Пригответе си домашна кето майонеза, с която да сервирате вкусни нисковъглехидратни ястия.

Особено подходяща е за поднасяне с месо, приготвено на скара, като дип с хрупкави зеленчуци или като добавка в дресинг за салати.

Представяме ви 7 нисковъглехидратни и много вкусни рецепти за кето майонеза.

 

 

Домашна кето майонеза

Тази рецепта за домашна кето майонеза служи като основа, която може да овкусите по най-различен начин според вкусовите ви предпочитания.

Време за приготвяне: 5 минути

Порции: 4

Хранителен състав в 1 порция: 0,1 г нетни въглехидрати, 54 г мазнини, 1 г протеини и 485 калории.

Необходими продукти:

  • 1 яйце
  • 1 ч. л. дижонска горчица
  • 2 ч. л. бял винен оцет или лимонов сок
  • ¼ ч. л. сол
  • 240 мл зехтин или масло от авокадо

 

Гръцки студено пресован зехтин "екстра върджин" 1L.18.60лв.

 

Начин на приготвяне:

  1. Чукнете яйцето във висока и тясна купа или в голяма стъклена мерителна чаша.
  2. Добавете дижонската горчица, оцета или лимонения сок и солта.
  3. Сложете пасатора на дъното на съда, преди да го включите. Започнете да разбивате с пасатора, като постепенно и бавно изливате зехтина на тънка струя, без да спирате процеса на разбиване.
  4. Най-долният слой трябва да стане бял и кремообразен, преди да вдигнете пасатора нагоре.
  5. Майонезата е готова, когато сместа стане гъста и пухкава.
  6. Опитайте и подправете по ваш вкус.
  7. Ако е необходимо овкусете с още сол, оцет или лимонов сок и дижонска горчица.

 

Пикантна кето майонеза

Нуждаете се от малко повече пикантност, затова оживете любимите си ястия с тази пикантна домашна кето майонеза.

Време за приготвяне: 35 минути

Порции: 4

Хранителен състав в 1 порция: 1 г нетни въглехидрати, 42 г мазнини, 1 г протеини и 385 калории.

Необходими продукти:

  • 240 мл домашна кето майонеза
  • ½ с. л. чили на прах
  • 1 с. л. доматено пюре

Начин на приготвяне:

  1. Смесете домашната кето майонеза с чилито на прах и доматеното пюре заедно в малка купа.
  2. Добавете подправки на вкус.
  3. Доматената паста я добавяме предимно за цвят, което означава, че може да я изключите от рецептата, ако използвате чили на паста вместо на прах.
  4. Оставете майонезата в хладилник за 30 минути или повече, за да поеме ароматите.
  5. Сервирайте с кето бургери или сандвичи или като дип със зеленчуци.

 

Италианска кето майонеза

Италианската кето майонеза е перфектно допълнение към салати, омлети и италиански деликатеси като прошуто. На вкус е безупречна и апетитна.

Време за приготвяне: 10 минути

Порции: 4

Хранителен състав в 1 порция: 0,3 г нетни въглехидрати, 41 г мазнини, 1 г протеин и 372 калории.

Необходими продукти:

  • 240 мл домашна кето майонеза
  • 1 с. л. италианска подправка

За италианската подправка:

  • 3 с. л. сушен босилек
  • 3 с. л. сушен риган
  • 3 с. л. сушен магданоз
  • 1 с. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. лук на прах
  • 1 ч. л. сушена мащерка
  • 1 ч. л. сушен розмарин
  • 1 ч. л. сушен градински чай
  • ¼ ч. л. смлян черен пипер
  • ¼ ч. л. чили на люспи
  • 1 с. л. морска сол (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. Пригответе италианската подправка като смесите всички подправки.
  2. Смесете домашната кето майонеза с италианската подправка в малка купа.
  3. Оставете за 30 минути или повече, за да се развият всички вкусове. Опитайте на вкус и подправете, ако е необходимо.

Съвети:

  • Съхранете италианската подправка в буркан с капак.
  • Дръжте я на тъмно, сухо и хладно място за до 4-6 месеца, тъй като след това подправката започва да губи вкус и цвета си.

 

Кето майонеза с ароматни подправки

Пикантна и кремообразна кето майонеза. Огнена смес от подправки от Карибите в комбинация с кадифена майонеза.

Използвайте като марината или сос за месо, пиле или риба. Чудесно се допълва с месо, риба или зеленчуци, приготвени на барбекю.

Време за приготвяне: 10 минути

Порции: 4

Хранителен състав в 1 порция: 0,3 г нетни въглехидрати, 41 г мазнини, 1 г протеин и 372 калории.

Необходими продукти:

  • 240 мл домашна кето майонеза
  • 1 с. л. микс подправки

За микса подправки:

  • 2 с. л. лук на прах
  • 1 с. л. сушен див лук
  • 1 с. л. сушена мащерка
  • 1 с. л. смлян бахар
  • 2 с. л. смлян черен пипер
  • 2 ч. л. чили на люспи
  • 2 с. л. чесън на прах
  • ½ ч . л. смляно индийско орехче
  • ½ ч. л. канела на прах
  • 1 с. л. сол (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. Пригответе микса подправки като ги смесите в малка купа. Съхранете в буркан с капак.
  2. Смесете домашната кето майонеза с микса подправки в малка купа.
  3. Подправете на вкус и сложете в хладилник за 30 минути или повече, докато се поемат ароматите.
  4. Пригответе зелева салата и овкусете с домашна кето майонеза с ароматни подправки.

 

 

Домашна кето майонеза с къри

Тази лесна за приготвяне рецепта е и толкова вкусна и кремообразна – истинска наслада за сетивата.

Рецептата е вдъхновена от Индия. Поднесете с вегетариански ястия, пуешко, агнешко или пилешко месо.

Време за приготвяне: 35 минути

Порции: 4

Хранителен състав в 1 порция: 0,4 г нетни въглехидрати, 41 г мазнини, 1 г протеин и 377 калории.

Начин на приготвяне:

  1. Смесете 240 мл домашната кето майонеза с 1 с. л. къри на прах в малка купа.
  2. Разбъркайте и сложете в хладилник за 30 минути или повече.
  3. Поднесете с пилешко, пуешко, агнешко или свинско месо, както и със салати и яхнии.

 

Домашна кето майонеза с краве масло

Нисковъглехидратна майонеза с кремообразна текстура, приятни аромати и полезни мазнини. Тази рецепта прави ястията много по-вкусни.

Време за приготвяне: 15 минути

Порции: 4

Хранителен състав в 1 порция: 0,3 г нетни въглехидрати, 36 г мазнини, 1 г протеин и 325 калории.

Необходими продукти:

  • 150 г краве масло Гхи
  • 1 яйчен жълтък
  • 1 с. л. дижонска горчица
  • 1 ч. л. лимонов сок
  • Щипка смлян черен пипер

 

Краве масло Гхи18.40лв.25.00лв.

 

Начин на приготвяне:

  1. Разтопете кравето масло Гхи в малък тиган. Изсипете след това в малка кана и оставете да се охлади.
  2. Смесете жълтъците с горчицата в купа. Изсипете разтопеното масло на тънка струя, докато разбивате с ръчен миксер или с пасатор. Оставете да се утаи на дъното.
  3. Продължете да биете, докато майонезата стане гъста.
  4. Добавете лимоновия сок, подправете със сол и черен пипер и сервирайте.
  5. Съхранете останалата майонеза в хладилник. При охлаждане тя ще стегне, но е подходяща за намазване върху крекери.

 

Домашна кето майонеза с уасаби

Търсите свеж и лесен начин да поднесете към много различни ястия. Тази рецепта за кремообразна кето майонеза с уасаби е чудесна не само с азиатски ястия, но и с риба, печено говеждо месо, сьомга и други ястия. „Универсална“ е нейното второ име.

Време за приготвяне: 5 минути

Порции: 4

Хранителен състав в 1 порция: 1 г нетни въглехидрати, 41 г мазнини, 1 г протеини и 379 калории.

Начин на приготвяне:

Смесете 240 мл домашна кето майонеза с ½ с. л. уасаби паста или повече според вкуса ви.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето майонеза. Свински пържоли на скара.

Предлагаме ви да си приготвите тези вкусни свински пържоли на скара за перфектен обяд или вечеря.

 

Ако тези рецепти за кето майонеза са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!