Домашна кето майонеза
Пригответе си домашна кето майонеза, с която да сервирате вкусни нисковъглехидратни ястия или да използвате за приготвянето на сосове и други кето вкусотии.
Особено подходяща е за поднасяне с месо, приготвено на скара, като дип с хрупкави зеленчуци или като добавка в дресинг за салати.
Представяме ви 7 нисковъглехидратни и много вкусни рецепти за кето майонеза.
Домашна кето майонеза
Тази рецепта за домашна кето майонеза служи като основа, която може да овкусите по най-различен начин според вкусовите ви предпочитания.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
5 минути | 4 | 0,1 г нетни въглехидрати, 54 г мазнини, 1 г протеини и 485 калории |
Необходими продукти:
- 1 яйце
- 1 ч. л. дижонска горчица
- 2 ч. л. бял винен оцет/лимонов сок
- ¼ ч. л. сол
- 240 мл екстра върджин зехтин/масло от авокадо
Начин на приготвяне:
- Чукнете яйцето във висока и тясна купа или в голяма стъклена мерителна чаша.
- Добавете дижонската горчица, оцета или лимонения сок и солта.
- Сложете пасатора на дъното на съда, преди да го включите. Започнете да разбивате с пасатора, като постепенно и бавно изливате зехтина на тънка струя, без да спирате процеса на разбиване.
- Най-долният слой трябва да стане бял и кремообразен, преди да вдигнете пасатора нагоре.
- Майонезата е готова, когато сместа стане гъста и пухкава.
- Опитайте и подправете по ваш вкус.
- Ако е необходимо овкусете с още сол, оцет или лимонов сок и дижонска горчица.
Пикантна кето майонеза
Нуждаете се от малко повече пикантност, затова оживете любимите си ястия с тази пикантна домашна кето майонеза.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
35 минути | 4 | 1 г нетни въглехидрати, 42 г мазнини, 1 г протеини и 385 калории |
Необходими продукти:
- 240 мл домашна кето майонеза
- ½ с. л. чили на прах
- 1 с. л. доматено пюре без захар
Начин на приготвяне:
- Смесете домашната кето майонеза с чилито на прах и доматеното пюре заедно в малка купа.
- Добавете подправки на вкус.
- Доматената паста я добавяме предимно за цвят, което означава, че може да я изключите от рецептата, ако използвате чили на паста вместо на прах.
- Оставете майонезата в хладилник за 30 минути или повече, за да поеме ароматите.
- Сервирайте с кето бургери или сандвичи или като дип със зеленчуци.
Италианска кето майонеза
Италианската кето майонеза е перфектно допълнение към салати, омлети и италиански деликатеси като прошуто. На вкус е безупречна и апетитна.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
10 минути | 4 | 0,3 г нетни въглехидрати, 41 г мазнини, 1 г протеини и 372 калории |
Необходими продукти:
- 240 мл домашна кето майонеза
- 1 с. л. италианска подправка
За италианската подправка:
- 3 с. л. сушен босилек
- 3 с. л. сушен риган
- 3 с. л. сушен магданоз
- 1 с. л. чесън на прах
- 1 ч. л. лук на прах
- 1 ч. л. сушена мащерка
- 1 ч. л. сушен розмарин
- 1 ч. л. сушен градински чай
- ¼ ч. л. смлян черен пипер
- ¼ ч. л. чили на люспи
- 1 с. л. морска сол (по желание)
Начин на приготвяне:
- Пригответе италианската подправка като смесите всички подправки.
- Смесете домашната кето майонеза с италианската подправка в малка купа.
- Оставете за 30 минути или повече, за да се развият всички вкусове. Опитайте на вкус и подправете, ако е необходимо.
Съвети
- Съхранете италианската подправка в буркан с капак.
- Дръжте я на тъмно, сухо и хладно място за до 4-6 месеца, тъй като след това подправката започва да губи вкус и цвета си.
Кето майонеза с ароматни подправки
Пикантна и кремообразна кето майонеза. Огнена смес от подправки от Карибите в комбинация с кадифена майонеза.
Използвайте като марината или сос за месо, пиле или риба. Чудесно се допълва с месо, риба или зеленчуци, приготвени на барбекю.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
10 минути | 4 | 0,3 г нетни въглехидрати, 41 г мазнини, 1 г протеини и 372 калории |
Необходими продукти:
- 240 мл домашна кето майонеза
- 1 с. л. микс подправки
За микса подправки:
- 2 с. л. лук на прах
- 1 с. л. сушен див лук
- 1 с. л. сушена мащерка
- 1 с. л. смлян бахар
- 2 с. л. смлян черен пипер
- 2 ч. л. чили на люспи
- 2 с. л. чесън на прах
- ½ ч . л. смляно индийско орехче
- ½ ч. л. канела на прах
- 1 с. л. сол (по желание)
Начин на приготвяне:
- Пригответе микса подправки като ги смесите в малка купа. Съхранете в буркан с капак.
- Смесете домашната кето майонеза с микса подправки в малка купа.
- Подправете на вкус и сложете в хладилник за 30 минути или повече, докато се поемат ароматите.
- Пригответе зелева салата и овкусете с домашна кето майонеза с ароматни подправки.
Домашна кето майонеза с къри
Тази лесна за приготвяне рецепта е и толкова вкусна и кремообразна – истинска наслада за сетивата.
Рецептата е вдъхновена от Индия. Поднесете с вегетариански ястия, пуешко, агнешко или пилешко месо.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
35 минути | 4 | 0,4 г нетни въглехидрати, 41 г мазнини, 1 г протеини и 377 калории |
Начин на приготвяне:
- Смесете 240 мл домашната кето майонеза с 1 с. л. къри на прах в малка купа.
- Разбъркайте и сложете в хладилник за 30 минути или повече.
- Поднесете с пилешко, пуешко, агнешко или свинско месо, както и със салати и яхнии.
Домашна кето майонеза с краве масло
Нисковъглехидратна майонеза с кремообразна текстура, приятни аромати и полезни мазнини. Тази рецепта прави ястията много по-вкусни.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
15 минути | 4 | 0,3 г нетни въглехидрати, 36 г мазнини, 1 г протеини и 325 калории |
Необходими продукти:
- 150 г краве масло Гхи
- 1 яйчен жълтък
- 1 с. л. дижонска горчица
- 1 ч. л. лимонов сок
- щипка смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
- Разтопете кравето масло Гхи в малък тиган. Изсипете след това в малка кана и оставете да се охлади.
- Смесете жълтъците с горчицата в купа. Изсипете разтопеното масло на тънка струя, докато разбивате с ръчен миксер или с пасатор. Оставете да се утаи на дъното.
- Продължете да биете, докато майонезата стане гъста.
- Добавете лимоновия сок, подправете със сол и черен пипер и сервирайте.
- Съхранете останалата майонеза в хладилник. При охлаждане тя ще стегне, но е подходяща за намазване върху крекери.
Домашна кето майонеза с уасаби
Търсите свеж и лесен начин да поднесете към много различни ястия. Тази рецепта за кремообразна кето майонеза с уасаби е чудесна не само с азиатски ястия, но и с риба, печено говеждо месо, сьомга и други ястия. „Универсална“ е нейното второ име.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
5 минути | 4 | 1 г нетни въглехидрати, 41 г мазнини, 1 г протеини и 379 калории |
Начин на приготвяне:
Смесете 240 мл домашна кето майонеза с ½ с. л. уасаби паста или повече според вкуса ви.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.
Още от здравословната ни кухня
Ако тези рецепти за кето майонеза са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
6 Коментара
Моята пък стана рядка…:( тръгна добре и като вдигнах пасатора нагоре се прецака. А така се бях наточила.
За да не нагарча половината от зехтина заменете с олио или гхи
Майонезата е супер.Сменете зехтина и ще стане
Направих домашната кето майонеза. Стана толкова вкусна, че ми коства усилие на волята да не я изям на момента!!! :-) Понеже изчезна много бързо пак ще трябва да направя… :-)
Благодаря за чудесните рецепти и идеи!
Здравейте! Нагарча ли майонезата от зехтина? Това ме притеснява! Благодаря!
И моята нагарча, може би е от типа/район зехтин. А толкова и се бях навила на тази майонеза!