Ролята на минерала мед в организма

Обновена: 01.04.2024|
Мед, транспорт на кръвта.

Ролята на минерала мед е сред основните за много ензими. Участва в поддържането на костите и хрущялите, но също така е от съществено значение в борбата срещу инфекциите и правилното функциониране на сърцето. Благодарение на противовъзпалителните си свойства, този минерал има благоприятен ефект и при болка, причинена от остеоартрит.

Днес ще ви разкажем подробно за ролята на минерала в организма, защо и как да си го набавяме.

 

Функции на минерала мед в организма

Той естествено присъства в някои храни и се предлага като хранителна добавка. Минералът е кофактор за няколко ензима (известни като „купроензими). Те участват в производството на енергия, метаболизма на желязото, активирането на невропептидите, синтеза на съединителната тъкан и синтеза на невротрансмитери.

 

Пример за купроензим е церулоплазмин (CP), който играе роля в метаболизма на желязото и носи повече от 95% от общата мед в човешкото тяло. Също участва в много физиологични процеси, като ангиогенеза, неврохормонна хомеостаза, развитието на мозъка, пигментацията и функционирането на имунната система, защитата от оксидативния стрес.

Голямо разнообразие от растителни и животински храни съдържат минерала и средната човешка диета осигурява приблизително 1400 мкг/ден за мъжете и 1100 мкг/ден за жените, които се усвояват предимно в тънките черва. Почти две трети от него в тялото се намира в скелета и мускулите.

Само малки количества от минерала мед обикновено се съхраняват в тялото, а средният възрастен има общо съдържание в тялото от 50–120 мг. По-голямата част от минерала се екскретира с жлъчката, а малко количество се отделя с урината.

Всъщност нивата му в тялото се поддържат именно чрез абсорбция от червата и освобождаване на минерала от черния дроб в жлъчката.

 

До какви здравословни проблеми може да доведе дефицитът на минерала?

 

Мед. Електролити. Витамини за сърце. Глог при сърдечни проблеми. Глицин за здраво сърце. Биологично активни вещества в растенията.

 

Дефицитът на минерала мед е изключително рядък при хората. Въпреки това някои здравословни състояния и фактори могат да увеличат риска от недостатъчен  прием. Те включват рядък генетичен дефект на метаболизма на минерала, наречен болест на Менке, или проблеми в червата като малабсорбция и продължителна диария.

Много висок прием на цинк и витамин С може да предизвика дефицит на мед, тъй като те се конкурират с минерала за чревно усвояване. Анемията също може да бъде клинична индикация за дефицит, тъй като минералът е необходим за транспортиране на желязо в тялото. Следователно дефицитът му може да доведе до анемия.

Други симптоми на дефицит са анормален липиден метаболизъм, остеопороза и други костни дефекти, нарушения на съединителната тъкан, нарушен растеж и пигментация.

Има две основни състояния, при които се смята, че дефицитът на минерала играе роля – сърдечно-съдови заболявания и болест на Алцхаймер.

Сърдечно-съдови заболявания

Дефицитът на минерала мед води до промени в нивата на липидите в кръвта, рисков фактор за атеросклеротични сърдечно-съдови заболявания. Проучванията показват, че недостатъчният прием на минерала е свързан със сърдечни аномалии, вероятно поради намаляване на активността на няколко сърдечни купроензима.

Няколко проучвания оценяват въздействието на добавка с мед при здрави възрастни. Ежедневен прием на 2 мг меден глицинат в продължение на 8 седмици повишава активността на два купроензима, еритроцит супероксид дисмутаза 1 и плазмен CP. Това може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания с до 30% в зависимост от клиничната история на индивида.

Болест на Алцхаймер

Според някои специалисти хранителният дефицит на мед играе роля в развитието на болестта на Алцхаймер, поради ниска активност на зависими от минерала ензими в мозъка на хора със заболяването. Ограничените доказателства показват, че хората с по-високи нива на минерала имат по-нисък риск от болестта на Алцхаймер.

Въпреки това има много малко клинични доказателства за въздействието на добавките с минерала мед при пациенти с Алцхаймер. Проучване, при което 68 пациенти на възраст от 50-80 години с лека форма на Алцхаймер приемат 8 мг от минерала дневно или плацебо в продължение на 12 месеца, не установява значителни разлики в състоянието между групите.

 

Рискове за здравето при прекомерен прием

Хроничното излагане на високи нива на минерала мед може да доведе до увреждане на черния дроб и стомашно-чревни симптоми (коремна болка, спазми, гадене, диария и повръщане). Това се случва рядко при здрави хора, които нямат наследствено нарушение на медната хомеостаза.

Въпреки това се съобщава за токсичност на минерала мед при хора, които консумират вода, съдържаща високи нива на минерала, в резултат на застояла вода в медносъдържащи тръби и арматурни елементи. Препоръчителната горна граница за този минерал в обществените водни системи е от 1,3 мг/л.

Хората с болестта на Уилсън – рядко автозомно рецесивно заболяване, имат висок риск от токсичност. Това заболяване води до необичайно високи нива на мед в организма. В резултат, пациентите могат да развият неврологични и чернодробни увреждания, които да доведат до цироза.

Терапия с меден хелат или високи дози цинк могат да предотвратят трайно увреждане на органите при излишък на минерала.

 

5 храни, богати на минерала мед

 

Мед. Супа от гъби шийтаке. Сушени гъби шийтаке.

 

Вижте списъка по-долу за здравословни кето източници на минерала. За добро здраве се препоръчва консумация на 0,9 мг на ден, които спокойно можем да си набавим чрез диетата.

  1. Черен дроб

Черният дроб е с ниско съдържание на калории и високо съдържание на основни витамини и минерали.

Само едно парче от това месо осигурява значително количество мед, витамин А и няколко витамина от група В.

Обърнете внимание, че яденето на твърде много черен дроб може да доведе до токсичност на витамин А, известна като хипервитаминоза А. Затова не прекалявайте!

  1. Стриди

Шест варени стриди съдържат 2,4 мг мед. Въпреки че няма много доказателства в подкрепа на ефекта афродизиак на стридите, те имат впечатляващ профил на хранителни вещества. Те са с ниско съдържание на калории, мазнини и въглехидрати, но с високо съдържание на протеини и са добър източник на желязо, цинк и витамин В12.

  1. Гъби шийтаке

Вкусът умами на гъбите шийтаке и месната текстура са идеални за ястия на растителна основа, както и за гарнитура към някоя пържола. С ниско съдържание на калории и високо съдържание на минерали, 1 чаша варени гъби шийтаке съдържа 1,3 мг мед. Шийтаке също са добър източник на цинк и пантотенова киселина (витамин B5).

Освен това тези гъби съдържат специфична захар, наречена лентинан, за която е установено, че забавя растежа на тумора при някои видове рак. Необходими са обаче повече изследвания, за да се определи дали количеството лентинан в шийтаке осигурява същата полза като самата захар.

 

  1. Кашу

С шепа от тези ядки ще получите здравословна доза полезни мазнини, магнезий, цинк и 70% от дневния препоръчителен прием на минерала мед. Кашуто е богата на хранителни вещества закуска, която може да подпомогне здравето на сърцето. Насладете се на ядките във веган сирена, мюсли и като масло от кашу за алтернатива на фъстъченото масло.

 

  1. Черен шоколад

 

Мед. Хранене при рефлукс. Домашен кето шоколад.

 

Ако искате още една причина да си хапвате черен шоколад, изкушението със 70-85% какао съдържа 56% от препоръчителната дневна доза мед. Освен това черният шоколад е добър източник на желязо и магнезий.

Желязото и медта си взаимодействат значително, както вече споменахме, а магнезият е от значение за над 300 метаболитни процеса в тялото.

 

Вече знаете, че освен за пчелен продукт, когато говорим за мед, можем да имаме предвид и жизненоважен минерал. Макар и често да се пренебрегва, неговите нива са от значение за здравето на организма. Следвайте нашите препоръки и няма да има нужда да се притеснявате.

Бъдете здрави!

Категории: Витамини и минерали, Здраве|Публикувана: 23.12.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 април 2024 в 09:20 | Публикувана: 23 декември 2021 в 10:36 | Категория: Витамини и минерали, Здраве