Уханието на свинско със зеле винаги ни връща към детството. Придава някак топлота и уют в нас, напомняйки ни за безгрижните дни на село. Баба винаги сготвя най-вкусните ястия, а вкъщи винаги се носи благото ухание на домашна гозба. Колко хубаво е да се върнеш за миг там, където си усещал свободата и щастието.

Водени от тези мотиви решихме да приготвим два кето варианта на свинско със зеле на фурна, които да са също толкова вкусни колкото това на баба. Рецептите съдържат нисковъглехидратни продукти, което ги прави напълно подходящи за спазване на кето режим на хранене.

 

Нисковъглехидратна рецепта за свинско със зеле

Свинско със зеле е любимо ястие на много от нас. То е сочно, хранително и с много приятен вкус и аромат. Може да се приготви както с прясно, така и с кисело зеле. Хапва се най-вече през студените месеци, но напоследък присъства на трапезата ни през всеки сезон и то много по-често.

Рецептата е за 6 порции, всяка от които съдържа 11 г въглехидрати.

Време за приготвяне: 45 минути

Необходими продукти:

  • 900 г свински пържоли
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 30 г краве масло Гхи

За зелето:

  • 900 г зелено зеле
  • 75 г краве масло Гхи
  • 300 мл готварска сметана за разбиване
  • 120 мл заквасена сметана
  • 140 г крема сирене
  • 1 ч. л. сол
  • ¼ ч. л. черен пипер
  • 100 г настъргано сирене пармезан

За пармезановото масло:

  • 120 г краве масло Гхи
  • 40 г настърган пармезан
  • ½ ч. л. морска сол
  • Щипка черен пипер

Подправки по желание:

  • чесън на прах, лук на прах, магданоз, копър, див лук

 

Как да си приготвим свинско със зеле?

  1. Извадете кравето масло Гхи и свинските пържоли от хладилника и ги оставете на стайна температура.
  2. Загрейте фурната до 200 градуса. Нарежете зелето на тънки ленти.
  3. Загрейте краве масло Гхи в голяма тенджера и запържете зелето до омекване като разбърквате често и внимавате да не загори по дъното.
  4. Добавете готварската сметана, заквасената сметана, крема сиренето и овкусете с подправките. Разбъркайте и оставете сместа да къкри за 5-10 минути.
  5. Пригответе ароматното пармезаново масло като смесите в купа кравето масло Гхи и настъргания пармезан. Подправете със сол и черен пипер и разбъркайте с вилица.

1 Вариант:

  1. Подправете свинските котлети със сол и черен пипер и ги запържете в краве масло Гхи или изпечете на скара до готовност. Нарежете месото на малки хапки и ги добавете към запърженото зеле.
  2. Прехвърлете сместа в съд за печене. Поръсете с настъргано сирене пармезан и изпечете в загрятата фурна за приблизително 20 минути.
  3. Сервирайте ястието от свинско със зеле с ароматното масло.

2 Вариант:

  1. Изсипете запърженото зеле в съд за печене. Поръсете с настърган пармезан и изпечете за 20 минути.
  2. Подправете свинските пържоли и ги запържете или изпечете на скара до готовност. Оставете пържолите настрана за няколко минути.
  3. Сервирайте ароматното свинско със зеле заедно с пармезановото масло.

 

Абонирай се за ежедневни предложения с кето рецепти, като ни изпратиш съобщение „Меню“ в месинджър от нашата фейсбук страница.

 

Различна рецепта за свинско със зеле

Рецептата е за 4 порции, всяка от които съдържа 10 г нетни въглехидрати, 67 г мазнини, 42 г протеин и 827 калории.

Време за приготвяне: 55 минути

Необходими продукти:

  • 650 г зелено зеле, нарязано на тънко
  • 140 г краве масло Гхи
  • 450 г смляна кайма (микс свинска и телешка)
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. лук на прах
  • ¼ ч. л. смлян черен пипер
  • 2 с. л. подправка текс-мекс
  • 1 с. л. винен оцет
  • 290 г сирене чедър, настъргано
  • 140 г маруля или друг листен зеленчук

За подправката текс-мекс:

  • 1 с. л. чили на прах
  • 2 ч. л. червен пипер
  • 2 ч. л. смлян кимион
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. лук на прах
  • ½ ч. л. чили на люспи
  • ½ ч. л. сушен риган
  • ½ ч. л. смлян черен пипер
  • Щипка канела на прах
  • Щипка смлян карамфил
  • 1 с. л. морска сол (по желание)

Пригответе подправката и съхранете в буркан на тъмно, сухо и хладно място със стайна температура за 4-6 месеца.

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 200 градуса.
  2. Загрейте 80 г краве масло Гхи в голям уок или тенджера на средно силен огън.
  3. Запържете нарязаното на ситно зеле до омекване и внимавайте да не загори. Времето за запържване е около 10 минути.
  4. Овкусете със сол, лук на прах, черен пипер, подправката текс-мекс и винения оцет. Разбъркайте и продължете да пържите още няколко минути, след което прехвърлете в чиния и оставете настрана.
  5. Разтопете останалите 60 г краве масло Гхи в същия тиган на средно силен огън. Запържете леко каймата, като разбърквате и раздробявате, докато се изпари по-голямата част от отделилата се течност.
  6. Намалете топлината до средно ниска и добавете зелето. Гответе заедно с каймата за около минута. Свалете тигана от огъня и подправете със сол и черен пипер на вкус.
  7. Добавете 2/3 от настърганото сирене чедър в зелевата смес, разбъркайте и прехвърлете в тавичка.
  8. Поръсете останалата 1/3 от сиренето отгоре и изпечете за 15-20 минути или до получаване на приятен златист загар.
  9. Сервирайте зелето с маруля или зеленолистна салата.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Свинско със зеле. Кето торта червено кадифе.

Ако искате да се подсладите, пригответе си тази ефирна, красива и много вкусна нисковъглехидратна торта Червено кадифе.

 

Ако тези нисковъглехидратни рецепти за свинско със зеле са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит от екипа на forlife.bg!