства. Но какво друго може да се направи, за да се облекчат симптомите? Ще ви дадем няколко съвета за промени в начина на живот, които ще ви помогнат да се чувствате по-добре, ако вече сте се сблъскали със заболяването.

 • Промени в диетата при проблеми с щитовидната жлеза

Всъщност не съществува специална диета за хипотиреоидизъм, но е хубаво храненето да се фокусира върху подбрани зеленчуци, плодове, постни протеини и здравословни мазнини. И най-важното – за да поддържате нивата на енергия стабилни, трябва да хапвате на малки порции през целия ден. Наддаването на тегло е често срещан симптом на хипотиреоидизъм, така че правилната диета ще ви помогне да поддържате здравословно тегло.

Често диетата, предложена от ендокринолог, изключва глутена, някои плодове и зеленчуци. Кръстоцветните зеленчуци, които са богати на фибри, като броколи, зеле, спанак, къдраво зеле и брюкселско зеле, могат да попречат на абсорбцията на лекарства в щитовидната жлеза. Кофеинът, тютюнът и алкохолът също могат да повлияят на ефективността на лекарствата за щитовидна жлеза. Посъветвайте се с вашия лекар за съвети как да регулирате или намалите консумацията им.

В повечето случаи към диетата се препоръчва включването на хранителни добавки като селен, цинк, по-високи дози витамин С.

Някои храни (напр. храни с високо съдържание на фибри) и добавки (напр. желязо, калций) могат да повлияят на начина, по който тялото усвоява левотироксин – най-често използваното лекарство при третиране на хипотиреоидизъм. Така че се консултирайте със специалист преди да започвате каквито и да било диети.

 

 • Подходяща тренировка

Със сигурност знаете колко полезни са редовните тренировки за цялостното здраве. Определени упражнения ще ви помогнат да контролирате и симптомите на хипотиреоидизъм. Добрата тренировка ще увеличи енергията, ще намали стреса и ще ви помогне да поддържате здравословно тегло. Задължително включете тези 3 вида упражнения: аеробни (кардио), упражнения за укрепване и упражнения за гъвкавост. За да ги изпълните най-лесно, просто ходете повече пеша, вдигайте тежести и правете йога.

 • Правилен режим на сън

Ако имате хипотиреоидизъм, вероятно се чувствате уморени през целия ден. Създаването на специален режим на сън и придържането към него може наистина да ви помогне. Лягайте и ставайте по едно и също време всеки ден – включително и през почивните дни. По принцип златната среда, към която трябва да се придържате, е между 7 и 9 часа сън на ден. Ако имате проблеми със съня, можете да се обърнете към съветите в тази статия в нашия блок.

 

Препоръки при хипертиреоидизъм

 

Проблеми с щитовидната жлеза. Жена, практикуваща йога върху зелена трева, в поза лотус.

 

Лечението на свръхактивната щитовидна жлеза може да бъде голямо предизвикателство. За разлика от лечението на хипотиреоидизма, което включва заместване на тиреоидни хормони, хипертиреоидизмът изисква ограничаването на тези на хормони. Третирането може да включва радиоактивен йод, антитиреоидни лекарства, а понякога и хирургическа намеса. Все пак и тук можете да предприемете промени в начина на живот, които могат да подкрепят лечението, някои от тях дори биха могли самостоятелно да се справятсъс симптомите в зависимост от състоянието.

 • Промени в диетата

Здравословната, балансирана диета ще ви помогне да се почувствате по-добре. Хубаво е да включите в менюто си повече мазна риба като сьомга и храни, богати на калции. Същевременно понякога се налага хората с хипертиреоидизъм да избягват определени храни, особено тези с високо съдържание на йод. Тъй като щитовидната жлеза усвоява лесно йод, приемането на твърде много може да влоши симптомите на хипертиреоидизъм.

 • Подходяща тренировка при проблеми с щитовидната жлеза

И тук редовните упражнения ще ви помогнат да се почувствате по-добре. За хората с хипертиреоидизъм най-подходящи са силовите тренировки за укрепване на сърдечната дейност и повишаване на костната плътност. Въпреки че загубата на тегло е често срещана при заболяването, това не винаги е така и очевидно не е здравословен начин за отслабване. При по-усложнени състояния е препоръчително е да не се прекалява с физическите упражнения, тъй като сърдечната честота и метаболизмът вече са повишени в покой. Най-опасни са упражненията с висока интензивност, като бягане. В такива случаи може да започнете с упражнения с по-ниска интензивност – ходене, йога,  тай чи.

 • Ограничаване на стреса

Хипертиреоидизмът увеличава тревожността и раздразнителността. Следователно стресът може да влоши симптомите на заболяването. Предприемането на подходящи релаксиращи техники за управление на стреса е добро начало за контролиране на хипертиреоидизъм. Не е нужно да медитирате с часове наред. Само няколко минути всеки ден могат да направят чудеса. Редовните разходки на чист въздух също имат успокояващ ефект. Йогата също може да намали стреса. Изобщо полезно е да практикувате всичко, което ви кара да се чувствате добре и спокойни.

Въпреки че не можете да разчитате само на допълващи практики за лечение на проблеми с щитовидната жлеза, те могат да помогнат да гарантирате успеха на цялостния план за лечение. Не забравяйте да се консултирате с лекар, преди да предприемате каквито и да било промени в начина си на живот, за да не се изложите на допълнителен риск от здравословни усложнения.