Пикантна кето супа от свинско и къдраво зеле

Обновена: 01.03.2024|

Днес приготвяме пикантна кето супа от свинско и къдраво зеле (кейл). Тя е ароматна, апетитна и засищаща. Подходяща за всички, които спазват кето диета или друг нисковъглехидратен режим.

Леките пикантни нотки правят супата още по-привлекателна, особено през студените дни, когато искаме да се сгреем. Останалите съставки допълват както приятния и вкус, така и богатия и хранителен състав.

Предвид това, че обичаме да готвим с качествени и полезни продукти, бедни на въглехидрати, приготвихме си домашен пилешки бульон.

 

keto 02
keto 01

Пикантна кето супа от свинско и къдраво зеле

За по-малко от 30 минути може да имате бърза и вкусна кето вечеря или обяд – домашна пикантна кето супа от свинско и къдраво зеле (кейл). Засищаща и пикантна, тя ще стане ваш фаворит, ако харесвате сгряващите супи.

keto 02
keto 01
Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати за 1 порция
30 минути 2 6 г

Необходими продукти:

Пикантна кето супа от свинско и къдраво зеле кейл. Витамин К2. Пилешка супа с бекон. Свински котлети с розмарин, кейл.

  • 1-2 с. л. краве масло Гхи
  • 300 г свинско месо за готвене
  • 1 ч. л. джинджифил на прах
  • 1 ч. л. смлян кимион
  • ½ ч. л. чили на люспи
  • 110 г къдраво зеле кейл
  • 2 с. л. кокосово масло
  • 475 мл домашен пилешки бульон*
  • 1 стрък зелен лук

За пикантното азиатско масло:

  • 55 г краве масло
  • ½ ч. л. морска сол
  • ¼ ч. л. чили на люспи
  • 1 с. л. микс семена, изпечени

*Рецептата за домашен пилешки бульон ще откриете по-долу. Тя е универсална и може да се използва в много ястия – от сосове и дипове до супи и основни ястия.

 

Начин на приготвяне:

Пикантното азиатско масло

  1. Смесете маслото заедно с чили пипера и солта в малка купа.
  2. Поставете сместа в хладилник за поне 15 минути.
  3. Когато изстине, оформете от маслената смес топчета с размерите на орехи. Оваляйте ги в сусама и оставете настрана.

Месото

  1. Загрейте масло в голяма тенджера или тиган с незалепващо покритие.
  2. Запържете свинското месо, нарязано на малки парчета, като разбърквате често, за да не загори.
  3. Подправете с джинджифил, кимион и чили пипер. Разбъркайте, за да се овкуси хубаво месото.

Къдравото зеле (кейл)

  1. Изплакнете и нарежете къдравото зеле (кейл) на едро и изсипете в съда към месото. Гответе още няколко минути, докато леко омекне.
  2. Добавете пилешкия бульон и оставете сместа да заври.
  3. Намалете котлона и оставете супата да къкри за 5-10 минути.
  4. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
  5. Сервирайте апетитната и пикантна кето супа от свинско и къдраво зеле като гарнирате със ситно нарязан зелен лук.
  6. Поднесете с пикантна азиатска маслена топка за повече вкус и ситост.

Още много предложения за кето супи ще откриете и в кулинарната ни книга в две части – „Кето фантазии„.

 

Домашен пилешки бульон

 

Пикантна кето супа от свинско с къдраво зеле, пилешки бульон.

 

Ароматен, успокояващ, апетитен и толкова универсален е пилешкият бульон. Използваме го за приготвяне на сосове, яхнии или за придаване на още по-невероятен вкус на супите.

Може дори да си налеете топла чаша пилешки бульон, богат на хранителни вещества, и да му се насладите по всяко време.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
5 часа и 20 минути 4 0,5 г

Необходими продукти:

  • 1 цяло пиле
  • 2 с. л. краве масло Гхи
  • 1 морков, нарязан на кръгчета
  • 1 глава лук, нарязан на кубчета
  • 1 стрък праз лук, нарязан на кръгчета
  • 2 скилидки чесън
  • 1 с. л. сушена мащерка
  • 1 дафинов лист
  • 1 ч. л. черен/бял пипер
  • сол на вкус
  • 1,5 л вода

Начин на приготвяне:

  1. Почистете и нарежете моркова, лука, праза и чесъна.
  2. Запържете ги в масло Гхи в голяма тенджера, за предпочитане от емайлиран чугун, до омекване.
  3. Срежете пилето по средата и сложете двете половини в тенджерата. Налейте вода и добавете подправките: сушена мащерка, дафинов лист, черен/бял пипер и сол на вкус.
  4. Поставете капак, намалете котлона и оставете бульонът да къкри за два часа.
  5. Извадете пилето и отстранете костите, запазете месото.
  6. Отделете кожата, поставете я в тавичка, покрита с хартия за печене, добавете подправки на вкус и изпечете в загрята до 200 градуса фурна за 15 минути или до хрупкавост.
  7. Поставете пилешките кости обратно в тенджерата и оставете бульонът да къкри още за около 3 часа.
  8. Прецедете бульона през фина цедка и изсипете обратно в тенджерата. Отделете зеленчуците настрани.
  9. Оставете бульонът да къкри на средно слаб огън за няколко минути. След това подправете със сол на вкус.

Съвети

Споделяме ви няколко ценни съвети за приготвяне на пикантна кето супа от свинско и къдраво зеле:

  • Бульонът е идеален за използване като естествен подобрител на вкуса в супи, ястия и сосове. Съхранете го в хладилник за 2-3 дни или замразете до 3 месеца.
  • Със сварените зеленчуци пригответе пюре или супа за вашето дете или за близък, който не е на кето диета. Със свареното пилешкото месо направете пилешка супа.
  • Със заделеното пилешко месо си пригответе дип с домашна кето майонеза, заквасена сметана и къри.
  • Заменете свинското с пилешко в рецептата за пикантна кето супа от свинско и къдраво зеле (кейл).

 

Идеи за рецепти с къдраво зеле (кейл)

 

Пикантна кето супа от свинско и къдраво зеле. Кето чипс от кейл.

 

Освен да си приготвим пикантна кето супа от свинско и къдраво зеле, ето още няколко вкусни предложения, подходящи за кето режим:

 

Какво представлява къдравото зеле (кейл)?

Къдравото зеле (или още познато като кейл) се нарежда сред най-богатите на хранителни вещества храни на земята.

Кейлът е кръстоцветен зеленчук, член от семейството на зелето. Броколите, карфиолът и брюкселското зеле са също част от палитрата на кръстоцветните зеленчуци.

Най-често срещаният вид кейл се нарича къдраво зеле. То има зелени и къдрави листа и твърдо, влакнесто стъбло.

Богато е на витамините A (206%*), K (684%), C (134%), B6 (9%) и минералите манган (26%), калций (9%), мед (10%), калий (9%), магнезий (6%). Количествата са изчислени за порция от 67 грама кейл.

*Процентното съдържание се отнася до препоръчителната дневната потребност за човек.

Също така е добър източник и на витамините B1, B2 и B3, както и на минералите желязо и фосфор.

 

Ползи от консумацията на къдраво зеле

Кейлът, подобно на други листни зеленчуци, е с много високо съдържание на антиоксиданти. В него има бета-каротин и витамин C, както и различни флавоноиди и полифеноли.

Флавоноидите кверцетин и кемпферол имат мощни защитни свойства. Предпазват сърцето и понижават кръвното налягане. Имат противовъзпалителни, антивирусни, антидепресивни и противоракови ефекти.

Съдържанието на витамин C в кейла е с 4,5 пъти повече от това в спанака. Този витамин е важен за синтеза на колаген, най-разпространеният структурен протеин в тялото.

Консумацията на къдраво зеле води до понижаване на холестерола и риска от сърдечни заболявания.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Пикантна кето супа от свинско и къдраво зеле кейл. Градинска супа със зеленчуци.

Опитайте още едно здравословно и нисковъглехидратно предложение за градинска супа със зеленчуци.

 

Ако нашето предложение за пикантна кето супа от свинско и къдраво зеле, подходяща за кето диета, ви е харесала, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Категории: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф|Публикувана: 07.10.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 март 2024 в 16:39 | Публикувана: 7 октомври 2022 в 09:41 | Категория: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф