Фолиева киселина при бременност – защо е важна?

Обновена: 02.02.2024|

Почти всеки е чувал за важността от приема на фолиева киселина при бременност. Тя е витамин от група В, който се намира в много добавки и обогатени храни и е от ключово значение за правилното развитие и растеж на плода.

Дефицит на фолиева киселина при бременност се свързва и с аномалии при майката (анемия, периферна невропатия). В тази статия ще разгледаме подробно всички ползи от приема й и необходимите количества, за да се възползвате ефективно от нея.

 

Каква е разликата между фолиева киселина и фолат?

Преди да разгледаме подробно защо приемът на фолиева киселина при бременност е от толкова голямо значение, ще направим кратко уточнение дали има разлика между нея и фолат.

magnezii 01 400
mgnezii 01 600

Определянето на терминологията е важно за обсъждане на ролята им в храненето и репродуктивната биология.

magnezii 01 400
mgnezii 01 600

Терминът фолат обикновено се използва като общо наименование за групата химически свързани съединения.

Нека видим кои са те:

 • Фолатът (или витамин B9) се смята за един от 13-те основни витамини. Той е водоразтворим и не може да бъде синтезиран от организма, затова трябва да бъде получен чрез храната или посредством добавки. Представлява естествено хранително вещество, което се намира в продукти като листни зеленчуци, яйчен жълтък, черен дроб и др.
 • Фолиевата киселина е синтетична хранителна добавка, която присъства в изкуствено обогатени храни и фармацевтични витамини. Нито фолатът, нито фолиевата киселина се метаболизират активно. За да участват в клетъчния метаболизъм, е необходимо да преминат през редуциране.
 • Метилтетрахидрофолат (l-метилфолат) пък е преобладаващата микроелементна форма на фолат, който циркулира в плазмата и участва в биологичните процеси.

 

Фолат или фолиева киселина при бременност?

 

Калории през бременността. Функции на магнезия. Калций. Диета след раждане. Неправилно хранене при опити за зачеване. Диетите и бременността. Кето диета и бременност.

 

Както вече уточнихме, фолиевата киселина е синтетичната форма на витамин В9. Използва се от тялото, за да произвежда ДНК и като субстрат за редица ензимни реакции, участващи в синтеза на аминокиселини и витаминния метаболизъм. Ето защо е необходима за нормален растеж и развитие през целия живот.

Именно тази форма се усвоява по-добре в сравнение с хранителните фолати, като процентите са съответно 85% срещу 50%.

Причината се крие във факта, че термичната обработка на храните води до разпада на някои фолати. Това може да възпрепятства способността на организма да ги абсорбира и използва пълноценно.

Приемът на фолиева киселина при бременност е особено важен за правилното развитие на плода. Изследванията показват, че тя може да помогне за предотвратяване на вродени дефекти при бебето, включително сериозни състояния на нервната система, като спина бифида и аненцефалия.

 

 

Ползи за предотвратяване на вродени ефекти

 

Омега 3 за деца. Фолиева киселина по време на бременност.

 

Все повече бебета се раждат с дефекти на невралната тръба. Обикновено тя се развива до 28 дни след зачеването.

Ако нервната тръба не се затвори правилно, възникват дефекти. Аненцефалията пък е състояние, при което мозъкът не се развива правилно. Бебетата, родени с аненцефалия, не могат да оцелеят, а тези със спина бифида могат да бъдат изправени пред множество операции. Рискът от всичко това може да се намали с достатъчен прием на фолиева киселина.

Добавена към диетата на майката, значително намалява риска и от вродени сърдечни дефекти.

Те се случват, когато сърцето или кръвоносните съдове не се развиват нормално преди раждането. Могат да засегнат вътрешните стени на сърцето, сърдечните клапи, артериите и вените.

Изследвания показват също, че добавката фолиева киселина при бременност, особено в ранните етапи, може да помогне за предотвратяване на цепнатата устна и цепнатото небце.

Тези вродени дефекти се появяват, ако части от устата и устните не се слеят правилно заедно през първите 6 до 10 седмици от бременността. За коригиране на състоянието обикновено са необходими една или повече операции.

 

Как да разпознаем дефицита на фолиева киселина?

 

Клетъчно хранене. Дефицит на фолиева киселина.

 

Един от първите симптоми на дефицит на фолиева киселина е силната умора и отпадналост.

Други възможни признаци са:

 • бледа кожа
 • недостиг на въздух (задух или диспнея)
 • раздразнителност
 • замаяност
 • рани или язви в устата
 • намалено усещане за вкус
 • проблеми с паметта и концентрацията
 • липса на енергия
 • мускулна слабост
 • депресия
 • отслабване
 • диария

 

Фолиеводефицитна анемия

Дефицитът на витамин B9 може да има сериозни последици за здравето и да доведе до фолиеводефицитна анемия, наричана още и фолиевонедоимъчна.

Това състояние възниква, когато тялото няма достатъчно здрави червени кръвни клетки (еритроцити). Човешкият организъм се нуждае от тях заради ролята им в пренасянето на кислород до телесните тъкани.

Фолиевонедоимъчна анемия може също да накара тялото да произвежда необичайно големи червени кръвни клетки, които не функционират правилно.

Други по-сериозни усложнения, свързани с фолиев дефицит, могат да включват:

 • безплодие
 • някои видове рак
 • сърдечно-съдови заболявания
 • депресия
 • деменция
 • намалена когнитивна функция, включително Болест на Алцхаймер

 

Какво количество фолиева киселина при бременност е необходимо?

 

Витамин А. Хормонални промени през бременността. Калории през бременността.

 

Всички жени трябва да приемат поне 400 мкг фолиева киселина при бременност дневно. Проблемът идва от това, че много жени не осъзнават, че са бременни до 6 седмици или повече след зачеването.

За да сте сигурни, че имате достатъчно от това вещество в организма си и ако планирате да забременеете, трябва да я приемате ежедневно в препоръчителните дози под формата на добавка.

Има и случаи, в които жените се нуждаят и от по-високи дози фолиева киселина при бременност.

Такива са бъдещи майки с бъбречни заболявания или на диализа; бременни, които имат сърповидно-клетъчна болест; такива с чернодробни заболявания и жени, които приемат лекарства за лечение на епилепсия.

Също при случаи на диабет тип 2, лупус, псориазис, ревматоиден артрит, астма или възпалително заболяване на червата.

 

Кои са най-добрите хранителни източници на фолиева киселина?

 

Най-добри хранителни добавки за жени. Фолиева киселина-витамин В9-ползи

 

Както споменахме, има немалко храни, богати на фолиева киселина. Други, като например зърнени закуски и хляб, могат да бъдат обогатени с това безценно вещество.

Естествени източници са:

 • Телешки черен дроб: повечето меса са с ниско съдържание на фолати. Телешкият черен дроб обаче е един от най-концентрираните налични източници. В допълнение към това той осигурява и прилично количество протеин и повече от 100% от препоръчителния дневен прием на витамин А, витамин В12 и мед.
 • Тъмни листни зеленчуци: скромните и достъпни растения от типа на спанак много често са с високи концентрации на витамин В9. При готвене обаче немалка част от веществото се губи.
 • Бобови растения: Продукти като боб, грах и леща са отличен източник както на фолати, така и на растителни протеини, фибри, желязо, магнезий и антиоксиданти. Всички те допринасят за подобрено здраве и също са важни при бременност.

 

Достатъчен ли е приемът на фолати от храна?

Освен изброените по-горе, в много други плодове и зеленчуци също се срещат натурални фолати. Такива са, например: цитруси, аспержи, броколи, банани, яйца и др.

Няма гаранция обаче, че ще получите достатъчно количество фолиева киселина при бременност само от менюто си, така че добавката е важна преди и по време на тези 9 месеца.

Ако страдате от сутрешно гадене в първия триместър, може да е трудно да приемате достатъчно обогатени храни, за да получите необходимата фолиева киселина при бременност.

 

Защо превишаването на препоръчителната доза е опасно?

Много лесно е да консумирате повече от препоръчителното количество фолиева киселина и това не е хубаво. Ето защо е важно да следите много внимателно колко приемате.

Въпреки че фолиевата киселина е важна, приемането на твърде много от нея може да създаде проблеми. Изследванията сочат някои възможни отрицателни ефекти от консумацията на твърде много фолиева киселина при бременност.

Такива са:

 • нарушен растеж на плода
 • повишен риск от детски заболявания като астма и аутизъм
 • насърчаване на растежа на някои ракови клетки

Затова нека да обобщим: няма начин да се предотвратят всички вродени дефекти със 100% сигурност.

Но приемът на адекватни количества фолиева киселина при бременност, както и преди нея, може да помогне за намаляване на риска от: дефекти на невралната тръба, вродени сърдечни дефекти, цепната устна и др.

Ако планирате забременяване, помислете за добавки и пренатални витамини. За най-добри резултати се обърнете към вашия лекар, който ще ви даде насоки и препоръки относно дозата и формата на прием.

Защо е важен приемът на фолиева киселина при бременност?

Фолиевата киселина, която представлява витамин B9 в синтетичната му форма, е от голямо значение за правилното развитие на плода при бременност. Недостигът повишава риска от редица здравословни проблеми и заболявания, като например дефекти на невралната тръба.

До какво води дефицитът на фолиева киселина?

Някои по-сериозни усложнения, свързани с фолиев недостиг, могат да включват: безплодие, някои видове рак, сърдечно-съдови заболявания и др. Симптомите са силна умора, задух, бледа кожа, раздразнителност, язви в устата и т.н.

Храни, богати на фолиева киселина

Фолатните съединения се съдържат в храни като телешки черен дроб, зеленолистни зеленчуци, бобови растения, цитруси и др.

Категории: Бременност и женско здраве, Витамини и минерали|Публикувана: 16.07.2020|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 2 февруари 2024 в 00:00 | Публикувана: 16 юли 2020 в 10:29 | Категория: Бременност и женско здраве, Витамини и минерали