Фолиева киселина при бременност – защо е важна?
Почти всеки е чувал за важността от приема на фолиева киселина при бременност. Тя е витамин от група В, който се намира в много добавки и обогатени храни и е от ключово значение за правилното развитие и растеж на плода.
Каква е разликата между фолиева киселина и фолат?
Преди да разгледаме подробно защо приемът на фолиева киселина при бременност е от толкова голямо значение, ще направим кратко уточнение дали има разлика между нея и фолат.
Определянето на терминологията е важно за обсъждане на ролята им в храненето и репродуктивната биология.
Терминът фолат обикновено се използва като общо наименование за групата химически свързани съединения.
Нека видим кои са те:
- Фолатът (или витамин B9) се смята за един от 13-те основни витамини. Той е водоразтворим и не може да бъде синтезиран от организма, затова трябва да бъде получен чрез храната или посредством добавки. Представлява естествено хранително вещество, което се намира в продукти като листни зеленчуци, яйчен жълтък, черен дроб и др.
- Фолиевата киселина е синтетична хранителна добавка, която присъства в изкуствено обогатени храни и фармацевтични витамини. Нито фолатът, нито фолиевата киселина се метаболизират активно. За да участват в клетъчния метаболизъм, е необходимо да преминат през редуциране.
- Метилтетрахидрофолат (l-метилфолат) пък е преобладаващата микроелементна форма на фолат, който циркулира в плазмата и участва в биологичните процеси.
Фолат или фолиева киселина при бременност?
Както вече уточнихме, фолиевата киселина е синтетичната форма на витамин В9. Използва се от тялото, за да произвежда ДНК и като субстрат за редица ензимни реакции, участващи в синтеза на аминокиселини и витаминния метаболизъм. Ето защо е необходима за нормален растеж и развитие през целия живот.
Именно тази форма се усвоява по-добре в сравнение с хранителните фолати, като процентите са съответно 85% срещу 50%.
Причината се крие във факта, че термичната обработка на храните води до разпада на някои фолати. Това може да възпрепятства способността на организма да ги абсорбира и използва пълноценно.
Приемът на фолиева киселина при бременност е особено важен за правилното развитие на плода. Изследванията показват, че тя може да помогне за предотвратяване на вродени дефекти при бебето, включително сериозни състояния на нервната система, като спина бифида и аненцефалия.
Ползи за предотвратяване на вродени ефекти
Все повече бебета се раждат с дефекти на невралната тръба. Обикновено тя се развива до 28 дни след зачеването.
Ако нервната тръба не се затвори правилно, възникват дефекти. Аненцефалията пък е състояние, при което мозъкът не се развива правилно. Бебетата, родени с аненцефалия, не могат да оцелеят, а тези със спина бифида могат да бъдат изправени пред множество операции. Рискът от всичко това може да се намали с достатъчен прием на фолиева киселина.
Добавена към диетата на майката, значително намалява риска и от вродени сърдечни дефекти.
Те се случват, когато сърцето или кръвоносните съдове не се развиват нормално преди раждането. Могат да засегнат вътрешните стени на сърцето, сърдечните клапи, артериите и вените.
Изследвания показват също, че добавката фолиева киселина при бременност, особено в ранните етапи, може да помогне за предотвратяване на цепнатата устна и цепнатото небце.
Тези вродени дефекти се появяват, ако части от устата и устните не се слеят правилно заедно през първите 6 до 10 седмици от бременността. За коригиране на състоянието обикновено са необходими една или повече операции.
Как да разпознаем дефицита на фолиева киселина?
Един от първите симптоми на дефицит на фолиева киселина е силната умора и отпадналост.
Други възможни признаци са:
- бледа кожа
- недостиг на въздух (задух или диспнея)
- раздразнителност
- замаяност
- рани или язви в устата
- намалено усещане за вкус
- проблеми с паметта и концентрацията
- липса на енергия
- мускулна слабост
- депресия
- отслабване
- диария
Фолиеводефицитна анемия
Дефицитът на витамин B9 може да има сериозни последици за здравето и да доведе до фолиеводефицитна анемия, наричана още и фолиевонедоимъчна.
Това състояние възниква, когато тялото няма достатъчно здрави червени кръвни клетки (еритроцити). Човешкият организъм се нуждае от тях заради ролята им в пренасянето на кислород до телесните тъкани.
Фолиевонедоимъчна анемия може също да накара тялото да произвежда необичайно големи червени кръвни клетки, които не функционират правилно.
Други по-сериозни усложнения, свързани с фолиев дефицит, могат да включват:
- безплодие
- някои видове рак
- сърдечно-съдови заболявания
- депресия
- деменция
- намалена когнитивна функция, включително Болест на Алцхаймер
Какво количество фолиева киселина при бременност е необходимо?
Всички жени трябва да приемат поне 400 мкг фолиева киселина при бременност дневно. Проблемът идва от това, че много жени не осъзнават, че са бременни до 6 седмици или повече след зачеването.
За да сте сигурни, че имате достатъчно от това вещество в организма си и ако планирате да забременеете, трябва да я приемате ежедневно в препоръчителните дози под формата на добавка.
Има и случаи, в които жените се нуждаят и от по-високи дози фолиева киселина при бременност.
Такива са бъдещи майки с бъбречни заболявания или на диализа; бременни, които имат сърповидно-клетъчна болест; такива с чернодробни заболявания и жени, които приемат лекарства за лечение на епилепсия.
Също при случаи на диабет тип 2, лупус, псориазис, ревматоиден артрит, астма или възпалително заболяване на червата.
Кои са най-добрите хранителни източници на фолиева киселина?
Както споменахме, има немалко храни, богати на фолиева киселина. Други, като например зърнени закуски и хляб, могат да бъдат обогатени с това безценно вещество.
Естествени източници са:
- Телешки черен дроб: повечето меса са с ниско съдържание на фолати. Телешкият черен дроб обаче е един от най-концентрираните налични източници. В допълнение към това той осигурява и прилично количество протеин и повече от 100% от препоръчителния дневен прием на витамин А, витамин В12 и мед.
- Тъмни листни зеленчуци: скромните и достъпни растения от типа на спанак много често са с високи концентрации на витамин В9. При готвене обаче немалка част от веществото се губи.
- Бобови растения: Продукти като боб, грах и леща са отличен източник както на фолати, така и на растителни протеини, фибри, желязо, магнезий и антиоксиданти. Всички те допринасят за подобрено здраве и също са важни при бременност.
Достатъчен ли е приемът на фолати от храна?
Освен изброените по-горе, в много други плодове и зеленчуци също се срещат натурални фолати. Такива са, например: цитруси, аспержи, броколи, банани, яйца и др.
Няма гаранция обаче, че ще получите достатъчно количество фолиева киселина при бременност само от менюто си, така че добавката е важна преди и по време на тези 9 месеца.
Ако страдате от сутрешно гадене в първия триместър, може да е трудно да приемате достатъчно обогатени храни, за да получите необходимата фолиева киселина при бременност.
Защо превишаването на препоръчителната доза е опасно?
Много лесно е да консумирате повече от препоръчителното количество фолиева киселина и това не е хубаво. Ето защо е важно да следите много внимателно колко приемате.
Въпреки че фолиевата киселина е важна, приемането на твърде много от нея може да създаде проблеми. Изследванията сочат някои възможни отрицателни ефекти от консумацията на твърде много фолиева киселина при бременност.
Такива са:
- нарушен растеж на плода
- повишен риск от детски заболявания като астма и аутизъм
- насърчаване на растежа на някои ракови клетки
Затова нека да обобщим: няма начин да се предотвратят всички вродени дефекти със 100% сигурност.
Но приемът на адекватни количества фолиева киселина при бременност, както и преди нея, може да помогне за намаляване на риска от: дефекти на невралната тръба, вродени сърдечни дефекти, цепната устна и др.
Ако планирате забременяване, помислете за добавки и пренатални витамини. За най-добри резултати се обърнете към вашия лекар, който ще ви даде насоки и препоръки относно дозата и формата на прием.
Често задавани въпроси
Защо е важен приемът на фолиева киселина при бременност?
Фолиевата киселина, която представлява витамин B9 в синтетичната му форма, е от голямо значение за правилното развитие на плода при бременност. Недостигът повишава риска от редица здравословни проблеми и заболявания, като например дефекти на невралната тръба.
До какво води дефицитът на фолиева киселина?
Някои по-сериозни усложнения, свързани с фолиев недостиг, могат да включват: безплодие, някои видове рак, сърдечно-съдови заболявания и др. Симптомите са силна умора, задух, бледа кожа, раздразнителност, язви в устата и т.н.
Кои храни са богати на фолиева киселина?
Фолатните съединения се съдържат в храни като телешки черен дроб, зеленолистни зеленчуци, бобови растения, цитруси и др.
Блог
Рецепти
Свързани публикации
В статията разглеждаме какво е фолиева киселина или известна още като витамин В9 и защо е важна за нашия организъм.
Списъкът с рискови фактори при бременност е дълъг. Всяка бъдеща майка трябва да е запозната с него и
Изключително важно е да се обърне внимание на разнообразното и балансирано хранене по време на бременност.