Свинско със зеле на фурна в кето стил

Обновена: 26.02.2024|

Уханието на свинско със зеле винаги ни връща към детството. Придава някак топлота и уют в нас, напомняйки ни за безгрижните дни на село. Баба винаги сготвя най-вкусните ястия, а вкъщи винаги се носи благото ухание на домашна гозба. Колко хубаво е да се върнеш за миг там, където си усещал свободата и щастието.

Водени от тези мотиви решихме да приготвим 2 кето варианта на свинско със зеле на фурна, които да са също толкова вкусни, колкото това на баба. Рецептите съдържат нисковъглехидратни продукти, което ги прави напълно подходящи за спазване на кето режим на хранене.

 

Нисковъглехидратна рецепта за свинско със зеле

Свинско със зеле е любимо ястие на много от нас. То е сочно, хранително и с много приятен вкус и аромат. Може да се приготви както с прясно, така и с кисело зеле.

keto baner 011
keto 01

Хапва се най-вече през студените месеци, но напоследък присъства на трапезата ни през всеки сезон и то много по-често.

keto baner 011
keto 01
Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати за 1 порция
1 час и 30 минути 5 14 г

 

Свинско със зеле-рецепта.

 

Необходими продукти:

  • 800 г зеле
  • 800 г свинско месо (плешка, бут, по избор)
  • 3 с.л. краве масло Гхи
  • 500 г домати, нарязани на кубчета
  • 200 мл вода
  • 1 с.л. червен пипер
  • 3 бр. дафинов листа
  • 1 ч.л. чубрица
  • Сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне на свинско със зеле:

  1. Нарязваме месото на хапки, овкусяваме със сол и черен пипер и запържваме в тенджера с масло Гхи за около 5-10 минути.
  2. Нарязваме зелето на ленти и добавяме към месото, разбъркваме около 5 минути, да се овкуси и поомекне.
  3. След това добавяме нарязаните домати, наливаме водата, добавяме останалите подправки, разбъркваме и готвим под капак на средна температура, докато месото и зелето омекнат.
  4. Разбърквайте от време на време и, при нужда, доливайте още вода.

 

Можете да обелите доматите, като направите кръстосан разрез на върха на всеки и ги потопите във вряща вода за около 2 минути. При изваждането ги потопете веднага в подготвен съд със студена вода. Ципата ще се е разтворила откъм цепнатата част и лесно ще я свалите.

 

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в дългоочакваното й продължение „Кето фантазии 2„.

Различна рецепта за свинско със зеле

 

Кето свинско със зеле.

 

Любимото свинско със зеле, приготвено с подправки като текс-мекс, канела и смлян карамфил – различно, но все толкова вкусно! Повярвайте ни, ще се влюбите във вкуса му!

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати за 1 порция
55 минути 4 10 г

Необходими продукти:

  • 650 г зелено зеле, нарязано на тънко
  • 140 г краве масло Гхи
  • 450 г смляна кайма (микс свинска и телешка)
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. лук на прах
  • ¼ ч. л. смлян черен пипер
  • 2 с. л. подправка текс-мекс
  • 1 с. л. винен оцет
  • 290 г сирене чедър, настъргано

 

За подправката текс-мекс:

  • 1 с. л. чили на прах
  • 2 ч. л. червен пипер
  • 2 ч. л. смлян кимион
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. лук на прах
  • ½ ч. л. чили на люспи
  • ½ ч. л. сушен риган
  • ½ ч. л. смлян черен пипер
  • щипка канела на прах
  • щипка смлян карамфил
  • 1 с. л. морска сол (по желание)

Пригответе подправката и съхранете в буркан на тъмно, сухо и хладно място със стайна температура за 4-6 месеца.

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 200 градуса.
  2. Загрейте 80 г краве масло Гхи в голям уок или тенджера на средно силен огън.
  3. Запържете нарязаното на ситно зеле до омекване и внимавайте да не загори. Времето за запържване е около 10 минути.
  4. Овкусете със сол, лук на прах, черен пипер, подправката текс-мекс и винения оцет. Разбъркайте и продължете да пържите още няколко минути, след което прехвърлете в чиния и оставете настрана.
  5. Разтопете останалите 60 г краве масло Гхи в същия тиган на средно силен огън. Запържете леко каймата, като разбърквате и раздробявате, докато се изпари по-голямата част от отделилата се течност.
  6. Намалете топлината до средно ниска и добавете зелето. Гответе заедно с каймата за около минута. Свалете тигана от огъня и подправете със сол и черен пипер на вкус.
  7. Добавете 2/3 от настърганото сирене чедър в зелевата смес, разбъркайте и прехвърлете в тавичка.
  8. Поръсете останалата 1/3 от сиренето отгоре и изпечете за 15-20 минути или до получаване на приятен златист загар.

 

 

Още от здравословната ни кухня

 

Свинско със зеле. Кето торта червено кадифе.

Ако искате да се подсладите, пригответе си тази ефирна, красива и много вкусна нисковъглехидратна торта Червено кадифе.

 

Ако тези нисковъглехидратни рецепти за свинско със зеле, подходящи за кето диета, са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 26 февруари 2024 в 17:55 | Публикувана: 9 юли 2021 в 13:33 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф