Проблеми с щитовидната жлеза – симптоми и препоръки

Обновена: 08.03.2024|

Проблеми с щитовидната жлеза е често срещано оплакване, особено сред жените в активна възраст.

Чрез хормоните, които тя произвежда, влияе на почти всички метаболитни процеси в човешкото тяло.

Най-често срещаните проблеми с щитовидната жлеза са свързани със свръхпроизводство на тиреоидни хормони – хипертиреоидизъм. Недостатъчното производство на щитовидни хормони пък води до хипотиреоидизъм.

Въпреки че проблемите вследствие на тези състояния могат да бъдат неприятни, могат да се преодолеят успешно, ако бъдат диагностицирани и лекувани навреме.

zink 400
zink 600

 

zink 400
zink 600

Какво представлява щитовидната жлеза?

Това е най-голямата жлеза с вътрешна секреция, находяща се в предната част на шията. Има формата на пеперуда, а въпреки скромните си размери от 20-25 грама, тя изпълнява множество важни действия в нашия организъм.

Функцията на щитовидната жлеза е толкова значима и многопластова, че дори най-малките промени в крехкия й баланс могат да предизвикат отзвук в тялото.

Нарушенията на щитовидната жлеза могат да варират от малък, безобиден възел, който няма нужда от лечение, до животозастрашаващ рак.

 

Какво трябва да знаем за хормоните на щитовидната жлеза?

 

Фитоестрогени. Хипотиреоидизйм, понижена функция на щитовидна жлеза.

 

Два са на брой тироидните хормони, секретирани от щитовидната жлеза:

 • трийодтиронин (Т3)
 • тироксин (Т4)

Тя произвежда и калцитонин, който представлява пептиден хормон, играещ важна роля в калциевата хомеостаза.

Т3 и Т4 оказват влияние върху скоростта на метаболизма и протеинова синтез, а при децата са ключови за растежа и правилното развитие.

Производството на двата щитовидни хормона се регулира от TSH, секретиран от хипофизната жлеза жлеза.

Този тироид-стимулиращ хормон е регулиран от тиротропин-освобождаващ хормон (TRH), произвеждан от хипоталамуса.

Наличието на антитела ТАТ и МАТ в кръвта предполагат нарушена функция на щитовидната жлеза и по-точно автоимунно заболяване, като например Хашимото или Грейвс.

При този тип състояния имунната система произвежда антитела, които погрешно атакуват нормалната тъкан, приемайки я като чужда.

 

Хипотиреоидизъм – до какви проблеми с щитовидната жлеза може да доведе?

 

Хипотиреоидизъм. Жените напълняват след 50. Хормоните, напълняването.

 

Хипотиреоидизмът произтича от недостатъчно производство на хормони. Това води до последствия за тялото.

Тъй като производството на енергия в тялото изисква определени количества хормони на щитовидната жлеза, спадът в производството им води до по-ниски нива на енергия.

Симптомите включват:

 • повишено тегло
 • забавен сърдечен ритъм
 • умора
 • промени в настроението
 • повишено усещане за студ
 • висок холестерол
 • суха коса и кожа и чупливи нокти
 • запек

А причините за хипотиреоидизъм могат да бъдат следните:

 • Тиреоидит на Хашимото: при това автоимунно разстройство тялото атакува щитовидната тъкан. В крайна сметка тъканта умира и спира да произвежда хормони.
 • Отстраняване на щитовидната жлеза: когато е била отстранена хирургически или химически унищожена.
 • Излагане на прекомерни количества йод: лекарства срещу настинка и синузити, медикаменти за сърце или някои контрастни багрила, дадени преди рентгенови снимки, могат да изложат тялото на твърде много йод.

 

Хипотиреоидизъм при новородени и бебета

Липсата на хормони на щитовидната жлеза в системата в ранна възраст може да доведе до развитие на кретенизъм (интелектуално увреждане) или спиране на растежа.

При повечето кърмачета сега нивата на щитовидната жлеза се проверяват редовно скоро след раждането. Ако те са хипотиреоидни, лечението започва веднага.

При кърмачета, както и при възрастни, хипотиреоидизмът може да се дължи на нарушение на хипофизата, дефектна щитовидна жлеза, липса на жлезата изцяло.

Хипотиреоидното бебе е необичайно пасивно и тихо, има слаб апетит и спи прекалено дълго.

Нелекуван за дълъг период от време, хипотиреоидизмът може да доведе до микседемна кома – рядко, но потенциално фатално състояние, което изисква незабавно хормонално лечение.

 

Хипертиреоидизъм – проблеми с щитовидната жлеза вследствие свръхпродукция на хормони

 

Жена, изпаднала в безизходица. Натъжена и отчаяна мисли как да реши проблемите си. Проблеми с щитовидната жлеза.

 

Както казахме, всички видове хипертиреоидизъм се дължат на свръхпродукция на хормони на щитовидната жлеза, но състоянието може да възникне по няколко начина:

 • Болест на Грейвс (Базедова болест): характеризира се със свръхпроизводството на  щитовидните хормони (хиперактивност). В повечето случаи болестта е наследствена. Ако имате роднини с това състояние, е добре да следите редовно състоянието на жлезата.
 • Токсични аденоми: развиват се възли в щитовидната жлеза, които започват да отделят хормоните на щитовидната жлеза, нарушавайки химичния баланс на организма.
 • Субакутен тиреоидит: възпаление на щитовидната жлеза, причиняващо „изтичане“ на излишните хормони, което води до временен хипертиреоидизъм. Той обикновено трае няколко седмици, но може да продължи с месеци.
 • Неправилни функции на хипофизната жлеза или ракови израстъци в щитовидната жлеза: доста рядко (в около 5% от случаите), но и това може да причини хипертиреоидизъм. Това са едни от най-опасните проблеми с щитовидната жлеза и налагат незабавно лечение. Може да съществуват един или повече щитовидни възли в продължение на няколко години, преди те да бъдат определени като ракови.

Симптомите включват:

 • загуба на тегло
 • сърцебиене
 • нервност, тревожност и раздразнителност
 • промени в менструацията
 • чувствителност към топлина
 • уголемена щитовидна жлеза (гуша), която може да се появи като подуване в основата на шията
 • мускулна слабост, умора и трудно заспиване
 • фина, чуплива коса

 

Препоръки при хипотиреоидизъм

 

Проблеми с щитовидната жлеза. Хормоните на щитовидната жлеза.

 

Хората, които страдат от хипотиреоидизъм, се чувстват изтощени и мудни, имат затруднение с концентрацията, дори когато приемат необходимите лекарства.

Ще ви дадем няколко съвета за промени в начина на живот, които ще ви помогнат да се чувствате по-добре, ако вече сте се сблъскали със заболяването.

 

Промени в диетата при проблеми с щитовидната жлеза

Всъщност не съществува специална диета за хипотиреоидизъм, но е хубаво храненето да се фокусира върху подбрани зеленчуци, плодове, постни протеини и здравословни мазнини.

И най-важното – за да поддържате нивата на енергия стабилни, трябва да хапвате на малки порции през целия ден. Наддаването на килограми е често срещан симптом на хипотиреоидизъм, така че правилната диета ще ви помогне да поддържате здравословно тегло.

Често диетата, предложена от ендокринолог при проблеми с щитовидната жлеза, изключва глутена, някои плодове и зеленчуци.

Кръстоцветните зеленчуци, които са богати на фибри, като броколи, зеле, спанак, къдраво зеле и брюкселско зеле, могат да попречат на абсорбцията на лекарства в щитовидната жлеза.

Кофеинът, тютюнът и алкохолът също могат да повлияят на ефективността на лекарствата за щитовидна жлеза.

В повечето случаи към диетата се препоръчва включването на хранителни добавки като селен, цинк, по-високи дози витамин С.

 

Подходяща тренировка

Със сигурност знаете колко полезни са редовните тренировки за цялостното здраве.

Определени упражнения ще ви помогнат да контролирате и симптомите на хипотиреоидизъм. Добрата тренировка ще увеличи енергията, ще намали стреса и ще ви помогне да поддържате здравословно тегло.

Задължително включете тези 3 вида упражнения:

 • аеробни (кардио)
 • упражнения за укрепване 
 • упражнения за гъвкавост

За да ги изпълните най-лесно, просто ходете повече пеша, вдигайте тежести и правете йога.

 

Правилен режим на сън

Ако имате хипотиреоидизъм, вероятно се чувствате уморени през целия ден и това е сред първите симптоми за проблеми с щитовидната жлеза.

Създаването на специален режим на сън и придържането към него може наистина да ви помогне. Лягайте и ставайте по едно и също време всеки ден – включително и през почивните дни.

По принцип златната среда, към която трябва да се придържате, е между 7 и 9 часа сън на ден.

 

Препоръки при хипертиреоидизъм

 

Проблеми с щитовидната жлеза. Хормоните на щитовидната жлеза.

 

Лечението на свръхактивната щитовидна жлеза може да бъде голямо предизвикателство. За разлика от лечението на хипотиреоидизма, което включва заместване на тиреоидните хормони, хипертиреоидизмът изисква ограничаването на тези на хормони.

Третирането може да включва радиоактивен йод, антитиреоидни лекарства, а понякога и хирургическа намеса. Все пак и тук можете да предприемете промени в начина на живот, които могат да подкрепят лечението, някои от тях дори биха могли самостоятелно да се справят със симптомите в зависимост от състоянието.

 

Промени в диетата

Здравословната, балансирана диета ще ви помогне да се почувствате по-добре. Хубаво е да включите в менюто си повече мазна риба като сьомга и храни, богати на калций.

Същевременно понякога се налага хората с хипертиреоидизъм да избягват определени храни, особено тези с високо съдържание на йод.

Тъй като щитовидната жлеза усвоява лесно йод, приемането на твърде много може да влоши симптомите на хипертиреоидизъм.

 

Подходяща тренировка при проблеми с щитовидната жлеза

При проблеми с щитовидната жлеза редовните упражнения ще ви помогнат да се почувствате по-добре. За хората с хипертиреоидизъм най-подходящи са силовите тренировки за укрепване на сърдечната дейност и повишаване на костната плътност.

Въпреки че загубата на тегло е често срещана при заболяването, това очевидно не е здравословен начин за отслабване.

При по-усложнени състояния е препоръчително е да не се прекалява с физическите упражнения, тъй като сърдечната честота и метаболизмът вече са повишени в покой.

Най-опасни са упражненията с висока интензивност, като бягане. В такива случаи може да започнете с упражнения с по-ниска интензивност – ходене, йога,  тай чи.

 

Ограничаване на стреса

 

Проблеми с щитовидната жлеза. Жена, практикуваща йога върху зелена трева, в поза лотус.

 

Проблеми с щитовидната жлеза често повишават тревожността и раздразнителността. Следователно стресът може да влоши симптомите на заболяването.

Предприемането на подходящи релаксиращи техники за управление на стреса е добро начало за контролиране на хипертиреоидизъм.

Не е нужно да медитирате часове наред. Само няколко минути всеки ден могат да направят чудеса. Редовните разходки на чист въздух и йогата също имат успокояващ ефект. Като цяло е полезно е да практикувате всичко, което ви кара да се чувствате добре и спокойни.

Въпреки че не можете да разчитате само на допълващи практики за лечение на проблеми с щитовидната жлеза, те могат да помогнат да гарантирате успеха на цялостния план за лечение.

Не забравяйте да се консултирате с лекар, преди да предприемате каквито и да било промени в начина си на живот, за да не се изложите на допълнителен риск от здравословни усложнения.

 

Какви рутинни тестове е добре да си правим?

Кръвните тестове за изследване на хормони, свързани с функцията на щитовидната жлеза, включват няколко показателя.

Изследвани са най-често следните:

 • TSH
 • FT3 (свободен трийодтиронин)
 • FT4 (свободен тироксин / Thyroxin free)

Най-добрият начин за първоначално изследване на тази жлеза е да се измери нивото на TSH в кръвна проба, тъй като промените в него често служат като система за ранно предупреждение.

Изследват се още:

 • Тиреоглобулин (Tg) – гликопротеин, произвеждан от щитовидната жлеза
 • МАТ/anti-TPO (микрозомални антитела)
 • ТАТ (тиреоглобулинови антитела)

При някои хора с проблеми с щитовидната жлеза е възможна поява на мускулни крампи, затова е важно да се проследява нивото на калция в кръвта, поради което често се тества серумният калций.

Проблеми с щитовидната жлеза – какви могат да бъдат?

Най-честите проблеми с щитовидната жлеза са свързани с понижена функция (хипотиреоидизъм) или със свръхпроизводство на щитовидни хормони (хипертиреоидизъм). Възможно е автоимунни заболявания като Хашимото да причинят увреждането на жлезата.

Какви са симптомите на хипотиреоидизъм?

Това състояние засяга по-често жените. Сред симптомите му са напълняване, суха кожа, косопад и други. Жените на средна възраст са най-уязвими.

Как да разпознаем признаци на хипертиреоидизъм?

При повишена функция на щитовидната жлеза са налице загуба на тегло, сърцебиене, изпотяване. Силно повишена е чувствителността към топлина.

Категории: Здраве|Публикувана: 26.08.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

4 Коментара

 1. Дани Тасева 27.03.2023 at 0:54 - Отговор

  Трябва ли да премахнем жлезата при дългогодише хипертиреодизъм?

  • Верджиния 27.03.2023 at 9:59 - Отговор

   Здравейте, дали да се отстрани щитовидната жлеза след години на хипотиреоидизъм е решение, което трябва да бъде взето от квалифициран медицински специалист въз основа на медицинската история на отделния пациент, симптомите и други фактори.

   В някои случаи хипотиреоидизмът може да бъде ефективно управляван със заместителна терапия с хормони на щитовидната жлеза, която включва прием на лекарства за заместване на хормоните на жлезата, които тялото не произвежда. В други случаи обаче може да се наложи щитовидната жлеза да бъде отстранена поради основни състояния като рак на щитовидната жлеза, гуша (уголемена щитовидна жлеза) или възли на щитовидната жлеза, които причиняват компресия или затруднено преглъщане.

   Важно е да се отбележи, че отстраняването на щитовидната жлеза, известно още като тиреоидектомия, е голяма хирургична процедура, която носи рискове, включително кървене, инфекция и увреждане на нервите, които контролират гласните струни. Освен това, след тиреоидектомия пациентът трябва да приема лекарства за заместване на хормоните на щитовидната жлеза до края на живота си, за да поддържат нормалната й функция.

 2. Гергана Минева 27.02.2023 at 23:06 - Отговор

  За първи път попадам на толкова изчерпателна инфорвация!

 3. Анка Топслска 03.06.2022 at 10:35 - Отговор

  Благодаря за цените съвети !

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 14:27 | Публикувана: 26 август 2020 в 15:16 | Категория: Здраве