Изненадващо или не, безсънието може да повлияе на имунната ни система. Проучвания показват, че хората, които не получават качествен или достатъчно сън, са по-склонни да се разболеят след излагане на вирусна инфекция или обикновена настинка.

Безсънието също може да повлияе на това колко бързо се възстановяваме, когато се разболеем. Дългосрочната липса на сън също увеличава риска от затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания.

 

Колко сън ви е небходим?

Веднага идва въпросът колко сън ни е необходим, за да поддържаме силна имунната си система? Оптималното количество сън за повечето възрастни е 7-8 часа добър сън всяка вечер. Тийнейджърите се нуждаят от 9-10 часа сън. Децата пък може да имат нужда от 10 или повече часа сън.

Но трябва да имаме предвид, че прекаляването също може да повлияе негативно. За възрастни сънят повече от 10 часа на нощ може да доведе до проблеми с безсънието и трудно заспиване.

vitbcompl 400
magn 600

Възрастта също променя начина, по който спим. Това означава, че имунната ни система също ще се промени. С наближаването на 50-годишна възраст, моделът на съня започва да се променя значително. Тялото изисква по-рано лягане, отнема по-дълго време да заспим.

Продължителността на съня се съкращава и е възможно събуждане няколко пъти на нощ. Но всичко това е в рамките на нормалното развитие на организма.

 

Ролята на цитокините 

 

Безсънието, проблеми, методи за лечение.

 

Връзката между безсъние и имунитет в повечето случаи се отразява на защитните функции на организма. По време на сън имунната система освобождава протеини, наречени цитокини, част от които помагат за насърчаване на съня. Някои цитокини трябва да се увеличават при инфекция, възпаление или стрес. Липсата на сън може да намали производството на тези защитни молекули.

Безсънието дори може да направи грипните ваксини по-малко ефективни, защото липсата на достатъчно цитокини намалява способността на тялото да реагира. В допълнение, антителата и клетките за борба с инфекцията намаляват, особено от хронично недоспиване.

 

Ролята на Т-клетките

 

Безсънието. Имуноглобулини, антитела, ковид, тест.

 

Т-клетките играят важна роля и за имунната система на организма. Те са вид имунни клетки, които се борят срещу вътреклетъчни патогени, например вируси, ХИВ, херпес и ракови клетки. Когато те разпознаят заразена клетка, активират интегрини – лепкав вид протеини, които след това позволяват на Т-клетките да се прикрепят и да унищожат заразените клетки.

Според проучвания Т-клетките на хора, които получават качествен сън, показват по-високи нива на активиране на интегрин, отколкото при тези, които страдат от безсъние. При тях стресовите хормони могат да потискат способността на Т-клетките да функционират ефективно.

 

Има ли връзка между съня и възпаленията в тялото?

Както отбелязахме, безсънието, с течение на времето, води до понижаване на имунитета. Това причинява засилено възпаление в организма. Тялото става уязвимо не само към вируси и бактерии, но и към автоимунни заболявания, особено при жените.

Дамите са по-податливи на срив на така наречената имунна самопоносимост (толерантността на имунната система към собственото тяло), което отключва автоимунни заболявания. Възпалението променя начина, по който мозъкът обработва различни сигнали, както и как той ще регулира съня.

В случай на продължаващи, постоянни и хронични възпаления, тялото изисква много повече енергия. Това означава, че трябва да спим по-дълго, за да я получим в необходимото количество.

Ако в тялото има повишено количество определени антитела, проблемите със съня се задълбочават. Възпалението може да бъде овладяно и моделите на сън да се върнат към нормалното си функциониране чрез практикуване на медитация или когнитивно-поведенческа терапия. Може също да включите някои билки и храни към диетата си.

 

До какви други проблеми в тялото води безсънието?

Всеки има проблеми със съня в даден момент. Но когато това се случва поне три пъти седмично за повече от 3 месеца, става въпрос за хронично безсъние.

Дългосрочната липса на сън може да доведе до сериозни здравословни проблеми, като :

  • Постоянна умора – изтощението от липсата на сън може да доведе до проблеми в личната и професионална среда. Това е един от най-честите ефекти от хроничното безсъние. Понякога умората е придружена от главоболие, виене на свят, възпаления или мускулна слабост.
  • Смяна на настроенията – две поредни нощи недостатъчен сън могат да ни направят сприхави, нервни, притеснени. С течение на времето хроничното безсъние може да доведе до  депресия или тревожност. Страдащите от безсъние са пет пъти по-склонни да изпаднат в депресия.
  • Стрес – по-малко от 8 часа сън или продължително недоспиване често водят до повече стрес в ежедневието.
  • Нарушени концентрация и памет.
  • Качване на килограми – това може да се дължи на факта, че липсата на сън засяга хормоните, които контролират чувството ви на глад и ситост. Дългосрочното недоспиване повишава риска от затлъстяване и свързаните с него здравословни проблеми, като диабет, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.
  • Понижено либидо – тялото на мъжа произвежда тестостерон, докато спи. Липсата на сън може да означава понижени нива на хормона. Изследванията показват, че безсънието през втората половина на нощта сериозно намалява нивата на тестостерон сутрин.
  • Диабет – редовното недоспиване може да повлияе на начина, по който тялото обработва кръвната захар. Това повишава риска от диабет.

Да не забравяме и високият риск от злополука при дългосрочно безсъние. Това се дължи най-вече на проблемите с умората и концентрацията вследствие недоспиване.

 

Какво да предприемете срещу безсънието?

Комплекс за здрав сън, помага при проблеми с безсънието.

За да останем здрави, особено в сезона на грипа, е необходимо да си осигурим препоръчаните 7 до 8 часа сън на нощ. Това ще ни помогне да поддържаме имунната си система в бойна готовност.

Също така ще ни предпази от други здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания, диабет и затлъстяване.

Ако графикът ни за сън е нарушен от натоварена работна седмица или други фактори, трябва да компенсираме загубената почивка с дрямка през деня. Две такива – не по-дълги от 30 минути всяка, помагат за намаляване на стреса и компенсиране на отрицателните ефекти, които лишаването от сън има върху имунната система.

Ако не можем да отделим половин час за дрямка по време на работния ден, можем да си вземем поне лека почивка за 20 минути по време на обедната почивка.

Ефективен вариант за справяне безсънието са и билковите добавки, които могат да помогнат в борбата с него.

Разбира се, получаването на достатъчно сън само по себе си не е достатъчно, за да направим имунната си система напълно устойчива, особено в сезона на грипа.

Важно е да водим здравословен начин на живот и да си изградим определени превантивни навици, свързани с физическа активност. Но не трябва да забравяме, че дори да се сблъскаме с настинка, грип или друго възпаление, тялото ни ще се справи по-бързо и лесно, ако е добре отпочинало.

 

Време за действие

Въпреки многобройната информация, доказваща отрицателните последици за здравето вследствие на безсънието, много хора все още не отдават голямо значение на този проблем. Не бъдете част от статистиката, а си обърнете внимание още сега. Всичко, от което се нуждаете, е решителност и воля за промяна в начина си на живот.

Поддържайтe имунитета си целогодишно и с подходящите витамини и минерали.

Магнезият има способността да облекчава безсънието и да отпусне напрежението в тялото, подготвяйки го за спокоен и дълбок сън.

Витамин Е е антиоксидант, който се бори със синдром на неспокойните крака и така помага на хората, страдащи от този проблем, да спят по-спокойно. Витамините от група В подобряват съня като помагат да се регулира нивото на аминокиселината триптофан в тялото. Този процес помага на тялото да произвежда мелатонин (хормон на съня).

За съжаление понякога проблемите могат да се крият много по-дълбоко. Тогава ще имате нужда от специалист, за да разберете естеството и тежестта на вашето състояние, и как да го третирате. Ако това е вашият случай, не се колебайте и го направете.