Фолиева киселина при бременност – защо е важна?

Обновена: 14.08.2025|
7 мин. четене
Кандидоза. Витамини и група В. Фолиева киселина при бременност.

Почти всеки е чувал за важността от приема на фолиева киселина при бременност. Тя е витамин от група В, който се намира в много добавки и обогатени храни и е от ключово значение за правилното развитие и растеж на плода.

 

Ролята на фолиевата киселина преди забременяване

Приемът на фолиева киселина 2-3 месеца преди забременяване позволява на витамина да достигне и поддържа високи нива в организма, което да осигури по-голяма защита на плода и развитието му в бъдеще. Това значително намалява риска от развитие на дефект на невралната тръба като спина бифида и други заболявания на мозъка и гръбначния стълб. Също може да намали риска от спонтанен аборт.

 

Каква е разликата между фолиева киселина и фолат?

Преди да разгледаме подробно защо приемът на фолиева киселина при бременност е от толкова голямо значение, ще направим кратко уточнение дали има разлика между нея и фолат.

Определянето на терминологията е важно за обсъждане на ролята им в храненето и репродуктивната биология.

Терминът фолат обикновено се използва като общо наименование за групата химически свързани съединения.

Нека видим кои са те:

  • Фолатът (или витамин B9) се смята за един от 13-те основни витамини. Той е водоразтворим и не може да бъде синтезиран от организма, затова трябва да бъде получен чрез храната или посредством добавки. Представлява естествено хранително вещество, което се намира в продукти като листни зеленчуци, яйчен жълтък, черен дроб и др.
  • Фолиевата киселина е синтетична хранителна добавка, която присъства в изкуствено обогатени храни и фармацевтични витамини. Нито фолатът, нито фолиевата киселина се метаболизират активно. За да участват в клетъчния метаболизъм, е необходимо да преминат през редуциране.
  • Метилтетрахидрофолат (l-метилфолат) пък е преобладаващата микроелементна форма на фолат, който циркулира в плазмата и участва в биологичните процеси.

 

За съжаление, до 60% от населението носи генна мутация, известна като MTHFR мутация, която не позволява правилното превръщане на фолиевата киселина в активна фолиева форма на метилфолат. Тази генна мутация влияе върху способността на тялото да използва фолат, което може да доведе до дефицит. В този случай се препоръчва метилирана фолиева киселина.

 

Фолат или фолиева киселина при бременност?

 

Калории през бременността. Функции на магнезия. Калций. Диета след раждане. Неправилно хранене при опити за зачеване. Диетите и бременността. Кето диета и бременност.

 

Както вече уточнихме, фолиевата киселина е синтетичната форма на витамин В9. Използва се от тялото, за да произвежда ДНК и като субстрат за редица ензимни реакции, участващи в синтеза на аминокиселини и витаминния метаболизъм. Ето защо е необходима за нормален растеж и развитие през целия живот.

Именно тази форма се усвоява по-добре в сравнение с хранителните фолати, като процентите са съответно 85% срещу 50%.

Причината се крие във факта, че термичната обработка на храните води до разпада на някои фолати. Това може да възпрепятства способността на организма да ги абсорбира и използва пълноценно.

Приемът на фолиева киселина при бременност е особено важен за правилното развитие на плода. Изследванията показват, че тя може да помогне за предотвратяване на вродени дефекти при бебето, включително сериозни състояния на нервната система, като спина бифида и аненцефалия.

Как да изберете най-подходящата добавка?

Ако трябва да обобщим от казаното дотук – изборът на качествена добавка фолиева киселина се осланя на формулата и начина на усвояване. Фолиевата киселина е синтетична форма, която трябва да бъде преобразувана в активна в тялото, но не при всеки това се случва ефективно.

Метилираната фолиева киселина е активната форма на витамин B9. Подходящ за хора с MTHFR мутация (често срещана генетична вариация). Ако не знаете дали имате мутация, често по-безопасен избор е именно метилфолатът. Препоръчителната доза в повечето случаи е 400 мкг дневно, като е препоръчителна консултацията с лекар.

 

Ползи за предотвратяване на вродени дефекти

 

Омега 3 за деца. Фолиева киселина по време на бременност.

 

Все повече бебета се раждат с дефекти на невралната тръба. Превенцията и правилният подход са ключови за опазване на здравето едновременно на майката и на плода. Да разгледаме ползите от фолиева киселина преди и в различните периоди от бременността.

Преди забременяване и първи триместър (0–12 гестационна седмица)

Това е най-критичният период. В него приемът на фолиева киселина намалява риска от дефекти на черепа и мозъка, дефекти на сърцето и разцепване на устната и/или небцето. Последното се появява, ако части от устата и устните не се слеят правилно заедно през първите 6 до 10 седмици от бременността. За коригиране на състоянието обикновено са необходими една или повече операции.

Аненцефалията е състояние, при което мозъкът не се развива правилно. Бебетата, родени с аненцефалия, не могат да оцелеят, а тези със спина бифида могат да бъдат изправени пред множество операции.

Обикновено аненцефалия и спина бифида се развиват до 28 дни след зачеването.

Рискът от всичко това може да се намали с достатъчен прием на фолиева киселина.

Добавена към диетата на майката, добавката значително намалява риска и от вродени сърдечни дефекти.

Втори триместър (13–26 гестационна седмица)

Във втория триместър фолиевата киселина не е толкова критична за предотвратяване на дефекти на невралната тръба (тъй като те вече са се формирали), но все още играе роля в развитието на плода и майката.

В това число:

  • Подпомага развитието на мозъка и гръбначния мозък
  • Поддържа растежа на плацентата
  • Намалява риска от анемия при майката
  • Поддържа здравословно развитие на ДНК и клетки

 

През този период витаминът продължава да бъде важен фактор за правилното развитие на плода и доброто здраве на майката.

 

Трети триместър (27 седмица до раждането)

Приемът на фолиева киселина все още е важен, особено за майката.

Причините са следните:

  • Подпомага образуването на червени кръвни клетки
  • Намалява риска от анемия и умора
  • Подпомага нормалното тегло на новороденото
  • Участва в продължаващото мозъчно развитие на бебето

Дори в последната фаза на бременността, фолиевата киселина остава ключова за финалните етапи на растеж и развитие на бебето, както и за силата и устойчивостта на майчиния организъм.

 

Как да разпознаем дефицита на фолиева киселина?

 

Клетъчно хранене. Дефицит на фолиева киселина.

 

Един от първите симптоми на дефицит на фолиева киселина е силната умора и отпадналост.

Други възможни признаци са:

  • бледа кожа
  • недостиг на въздух (задух или диспнея)
  • раздразнителност
  • замаяност
  • рани или язви в устата
  • намалено усещане за вкус
  • проблеми с паметта и концентрацията
  • липса на енергия
  • мускулна слабост
  • депресия
  • отслабване
  • диария

 

Навременното разпознаване на тези симптоми и консултация с лекар могат да предотвратят сериозни здравословни последствия както за майката, така и за бъдещото бебе.

Фолиеводефицитна анемия

Дефицитът на витамин B9 може да има сериозни последици за здравето и да доведе до фолиеводефицитна анемия, наричана още и фолиевонедоимъчна.

Това състояние възниква, когато тялото няма достатъчно здрави червени кръвни клетки (еритроцити). Човешкият организъм се нуждае от тях заради ролята им в пренасянето на кислород до телесните тъкани.

Фолиевонедоимъчна анемия може също да накара тялото да произвежда необичайно големи червени кръвни клетки, които не функционират правилно.

Други по-сериозни усложнения, свързани с фолиев дефицит, могат да включват безплодие, някои видове рак, сърдечно-съдови заболявания, депресия, деменция, намалена когнитивна функция (включително Болест на Алцхаймер).

 

Какво количество фолиева киселина при бременност е необходимо?

 

Витамин А. Хормонални промени през бременността. Калории през бременността.

 

Всички жени трябва да приемат поне 400 мкг фолиева киселина при бременност дневно. Проблемът идва от това, че много жени не осъзнават, че са бременни до 6 седмици или повече след зачеването.

За да сте сигурни, че имате достатъчно от това вещество в организма си и ако планирате да забременеете, трябва да я приемате ежедневно в препоръчителните дози под формата на добавка.

Има и случаи, в които жените се нуждаят и от по-високи дози фолиева киселина при бременност.

Такива са бъдещи майки с бъбречни заболявания или на диализа; бременни, които имат сърповидно-клетъчна болест; такива с чернодробни заболявания и жени, които приемат лекарства за лечение на епилепсия.

Също при случаи на диабет тип 2, лупус, псориазис, ревматоиден артрит, астма или възпалително заболяване на червата.

 

Комбинация с други добавки преди и по време на бременност

Пренаталните витамини обикновено съдържат фолиева киселина. В повечето случаи е безопасно да се приема и допълнителна самостоятелна добавка, стига общото количество да остава в рамките на препоръчителните дневни дози.

Някои жени могат да имат нужда от допълнителни хранителни вещества като омега-3 мастни киселини, желязо или калций — особено при установени дефицити или специфични хранителни потребности. Винаги е важно тези добавки да се обсъдят с медицински специалист, за да се избегнат нежелани взаимодействия с фолиевата киселина или други вещества и да се осигури безопасен и балансиран общ прием.

 

Кои са най-добрите хранителни източници на фолиева киселина?

 

Най-добри хранителни добавки за жени. Фолиева киселина-витамин В9-ползи

 

Както споменахме, има немалко храни, богати на фолиева киселина. Други, като например зърнени закуски и хляб, могат да бъдат обогатени с това безценно вещество.

Естествени източници са:

  • Телешки черен дроб: повечето меса са с ниско съдържание на фолати. Телешкият черен дроб обаче е един от най-концентрираните налични източници. В допълнение към това той осигурява и прилично количество протеин и повече от 100% от препоръчителния дневен прием на витамин А, витамин В12 и мед.
  • Тъмни листни зеленчуци: скромните и достъпни растения от типа на спанак много често са с високи концентрации на витамин В9. При готвене обаче немалка част от веществото се губи.
  • Бобови растения: Продукти като боб, грах и леща са отличен източник както на фолати, така и на растителни протеини, фибри, желязо, магнезий и антиоксиданти. Всички те допринасят за подобрено здраве и също са важни при бременност.

 

Освен изброените по-горе, в много други плодове и зеленчуци също се срещат натурални фолати. Такива са, например: цитруси, аспержи, броколи, банани, яйца и др.

Няма гаранция обаче, че ще получите достатъчно количество фолиева киселина при бременност само от менюто си, така че добавката е важна преди и по време на тези 9 месеца.

Ако страдате от сутрешно гадене в първия триместър, може да е трудно да приемате достатъчно обогатени храни, за да получите необходимата фолиева киселина при бременност.

 

Има ли странични ефекти?

Много лесно е да приемете повече от препоръчителното количество фолиева киселина и това не е хубаво. Ето защо е важно да следите много внимателно дозите.

Въпреки че фолиевата киселина е важна, приемането на твърде много от нея може да създаде проблеми. Изследванията сочат някои възможни отрицателни ефекти от консумацията на твърде много фолиева киселина при бременност.

Такива са:

  • нарушен растеж на плода
  • повишен риск от детски заболявания като астма и аутизъм
  • насърчаване на растежа на някои ракови клетки

Затова нека да обобщим: няма начин да се предотвратят всички вродени дефекти със 100% сигурност.

Но приемът на адекватни количества фолиева киселина при бременност, както и преди нея, може да помогне за намаляване на риска от: дефекти на невралната тръба, вродени сърдечни дефекти, цепната устна и др.

Ако планирате забременяване, помислете за добавки и пренатални витамини. За най-добри резултати се обърнете към вашия лекар, който ще ви даде насоки и препоръки относно дозата и формата на прием.

 

Често задавани въпроси

Защо е важен приемът на фолиева киселина при бременност?

Фолиевата киселина, която представлява витамин B9 в синтетичната му форма, е от голямо значение за правилното развитие на плода при бременност. Недостигът повишава риска от редица здравословни проблеми и заболявания, като например дефекти на невралната тръба.

До какво води дефицитът на фолиева киселина?

Някои по-сериозни усложнения, свързани с фолиев недостиг, могат да включват: безплодие, някои видове рак, сърдечно-съдови заболявания и др. Симптомите са силна умора, задух, бледа кожа, раздразнителност, язви в устата и т.н.

Кои храни са богати на фолиева киселина?

Фолатните съединения се съдържат в храни като телешки черен дроб, зеленолистни зеленчуци, бобови растения, цитруси и др.

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

b322f0ed511571d1f39d5da026831d504b9504fb14713d822287f7bc16519795?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар